Milyen a jó üzleti laptop? - Milyen business class notebookot válassz 2024-ben?

Milyen a jó üzleti laptop? - Milyen business class notebookot válassz 2024-ben?

Milyen üzleti laptopot válassz 2024-ben? Melyek azok a konfigurációk, esetleg pontos típusok, amik magabiztosan és megbízhatóan fedik le az üzleti szféra igényeit? Sűrű terület lévén a piacon számos különböző típusú és fajtájú megoldás található, ebben a rengetegben pedig sokszor nehéz komfortosan mozogni. Cikkünk épp a könnyebb navigáció reményében íródott, így ha Te is kicsit elveszett vagy, a legjobb helyen jársz!

De mi is tesz egy üzleti laptopot jóvá, pontosabban még jobbá? Mivel manapság egy laptopot nyilván a lehető legminimálisabb időveszteség nélkül akarunk használni, így egy jó üzleti notebook legfontosabb ismérvei a hardveres stabilitás, a sebesség és a megbízhatóság szentháromságában gyökereznek. Ezeket a jelzőket ugyanakkor nem osztogatják csak úgy, szigorú kritériumokhoz vannak kötve, - így kicsit lentebb ki is fejetjük majd őket bővebben. 

Fontos szem előtt tartani még azt is, hogy mivel a technika hatalmas léptékben, már-már ugrásszerűen fejlődik, így természetes, hogy a tegnapi igényekkel a maiak már nem biztos, hogy kompatibilisek - így tehát minden generációváltás alkalmával legalább eggyel a hardveres létminimum küszöbe is megnő. Cikkünk hardveres ajánlója viszont a 2024-es év második, illetve még akár a 2025-ös év első felére is bőven jó, pláne, hogy bár persze a CPU-k generációról-generációra megújulnak, azért ez nem feltétlenül mondható el minden létező egyéb komponensre is.

 

Milyen üzleti laptopot válassz?

 

 

CPU (Processzor)

A belépő szintű üzleti laptop létminimuma Inteles részről manapság egy legalább 8. generációs i5-öt, AMD ügyileg pedig egylehetőleg Ryzen 5-ös megoldást takar. Ha pedig esetleg bármikor is kétségek gyötörnének minket, hogy vajon egy modern i5-öt vagy inkább egy régebbi i7-et válasszunk, ne hagyjuk magunkat megtéveszteni a számokkal: mindig az újabbat, ezzel együtt pedig a gyorsabbat és jobbat válasszuk! Egy modern i5-tel ugyanis mindig és minden esetben jobban fogunk járni, mint egy régebbi i7-tel. 

GPU (Videokártya)

Alkalmi videó vágóként és ugyanennyire hobby “grafikusként” érdemes továbbá figyelni rá, hogy egy Inteles gép integrált kártyája már legalább egy Iris Xe legyen (ez 10. gentől indul), AMD ügyileg pedig célszerű olyat választani, amiben egy Radeon 660M vagy egy 680M modul található - a belépő szintű és alkalmi feladatokhoz ugyanis már ezekkel is teljesen jól el lehet lenni. Komolyabb feladatokhoz, napi szintű teljesítményorientált munkára ugyanakkor már erősen egy workstation ajánlott, szóval ilyen jellegű szándék esetén irány a Workstation kisokos: Milyen laptopot vegyünk tervezéshez, modellezéshez és lakberendezéshez? és a Melyek a legjobb laptopok videovágáshoz? - Workstation ajánló 2024 című cikkeink! 

RAM

A memória mennyisége ugyanígy súlyponti kérdés, ám míg alig pár évvel ezelőtt a 8GB-os mennyiség még elegendő volt, a létminimum mostanra ugye már bőven 16GB-ra hízott. Szerencsére azonban manapság a RAM is már egyre többször integrált és abból a felsőkategória laptopjai már startból 16-ot kapnak általában gyárilag, ez pedig egyrészt a casual felhasználásra már bőven jó, másrészt pedig komolyabb, memóriaigényes feladatokhoz célszerűbb eleve is egy üzleti workstationben gondolkodni - ehhez pedig segítséget a pár sorral feljebb lehivatkozott cikkben találsz. 

