Útmutató a Lenovo laptop sorozataihoz

Útmutató a Lenovo laptop sorozataihoz

Te is érezted már úgy, hogy kicsit elvesztél a gyártók sorozatainak, al-sorozatainak rengetegében? Mi a különbség az üzleti és a konzumer között? A Lenovo márka melyik szériája melyik kategóriába is tartozik? Voltál már úgy vele, hogy laptop vásárlás előtt egyszerűen nem tudtad eldönteni, hogy Neked ahhoz, amire használni szeretnéd az adott gépet, pontosan melyik sorozat kínálatát kellene átmazsolázni? 

Ha a bevezetőben feltett kérdések bármelyikére is egy határozott “Igen!” a válasz, akkor jó hírünk van, ez a guide pontosan Neked készült! Ez a cikk a gyártó sorozatait és al-sorozatait veszi majd górcső alá. A Lenovo történetéről, sorozatairól és úgy általában magáról a cégről egy másik, a Milyen Lenovo laptopot válasszak? című cikkben olvashatsz bővebben. Ha pedig a Dell laptopjait illetően is kíváncsi lennél egy ilyen összeállításra, úgy azt az Útmutató a Dell laptop sorozataihoz című írásunkban találod.

 

A Lenovo üzleti laptop szériája

 

A Lenovo üzleti sorozata nem más, mint a méltán világszínvonalú, megbízható és rendkívül strapabíró Thinkpad széria, amely mára önmagában is a prémium kifejezés definíciója lett. A Thinkpad, mint brand, mint logó és mint fogalom mostanra egyfajta szimbólummá is vált; hiszen csakúgy, mint a Latitude a Dell-nek vagy a HP-nak az Elitebook, mindenki, aki egy kicsit is komfortosan mozog a tech-világban jól tudja, hogy ezen szériák melyik gyártóhoz is tartoznak. Persze kétségtelen, hogy ehhez a mindhárom gyártó sorozatait jellemző sajátos stílusjegyek is hozzátesznek, így például egy Thinkpadet nehéz lenne bármivel is összekeverni: a legtöbb Thinkpad ugyanis szinte teljesen fekete színvilággal operál, itt-ott egy kis pirossal megbolondítva (pl.: trackpoint). A formatervezés, a billentyűzet kialakítása, elhelyezése és dizájnja, illetve a karbon és magnézium szálas kompozitból készült, strapabíró, mégis könnyű, a katonai szabványoknak is megfelelő anyaghasználat pedig szintén a Thinkpad sajátja. Nem véletlen, hogy a Thinkpadeket előszeretettel használják a NASA űrprogramjaiban is.

Bár a Thinkpadek fantázianevei egy laikus számára teljesen véletlenszerűnek tűnhet, valójában rendszer van mögötte: az első betű a kategóriát jelzi (erről bővebben lejjebb írunk majd), a betű utáni szám a kijelző méretet, -vagyis hogy az adott gép például 12”, 13”, 14” vagy 15”-ös méretű-, majd pedig a generációt jelölő szám következik. Konkrét példával élve pedig a T460 egy T kategóriába tartozó, 14”-es, 6. generációs Intel CPU-s Thinkpad. (Ezen a recepten a 10. generációtól némiképpen változtattak, a kategóriát jelző betűjelzés és kijelző méret után a generáció száma jön, például Gen1, Gen2 vagy Gen3.)

 

Thinkpad: üzleti / vállalati sorozat 

Thinkpad X sorozat:

Vékony, könnyű, mégis megbízható és strapabíró ultrabook széria. (pl.: X220,X230, X390, X13 stb.) Kijelző mérete 2019-ig jellemzően 12.5 inch volt, majd 2019-től a 8. generációs Intel processzorokkal a 13.3”-es méretre tért át a gyártó. A kijelzőméret növekedését az tette lehetővé, hogy az elődökhöz képest a Lenovo X390 kijelző kávája egészen vékony lett, így maga a gép mérete lényegében nem változott. Az X sorozat voltaképpen a T széria kisebb változata; a kialakítás, a formaterv és az anyaghasználat szinte teljesen megegyezik, csupán könnyebb és kompaktabb formában.

 

Thinkpad X1 sorozat:

Az X1 sorozat nem összekeverendő az imént bemutatott X szériával, a két sorozat bár kétségkívül hasonló, közel sem ugyanolyan. Az alapvető különbség, hogy míg az X sorozat a minőséget tekintve a T szériával megegyező, addig az X1 alá tartozó modellek a Thinkpad széria abszolút high-end csúcsmodellei. Az X1 elnevezés alá ráadásul több alsorozat is tartozik, így például az X1 Carbon, az X1 tablet és az X1 Yoga is. Persze csakúgy, mint az X széria modelljei, az X1 alá tartozó laptopok is könnyűek, vékonyak, mégis strapabírók és ellenállók. 

