Hogyan távolítsuk el a Windows jelszavunkat?

Hogyan távolítsuk el a Windows jelszavunkat?

Olvasási idő: kb. 4 perc

Biztonságtechnikai okokból eredően nem biztos, hogy a legbölcsebb döntés, kényelmi okokból ugyanakkor mégis sokan szabadulnának a Windows jelszavas bejelentkeztetésétől. Ha Te magad is érezted már úgy, hogy legszívesebben kikapcsolnád, csak nem tudod hol és hogyan fog hozzá, úgy ez a cikk pontosan Neked szól!

Cikkünkben szó lesz:

  • Miért NE távolítsuk el a Windows jelszavas bejelentkeztetését

  • A Windows jelszavunk eltávolítása rendszeren belül

  • A Windows jelszavunk eltávolítása parancssoron keresztül

 

Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a témába, nem árt gyorsan átvenni, hogy minden praktikussága és kényelme ellenére miért érdemes kétszer is átgondolni, hogy biztosan így akarunk-e tenni. 

De miért NE akarjuk eltávolítani a Windows jelszavas bejelentkeztetését?

  • Az első és legfontosabb oka ennek, -ami igazából önmagáért beszél, így nem is feltétlenül kell túlmagyarázni,- hogy jelszó nélkül megsokszorozódik a biztonsági rés a gépünkön. Ez pedig sok szempontból problémás, egy vállalati vagy céges gép esetén pedig egyenesen kockázatos. Pl. jelszó nélkül nem tudjuk a Bitlocker adatbiztonsági szolgáltatást használni, amely hackertámadás és az eszköz ellopása esetén is megvédené adatainkat.

  • Fontos, hogy ez csakis local account, vagyis géphez tartozó profil esetén működik, Microsoft fiók esetén nem. 

  • Jelszó nélküli admin profilt létrehozni egyébként szintén problémás lehet, ezzel ugyanis szintén erős biztonságtechnikai kockázatot vállalunk. A kártékony programok számára ugyanis jelentősen könnyebben nyílik meg így az út ahhoz, hogy minden különösebb nehézség nélkül a gépünkön, így pedig a rendszerünkben randalírozzanak. 

  • Biztonságosabb, ám még így sem teljesen veszélytelen megoldás, ha a teljes jelszó eltávolítás helyett, a rendszert inkább automatikus bejelentkeztetésre állítjuk, hiszen ilyenkor legalább bizonyos feladatok nem tudnak végrehajtani a támadók, amelyek jelszóhoz vannak kötve. 



Hogyan távolítsuk el (local user) Windows jelszavunkat a rendszeren belül?

 

nyissuk meg a gépházat

 

Nyissuk meg a “Gépházat”. (Katt a Start Menüre és alulról a második.)

 

válasszuk a fiókok pontot

Válasszuk ki a “Fiókok” lehetőséget.


kattintsunk a módosításra


Kattintsunk a bal oldalon található “Fiókok” opcióra, azon belül pedig válasszuk ki a “Bejelentkezési lehetőségek” fület, majd kattintsunk a “Módosítás” gombra.

 adjuk meg a jelenlegi jelszót és kattintsunk a következőre

 

A következő ablak pedig már fel is kínálja nekünk a jelszócsere lehetőségét, amihez nem kell mást tennünk, mint jelenlegi jelszavunkat megadni és a “Következőre” kattintani.

 hagyjuk üresen a mezőket és menjünk tovább


Miután a régi jelszót meg adtuk, a következő “Jelszócsere” ablakban három, kitöltésre váró mezőt látunk majd magunk előtt, “Új jelszó”, “Jelszó megerősítése” és “Jelszó-emlékeztető” címekkel ellátva. Ahhoz, hogy mindennemű jelszótól megszabaduljunk, mindhárom mezőt hagyjuk teljesen üresen és kattintsunk a “Következőre”.

