Mit tegyünk, ha a Windows 10 szerint lejárt a nem létező jelszavunk?

Mit tegyünk, ha a Windows 10 szerint lejárt a nem létező jelszavunk?

Olvasási idő kb. 3 perc.

Vissza-visszatérő kérdés ügyfeleinktől, miszerint mit tegyenek, ha a nálunk vásárolt, jelszóval egyébként nem rendelkező használt laptopjuk egyszercsak mégis úgy viselkedik, mintha épp most járt volna le az eddig használatos biztonsági kód. Fontos már rögtön az elején leszögezni, hogy mi egyetlen eladósorba bocsátott laptopunkat sem jelszavazzuk, így bár a felugró üzenet elsőre picit talán ijesztőnek tűnhet, valójában teljesen ártalmatlan jelenség, csak egy jelszó megújítási beállítás miatt kér jelszót a laptop.

Az első, ami a felhasználónak szemet szúrhat, az a rendszer bejelentkezési képernyőjén olvasható, “Jelszava lejárt, ezért meg kell változtatnia.” üzenet. Ez persze furcsa dolog, pláne, hogy a felhasználó tisztában van azzal, hogy ő bizony nem állított be jelszót. Mivel a “Mégse” nem visz minket semerre, így itt tulajdonképpen nem is tudunk mást tenni, mint az “OK” gombra kattintani.

 

kattintsunk az ok-ra  

Csak kattintsunk az “OK” gombra.

 

A következő képernyő már a jelszó megváltoztatására szolgál, ahol a három, kitöltésre váró mező egyike a régi jelszót, az alatta lévő kettő pedig az újat, valamit annak megerősítését kéri tőlünk. Természetesen mivel nemhogy új, még régi jelszavunk sincs, így nincs más dolgunk, mint a középső, tehát az “Új jelszó” mezőbe kattintani, majd nyomni egy entert.

 

 kattintsunk az új jelszó mezőbe és nyomjunk entert

Kattintsunk az “új jelszó” mezőbe és nyomjunk egy Entert.


Ezt követően a rendszer arról értesít majd minket, hogy a jelszó megváltozott, a továbbjutáshoz pedig vagy az Ok”-ra kell kattintani, vagy pedig egy Entert nyomni. A rendszer ezután úgy érzékeli, mintha a jelszó valóban megváltozott volna és már be is enged minket.   

 

kattintsunk az ok-ra vagy nyomjunk entert

Csak kattintsunk az “OK”-ra vagy nyomjunk egy Entert. 

  

A Windows jelszó lejáratának kikapcsolása

 

Persze mivel a probléma nem szűnik meg magától, így ahhoz, hogy ezt ne kelljen bizonyos időközönként újra és újra megcsinálni, érdemes lehet a jelszó lejáratára vonatkozó vissza-visszatérő üzenetet végleg kigyomlálni. Ennek orvoslására a Windows jelszó kikapcsolása: Hogy állítsuk be, hogy a Windows 10 jelszó soha ne járjon le? című cikkünkben találsz végleges megoldást. Amennyiben pedig az automatikus bejelentkeztetéssel van problémánk, netalán a jelszavunkat szeretnénk eltávolítani, úgy a Hogyan állítsuk be az automatikus bejelentkeztetést a Windows 10-ben? című cikkünket és a Hogyan távolítsuk el a Windows jelszavunkat? írásunkat ajánljuk szíves figyelmedbe.

 

K: Mi a teendő olyankor, ha elfelejtettem a Windows jelszavamat?

V: Amennyiben mi magunk nem állítottunk be jelszót, ám mégis a fentebb már említett jelenséggel találkozunk, úgy a jelen cikkben is említett metódus szerint eljárva kerülhetjük ki az új jelszó megadását. Abban az esetben azonban, ha a gépen valóban volt jelszó, úgy az operációs rendszert sajnos újra kell telepíteni. A Win telepítéséről / újra telepítéséről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

 

K: Ha én nem állítottam be jelszót, miért kér mégis jelszót a laptopom?

V: Ha laptopunk úgy akar tőlünk jelszót, hogy mi valójában azt sosem állítottunk be, úgy nem kell tőle megijedni, a Windows vélhetően csupán biztonsági okokból akarja azt megváltoztatni. Annak módjáról, hogy ez, hogyan kerülhető ki a későbbiekben, kicsit fentebb bővebben is írtunk

 

K: Miért kér jelszót a bejelentkezéshez a Windows 10? Ezt pontosan hol és hogyan tudom kikapcsolni?

V: Erről a kérdésről, illetve a hozzá tartozó megoldásról bővebben az ezen a linken található bejegyzésben olvashatsz.

 

K: Elfelejtettem a Windows jelszavam. Mi a megoldás?

V:Ennek a problémának a megoldása nagyban függ attól, hogy a helyi fiókhoz tartozó jelszót felejtettük-e el vagy pedig a Microsoft fiókhoz tartozó jelszavunkat. Utóbbi esetén a legkézenfekvőbb, ha a Microsoft-fiók jelszavát alaphelyzetbe állítjuk. Helyi fiók (local user) esetén pedig akkor a legegyszerűbb a dolgunk, ha az 1803-as, vagy az attól újabb verziók valamelyikét használjuk. Ebben az esetben pedig a fiók létrehozásakor biztonsági kérdéseket is megadtunk, így ha azokat megválaszoljuk, minden gond nélkül be tudunk újra jelentkezni. Minderről bővebben a Microsoft hivatalos oldalán tudsz tájékozódni.