Új vagy használt laptopot érdemes-e venni?

Új vagy használt laptopot érdemes-e venni?

Jelen írásunkban arra keressük majd a választ, hogy, ha itt az ideje régi gépünket az örök vadászmezőkre küldeni és lecserélni, úgy a használt vagy inkább az új megoldásokat érdemes-e preferálni? Sokan azt gondolják, hogy a használt laptop vásárlás esetén az alacsonyabb ár, magasabb kockázatokkal jár, de bemutatjuk, hogy ez miért nem igaz.

Örök igazság, hogy legyen szó bármilyen elektronikai eszközről, egy esetleges csere során sosem lehet elég óvatosnak és körültekintőnek lenni. Mivel drága és kényes eszközökről van szó, ráadásul nyilván senki sem tiszavirág életű megoldásokban szeretne gondolkodni, így ez a fajta megfontoltság nem csupán érthető, de nagyon is indokolt.

 

Egy-egy új kütyü megvásárlásakor az újdonság varázsa bár csupán néhány napig tart, a kicsomagolás és az első bekapcsolás élményét nyilván mindannyian szeretjük, annak a bizonyos “új illatnak” a mámoráról pedig már nem is beszélve. Ezekről bizony egy másodkézből származó laptop esetén kénytelen-kelletlen le kell mondanunk, ám mégis számos olyan tényező szól a használt notebookok mellett, amelyek bő kézzel kárpótolnak majd bennünket. Persze való igaz, hogy legyen szó bármilyen termék típusról, a másodkézből való megoldások mindig nagyobb körültekintést igényelnek, így ezért sem mindegy kinél hagyjuk ott a pénzünket és mit is kapunk érte. Kevésbé lelkiismeretes és megbízható helyről vásárolva pedig nem csupán külsőleg, de még akár hardveresen is gond lehet az adott géppel, ami szerencsétlenebb esetben nem rögtön, csak valamivel később ad majd hírt magáról. Ilyenkor meg vagy benne van még a garanciában (már ugye amennyiben az eladó, üzlet vagy kereskedés vállalt rá egyáltalán), vagy pedig már nincs és akkor jön a végetnemérő fejfájás. És bár a jó döntések meghozatalához szükséges jó nagy adag szerencsére sajnos nekünk sincs ráhatásunk, kiindulási alapot és egy segítő jobbot ugyanakkor jelen, illetve az alábbi linken található korábbi írással mindenképpen biztosítani szeretnénk.

 

Ha használt laptopot veszünk...

 

…kisebb a hardveres meghibásodás esélye. Legyen ez bármennyire is furcsa, egy vadonatúj laptop rövid időn belül jelentkező meghibásodása, statisztikailag sokkal valószínűbb, mint egy nem agyonhasznált készüléké. A szélsőséges és elszigetelt esetektől eltekintve a használt piac legnagyobb erénye éppen az, hogy, ha megbízható és lelkiismeretes helyről vásárolunk, szinte biztosra vehető, hogy az adott gép kellő körültekintéssel lett át tesztelve.. Ilyen helyről pedig bátran ajánlott vásárolni, pláne, ha még garanciát is vállalnak. 

...kisebb kockázatot vállalunk az úgynevezett fürdőkád görbén. A fürdőkád görbe nem más, mint egy adott termék, az idő előrehaladtával arányosan bekövetkező meghibásodásának gyakoriságát és valószínűségét tükröző diagram. 

 

laptop meghibásodási arány

Forrás: Wikipédia

 

Maga a görbe az adott termék komplett életciklusát hivatott tükrözni, három fő részre tagolva azt. Az első a működési idő kezdete, vagyis ez mutatja a vacak minőségű alkatrészek, esetleg a felületes minőség ellenőrzésből eredő gyermekbetegségek megjelenésének valószínűségét. Ez a görbe egyébként magas értékről indul, majd az idő előrehaladtával fokozatosan csökken. A második a kezdeti hibákon már túlmutató, állandósulttá vált hibagyakoriságot mutatja. Itt már csökken a hibaszám, az értékek az öregedési folyamat kezdetéig nagyjából állandók. Az utolsó görbe pedig maga az elöregedést jelzi, vagyis azt, amikor az idő előrehaladtával a termék hibaráta újra emelkedésnek indul. Természetesen ezért nem ajánlott 10 éves laptopot venni, de 1-6 éves készülékek választásával alacsony tarthatjuk a meghibásodás kockázatát.


