Hogyan válasszunk és vásároljunk használt laptopot?

Hogyan válasszunk és vásároljunk használt laptopot?

Ezúttal arra keressük majd a választ, hogy mik az ideális használt laptop kiválasztásának kritériumai. Cikkünk első felében így felhasználási mód szerint mutatjuk majd be, hogy az adott célterülethez milyen laptop is dukál, míg a második felében már azt fogjuk megvizsgálni, hogy vásárlás előtt pontosan milyen szempontok szerint kell az adott használt laptopot letesztelni.

Való igaz, hogy elektronikai eszközt választani nem egyszerű feladat. Számos tényező van, amit ilyenkor számításba kell venni, köztük természetesen azt, hogy mit szeretnénk és mennyiért. Persze teljesen természetes módon a többség általában a legjobb, mégis legolcsóbb megoldást keresi, így ezen a szűk keresztmetszeten vágnak neki az ideális eszköz kiválasztásának. Jelen feltételek mellett ez azonban nem egyszerű feladat, pláne úgy, hogy sokan még mindig kicsit tartanak a használt jelzőtől. Persze természetes, hogy az ember óvatos, hiszen senki sem szeret olyan döntést hozni, ami kisvártatva mondjuk rossznak bizonyul és megbánás a vége. Elég csupán néhány dolgot, így az ár/érték arányt, a garanciát, illetve a külső és belső állapotot jól szemügyre venni ahhoz, hogy tudjuk, vajon jól döntünk-e. Persze mivel ez egy kicsit összetettebb folyamat, így ennél azért néhány gondolattal most mélyebbre megyünk majd, kicsit behatóbban megvizsgálva, hogyan is válasszunk magunknak használt laptopot. 

Milyen használt laptopot vegyek - célterület alapján? 

Persze hasznos, ha van egy origó, amely mentén elindulhatunk, egy jó nagy adag tudás, melyre támaszkodva könnyebbé tehetjük a választást, meg persze némi szerencse is, hogy gondosan megválasztott használt laptopunk tényleg olyan legyen, mint reméltük. Az első és legfontosabb természetesen az, hogy milyen típusú laptopra is van szükségünk? Pontosan mire használnánk? Játékra? Munkára vagy tervezésre, esetleg csak otthoni filmezésre, böngészésre? Mekkora legyen? Világítson-e a billentyűzet? Akarjuk-e bővíteni, tuningolni vagy pont úgy a jó, ahogy van? Mivel egyáltalán nem mindegy, hogy mit mire akarunk majd használni, így fontos tisztában lennünk saját igényeinkkel, ahogy az sem árt, ha preferenciáink alapján célzottan válasszuk ki a megfelelő laptop kategóriát.

 

Milyen laptopot vegyek 2021-ben?

 

2021 laptop

 

Az évszám, mint olyan nem feltétlenül kulcsfontosságú egy használt laptop esetén, így ha egy megbízható, nem túl öreg használt notebook tavaly megtetszett, azt nyugodtan megvehetjük 2021-ben is. Csak ne felejtsük el a cikk második felében taglalt, sarkalatos pontokat figyelembe venni a vásárlásnál.

 

Milyen laptopot vegyek játékra?

 

laptop játékhoz

 

Ez elsősorban attól függ, hogy milyen típusú és milyen hardverigényű játékokat preferálunk, illetve, hogy nekünk milyen grafikai igényeink vannak. Elég-e nekünk például, ha egy adott játékot csak mediumon futtatunk, vagy mindenképpen az ultra beállításokat szeretnénk megcélozni. Egy azonban biztos: dedikált VGA és minimum 8, de inkább 16GB memória a modern játékokhoz manapság már elengedhetetlen. Ez pedig még csak a belépő szint, komolyabb élményre, a legújabb címekhez és kompromisszummentes grafikai beállításokhoz már minél erősebb VGA-ra, legalább 16GB RAM-ra, SSD + HDD kombóra, illetve FullHD kijelzőre lesz szükségünk. Amennyiben ilyen megoldásban gondolkodunk, érdemes ezügyben az alábbi linken található használt gamer laptop kínálatunkat átmazsolázni.

