Útmutató a HP laptop sorozataihoz

Útmutató a HP laptop sorozataihoz

Csakúgy, mint a másik két nagy gyártó, vagyis a Dell és a Lenovo esetében, úgy a HP háza táján ugyanis számos széria és még több al-sorozat található. Ebben a szerteágazó rengetegben pedig nem túl nehéz elveszni, hiszen a cég felhozatala értelemszerűen évről-évre egyre csak duzzad. Melyek a gyártó üzleti és konzumer sorozatai? Milyen gamer és workstation laptopok találhatók a HP repertoárjában? Mi a különbség az Elitebook és a Probook között?

Az Útmutató a Dell Laptop sorozataihoz és az Útmutató a Lenovo laptop sorozataihoz cikkekhez hasonlóan, jelen bejegyzésünkkel is ilyen és ehhez hasonló kérdéseket fogunk most tisztába rakni, bemutatva ezzel a HP sorozatait és al-szériáit a konzumer és a gamer megoldásoktól kezdve, egészen a prémium üzleti és workstation darabokig.

 

A HP üzleti laptop szériája

 

Ami a Dellnek a Latitude, a Lenovonak pedig a Thinkpad, az a HP-nak az Elitebook. Az Elitebook sorozat ugyanis pontosan ugyanúgy és ugyanolyan formában a HP minőségének egyfajta definíciója, mint ahogyan az imént említett két konkurensnek is a saját szériái. Ez persze tulajdonképpen minden szempontból igaz, hiszen mindamellett, hogy az Elitebook hasonló árfekvésű és minőségű sorozat, mint a Thinkpad és a Latitude, nyilván a célközönség is azonos. Az üzleti laptopok ugyanis jól definiálható sajátosságokkal és tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek egyrészt élesen megkülönböztetik őket a konzumer társaiktól, másrészt pedig pontosan ezen különbségekre vezethető vissza az árfekvésbeli különbség is a két kategória között. Az üzleti laptopok ugyanis -így pedig például az Elitebook-ok is- sokkal masszívabb és strapabíróbb, javarészt fém vagy fém ötvözetű anyag használattal bírnak, komolyabb biztonsági funkciók, így például ujjlenyomat olvasó és/vagy arcfelismerős bejelentkezést támogató kamera, valamint hosszabb, általában három éves gyártói garancia jellemzik őket.

 

A Thinkpad-ekhez és a Latitude-ökhöz hasonlóan, az Elitebook-ok is teljesen sajátos stílusjegyekkel, így pedig formatervvel, anyaghasználattal és színhasználattal operálnak. A tipikus HP-s stílusjegyek között pedig elsősorban a szín -és anyaghasználatot érdemes kiemelni; előbbi az Elitebook és a Probook sorozat esetén az a “klasszikus”, ránézésre is rögtön elegánsnak tűnő fémes-szürke szín, illetve a látványra és érzésre is hideg fémes, alumínium ötvözetből és szálerősítésű műanyag kompozit anyag használat, melyek a legtöbb felhasználó számára rögtön egyértelművé teszik, hogy minden kétséget kizáróan épp egy HP-t tartanak a kezükben. Ugyanez igaz a HP x360 vagy az Aero alszériáira is, amik a gyártó legtöbb sorozatában megtalálhatók, így például az Elitebook-ban vagy akár a Probook-ban. Előbbi, vagyis az x360 pedig annyit tesz, hogy minden esetben kihajtható érintőkijelzős modellek ezek, az Aero pedig, ami üzleti és konzumer területen egyaránt megtalálható, egy könnyített vázú, így pedig még mobilisabb megoldást takar.