 

Thinkpad T sorozat:

A gyártó zászlóshajója. Vékonyabb a P sorozatnál, erőssége pedig az X szériával megegyező, csak méretében nagyobb, 13.3” feletti kijelzővel. A Lenovo legjobb, legkényelmesebb billentyűzetei, melyek méltán váltak legendássá a notebook piacon pedig mind a T szériához köthetők. (pl.: T14, T15, T420, T470, T14, T590, stb. Illetve mint ahogyan azt kicsit feljebb említettük, a 10. generációval már a Gen1, Gen2 és Gen3 elnevezések is megérkeztek.)

 

Thinkpad A sorozat:

A T szériával tulajdonképpen kívül-belül teljesen megegyező sorozat, annyi különbséggel, hogy a szériához tartozó modellek, kizárólag AMD processzorral elérhetők. A475, A275 pl.. de T495 már nem létezik, mert az AMD processzorral rendelkező modellek is T490 néven futottak tovább.

 

Thinkpad P sorozat (korábbi W):

Bivalyerős workstation-ök. Magas teherbírású, erős hardver (CPU és GPU) jellemzi őket, amivel az olyan hardverigényes feladatokkal is könnyedén megbirkóznak, mint amilyen a videóvágás vagy a CAD programok használata. Általában Quadro vagy FirePro videokártyával vannak szerelve. Az alap széria a P50-től a P15-ig tart, a sorozat U-s processzorral, gyengébb videokártyával, cserébe viszont könnyített gépházzal elérhető variánsa pedig például a P50s. (pl.: Lenovo W500, W510, P1, P52, P14s, stb.)

 

Thinkpad L sorozat:

A Lenovo üzleti sorozatának középmezőnye, minőségben az E és a T széria között félúton. Az L széria notebookjai megfizethető, jó ár/érték arányú darabok. (pl.: L380, L380 Yoga, L460, L13, L13 Yoga, stb.)

 

Thinkpad Yoga sorozat:

A gyártó üzleti 2-in-1 tablet / laptop szériája. Kicsi, könnyű modellek, kihajtható, touch kijelzős kialakítással. A sorozat átesett már néhány névváltoztatáson, így például a 4. generációtól Thinkpad Yoga 12, 14, stb néven futott, majd a 6. genrációtól Yogfa 260, Yoga 370, Yoga 460, stb., végül pedig a Lenovo a 8. generációtól L, X és X1 szériákra szedte szét a sorozatot. (pl.: Thinkpad Yoga 370, Thinkpad X1 Yoga G4, stb.)

 

Thinkpad 13 “sorozat”:

A Lenovo 13 egy úgynevezett “budget” modell, vagyis egy 13”-as képátlójú, olcsóbb Thinkpad, amit chromebook-nak vagy netbook-nak is szokás hívni, ugyanis nem csupán Windows-os, hanem Chrome OS-es verzió is elérhető belőle. A 13” sorozat a T szériához képest tehát könnyebb és valamivel olcsóbb kategória. (Thinkpad 13)

 

Thinkpad 11e sorozat:

Szigorúan véve a 11”-es sorozat nem kimondottan sorolható az üzleti laptopok családjába, ám jobb híján mégis itt szokott helyet kapni. Oktatási modell, vagyis elsősorban diákok és hallgatók számára szánták, mert bőven elfér egy iskolatáskában is. (11e)

 

Thinkpad E sorozat (korábbi Edge):

A gyártó kicsi és könnyű üzleti sorozata, amely a T széria némileg “butított” verziója. Pénztárcabarát ár, ár/érték arányban jó, de közel sem a legjobb választás. (pl.: E470, E490s, E495, E590, stb.)

 

Thinkbook sorozat:

A Thinkbook széria bár talán az egyik legkevésbé ismert sorozata a Lenovonak, minőségben a Thinkpad és az Ideapad közé lőhető be, előbbi támogatási hátterével. A Thinkbook-ot pepitában tulajdonképpen úgy is lehetne definiálni, hogy kis túlzással nem más, mint egy, a Thinkpad-ek garanciális hátterét és támogatottságát élvező Ideapad. A Thinkbook-ok mögötti szám, például a 15 a kijelző méretet, míg a szám mögötti betű (pl. 15p), az erősebb hardvert jelzi. 



A Lenovo konzumer szériája

 

A Lenovo konzumer, vagyis “lakossági” sorozatai kicsit szerteágazóbb képet mutatnak, mint az elég jól behatárolható és katonás rendben felsorakozó üzleti széria, hiszen jóval több al-szériát mozgat, így pedig jóval szélesebb közönséget is céloz. A konzumer sorozatok (gyártótól független) általános jellemzője, hogy garanciális háttérben, biztonsági és prémium funkciókban gyengébb (pl.: ujjlenyomat olvasó, face id bejelentkezés, hosszú garanciális háttér, stb.), közepes minőségű laptopok ezek, - a prémium kategóriás modellek vagy sorozatokhoz viszonyítva nyilván jóval kedvezőbb áron. 