 

Milyen laptopot vegyek gyakori utazáshoz?

 laptop utazáshoz

Ilyen esetekben érdemes lehet a kisebb képátlójú, könnyebb, mégis stramm és minőségi anyagból készült darabokban gondolkodni. Egy 15.6”-os vagy még attól is nagyobb gép hurcolászása hosszútávon kényelmetlen lehet, így mindenképpen 14”-es vagy az alatti méretezésű megoldásban célszerű gondolkodni.  Megfontolandó ilyenkor, hogy például már eleve valamilyen 2-in-1 modellben, tehát valami érintőkijelzős, tabletként is funkcionáló darabban gondolkodjunk. Könnyen hordozható használt laptop kínálatunkat ezen a linken, míg érintőképernyős laptopjainkat ezen a linken találod.

 

Milyen laptopot vegyek böngészésre?

 laptop böngészésre

Mivel böngészéshez az erős processzor nem feltétel, így alapvetően már az i3 megoldások is teljesen elegendők. 8GB, de inkább 16GB memória, valamint egy SSD azonban ma már javasolt, pláne, ha egyszerre sok tabot nyitunk, több mindent futtatunk.

 

Milyen laptopot vegyek grafikai munkára, videovágásra?

 

laptop videovágásra, grafikai munkára

 

Photoshophoz, Illustratorhoz és teljesen alapvető videószerkesztéshez egy gyengébb dedikált kártya már bőven jó, de nem létszükség. Processzorból ugyanakkor kell az erősebb megoldás, memóriából legalább 16GB-nyi, SSD-ből pedig lehetőség szerint egy nagyobb (512GB-1TB), NVMe-s darabra lesz szükségünk.

 

Milyen laptopot vegyek magas üzemidővel, hosszú akkumulátor idővel?

 

laptop magas üzemidővel

 

A magas üzemidő, vagyis a hosszú akkumulátor működés első feltétele a minél nagyobb aksi. Ez persze önmagában még semmire sem garancia, hiszen azt, hogy egy gép egy töltéssel meddig húzza, számos egyéb tényező is befolyásolja. Ilyen például az adott gép hardveres eszköztára, vagyis, hogy a processzor mennyire modern. A modern CPU-k fogyasztása jóval alacsonyabb, így minél újabb az adott CPU, annál jobb lesz az üzemidő. Az U és az Y végződésű processzorok fogyasztása a legkedvezőbb, a H, az MQ és a HQ, vagyis a workstation és a gamer gépek processzorai pedig teljesítmény orientáltak, így nagyobb a fogyasztásuk is.

 

Milyen laptopot vegyek tervező, modellező programokhoz? (Pl.: CAD, 3D modellező, Solidworks, AutoCAD, ArchiCAD, Revit, Catia, Maya, stb.)

 

laptop modellezéshez

 

Az olyan komolyabb hardveres hátszelet igénylő feladatokhoz, mint amilyenek például a CAD programok vagy maga a renderelés, már nem elegendő a belépő szint, így mindenképpen egy mind hardveresen, mind pedig például a kijelzőjét (magas kontrasztarány és színhűség) tekintve prémium kategóriába sorolható workstationben kell gondolkodni. A workstation modellek Quadro vagy Firepro megoldásai ugyanis kifejezetten professzionális felhasználásra lettek tervezve, ezek a kártyák a workstation feladatokban ugyanis lényegesen pontosabbak, stabilabbak és gyorsabbak, mint a gamer megoldások (GeForce, Radeon). Az említett hardverigényes feladatok gördülékeny élvezetéhez már a CPU, a VGA, a RAM és az SSD együttes erejére van szükség. A gyors munkát elsősorban a processzor és a lehetőség szerint minél több és gyorsabb memória együttes ereje teszi lehetővé, az NVMe SSD a betöltési időt és a mentési sebességet rövidíti és mivel a workstation modellekben esetenként már nem kettő, hanem akár négy memória slot is található, így foglalat függvényében az adott gép akár 128GB-is is felhúzható. 

 

Milyen laptopot vegyek forex, crypto, valuta és tőzsdei kereskedéshez?

 

laptop cryptohoz

 


A 8. generációig egy 4 magos i5-ös processzor, attól felfelé pedig akár egy i3 megoldás is elég lehet. Memóriából 8GB a létminimum erre a területre, ám inkább 16GB az ajánlott. Az SSD a sebesség miatt elengedhetetlen, a mobilitás érdekében pedig az akkumulátor időre is javasolt figyelni. Érdemes továbbá külső monitorra csatlakoztatva használni, ám amennyiben ez nem megoldható, úgy érdemes minél nagyobb kijelzőjű (15.6” vagy 17.3”) és felbontású (FHD) megoldást választani.