...kevesebb az értékcsökkenés. Az árcsökkenésre példa, hogy megveszünk valamit, az már a boltból való kilépés után rögtön sem fog annyit érni, mint amennyiért ott és akkor megvettük. Például ha egy laptop újkori ára 500.000 Ft és pár hónapos korában 300.000 Ft az értéke, akkor 200.000 Ft értékcsökkenés már történt. A következő időszakokban ez azonban lassul: 2 évvel később nagyságrendre 200.000 Ft-ot fog érni az adott laptop. Ha újonnan vettük a laptopot, akkor 2 és fél év alatt 300.000 Ft-ot esik az értéke (havi ~10.000 Ft), de ha pár hónapos korában, akkor 2 év alatt csak 100.000 Ft-os esik az értéke (havi ~4167 Ft). Ez pedig az üzleti szériás gépekre különösen igaz, azok ugyanis a legkevésbé szerencsések a kezdeti értékcsökkenés szempontjából, hiszen újkori áruk kifejezetten drága, az értékük viszont rövid időn belül rohamosan csökken, sokszor meg is feleződik. Ennek oka, hogy a kategória magasabb árfekvése miatt, a használt piacon inkább az üzleti szériás gépek vannak többségben, egy konzumer vagy egy gamer notebook ugyanis nem feltétlenül akkora befektetés, hogy a felhasználók a second hand megoldásokra legyenek rákényszerítve.

...környezettudatosan járunk el. Bár felhasználói szempontból persze kevésbé fontos, összességében ugyanakkor nagyon is az, hiszen nem véletlenül halljuk nap, mint nap annyiszor, hogy környezetünk érdekében mit tegyünk és mit ne tegyünk. A használt laptop kérdése pedig ilyen tekintetben azért lényeges, hiszen minél többen mondanak igent a másodkezű megoldásokra, annál kevesebb elektronikai hulladékot termelünk világszinten. 

...az már használatra kész. Persze más nevében nem, csakis a magunkéban beszélhetünk, de a mi részünkről annyi bizonyos, hogy az általunk árusított notebookok nem csupán át tesztelve, de kívül-belül megtisztítva, meg pasztázva, operációs rendszerrel előtelepítve és driverezve kerülnek ki a polcra vagy a webshopra.

...az nem jelenti automatikusan azt, hogy már nem garanciális. Mivel újonnan az üzleti gépeket általában három év garanciával adják, így egy fiatal és újszerű, alig használt üzleti laptopot még bőven megcsíphetünk úgy, hogy az még bőven benne van a gyártói garanciájában. Sőt, sokszor 4 vagy 5 évre kibővítik a garanciát és 1-2 évesen adják el a készüléket, ezért, ha ritkán is, de akár még hosszabb is lehet a garancia, mint egy új gép esetében..

 

Természetesen a világon mindenki a legjobb ár-érték arányú megoldást keresi. Azt a fajta megoldást, ahol a lehető legjobb, legújabb, legszebb és legmegbízhatóbb termékhez, a lehető legkedvezőbb áron lehet hozzájutni. A westnotebook.hu csapata mindig törekszik arra, hogy vásárlónik számára ténylegesen a lehető legjobb ár-érték arányt nyújtsuk, akár úgy, hogy megmondjuk miért NE vásárold meg az adott laptopot, ha nem arra van szükséged. Következő írásunkban igyekeztünk összegyűteni milyen előnyöket nyújhatunk vásárlóink számára: Miért vásároljon nálunk? 

 

A használt üzleti laptopok előnyei

 

Szűkebb pénztárca esetén sokan esnek abba a hibába, hogy inkább silányabb minőségű és konfigurációjú, de legalább vadonatúj gépben gondolkodnak ahelyett, hogy ugyanazért a pénzért egy konfigurációját tekintve jobb, de másodkézből származó példányt vegyenek. “Olcsó húsnak híg a leve”, ahogy a mondás szól, amire bár akad azért ellenpélda is, egy műszaki cikknél ugyanakkor bizony cáfolhatatlanul nagyobb a rizikó. Ez főleg az alsó kategóriás notebookra igaz, azok piaci átlag alatti árazását ugyanis pont a gyenge minőségű anyaghasználat és a rövidebb szavatosságú alkatrészek teszik lehetővé. Egy üzleti szériás laptop ezzel szemben a legtöbbször a katonai szabványoknak is megfelel, vagyis az erős kompozit váznak köszönhetően a különböző fizikai behatásokkal szemben sokkal ellenállóbb.

