Melyek a legjobb laptopok videovágáshoz? - Workstation ajánló 2024

Melyek a legjobb laptopok videovágáshoz? - Workstation ajánló 2024

Milyen konfiguráció ajánlott videovágáshoz és mik a terület alapvető hardverkövetelményei? Melyek a legjobb workstation laptopok a témában és mely konfigurációk ajánlottak egy Adobe Premier Pro, egy Davinci Resolve vagy egy Blender használatához? Olvasd el cikkünket és minden kérdésedre választ kapsz a témában!

A videovágás bár egy autodidakta módon, egy jó programmal, illetve kis gyakorlással és ráfordított idővel akár egy otthon is elsajátítható időtöltés, a végeredmény sikeressége részben hardver, és nem csak szoftver függő. 

 

Milyen hardver ajánlott videovágáshoz?

 

A különböző programok elsajátításához, illetve magabiztos használatához persze nem árt a szoftverismeret, ám mivel ez egy idő után úgyis jön majd magától, így nyilván inkább a cél hardver képsességei a mérvadóak. Szerencsére mivel manapság már egy combos hardver nem csupán a PC-kbe fér bele, hanem zokszó nélkül becsomagolható akár egy laptopba is, így már bőven elengedő csupán egy workstationben gondolkodni. 

Mielőtt azonban a szoftveres részre kitérnénk, érdemes először a hardvereket érinteni és dióhéjban összeszedni, hogy milyen specifikációk ajánlottak a különböző hardverigényes feladatok használatához, így például a videovágáshoz is.

 

Processzor (CPU)

intel és amd workstation cpu

 

Míg a tervező és modellező szoftverek esetén a videokártya, addig videovágáshoz az egyik, ha nem a legfontosabb hardveres tényező kétségkívül a processzor. Minél újabb és minél erősebb az adott CPU, annál gyorsabb és hatékonyabb vele a munka. A videovágás hatékonysága tehát az órajel nagyságával és a magszám mennyiségével arányosan növekszik. Célszerű tehát olyan Intel Core i5 és i7 vagy Ryzen 5 és Ryzen 7 processzort választani, aminek turbo órajele meghaladja a 3.0 Ghz-et.

 

Videokártya (VGA/GPU)

 

workstation laptop gpu

 

 

Szemben a tervező és modellező műveletekkel, -ahol a videokártya ugyebár súlyponti szerepet tölt be, -a videovágáshoz egy jó VGA alapvetően nem létszükség. Szerepe ilyenkor egyedül csak a szerkesztés során használt effektet esetén lehet fontos, a teljesen basic műveleteknél nem. Mivel manapság az olyan integrált kártyák, mint amilyen az Intel Iris Xe G7 is, teljesítményüket tekintve a belépő szintű dedikált kártyákkal esnek egy súlycsoportba, így kellő memória mennyiséggel és egy erős processzorral a tarsolyukban, már az újabb generációs üzleti laptopok is megfelelnek ennek a célnak.

 

Memória (RAM)

workstation ram

Videovágás esetén a másik kulcsfontosságú tényező a processzoron felül, a memória mennyisége és ereje. Csakúgy, mint a CPU-nál, úgy a RAM esetén is igaz az, hogy minél több és gyorsabb, a végeredmény annál jobb és hatékonyabb. Mivel videovágásnál általában nagyméretű és magas felbontású fájlokkal dolgozunk, így a 16GB manapság erre a célra teljesen alapvető, így ez alá már nem, csakis fölé érdemes menni. 

 

Merevlemez (SSD)

workstation ssd

Az SSD szerepe a videovágáskor elsősorban a betöltési sebesség miatt fontos, kizárólag HDD használata ugyanis manapság már amúgy se, ilyen területre pedig végképp nem ajánlott. Célszerű NVMe megolást választani, így nem csupán a rendszer és az adott vágó/szerkesztő szoftver betöltése lesz érezhetően gyorsabb, de a munkafolyamatok mentése is. Az SSD méretét tekintve a belépő szint a 256 GB, amennyiben azonban sok adatot tárolunk, sok helyet foglaló videós anyagokat készítünk, úgy bátran lehet efölé is menni.

Kijelző (LCD)

workstation lcd

Videvágáshoz, szerkesztéshez egyértelműen egy minimum 1920x1080-as, FHD IPS felbontású kijelző a belépő szint, ám ebben a kategóriában nincs felső határ, a lehetőségekhez mérten jószívvel ajánlható egy QHD-s vagy egy 4K-s megoldás is, hátrányba nem kerülünk majd miattuk, sőt. Ugyanez igaz a méretre is, videovágáshoz ugyanis nem érdemes 14” alá menni, célszerű azt belőni létminimumnak. Fontos adalék még a színhűség kérdese, ami bár vágás esetén nem bír akkora súllyal, mint a tervező vagy modellező feladatok esetén, azért ezen a területen is szempont lehet. A kijelzők színlefedettségének fontosságáról a Miért jó a monitor kalibrálás? - Mindent a kijelző kalibrálásról című cikkben olvashatsz bővebben.