 

Milyen laptopot vegyek könyvelési feladatokhoz és a különböző számlázó programokhoz?

 

laptop könyveléshez

 

Csakúgy, mint a különböző multimédiás (filmezés, stb.) vagy általános (böngészés, stb.) feladatokhoz, úgy általában a könyvelési és számlázási feladatokhoz sem kell feltétlenül erős vas, így egy erősebb i3 vagy egy közepesen erős i5 processzortól már jók lehetünk. Ugyanez igaz az SSD-re és a memóriára is, utóbbiból 8GB alapvetően elegendő, 16GB-ra maximum akkor lehet szükség, ha nagy Excel táblákkal vagy nagyobb mennyiségű adat halmazokkal dolgozunk.

 

Milyen laptopot vegyek egyetemre, tanuláshoz?

 

laptop tanuláshoz

 

Ez nagyban függ attól, hogy pontosan mit tanulunk az egyetemen. Ha például 3D tervezést, úgy Quadro vagy Firepro VGA-val ellátott workstation-nél nem szabad alább adni, hiszen egy VGA nélküli laptopon nem tudunk majd CAD programokat futtatni, tervezni vagy vágni. Ugyanez igaz, ha játszani szeretnénk, nyilván akkor is szükség van egy dedikált grafikus modulra, minimum i5-ös CPU-ra és legalább 8GB, de inkább 16GB memóriára. Amennyiben viszont csak Office-hoz keresünk gépet, úgy egy üzleti gép is bőven megteszi. A komolyabb feladatokhoz ajánlott üzleti laptopjainkat az alábbi, míg az általános felhasználásra szánt modelljeinket ezen a linken találod.

 

Milyen laptopot vegyek filmnézésre?

 

laptop filmezésre


Az olyan általános teendőkhöz, mint amilyen a filmnézés vagy a böngészés, nem feltétlenül szükséges az erős vas, ezek a feladatok ugyanis nem igényelnek sem videokártyát, sem pedig combos processzort, egy SSD és legalább 8GB-nyi memória azonban manapság nagyjából elengedhetetlen. Ennek okán, ha valóban csakis az ilyen jellegű feladatokhoz keresünk használt laptopot, úgy tulajdonképpen szabhatjuk akár szűkebbre is keretet. Egy 15.6”-os kijelző méret azonban mindenképpen indokolt, hiszen egy nagyobb panelen nyilván élvezetesebb filmezni, mint egy kisebb ultrabookon. Az ilyen jellegű tervekhez pedig szíves figyelmedbe ajánljuk, az alábbi linken található, általános felhasználásra szánt használt notebook kínálatunkat. 

 

Milyen laptopot vegyek a gyereknek?

 

laptop a gyereknek


Az, hogy milyen laptopot vegyünk a gyereknek, szintén sok mindentől függ. Függ egyrészt attól, hogy hány éves a gyerkőc, pontosan milyen célra is lesz használva, nem utolsó sorban pedig attól, hogy nagyjából mennyit szánunk rá. Egy több száz ezres, erős, tervezésre gyártott VGA-val rendelkező workstation egy bizonyos életkor alatt nyilván teljesen felesleges, úgyse lenne kihasználva, cserébe viszont állandóan azon aggódhatnánk, hogy gyermekünk vajon mikor ejti le, áztatja el vagy vágja gallyra hardveresen. Minecraftra és társaihoz persze kell a GPU, de bőven elegendő hozzá egy belépő szintű, nagyságrendekkel olcsóbb konfiguráció. Komolyabb címekhez, magasabb beállításokhoz azonban minél erősebb VGA, legalább 16GB memória és egy SSD+HDD kombó az ajánlott. Komoly szándékokkal pedig a FullHD kijelző szintén elengedhetetlen. Az ideális videokártya kiválasztásához, az ezen a linken elérhető notebookcheck-es írást érdemes átbogarászni.

 

Milyen márkájú laptopot érdemes venni?

 


Amennyiben nincs már egy jól bejáratott, preferált márkánk, úgy érdemes lehet utánaolvasni, hogy melyiktől mire számíthatunk, a felhasználóknak mik a tapasztalataik általában, miért ajánlják inkább ezt vagy azt a típust. Annyi biztos, hogy üzleti laptopok esetén sem a Lenovo-val, sem a Dell-el, sem pedig a HP-val nem nyúlhatunk mellé.

Mire figyeljünk használt laptop vásárlása esetén?