 

Elitebook / Probook / Zbook: üzleti / vállalati és workstation sorozatok 

 

Elitebook sorozat: 

A HP legismertebb, legelterjedtebb és talán legnívósabb sorozata kétségkívül a 2008-ban útjára indított Elitebook széria. Az Elitebook modellek elsősorban a Dell Latitude-ök és a Lenovo Thinkpad-ek közvetlen konkurensei, melyek hasonló árfekvéssel, célközönséggel, hardverrel, minőséggel, tartóssággal, élettartammal és garanciaidővel operálnak. Az Elitebook a HP high-end üzleti szériája, mely egy kategóriával feljebb esik a gyártó szintén prémium, ám valamivel olcsóbb szegmensbe eső Probook sorozatától. Ahogyan a Lenovo és a Dell esetén, úgy a HP-nál is is jelzés értékűek az elnevezések: a 8-as számmal kezdődő modellek (pl.: 820, 830, 840, 850) a felső kategóriát hivatottak jelölni, a 8-as utáni szám pedig a kijelző méretet, vagyis hogy 12”, 13”, 14” vagy 15” az adott laptop. Vannak továbbá még a G jelölések is (pl. G1, G2, G3, G4, stb.), melyek az adott sorozatba tartozó generációs megjelölést jelentik, vagyis hogy az adott modell első, második, stb. generációjába esik-e az adott sorozatnak. Végezetül pedig van az 1000-es széria (pl. 1030, 1040), ami pedig az Elitebook felső szegmense. Ezek a modellek vékonyítottak, könnyebb és drágább darabok, jobb kijelzővel. Az 1000-es sorozat elsősorban a Lenovo x1 Carbonokra érkezett válasza a HP-nak.

Érdekesség, hogy korábban még a workstation laptopok is az Elitebook-hoz tartoztak, ám 2013 szeptemberében új kategóriát indítottak nekik, - ez lett a Zbook. Fontos infó még továbbá, hogy az Elite Dragonfly is az Elitebook brand alá tartozott, ám 2023 év elején kikerült a nevéből az Elite, így az idei évtől már önálló kategóriát képvisel. (Pl.: Elitebook 840 G4, Elitebook x360 1030 G3, 8760w, 8440p, Elitebook 745 G2.)

 

Probook sorozat: 

A Probook a gyártó másik üzleti laptop sorozata, - ám az Elitebookhoz képest valamivel alsóbb árazási szegmensbe esik. Ezt pedig főként az anyaghasználaton való spórolással érik el, mert bár a Probookok minden olyan üzleti funkcióval rendelkeznek, amivel az Elitebook-ok is (pl. biztonsági funkciók, hosszabb garancia), házuk nehezebb és kevésbé strapabíró, mint az Elitebook-ok katonai szabványoknak megfelelően tesztelt kasztnija. Persze ez csupán a vázra igaz (a zsanérozás például fémmerevítéses), ám annak minősége is lassan egyre közelebb kerül az Elitebookokhoz. Fontos különbség még továbbá a kijelzők közötti különbség, az Elitebookok e tekintetben ugyanis még mindig a gyártó éllovasai. (Pl.: ProBook 4421s, Probook 6570b, Probook 640 G1, Probook 650 G5.)

 

Zbook sorozat: 

A 2013-ban indult, majd az idei év elejétől az Elitebook-tól végérvényesen is függetlenedő Zbook sorozat a HP mobil workstation szériája, amely teljesítményét és célközönségét tekintve a Dell Precision-jével, illetve a Thinkpad P-sorozatával száll ringbe. Mivel a Zbook-ok ízig-vérig üzleti workstation laptopok, így legfőbb jellemzőjük, hogy combos, hardverigényes feladatokra optimalizált videokártyával, többnyire Nvidia Quadro-val vagy AMD FirePro-val vannak felszerelve. A Zbook-ok alá több alsorozat is tartozik, ilyen a Studio, a Fury, a Firefly vagy a Power. A Studio a Zbook sorozat könnyített súlyú modelljeinek, míg a Firefly az extra könnyű darabok kategóriája, utóbbi ráadásul kevesebb is fogyaszt, ám cserébe ezt nyilván a valamivel gyengébb hardverrel tudja csak megtenni. A Power széria (korábban pl. Zbook 15G G5) a Fury-nál olcsóbb darabokat jelenti, ami elsősorban a Thinkpad P15v-nek az alternatívája. A fury pedig a Zbook-ok non plus ultrája, vagyis a legkevésbé kompromisszummentes, legerősebb és legnehezebb kategória. A Zbookok esetén is a G és az azt követő szám jelöli a generációt, míg a kijelző méretet a generáció megjelölés előtti szám jelzi. (Pl.: Zbook Studio 15 G3, Zbook Firefly 14 G7, Zbook Power 15 G9, Zbook Fury 16 G9.)