 

És míg az olcsóbb konzumer darabokra nem a legkorszerűbb hűtéstechnológia a jellemző, addig az üzleti laptopok hűtése éppen a magasabb árfekvés, illetve a fokozott terheléssel járó célterület miatt lényegesen hatékonyabb. Ennek eredményeképpen pedig az üzleti gépek nem csupán halkabbak, de a kisebb hőtermelés, jóval kevesebb meghibásodást is eredményez. De pontosan ilyen a kijelző vagy a billentyűzet kérdése is; előbbi esetén egy professzionális felhasználásra szánt üzleti laptop ugyanis egészen biztosan magasabb kontrasztarányú és felbontású, illetve jobb színmélységű panellel, utóbbinál pedig sokkal jobb nyomás komfortú, háttérvilágításos billentyűzettel fog rendelkezni, mint az olcsóbb társai.

 

A business széria másik nagy előnye, hogy míg az általános felhasználásra szánt, alacsonyabb kategóriájú olcsó laptopok repertoárjában a biztonságtechnikai funkciók szinte teljesen hiányoznak, az üzleti modellekben számos ilyen található. Ilyenek a különböző titkosítási lehetőségek, az arcfelismerési bejelentkezést támogató webkamera, az ujjlenyomat olvasó vagy például az esésvédelem (erről kicsit bővebben itt írtunk) is. Mindezeken felül pedig arról nem is beszélve, hogy az üzleti modellek csatlakozási lehetőségei sokkal gazdagabbak, több és korszerűbb port kerül rájuk, illetve jellemzően nagyobb aksival és magasabb üzemidővel rendelkeznek.

Másik kétségtelen előnye az üzleti laptopoknak, hogy sokkal jobb az alkatrész ellátás sok-sok évvel a gyártás után is, mivel az üzleti laptopok alkatrészeinek használt piaca sokkal kiterjedtebb.

 

A használt laptop hátrányai

 

Természetesen, mint ahogyan azt a Hogyan válasszunk használt laptopot című cikkünkben is írtuk, amennyiben megbízható helyről és szakszerű kezek közül vásárolunk, nagy baj tulajdonképpen már nem lehet, ám persze sosem lehet elég óvatos az ember. Az imént említett cikkben felsoroltakat (külső és belső állapot, hardveresen rendben van-e a gép, akku, kijelző, stb.) érdemes alaposan végigzongorázni, kiszűrve ezzel a rögtön észrevehető hibákat. Rejtett hibák persze óhatatlanul is előfordulhatnak, ám megbízható helyről vásárolva ennek tényleg csekély az esélye. 

Hátrány még továbbá az is, hogy a piacon bele-bele futhatunk idős gépekbe is, ami mögött már több kilométer van, mint előtte, ilyenkor pedig mérlegelni kell, hogy megéri-e, bevállaljuk-e az ezzel járó kockázatot. 

 

Végül pedig: új vagy használt laptopot vásároljunk?

 

Eljött az idő, hogy az imént felsorolt érvek és ellenérvek ismeretében megpróbáljunk igazságot tenni, megválaszolva ezzel a nagy kérdést, vagyis, hogy végeredményben ajánlott-e másodkézből származó laptopba invesztálni vagy sem? Bár a kérdés persze olyan szempontból nyitott, hogy csakis rajtunk fog múlni, hogy végül  milyen tapasztalatokkal gazdagszunk majd, amennyiben körültekintőek vagyunk, gondosan és óvatosan járunk el, szinte biztosan nem üthetjük meg a bokánkat. Persze ehhez nem árt, ha a saját igényeinkkel tisztában vagyunk, hiszen nagyon is megéri használt notebookot venni, ám mint ahogyan azt feljebb is érintettük, ez elsősorban inkább az üzleti kategóriára igaz. A konzumer vagy gamer laptopok ugyanis eleve olcsóbbak, így egy újszerű és egy vadonatúj darab között nem biztos, hogy lesz annyira látványos az árbeli különbség, hogy megérje azt akár eladni, akár pedig megvenni. Végezetül tehát másodkézből származó laptopot vásárolni felhasználói szempontból nagyon is ajánlott, pláne akkor, ha eleve a drágább darabokat preferáljuk. Persze ez kategóriától függetlenül is igaz, tény azonban, hogy minél magasabb egy adott típusú gép újkori ára, később annál nagyobb lesz az a különbség, amit a használt piacon fogyasztóként megspórolhatunk majd.

 

K: Megéri manapság használt laptopot venni?

V: A jó ár-érték arányú, megbízható helyről, szakszerű kezek közül vásárolt használt laptop mindig megéri, pláne, ha még garanciális is. 


K: Használt vagy inkább új laptopot érdemes vásárolni?

