Hogyan állítsuk be az automatikus bejelentkeztetést a Windows 10-ben?

Hogyan állítsuk be az automatikus bejelentkeztetést a Windows 10-ben?

Olvasási idő: kb. 3 és fél perc

Jelen cikkünkben azt fogjuk most bemutatni, hogyan tudjuk a Windows 10-en belül beállítani az automatikus bejelentkeztetést. Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint a alább bemutatott lépéseken végigmenni.

Mint ahogyan azt a Hogyan távolítsuk el a Windows jelszavunkat című cikkünkben említettük, a jelszó eltávolítása helyett inkább az automatikus bejelentkeztetés beállítása javasolt. Ehhez nem kell mást tenni, mint a bal alsó sarokban található keresősávba beírjuk a netplwiz parancsot, majd rendszergazdaként futtatjuk is azt. (A dolog természetesen Powershell-en vagy Parancssoron keresztül is ugyanúgy működik). 

  • Maradjunk a “Felhasználók” fülön, itt pedig a “A számítógép használatához jelszót és felhasználónevet kell megadni” boxból szedjük ki a pipát. 

 A számítógép használatához jelszót és felhasználónevet kell megadni” boxból szedjük ki a pipát.

 

  • Van továbbá még egy lépés, melyhez a Gépház > Fiókok > Bejelentkezési lehetőségek pontokon kell végigmenni, majd a “Bejelentkezés szükséges” menüpontot állítsuk “Sohára”. Kattintsunk az “Alkalmaz” gombra, majd az “OK”-ra és készen is vagyunk.

 

nyissuk meg a gépházat és válasszuk a fiókok pontot

 a “Bejelentkezés szükséges” menüpontot állítsuk “Sohára”

 

Bejelentkezés a Windowsba jelszó nélkül, de biztonságosan

 

Amennyiben a rendszerünk össze van kapcsolva a Microsoft fiókunkkal, mindenképpen szükség lesz jelszóra. Ez abban az esetben kerülhető ki, ha a Win helyi, nem pedig Microsoft fiókon keresztüli bejelentkezést használunk. Ha nem magával a védelemmel, hanem csak a jelszó folytonos beírogatásával van problémánk, úgy gép típus függvényében használhatunk akár egyéb védelmi eszközöket is. Ilyen a Windows Hello arcfelismerő bejelentkeztetés, az ujjlenyomat olvasó, a PIN kód vagy a picture password. Ezt a Gépház > Fiókok > Bejelentkezési lehetőségek pontokon keresztül választhatjuk ki és állíthatjuk be. 

 A különböző bejelentkezési lehetőségek a Windows 10-en belül.

A különböző bejelentkezési lehetőségek a Windows 10-en belül.

 

Hogyan lehet jelszó nélkül belépni a Windows 10-be alvó állapotból?

 

Természetesen az is csupán opcionális beállítás kérdése, hogy alvó állapotból felébresztve a rendszer kér-e tőlünk jelszót vagy nem. Amennyiben nem szeretnénk, hogy kérjen, úgy nincs más dolgunk, mint a Gépház > Fiókok > Bejelentkezési lehetőségek pontokon keresztül, a “Ha nincs a gépnél, mennyi idő múlva kérjen a Windows bejelentkezést?”, soha opcióra állítani. Ha ennek éppen az ellenkezőjét szeretnénk, vagyis azt, hogy az OS minden alvó állapotból való felébresztést követően kérjen tőlünk jelszót, azt értelemszerűen ugyanitt tehetjük meg, csupán a “soha” opciót kell átállítani.

 

GYIK 

K: Hogyan tudom a Windows jelszót megváltoztatni?

V: A jelszó megváltoztatásához menjünk végig a Gépház > Fiók > bejelentkezési beállítások menüpontokon, majd a Jelszónál kattintsunk a Módosítás gombra és kövessük a lépéseket. 

 

K: Mit jelent a Windows jelszó alaphelyzetbe állítás?

V: Ha elfelejtettük és/vagy elvesztettük a jelszavunkat és nem tudunk belépni a rendszerbe, úgy a jelszó alaphelyzetbe állítása jelenthet megoldást. 

 

K: Hogyan tudom alaphelyzetbe állítani a Windows jelszót?

V: A rendszer alaphelyzetbe állítása csak az 1803 és annál újabb verziók esetén lehetséges, ennél a verziónál jelentek meg ugyanis először a biztonsági kérdések. A korábbi verzióknál lehetséges ugyan az eszköz visszaállítása és új jelszó megadása, ám ennek eredményeképpen minden adat, program és beállítás automatikusan törlődik. Természetesen, ha korábban készítettünk biztonsági mentést, a törölt fájlok ezt követően visszaállíthatók. Az alaphelyzetbe állítást a Shift és a Újraindítás (Start menü > újraindítás) egyidejű lenyomásával kezdhetjük meg. A Beállítások kiválasztása képernyőn válasszuk a Hibaelhárítást > PC alaphelyzetbe állítása, majd a Minden elem eltávolítása opciót.

Az 1803 és annál újabb verziójú rendszerek esetén válasszuk a Jelszó alaphelyzetbe állítása lehetőséget > válaszoljuk meg a biztonsági kérdéseket > adjuk meg az új jelszót és jelentkezzünk be újra.

 

K: Bejelentkezhetek Windowsba jelszó nélkül?

V: Helyi fiók esetén van lehetőségünk jelszó nélküli bejelentkezésre, de Microsoft-fiók használatával nincs. Amennyiben Microsoft-fiókot használunk, de jelszavunkat nem szeretnénk minden bejelentkezéskor beírni, úgy használhatunk képjelszót, PIN-kódot, ujjlenyomatolvasós eszköz esetén pedig akár azt is választhatjuk. Ezt a Bejelentkezési beállítások módosítása menüpontban tehetjük meg.