 

A HP konzumer szériája

 

A konzumer sorozatok (gyártótól független) általános jellemzője, hogy garanciális háttérben, biztonsági és prémium funkciókban gyengébb (pl.: ujjlenyomat olvasó, face id bejelentkezés, hosszú garanciális háttér, stb.), közepes minőségű laptopok ezek, - a prémium kategóriás modellek vagy sorozatokhoz viszonyítva nyilván jóval kedvezőbb áron. Mindez pedig a HP konzumer felhozatalára is igaz, ezek a modellek és sorozatok ugyanis jóval nagyobb célközönségre lőnek, nagyobb réteget igyekeznek lefedni, így pedig mindamellett, hogy a kínálat kifejezetten nagy, a minőség bizonyos esetekben inkább vegyes, mintsem kiegyensúlyozott.

 

ENVY sorozat:

Az ENVY széria a gyártó high-end, vagyis a felsőbb kategóriás konzumer sorozata, amely minőségét és árazását tekintve eggyel a Pavilion fölé helyezhető. Az ENVY-k elsősorban a Lenovo Ideapad, a Dell Inspiron, illetve az Acer drágább szegmensbe eső Aspire sorozataival konkurálnak, de a legfelsőbb szegmensbe eső ENVY-k akár még az XPS-ekkel is ringbe tudnak szállni. Az ENVY-k kasztnija egyszerre könnyű és strapabíró, a fémötvözetes anyaghasználat pedig így már a prémium kategóriát idézi minőségben. Az ENVY-k javarészt dedikált VGA-s darabok, amik középkategóriás videokártyáikkal belépő szintű gaming élményt kínálnak. (Pl.: HP ENVY 14 eb0001nx, HP ENVY x360 2-in-1, HP ENVY 13, HP ENVY dv7t-7200.)

 

Pavilion sorozat:

Mint ahogy azt az ENVY-ről szóló bekezdésben is említettük, a HP Pavilion-ok (az Elitebook - Probook pároshoz hasonlóan) kvalitásaikat tekintve sok mindenben hasonlítanak az ENVY-khez, ám teszik mindezt kicsit kevesebb vételárért, - cserébe persze szerényebb teljesítménnyel. A Pavilion-ok termékpalettája széles és bár a kasztnijuk a visszafogottabb anyag használat miatt jócskán gyengébb az ENVY-knél, a kijelzőjük és a hangzásuk már valamivel a középkategória legtetejét súrolja minőségben. A Pavilion széria legfőbb riválisai megegyeznek az ENVY-ével, csupán az ott felsoroltak olcsóbb megoldásaival. Belépő szintű játékélményt kereső casual-gamereknek ideális választás. (Pl.: HP Pavilion Aero, HP Pavilion x360, HP Pavilion 14, HP Pavilion 15.)

 

Essential sorozat:

Az Essential sorozat nem más, mint a HP belépő kategóriája, vagyis az úgynevezett budget széria. A sorozat jellemzően a nagyközönséget célozza és elsősorban otthoni vagy munkahelyi, általános és multimédiás felhasználásra szánt konfigurációkat foglal magában. Az Essential laptopok kevésbé strapabírók, anyaghasználatukat tekintve főként műanyag darabok, cserébe viszont pénztárcabarát megoldások ezek, ráadásul terebélyes kínálattal. (Pl.: HP-15t-fd000, HP 470 17” G9, HP-14t-dq300.)

 

Spectre sorozat:

A HP Spectre-sorozata kétségkívül a legszebb, legelegánsabb stílusjegyekkel megáldott szériája a gyártónak. A megkapó dizájnon, nem klasszikus színhasználaton (pl. aranyszínű) és küllemi sajátosságokon felül a Spectrék jellemzően elképesztően könnyű és vékony darabok, így rendkívül mobilisak, könnyen hordozhatók. Kijelzőjük és az anyaghasználat egyaránt prémium, előbbi pedig sok esetben OLED. A Spectréből az x360 sorozat formájában egyébként többféle 2-in-1 típus is elérhető. (Pl.: HP Spectre Pro 13 G1, HP Spectre x360 14-ea0077TU, HP Spectre X360 13-AP0154TU, HP Spectre Folio 13-ak1004TU.)