 

Yoga sorozat:

A gyártó Yoga szériája a gyártó kicsi, kompakt, könnyen hordozható és touchos sorozata. Nem összetévesztendő a feljebb említett Thinkpad Yoga-val, mely ennek, vagyis a szimpla Yoga-nak a kvázi üzleti, prémium megfelelője. A Yoga sorozatot alapvetően három alkategóriára lehet bontani, a Yoga 5 a legolcsóbb, a 7-es a valamivel drágább középkategória, míg a Pro és a Yoga 9 széria a legdrágább. (pl.: Slim 7 PRO 14, Yoga 9i, S740, stb.) 

 

IdeaPad sorozat:

Konzumer sorozat, talán az egyik, ha nem a legismertebb lakossági szériája a gyártónak. Az IdeaPad-ek alapvető felhasználásra lettek szánva, piaci áruk kedvező. Minősége a közép kategórián belül jó, ám a Thinkpadek-től azért elmarad. Méltó kihívója a Dell Inspiron-nek, az Acer Aspire-nek vagy a HP Envy-nek. Persze az Ideapad sorozaton belül is megkülönböztethetünk olcsóbb és drágább szériákat, így például a 100-as az olcsóbb, a 300-as, később 3-ra keresztelt sorozat a közép, a 700-as, majd 7-es sorozat pedig a felső kategória. Bár az Ideapad nem célzottan gamer széria, vannak játékra alkalmas hardverrel rendelkező modellek is, ám hűtésük, anyaghasználatuk, szoftveres támogatottságuk, hangzásviláguk és kijelzőjük minősége messze elmarad a célzottan játékra tervezett modellektől. (pl.: IdeaPad c340-14iml, IdePad 110-15ibr, IdeaPad 330-15ikb, stb.)

 

Legion sorozat:

A Legion sorozat nem más, mint a Lenovo konzumer gaming szériája. Erős processzorral és ugyanennyire combos, dedikált, játékra specializálódott videokártyával, professzionális hűtéssel szerelt monstrumok ezek, melyeket nem csupán a userek használnak előszeretettel, hanem e-sport rendezvényeken, versenyeken is bevetnek. Érdekesség, hogy a Legion, mint elnevezés csak a 7. generációtól létezik, korábban csupán az Y és a mögötte lévő szám jelezte a kategóriát. (pl. 7. gen előtt Y500, Y510P, Y50-70, Y700, 7. gen után Y520, Y530, stb., illetve a drágább kategóriába eső Y720.)

 

Chromebook sorozat:

Mint a legtöbb nagy(obb) gyártó, úgy a Lenovo is rendelkezik Chromebook-kal, melyek jellegzetessége, hogy operációs rendszerük Google Chrome alapú, vagyis Chrome OS. A chromebook-okon a munka net és felhőalapú, a bejelentkezéshez pedig Gmail fiókra lesz szükségünk. Ezek a fajta gépek kicsit, kompaktak és könnyűek, így mobilisak és könnyen hordozhatók.

 

Yoga Book sorozat:

A Yoga Book sorozat a gyártó egyfajta 2-in-1 tablet/notebook szériája, melynek jellegzetessége, hogy valóban tablet méretekkel rendelkezik, a gép vastagsága ugyanis nagyjából egy USB kábelével azonos (4.05mm), súlya pedig mindösszesen 690 gramm és az akkumulátor idő is kiemelkedő. (pl.: Yoga Book C930, Yoga Book 101, Yoga Book YB1-X90L, stb.)


Dióhéjban ezek lennének tehát a Lenovo szériái és al-szériái. Amennyiben azonban nem dióhéjban, hanem ennél sokkal mélyrehatóbban szeretnél a témáról olvasni, úgy A Lenovo laptop márka előnyei és hátrányai: Megéri Lenovo laptopot venni? című cikkünket ajánljuk szíves figyelmedbe. Abban az esetben pedig, ha a gyártó gariztatásáról, szervizeltetéséről szeretnél olvasni, úgy bővebben ezt a Mennyi gyártói garancia jár a Lenovo laptopokhoz? - A Lenovo garancia ellenőrzése című cikkünkben teheted meg.

 

K: Melyek a Lenovo üzeleti laptop sorozatai?

V: A Lenovo üzleti szériája nem más, mint a Thinkpad, mely számos egyéb alsorozatot foglal magába, úgy, mint a T, a P az X, stb.

 

K: Melyek a Lenovo konzumer, vagyis a lakossági notebook sorozatai?

V: A Lenovo konzumer szériája alá több sorozat is tartozik, a legismertebb ezek közül kétségkívül az Ideapad. Ide tartozik ugyanakkor a Yoga, a Legion, a Yoga Book és a Chromebook is. 

 

K: Melyik a legjobb Lenovo laptop?

V: Ez minden esetben annak függvénye, hogy milyen célra keresünk notebookot. Amennyiben üzleti célra, úgy mindenképpen Thinkpad-ben célszerű gondolkodni, ha viszont játékra vagy általános felhasználásra akarunk egy laptopra beruházni, úgy egy Ideapad vagy egy Legion az ideális választás.

 

K: Megéri Lenovo laptopot venni?

V: Persze, hogy megéri! A Lenovo laptopjai legendásan megbízható darabok, így legyen szó Thinkpadről, Ideapadról vagy Legion-ről, egészen biztos, hogy nem nyúlunk mellé.