A legjobb programok videovágáshoz - Melyek a legjobb szoftverek a témában?

 

Bár tény-és-való, hogy a szoftver kérdése talán kevésbé fontos, azért természetesen közel sem elhanyagolható tényező, hiszen ugyebár egy Paint-tel hiába is esnénk neki a vágásnak, szerkesztésnek, aligha jutnánk vele egyről a kettőre. Az olyan hardverigényes munkafolyamatoknál pedig, mint amilyen a videovágás (vagy akár a modellezés is), igaz az az örökzöld igazság, hogy a hardver és a szoftver kéz-a-kézben járnak és egymást szolgálják. Szerencsére ugyanakkor számos jó és még jobb program található a témában, ráadásul vannak köztük ingyenes megoldások is, így mindenki megtalálhatja a maga számítását.

Nyilván nem muszáj rögtön a legkomolyabbakkal (például egy Adobe Premier Pro-val, egy Adobe After Effects-el, egy Avid-dal, egy Blender-rel, egy Sony Vegas Pro-val vagy egy Davinci Resolve-val) kezdeni, hogy aztán már rögtön az elején fájjon a fejünk a sok új infótól és idejekorán el is menjen a kedvünk az egésztől. Kezdésnek bőven elengedő lehet valami belépő szintű megoldást, például egy Pinnacle-t, egy Cyberlink PowerDirectort választani, de ismerkedésre még akár a teljesen alap Windows-os videoszerkesztő program is jó lehet. 

Összegzés 

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek mind-mind nagyobb étvágyú programok, masszív gépigénnyel, így a megfelelő hardveres hátszél kvázi elengedhetetlen hozzájuk. Így pedig körbe is értünk és újra kilyukadtunk a workstation-öknél. Amennyiben tehát videovágásra adnád a fejed, de még épp az optimális hardver hiányzik hozzá, úgy itt az ideje, hogy kínálatunkban szétnézve megtaláld a számodra legmegfelelőbb workstation laptopot! Ha pedig többet szeretnél megtudni a belépő szintű, illetve a haladó workstation konfigurációkról, úgy semmiképp se hagyd ki a Workstation kisokos: Milyen laptopot vegyünk tervezéshez, modellezéshez és lakberendezéshez? című cikkünket, ahol átfogó képet adunk Neked a témában!

GYIK

 

K: Mit jelent a renderelés fogalma? - A renderelés jelentése.

V: A renderelés nem más, mint egy, a számítógép által valamilyen agrotirmus és/vagy modell alapján generált kép vagy modell. Maga a renderelés ezen 3D modellek képernyőn történő megjelenítését segíti elő.

 

K: Mi az a “blender rendering”?

V: A blender rendering nem egy külön fogalom, maga a Blender ugyanis egy renderelő / modellező szoftver, így a blender rendering nem jelent mást, minthogy a renderelés a Blender használatával történik.

 

K: Mi az a video renderelés? Hogyan kell videót renderelni?

V: Mivel a renderelés kifejezést a köznyelvben többféleképpen is használják, így nem csupán a modellező műveletek esetén fordulhat elő, hanem akár video szerkesztésnél, vágásnál is használható. Ilyen környezetben a renderelés fogalma tulajdonképpen annyit jelent, hogy miután a video nyersanyaga elkészült, azt valamilyen egyéb formátumba (pl. MP4) átkonvertáljuk.

 

K: A rendereléshez milyen videokártya ajánlott?

V: Bár a VGA kérdése magánál a renderelésnél kevésbé fontos, mint a CPU-é, nyilván minél erősebb egy videokártya, annál gyorsabb a renderelés. Ennek okán érdemes erősségben a processzorhoz dukáló kártyát választani, azzal ugyanis egészen biztosan nem nyúlhatunk mellé.

 

K: Melyek a legjobb 3D modellező programok? Milyen 3D modellező szoftverek ajánlottak kezdők számára?

V: Valamiben vagy valaminek a legjobbja mindig egy erősen szubjektív kérdés, az egyéni preferenciák miatt ugyanis mindig minden izlés kérdése, vannak azonban kifejezetten ajánlott és sokak által előszeretettel használt programok a témában, amikkel bőven megéri tenni egy próbát. Ilyen a Blender, a Revit, az AutoCAD, a 3ds Max, a Cinema 4D, a Zbrush, az Other, a Houdini, a Solidworks, a Modo, az Artlantis, a SolidEdge és a Katana is.