Most, hogy célterületre bontva megvizsgáltuk a lehetőségeket és megnéztük milyen jellegű felhasználásra nagyjából milyen konfiguráció ajánlott, itt az ideje a létező összes olyan sarkalatos ponton végigmenni, melyek az optimális használt laptop megtalálásához nem csupán kulcsfontosságúak, de elengedhetetlenek is. 

 

hogyan teszteljünk használt laptopot infografika

 

12 + 1 hasznos tipp a használt laptop funkcióinak tesztelésére:

Ha személyesen veszünk át egy készüléket, akkor az adott laptop alapvető funkcióit mindig ajánlott célzottan is ellenőrizni, kiszűrve ezzel az esetlegesen felmerülő legalapvetőbb problémákat. Azt, hogy ilyenkor milyen szempontok szerint kell a laptopot letesztelni, mely funkciók ellenőrzése a javasolt, most pontról-pontra fogjuk bemutatani.

 

  1. Érdemes az egészet a töltő állapotának ellenőrzésével kezdeni, bedugni, kihúzni, megnézni, hogy kontaktos-e.

  2. Hasonló a helyzet az USB csatlakozókkal is, azokat is ki-bedugni, megy-e, felismeri-e a gép.

  3. Ellenőrizzük a billentyűzetet! Amennyiben a megvásárolni kívánt gép világítós billentyűzettel van hirdetve, úgy ezt is célszerű ellenőrizni, hogy valóban így van-e. Erre egyébként általában van külön funkciógomb is, így könnyedén kideríthető. Ezen felül erősen javasolt a teljes billentyűzetet át is nyomkodni, erre az online keyboard test-re való célzott Google kereséssel, majd az adott oldal megnyitásával van lehetőségünk. 

  4. mikrofon és a webkamera funkcionális működése ugyanígy kulcsfontosságú, ezeket a legegyszerűbben egy egyszerű google keresésen keresztül, online microphone test és online webcam test  címszavakkal ellenőrizhetjük. Ha rákeresünk, az első találat egy tesztoldalra visz minket, melynek segítségével mindkettőt tesztelni tudjuk.

  5. A hangszórók állapotáról egy egyszerű Youtube videó lejátszásával győződhetünk meg, meggyőződve ezzel a minőségükről, a hangzás tisztaságáról és a hangerőről.

  6. Teszteljük a kijelzőt! Alapvetően teljesen evidens, de azért mégse lehet elégszer hangsúlyozni, hogy vásárlás előtt a kijelzőt minden esetben kapcsoljuk be, hiszen ez nem csak az adott kijelző állapotfelméréséhez fontos, de kikapcsolt panel mellett a többi funkció tesztelése is nehézkes. A kijelző ellenőrzésénél figyeljünk a képernyő rögzítésére, kellő stabilitású rögzítés mellett ugyanis nem szabad lötyögnie, “kotyognia” vagy a fedélnek túl nehézkesen, esetleg túl lazán záródnia. Bekapcsolt állapotban is érdemes kicsit megmozgatni, hogy a mögötte lévő szalagkábelek jól vannak-e csatlakoztatva. Hívjuk segítségül a Dead Pixel Buddy-t (DPD)! A program tulajdonképpen teljesen ugyanazon az elven működik, mint egy Youtube pixel teszt, így végeredményben azt használjuk, amelyik kényelmes. A Dead Pixel Buddy egyébként az alábbi linken ingyenesen letölthető és egy telepítést követően használatba is vehető.

  7. Amennyiben az adott gép dedikált VGA-val is rendelkezik, úgy egy rövid benchmark teszt sem árt. Előbbivel elég csak rövid ideig terhelni, kicsit meghajtani és meghallgatni, hogy rendesen dolgozik-e a ventilátor. Benchmark-nál a legalapvetőbb a FurMark, a teszt viszonylag rövid, a végeredmény pedig reprezentatív; vagyis látjuk, hogy a grafikai terhelés alatt esetleg megröccen-e a kép, illetve a kisajtolt fps számot is nyomon követhetjük. A GPU-Z benchmarkja szintén fontos lehet, ennek segítségével ugyanis látható, hogy a dedikált kártya egyáltalán látszik-e és, hogy a program benchmarkja alatt zavarossá válik-e a kép vagy sem. 