V: Bármelyikben érdemes lehet gondolkodni és egyiket sem szabad kizárni csak azért, mert használt vagy új. Ez persze fontos szempont, de csakis ez alapján vétek lenne döntést hozni. El kell dönteni, hogy pontosan mit is keresünk és mennyit szánunk rá. Nyilván ez erősen függ a pénztárca vastagságától, de mivel a fogyasztói szűk keresztmetszet általában a “minél olcsóbban a lehető legjobbat” mottót követi, így a használt piacon nyilván jobbak az esélyeink.

 

K: Érdemes használt laptopot venni?

V: Persze, hogy érdemes! Bár használt laptopot venni mindig megéri, ahogyan azt kicsit feljebb is említettük, nyilván drágább darabok esetén éri csak meg igazán. A prémium üzleti modellekre ez pedig különösen igaz, az értékcsökkenés ugyanis ebben a kategóriában a legmarkánsabb. 

 

K: Mekkora kockázattal jár használt laptopot venni?

V: Használt notebookot vennialapvetően semmivel se jár nagyobb kockázattal, mint egy új laptop. Pontosabban mindkettőben más oknál fogva van meg a kockázat, hiszen mint ahogy feljebb is említettük, egy új laptop hiba rátája a fürdőkád görbe elején, egy használt darabé pedig a végén a kedvezőtlenebb. 

 

K: Milyen használt notebookot vegyek?

V: A legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, hogy nagyjából mit szeretnénk és mennyiért. Van-e preferált márkánk? Pontosan mire akarjuk majd használni? Drágább vagy olcsóbb modellben gondolkodunk-e? Fogyasztóként elsősorban az üzleti és a workstation kategóriával járunk a legjobban, az értékcsökkenés ugyanis itt a legjellemzőbb és a legjelentősebb. Egy alig használt, újonnan drága üzleti vagy workstation gép ára, a használt piacon rövid idő alatt akár meg is feleződik, míg egy konzumer vagy egy gamer laptop egyrészt alacsonyabb árról is indul, arányaiban pedig sokkal kisebb az értékcsökkenése.

 

K: Miért éri meg használt üzleti laptopot vásárolni?

V: Amennyiben a legjobb ár-érték arányú megoldást keressük, úgy egy használt üzleti laptopnál keresve se találunk jobbat. Ebben a kategóriában ugyanis az árak magasról indulnak, majd viszonylag rövid idő alatt bezuhannak. Teszik mindezt úgy, hogy közben az élettartamuk eleve jelentősen több, a minőségük pedig magasan kiemelkedőbb, mint a konzumer vagy a gamer modelleknek. Összességében tehát nem csupán anyagi megfontolásból éri meg használt üzleti notebokot venni, hanem akkor is, ha a lehető leghosszabb távú megoldást keressük. 

 

K: Hogyan válasszunk használt laptopot?

V: Röviden: Megfontoltan és alaposan. A hosszabb válasz érdekében pedig szíves figyelmedbe ajánljuk az alábbi linken található írást, ahol mélyrehatóan körbejárjuk, hogy milyen kritériumok szerint javasolt használt notebook vásárlására adni a fejünket. 

 

K: Melyek a legjobb laptopok webfejlesztéshez?

V: Legyen szó akár front end, akár pedig back end fejlesztői teendőkről, a megfelelő laptop megtalálása itt sem a VGA-n múlik. A webfejlesztéshez ugyanis nincs szükség dedikált kártyára, egy erős processzorra, minimum 8GB, de inkább 16GB memóriára és egy minél nagyobb, lehetőség szerint NVMe SSD-re már annál inkább. A legjobb, az iménti kritériumoknak megfelelő megoldásokat pedig kétségkívül az üzleti szekcióban fogjuk megtalálni. Egy jó kijelző szintén nem hátrány, hiszen a hosszúra eresztett fejlesztői, programozási feladatok fokozott terhelésnek teszik a szemet, így egy jó minőségű, minimum FullHD-s kijelzőnél lejjebb nem is szabad adni.


K: Milyen laptopot vegyek?

V: Az első és legfontosabb, hogy tisztában legyünk a célterülettel. Játszani akarunk majd rajta vagy modellezni? Esetleg csak otthonra keresünk valamit, amin filmezni, netezni tudunk? El kell dönteni továbbá azt is, hogy használt vagy új megoldásban gondolkodunk-e? Ha megvan a felhasználási terület, valamint az, hogy új legyen-e vagy használt, ezek alapján már lehet szűkíteni a lehetőségeket.