Windows jelszó kikapcsolása: Hogyan állítsuk be, hogy a Windows 10 jelszó soha ne járjon le?

Windows jelszó kikapcsolása: Hogyan állítsuk be, hogy a Windows 10 jelszó soha ne járjon le?

Olvasási idő: kb. 4 perc

A Windows 10 frissítéseinek köszönhetően alapértelmezetten egy jó ideje már be van állítva, hogy időnként még akkor is lejárjon jelszavunk, ha valójában nincs. Ergo azt észlelhetjük, hogy bejelentkezéskor a következő üzenet fogad minket: “jelszava lejárt, ezért meg kell változtatni”, -ha adtunk meg jelszót. Így a régi jelszóval már nem tudunk bejelentkezni, csak, ha újat adunk meg. Cikkünkben most megmutatjuk, mit kell tenned ahhoz, hogy ez a jelenség véglegesen megszűnjön, így nem kell rendszeresen megváltoztatnod jelszavadat.

Bár a művelet elsőre picit talán körülményesnek tűnhet, ám egyrészt ezt elég csupán egyszer megcsinálni, másrészt pedig most lépésről-lépésre meg is mutatjuk, pontosan mit-és-hogyan csináljunk. A Jelenségről korábban a Mit tegyünk, ha a Windows 10 szerint lejárt a nem létező jelszavunk? című cikkünkben írtunk bővebben.

 

A rendszerbe bejelentkezve nincs más dolgunk, mint a bal alsó sarokban, a start menü (Windows logó) mellett található keresőbe, tehát a nagyító ikonra kattintva, a “netplwiz” parancsot beírni, majd rendszergazdaként futtatni azt. 

A felugró, “Felhasználói fiókok” ablakban kattintsunk a “Speciális” fülre, majd a “Jelszavak kezelése” boxba. A következő ablakban a “Felhasználók” > “Admin” > jobb klikk > “Tulajdonságok” művelet vezet el minket az “Admin - Tulajdonságok” panelhez, ahol nincs más dolgunk, mint az általános fül alatt található, “A jelszó soha nem jár le” opciót bepipálni, majd alkalmazni. - A teljes folyamatot kicsit lejjebb screenshotok segítségével is bemutatjuk.

 

A Windows jelszó lejáratának kikapcsolása lépésről-lépésre

 futtassuk rendszergazdaként

 

A kereső mezőbe írjuk be a “netplwiz” parancsot, majd futtassuk azt rendszergazdaként.

 

 kattintsunk a speciális gombra

Kattintsunk a “Speciális” fül alatti “Speciális” gombra

kattintsunk kétszer a felhasználók fülre 

 

Kattintsunk kétszer a “Felhasználók” fülre.

 

 jobb klikk az adminra

 

kattintsunk a tulajdonságokra

 

 

Jobb klikk az “Admin” pontra, majd kattintsunk a “Tulajdonságokra”. 

 

 Az “Általános” fül alatt pipáljuk be “A jelszó soha nem jár le” opciót, majd kattintsunk az “Alkalmaz-ra és az “OK”-ra.

Az “Általános” fül alatt pipáljuk be “A jelszó soha nem jár le” opciót, majd kattintsunk az “Alkalmaz-ra és az “OK”-ra.

 

Parancssoros opció:

 

Nyissuk meg a parancssort rendszergazdaként (Win keresőbe: CMD)

 futtassuk a parancssort rendszergazdaként

Futtassuk az alábbi parancsot: WMIC USERACCOUNT WHERE Name="username" SET PasswordExpires=FALSE (a “username” az adott felhasználónévvel helyettesítendő)

 

 

 Az összes, géphez tartozó felhasználónak is lehetőségünk van egyszerre beállítani az iméntieket, ehhez pedig az alábbi parancsot kell beírnunk: wmic UserAccount set PasswordExpires=False 


 

 

Hogyan kapcsoljuk ki a Windows jelszót?

 

Amennyiben mindent az imént bemutatott módon csináltunk, a jelszó megváltoztatására figyelmeztető bejelentkezési kép a későbbiekben már nem fog felugrani. Bár biztonságtechnikai okokból kifolyólag nem feltétlenül ajánlott, van lehetőségünk a Windows jelszó végleges eltávolítására, illetve a rendszerbe való automatikus bejelentkeztetés beállítására is. Ennek módjáról a “Hogyan távolítsuk el a Windows jelszavunkat?” című cikkünkben találsz. Fontos megjegyezni, hogy a Microsoft-fiókon keresztüli bejelentkezést nem, csakis a local-t, vagyis a helyi jelszót lehet kikapcsolni.

 

GYIK

 

K: Hogyan tudom a Windows jelszót megváltoztatni?

V: A jelszó megváltoztatásához menjünk végig a Gépház > Fiók > bejelentkezési beállítások menüpontokon, majd a Jelszónál kattintsunk a Módosítás gombra és kövessük a lépéseket. 

 

K: Mit jelent a Windows jelszó alaphelyzetbe állítás?

V: Ha elfelejtettük és/vagy elvesztettük a jelszavunkat és nem tudunk belépni a rendszerbe, úgy a Windows jelszó alaphelyzetbe állítása jelenthet megoldást. 

 

K: Hogyan tudom alaphelyzetbe állítani a Windows jelszót?

V: A Windows 10 alaphelyzetbe állítása csak az 1803 és annál újabb verziók esetén lehetséges, ennél a verziónál jelentek meg ugyanis először a biztonsági kérdések. A korábbi verzióknál lehetséges ugyan az eszköz visszaállítása és új jelszó megadása, ám ennek eredményeképpen minden adat, program és beállítás automatikusan törlődik. Természetesen, ha korábban készítettünk biztonsági mentést, a törölt fájlok ezt követően visszaállíthatók. Az alaphelyzetbe állítást a Shift és a Újraindítás (Start menü > újraindítás) egyidejű lenyomásával kezdhetjük meg. A Beállítások kiválasztása képernyőn válasszuk a Hibaelhárítást > PC alaphelyzetbe állítása, majd a Minden elem eltávolítása opciót.

Az 1803 és annál újabb verziójú rendszerek esetén válasszuk a Jelszó alaphelyzetbe állítása lehetőséget > válaszoljuk meg a biztonsági kérdéseket > adjuk meg az új jelszót és jelentkezzünk be újra.

 

K: Bejelentkezhetek Windowsba jelszó nélkül?

V: Helyi fiók esetén van lehetőségünk jelszó nélküli bejelentkezésre, de Microsoft-fiók használatával nincs. Amennyiben Microsoft-fiókot használunk, de jelszavunkat nem szeretnénk minden bejelentkezéskor beírni, úgy használhatunk képjelszót, PIN-kódot, ujjlenyomatolvasós eszköz esetén pedig akár azt is választhatjuk. Ezt a Bejelentkezési beállítások módosítása menüpontban tehetjük meg.