  8. Egy stressz teszt is hasznos lehet, melyre a legalapvetőbb módszer az Aida64 használata. Az Aida64 stressz teszt általában nagyon meghajtja a gépeket, így egyrészt ezt nem kell és nem is ajánlott túl sokáig pörgetni, másrészt viszont megijedni sem kell, ha a mutató a teszt alatt esetleg ~100 fok körüli hőmérsékletet mutat. Ez a teszt alatt teljesen normális jelenség, az Aida64 ugyanis aránytalanul terhel, a magas órajel viszont a teszt relevanciáját tekintve elengedhetetlen. Az órajel értékeit ráadásul érdemes figyelemmel kísérni, az intenzív terhelés miatt ugyanis a gépnek magasabb órajelet kell produkálnia az alaphoz (az alap órajelet a CPU ID gombra kattintva nézhetjük meg az Aida-ban) képest. A stresszteszten az akkumulátort is érdemes 5-10 percig meghajtani, leellenőrizve ezzel, hogy a gép lekapcsol-e.

  9. merevlemez(ek) állapotának ellenőrzésére a HD Sentinel, a Crystal Disk vagy a HWiNFO használata a javasolt eljárás, előbbinél elsősorban a smart értékeket, az elhasználódást és a működési időt érdemes szemügyre venni.

  10. Optikai meghajtós gépek esetén, annak ellenőrzése is javasolt, reagál-e, eszközkezelő látja-e-.

  11. Fontos még a BIOS-t is ellenőrizni, azt, hogy lockos-e. A lock tulajdonképpen jalszavazást jelent, ami azért is fontos, mert lock alatt csak azok a beállítások érhetők el, amiket korábban valaki beállított. Ha pedig mi ezen módosítani szeretnénk, először ki kell "lockoltatni" az adott gépet.

  12. Ellenőrizzük a ventilátort! Amennyiben egy használt laptop már a bekapcsolást követően furcsa, berregő-kerregő hangot hallat, esetleg huzamosabb használat esetén jelentős melegedést tapasztalunk, úgy ezt általában az adott laptop ventilátorának elkoszolódása vagy még gyakrabban elkopása okozza.. A ventilátor koszolódása, porosodása egyébként egy teljesen hétköznapi jelenség, így alapvetően normálisnak is tekinthető, ám ha a ventilátor, annak kifújása után is zörög, akkor feltehetjük a kérdést, hogy mennyire volt karbantartva (esetleg kitisztítva/pasztázva?) a készülék, ha még egy ilyen alapvető probléma sem lett orvosolva.

  13. Amennyiben az adott gépen nincs Windows, úgy egy bootolható Linux használata a javasolt, ennek segítségével ugyanis néhány alapvető hardveres funkció szintén ellenőrizhető.

 

A használt laptop állapotának átnézése:

 

A garancia

Az első és legfontosabb amit érdemes megnézni vagy megérdeklődni, hogy az adott használt laptop garanciális-e még? Ez a legszerencsésebb esetben jelenthet gyári garanciát, de akár azt is, hogy az adott használt laptopokkal foglalkozó üzlet saját garanciája ott van-e az akár még aktív gyári garancia mögött vagy csak önmagában. Amennyiben az adott használt laptop még valamilyen formában garanciális, úgy máris bizakodóbb módon állhatunk a vásárláshoz. Nálunk, a Westnotebook-nál például nem csupán 6 hónap garanciát vállalunk készletünk  egészére, de termékpalettánk jelentős hányada még gyártói garanciával is rendelkezik.

 

A billentyűzet

A billentyűzet egyfajta iránytű lehet számunkra azt illetően, hogy az adott laptopot mennyire nyűtte el az idő, mennyire lett szét használva, tehát tulajdonképpen kis hozzáértéssel már ránézésre megmondható, hogy milyen az adott laptop általános állapota. Függetlenül attól, hogy egy klaviatúra gyári vagy utángyártott, minden esetben matt felülettel kerülnek forgalomba, így a kifényesedett billentyűk minden esetben egyfajta elhasználtságot hivatottak tükrözni. Az imént leírtak természetesen a touchpadekre is érvényesek, a kifényesedés és kopás természetesen őket sem kíméli, így ha fényes, kopott touchpaddel találkozunk, úgy az nyilvánvalóan már egy öregebb, kevésbé megkímélt laptopot hivatott tükrözni.