Természetesen jelszót változtatni is ugyanitt tudunk, ahhoz persze értelemszerűen a mezőket ki kell tölteni és úgy továbbmenni. Erről bővebben Hogyan lehet megváltoztatni a Microsoft accounthoz és a helyi fiókhoz tartozó jelszót? című cikkben írtunk. 

 kattintsunk a befejezésre

A következő ablakban a rendszer arról tájékoztat majd minket, hogy a következő bejelentkezésnél már az új jelszót kéri majd tőlünk. Kattintsunk a “Befejezésre” és készen is vagyunk.

 

Hogyan állítsuk be a rendszerünket automatikus bejelentkeztetésre?

 

A rendszerbe való automatikus bejelentkezés beállításáról Hogyan állítsuk be az automatikus bejelentkeztetést a Windows 10-ben? című cikkünkben olvashatsz bővebben.

 

Hogyan távolítsuk el (local user) Windows jelszavunkat parancssoron keresztül?

 

Amennyiben rutinosan és kényelmesen mozgunk a parancsok rengetegében, úgy a jelszócserét akár parancssoron keresztül is elvégezhetjük. Ehhez először is futtassuk a parancssort rendszergazdaként (keresőbe parancssor > futtatás rendszergazdaként), majd a C: \WINDOWS\system32> után a net user “XYZ” “” parancsot írjuk be. Vagyis: C: \WINDOWS\system32>net user “felhasználónév” “”.

A félreértések elkerülése végett, az XYZ-t természetesen az adott felhasználónévvel (pl.: admin, Péter, stb.) be kell helyettesíteni, illetve az idézőjeleket sem véletlenül ütöttük le ennyiszer, pontosan ennyinek kell lennie és így kell kinéznie.

 

a szükséges parancs a parancssorban

(A művelethez szükséges parancsnak így kell kinéznie.)

 

Ha mindent jól csináltunk, úgy egy enter leütését követően az alábbi üzenetet kell látnunk a parancssorban: “The command completed successfully.” A következő bejelentkezésnél pedig már a frissen megváltoztatott account-tal kell bejelentkezni.

 

GYIK

 

K: Hogyan tudom a Windows jelszót megváltoztatni?

V: A jelszó megváltoztatásához menjünk végig a Gépház > Fiók > bejelentkezési beállítások menüpontokon, majd a Jelszónál kattintsunk a Módosítás gombra és kövessük a lépéseket. 

 

K: Mit jelent a Windows jelszó alaphelyzetbe állítás?

V: Ha elfelejtettük és/vagy elvesztettük a jelszavunkat és nem tudunk belépni a rendszerbe, úgy a Windows jelszó alaphelyzetbe állítása jelenthet megoldást. 

 

K: Hogyan tudom alaphelyzetbe állítani a Windows jelszót?

V: A Windows 10 alaphelyzetbe állítása csak az 1803 és annál újabb verziók esetén lehetséges, ennél a verziónál jelentek meg ugyanis először a biztonsági kérdések. A korábbi verzióknál lehetséges ugyan az eszköz visszaállítása és új jelszó megadása, ám ennek eredményeképpen minden adat, program és beállítás automatikusan törlődik. Természetesen, ha korábban készítettünk biztonsági mentést, a törölt fájlok ezt követően visszaállíthatók. Az alaphelyzetbe állítást a Shift és a Újraindítás (Start menü > újraindítás) egyidejű lenyomásával kezdhetjük meg. A Beállítások kiválasztása képernyőn válasszuk a Hibaelhárítást > PC alaphelyzetbe állítása, majd a Minden elem eltávolítása opciót.

Az 1803 és annál újabb verziójú rendszerek esetén válasszuk a Jelszó alaphelyzetbe állítása lehetőséget > válaszoljuk meg a biztonsági kérdéseket > adjuk meg az új jelszót és jelentkezzünk be újra.

 

K: Bejelentkezhetek Windowsba jelszó nélkül?

V: Helyi fiók esetén van lehetőségünk jelszó nélküli bejelentkezésre, de Microsoft-fiók használatával nincs. Amennyiben Microsoft-fiókot használunk, de jelszavunkat nem szeretnénk minden bejelentkezéskor beírni, úgy használhatunk képjelszót, PIN-kódot, ujjlenyomatolvasós eszköz esetén pedig akár azt is választhatjuk. Ezt a Bejelentkezési beállítások módosítása menüpontban tehetjük meg.