Merevlemez

Egy HDD-nek önmagában már nincs túl nagy létjogosultsága (sőt!), az SSD, abból is lehetőleg egy NVMe megoldás manapság ugyanis már teljesen alap, - újabb konfiguráció esetén pedig célszerű már ebből is egy 4.0-ás darabot választani egyébként. Manapság már ajánlott egy legalább Max. 3.0 Gbps olvasási sebességű SSD-t választani. Egy HDD persze ettől függetlenül azért még lehet hasznos, hiszen amelyik laptop (elsősorban ugye a 3D grafikai és egyéb teljesítményigényes feladatokra optimalizált workstation-ök) alkalmas SSD és HDD párhuzamos kezelésére, úgy plusz adattárolási opciónak, mintegy kiegészítésként még bőven jó, ha van. A winchesterek ugyan lassúak, de ritkábban használt fájlok tárolására még abszolút alkalmasak és jóval olcsóbbak még mindig.  

Anyaghasználat

A hardveres megbízhatóságon és stabilitáson felül persze a laptop ellenállósága is kulcsfontosságú; vagyis, hogy a gép kellően strapabíró legyen. Ez persze a prémium kategóriánál, pláne üzleti fronton szinte kivétel nélkül adott, így válasszunk akár Thinkpadet, Latitude-öt vagy Elitebookot, a minőségi alapanyagú anyaghasználatra és a masszív konstrukcióra biztosan nem lesz panaszunk. Persze félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy úgy dobáljuk, ejtjük és törjük a laptopot, ahogy kedvünk tartja, de tény, hogy a fizikai és környezeti behatásokat azért bőven jobban bírják, mint olcsóbb társaik. 

Extra feature-ök

Egy jó üzleti laptop ismérve még továbbá, hogy tele van mindenféle kulcsfontosságú biztonsági feature-rel, extra funkcióval is. Az ujjlenyomat olvasó, a webkamera retesz (amellyel fizikailag eltakarható a webkamera) vagy pl. az arcfelismerős infrakamera (IR kamera) manapság ugyanis már nélkülözhetetlen alapvetések ebben a kategóriában.  

Méret és mobilitás

Egy jó üzleti laptop esetén a mobilitás, így pedig a méret (14”-től lefelé), a súly (~ 1.8 kilótól lefelé) és az akkumulátoridő (legalább 50 Wh feletti aksi méret) is kulcsfontosságú tényezők. Mivel ugyebár általában sokszor vannak hurcibálva, jó, ha nem igényelnek sűrű töltést, fizikailag pedig mindamellett, hogy könnyűek és kompaktak, a gyűrődést is jól bírják - ahogyan azt az anyaghasználatnál már említettük is. Összességében tehát egy 13” vagy 14”, dokkolható megoldás a legajánlottabb, ugyanakkor ha olyan feladatokhoz keresünk gépet, ahol a kijelző mérete súlyponti (pl. grafikai munka vagy tervező - modellező feladatok), egy, 15.6”-os modellnél nem adhatjuk lejjebb. Így azonban a mobilitást sajnos be kell áldozni, ám tartós használat esetén ugye ez a minimum.    

Akkumulátor

Mint ahogyan azt az imént, a méret és mobilitás pontnál említettük,az akkumulátor szintén minden, csak nem elhanyagolható tényező egy prémium laptop esetén. Fontos, hogy egyrészt jó legyen watt órában is, másrészt pedig TDP-ben (fogyasztás) is, így ugyanis egyrészt az üzemidő, másrészt pedig maga az akku élettartam is kellően hosszú lesz.