 

A matricák 

A billentyűzethez hasonlóan, a gépeken található gyári matricák is iránymutató funkcióval bírnak. Mivel minden laptop matricával ellátva gördül le a gyártósorról, így ezek állapota is reprezentatív lehet arra vonatkozóan, hogy az adott laptop mennyire megkímélt. Ha azt látjuk, hogy a gép testen található matricák vagy azok feliratai kopottak, esetleg fel vannak pöndörödve, az utalhat arra, hogy sokat használták a gépet. Persze tegyük hozzá, hogy mivel a matricák megléte nem törvényszerű, hiszen az eredeti tulajdonos akár már a vásárlást követően eltávolíthatja őket, így ezek hiányában nehéz messzemenő következtetéseket levonni.

 

A gumitalpak 

Kisebb karcok természetesen még a leggondosabb használat mellett is előfordulhatnak, de nem mindegy azonban, hogy apróbb-cseprőbb hibákról, esetleg komolyabb sérülésről van-e szó. A fenék lemezen található gumitalpak állapota ugyanakkor éppen a határesetet súrolja, hiszen egyrészt nem is látszanak általában, így az adott gép esztétikailag nem szenved csorbát, másrészt pedig az általános felhasználási élményre csak annyiban vannak hatással, hogy nélkülük csúszkálhat a gép az asztalra helyezve, de hiányát könnyen orvosolhatjuk öntapadós gumitalppal.

 

A sérülések 

Amennyiben valaki sérült használt laptopot szeretne eladni, esetleg az alacsonyabb árszabás reményében mi keresünk ilyet, akkor érdemes jó előre tisztázni a sérülés eredetét, mértékét. Bár a legtöbb esetben az érdemi használatot a sérülések nem befolyásolják, a piacon a sérült, használt laptopok árszabása mégis kedvezőbb. Amit érdemes megfigyelni, hogy ha a fedlapon például sérülés van, az hagyott-e világos foltot (whitespot-ot) az LCD-n. 

 

a használt laptop előnyei

 

Érdemes még megnézni, hogy van-e nyoma bárminemű szakszerűtlen szerelésnek, durva kaparásnak vagy bármi egyéb külsérelmi nyomnak a laptop alkatrészeinek illesztésénél, utalva ezzel arra, hogy a gép korábban szakszerűtlenül lett szétpattintva, szétszedve, megszerelve. Ugyanígy érdemes a fenék lapon található csavarok állapotát is szemügyre venni, van-e köztük elnyírt, ütött-kopott, viseltes darab, később ezek ugyanis rendkívül megnehezíthetik a laptop szétszedését. A zsanérok, illetve a körülöttük lévő burkolat állapotát is javasolt átvizsgálni, például, hogy a zsanérnál, a zsanérok körül nem kezdett-e esetleg szétnyílni a géptest, ilyen esetben ugyanis a törés/repedés előbb-utóbb egyre tovább megy majd, végig repesztve a burkolatot.

 

a használt laptop előnyei

 

A teljesítménymérők 

Úgy tudunk a legkönnyebben használt laptopot választani magunknak, ha saját igényeinket jól ismerjük. Legyünk tisztában vele, hogy az adott gépet mire akarjuk majd használni, mik az elvárásaink és mi az, amit biztosan szeretnénk vagy nem szeretnénk. A különböző teljesítménymutató szoftverek ismerete és használata olyan esetben hasznos és fontos, ha használt laptopunkat teljesítmény centrikus felhasználásra, így gamingre, videovágásra, esetleg tervezésre szánjuk. Ilyen esetekben javasolt kicsit felkészülni és akár notebookcheck.net-en, akár a cpuboss.com-on vagy a gpuboss.com-on, akár pedig game-debate.com-on vagy a gpu.userbenchmark.com-on körülnézni, hogy pontosan mire számíthatunk az adott processzortól és videókártyától. A kinézett modellt akár is össze is hasonlíthatjuk más, hasonló árkategóriájú hardverekkel vagy konkrét konfigurációkkal.

A hardverigényes feladatokhoz, így a videóvágáshoz, a CAD programokhoz vagy a játékokhoz elengedhetetlen az erős hardver, tehát a fizikailag legalább 4 magos processzor, a minimum 8, de inkább 16GB-nyi memória, meg persze egy VGA. Amennyiben azonban nincsenek ilyen és ezekhez hasonló igényeink és igazából csak általános, irodai vagy egyszerű, multimédiás felhasználásra keresünk gépet, úgy majdhogynem irreleváns, hogy a teljesítményt terhelő szoftverek mit mutatnak. Egy 8GB memória / SSD kombó általában elég szokott lenni, az ilyen teendőknél többnyire nem indokolt a combos hardveres hátszél, főleg a túlzottan erős processzor lehet felesleges. Az ideális laptop megtalálásának pedig ezek tudatában érdemes nekivágni, a kiválasztási folyamat ugyanis így jócskán leegyszerűsödik majd.

 

Az eredet 

Mindenképpen érdemes már a vásárlást megelőzően megérdeklődni, hogy a kiszemelt darab honnan származik; magánszemélytől, esetleg egy cégtől lett-e felvásárolva, netalán külföldről beszerzett modellről van-e szó? Utóbbit egyébként azért is érdemes tisztázni, hiszen ilyen esetben valószínűleg nincs magyarítva a billentyűzet, ám egy matricázással ez könnyen orvosolható.

 

A termékfotók 

Bár nem létfontosságú, ugyanakkor beszédes lehet, ha egy használt laptopnál az azt értékesíteni kívánó cég vagy magánszemély stock fotót, vagy láthatóan saját képeket használ-e. Amennyiben egy webshopon, esetleg egy hirdetésnél gyári képek vannak feltüntetve, attól akarva-akaratlanul is némi bizalmatlanság fészkelhet az ember fejébe, ami ráadásul nem is alaptalan, hiszen így nem csupán az vonható kétségbe, hogy a hirdetésben megjelölt információk valósak-e, de magánszemély esetében még akár azt is kétségbe vonhatja, hogy a hirdető valóban birtokolja-e az adott terméket. Ne hagyjuk magunkat becsapni, járjunk el kellő körültekintéssel!

 

Az akkumulátor 

Használt laptop vásárlása esetén, mindig érdemes az adott gép akkumulátorának állapotát ellenőrizni és meggyőződni róla, hogy nincs szét használva, jól működik és élettartamát tekintve még több van előtte, mint mögötte. Ennek ellenőrzésére kérhetünk segítséget is, de az adásvételre érkezhetünk akár felkészülten, egy HWiNFO-val és/vagy AIDA64-gyel megtömött pendrive-val a zsebünkben is. Erről a témáról bővebben az alábbi linken lehet tájékozódni. 

 

A kijelző 

Mindenekelőtt azt kell eldönteni, hogy mekkora kijelzőre is van szükségünk. Ez ugye javarészt annak függvénye, hogy mobilisabb megoldásban gondolkodunk, tehát, hogy akarjuk-e hordozni a notebookot vagy sem. Amennyiben igen, úgy mindenképpen 14” és az alatti megoldásban érdemes gondolni, azonban ha nincsenek ilyen jellegű terveink, akkor egy legalább 15.6”-os típust kell megcélozni. Ugyanez az elővigyázatosság igaz az esetleges pixelhibák, whitespotok vagy úgy egyáltalán a különböző kijelző hibák kiszűrésére is, amiket bekapcsolást követően akár Youtube-on, például az ezen a linken elérhető videón keresztül, akár pedig a feljebb is említett DPB segítségével is ellenőrizhetünk. 

 

a használt laptop előnyei

 

Az életkor 

Nem minden esetben mérvadó, de azért persze jó, ha legalább nagyvonalakban tisztában vagyunk a megvásárolni kívánt használt laptop életkorával. Szemben például egy gamer laptoppal, az üzleti gépek esetén az életkornak többnyire nincs komolyabb hátulütője, ezek a darabok relatíve jól öregszenek, hardveresen sem évülnek el egyhamar. Kivétel persze ez alól az akkumulátor, működési elvük és funkciójuk okán azok ugyanis nyilván gyorsabban öregszenek, mint azt szeretnénk. Mivel az első generációs modellek többségükben 2010-ben és 2011-ben gördültek le a gyártósorról, azóta pedig az újabb és újabb szériák évente kerülnek kiadásra, így egy üzleti gép életkorát ennek mentén lehet kiszámolni. Az akkumulátorra vonatkozóan fontos tisztában lennünk néhány sarakalotos tudnivalóval, amiket bővebben az alábbi linken található, akkumulátor-specifikus cikkünkben fejtegetünk.


És, hogy miért éri meg pont tőlünk használt laptopot vásárolni? Ennek megválaszolásához az alábbi linken elérhető írásunkat ajánljuk szíves figyelmedbe.

 

Gyakran Ismételt Kérdések: 

 

K: Mire figyeljünk használt laptop vásárlásánál?