Csatlakozók

A megfelelő mennyiségű csatlakozók (úgy, mint az extrém gyors Thunderboltos USB Type-C, a dokkoló vagy a HDMI csati) megléte nem feltétlenül fontos, hiszen ez felhasználás függő. Az újabb üzleti laptopokat mindig USB Type-C csatlakozón keresztül dokkolják, így ha dokkolóval használja az ember a készüléket, akkor az USB Type-C csatlakozón kívül gyakorlatilag nincs is másra szükség - hiszen egeret, pendrive-ot vagy egyéb USB eszközt bármikor tudunk csatlakoztatni így is. Amennyiben magában, dokkoló nélkül használjuk a gépet, akkor már érdemes átgondolni milyen csatlakozókra van szükség. Ethernet csatlakozó és kártyaolvasó helyettesíthető külső USB eszközzel, de a HDMI/Display csatlakozót is ki lehet váltani egy USB Type-C csatlakozóba dugott átalakítóval. A felhasználás függvényében ugyanígy a WWAN is fontos szempont lehet, de legalábbis az, hogy az adott gép 4G vagy 5G kompatibilis legyen és szükség esetén bővíthessük vele. 

LCD

A kijelző esetén egyébként a fényerő maximuma súlyponti, (minden, ami a 250 nites átlag fölé esik, az már jó, ami pedig 400+ nit, az meg már az extra kategória). Kijelző specifikus feladatokhoz továbbá a magas színhűség is legalább ennyire fontos (a 90% fölötti sRGB színlefedettségi érték már átlagon felüli, a 100% sRGB már kiemelkedően jó, de prémium szintű grafikai munkánál már inkább a 100% AdobeRGB körüli színlefedettségi érték és a 8 bites színmélység az ajánlott) tényező. Míg egy konzumer laptopban ezek sokszor elég vegyes minőségűek, addig egy üzleti laptopban ezek már mind-mind adottak.

 

Melyek a legjobb és legmegbízhatóbb üzleti laptopok?

 

lenovo vs hp vs dell - melyik üzleti laptopot válaszd?

 

Gyártó specifikusan konkretizálva érdemes lehet a három legnagyobb üzleti gyártó, vagyis a Lenovo, a Dell és a HP kínálatából szemezgetni, hiszen ezek fősorozatai, azaz a Thinkpad, a Latitude és az Elitebook kis túlzással az üzleti szegmens cadillac-jei. Persze mivel egy-egy gyártó, így pedig a Lenovo, a HP és a Dell is óriási a repertoárral büszkélkedhet, az átlag felhasználó pedig ennek okán sokszor azt se tudja hova kapjon hirtelen, így mintegy segítség gyanánt, az Útmutató a HP laptop sorozataihoz, az Útmutató a Lenovo laptop sorozataihoz, illetve az Útmutató a Dell laptop sorozataihoz című cikkeinkben csokorba szedtük az említett három gyártó szériáit és alszériáit - így mindenki kedvére mazsolázgathat belőlük.

Összességében a prémium üzleti laptopok esetén a legolcsóbb szériákat kivéve a kifejezetten masszív gépház már eleve adott. HP üzleti gépek esetében a Probook széria gépháza némileg gyengébb, mint az Elitebookoké vagy Zbookoké, de még mindig jobb, mint egy átlagos gépé. Dell laptopok esetében ugyanez igaz az olcsóbb Vostro készülékekre (3-mal kezdődnek a típusszámok ez esetben pl. Dell Vostro 3590). Lenovo esetében pedig az olcsóbb Thinkbook modellek és az E széria jelentenek kompromisszumot ezen a téren (E széria esetében a típusszám eleje “E”-vel kezdődik, pl. Lenovo Thinkpad E14).

Mivel azonban a tekintetben sem feltétlenül egyszerű a döntés, hogy laptop vásárlás előtt az ember új vagy használt megoldásban gondolkodjon-e, így mi ennek megkönnyítésére, az Új vagy használt laptopot érdemes-e venni? és a Hogyan válasszunk és vásároljunk használt laptopot? című bejegyzésekkel is igyekszünk egyfajta mankót biztosítani.