V: Arról, hogyegy használt notebook megvásárlása előtt mire érdemes figyelni, a Mire figyeljünk használt laptop vásárlása esetén? pontban tudsz bővebben tájékozódni. Az akkumulátor állapota, elhasználódásának mértéke ugyanakkor hasonlóan kulcsfontosságú, így azt javasolt kiemelt óvatossággal kezelni. Azt pedig, hogy az akkumulátor állapotáról pontosan hogyan tudunk meggyőződni, az alábbi cikkben olvashatsz bővebben.

 

K: Megéri manapság használt laptopot vásárolni?

V: Természetesen, sőt még jobban is, mint valaha! Az újabb generációs üzleti laptopok ugyanis kifejezetten hosszútávra vannak kalibrálva, így mindamellett, hogy hardveresen is, illetve anyaghasználatukat tekintve is minőségi, magas élettartamú darabokról van szó, a használtságuk okán mégis a piaci ár töredékéért lehet hozzájuk jutni.

 

K: Használt vagy új laptop vásárlásában érdemes-e inkább gondolkodni?

V: Ez sok mindentől függ; így például a cél felhasználástól, attól, hogy nagyjából mennyit is szeretnénk bele invesztálni, pontosan milyet szeretnénk vagy milyet nem szeretnénk, illetve, hogy a célhoz milyen forrás is áll rendelkezésünkre: egy megbízható használt laptop kereskedés, vagy mondjuk egy kétes megbízhatóságú, garanciát nem vállaló magánszemély? Mondanunk sem kell, hogy utóbbit kár megkockáztatni.

 

K: Mik a használt notebook vásárlásának előnyei?

V: Erről bővebben cikkünk, A használt laptop előnyei pontban olvashatsz.

 

K: Mik a használt laptop vásárlásának hátrányai?

V: Erről bővebben cikkünk, A használt laptop hátrányai pontban olvashatsz.

 

K: Melyik a legjobb laptop?

V: Arra vonatkozóan, hogy melyik a legjobb laptop, lehetetlenség ennyire általánosságban választ adni. Minden a felhasználási területtől, valamint a laptop irányába támasztott egyéni igényektől függ. Gamingre nyilván nem érdemes videokártya nélküli laptopot venni, kizárólag netezésre pedig teljesen felesleges egy workstation. Hardverigényes feladatokra erősebb, VGA-s modell a javasolt, böngészésre, esetleg alapvető multimédiás feladatokra pedig bőven elegendő egy gyengébb, olcsóbb darabban gondolkodni. A komolyabb, üzleti szériás használt laptop kínálatunkat ezen a linken találod.

 

K: Mennyire megbízhatóak a használt laptopok?

V: Ezt nem egyszerű ennyire általánosan megválaszolni. Maga a használt laptop, mint fogalom, semmilyen tekintetben nincs hatással arra, hogy az adott laptop megbízható-e vagy sem. Ez függ márkától, típustól, de nagyrészt attól is, hogy honnan jutunk hozzá. Ez utóbbi pedig pontosan azért fontos, mert, ha az eladó, legyen az egy használt notebook kereskedés, egy internetes aukció vagy egy magánszemély, nem teszteli le hardveres fronton olyan professzionálisan, mint ahogy azt illik, akkor a teszt közben felmerülő esetleges hibák csak később, már a felhasználó keze alatt fognak kiderülni. Ez pedig egyrészt hanyagság, másrészt pedig nem is túl felhasználóbarát vagy vevőorientált hozzáállás. A kellemetlenségek elkerülése, illetve a saját magunk védelme érdekében, minden esetben erősen javasolt a Mire figyeljünk használt laptop vásárlása esetén? menüpontban olvasottak alapján eljárni.

 

K: Érdemes használt laptopot venni?

V: A rövid válasz az, hogy igen. Bővebben azonban a feljebb található, Megéri manapság használt laptopot vásárolni? kérdésnél is válaszolunk.

 

K: Milyen használt notebookot vegyek?

V: Ez sok minden függvénye, így a megfelelő válaszért érdemes lehet a fentebbi kérdéseket alaposan áttanulmányozni.

 

K: Hol érdemes laptopot venni?

V: Röviden: megbízható forrásból. A legbiztonságosabb megoldás ugyanakkor kétségkívül az, ha egy eleve használt notebookokkal foglalkozó üzletet választunk erre a célra. Egy normális, valóban megbízható használt laptop kereskedés vagy üzlet mindig vállal garanciát a saját maga által forgalmazott termékekre, alkatrészekre, -legalábbis ez lenne az elvárt.