 

OMEN sorozat:

Bár a Pavilion sorozatban is elérhetők belépő szintű gamer modellek, vitán felül az OMEN a HP Gaming zászlóshajója, amely közvetlen kihívója és vetélytársa a Lenovo Legion és a Dell Gaming és a Dell Alienware brandjének. Kompromisszummentes, RTX videokártyás teljesítmény és magas frissítési rátán pörgő, prémium gaming kijelzős darabok ezek, melyeknek tényleg nem okoz gondot egy játékot az elérhető lehető legmagasabb beállításokon is stabil FPS-számmal prezentálni. (Pl.: OMEN GAMING 16-N0797NR, HP OMEN 17-CK1797NR, HP Omen 15-ce012nh.)

 

Victus sorozat:

A Victus egy viszonylag új brandje a HP-nak, amely mind a gaming-élményt, mind pedig a árazást valahová középtájra, vagyis a Pavilion és az OMEN közé igyekezett pozícionálni. A végeredmény így pedig egy bár nem teljesen kompromisszummentes, mégis egyszerre kiváló és megfizethető alternatíva a gamerek számára. (Pl.: HP VICTUS 16-D1747NR, HP VICTUS 16Z-E100, HP VICTUS 15Z-FB000.)

 

Chromebook sorozat:

Mint a legtöbb nagy(obb) gyártó, úgy a HP is rendelkezik Chromebook-kal, melyek jellegzetessége, hogy operációs rendszerük Google Chrome alapú, vagyis Chrome OS. A chromebook-okon a munka net és felhőalapú, a bejelentkezéshez pedig Gmail fiókra lesz szükségünk. Ezek a fajta gépek kicsit, kompaktak és könnyűek, így mobilisak és könnyen hordozhatók. Előnyük, hogy mivel a Chrome OS-nek gyengébb a hardverigénye, így a gyengébb gépek is gyorsabbak, hátrányuk ugyanakkor, hogy cserébe a Windows-os alkalmazásokkal nem kompatibilisek.

 

Stream sorozat:

A HP Stream szériája nem más, mint a gyártó saját alternatívája a Google Chromebook-jával szemben, - csak még könnyebb és kompaktabb külsőbe csomagolva. Nagy előnye a Stream-nek a Chromebook-kal szemben egyébként, hogy míg utóbbi ugyebár csakis Chrome OS-el fut, addig a Stream Windows 10-zel. Ez pedig valóban komoly fegyvertény a HP javára.

 

Amennyiben még jobban elmerülnél a HP-ról szóló érdekességekben, úgy a TOP 10 érdekesség a HP-ról, amit talán Te sem tudtál című cikkünk épp kapóra jöhet! Ha pedig a másik két nagy gyártóról, vagyis a Dell-ről és a Lenovoról is szívesen olvasnál egy olyan átfogó, a sorozataikkal és alsorozataikkal foglalkozó cikket, mint amilyen az iménti, úgy ne hagyd ki a bevezetőben linkelt két cikket!

 

K: Melyek a HP üzeleti laptop sorozatai?

V: A HP legismertebb üzleti szériája nem más, mint az Elitebook, mely számos egyéb alsorozatot foglal magában, úgy, mint a 820, a 830, a 840, stb. A gyártó üzleti kategóriájába tartozik még az 1000-es sorozat, a Probook és a Zbook is.

 

K: Melyek a HP konzumer, vagyis a lakossági notebook sorozatai?

V: A HP konzumer szériája alá szintén több sorozat tartozik, a legismertebb ezek közül kétségkívül az ENVY és a Pavilion, ám a Spectre, az OMEN és a Victus is ide tartozik. 

 

K: Melyik a legjobb HP laptop?

V: Ez minden esetben annak függvénye, hogy milyen célra keresünk notebookot. Amennyiben üzleti célra, úgy mindenképpen Elitebookban vagy Probook-ban célszerű gondolkodni. Ha játékra vagy általános felhasználásra akarunk egy laptopra beruházni, úgy egy OMEN vagy egy Pavilion az ideális választás. Tervezői, mérnöki vagy modellezői munkaterületre pedig mindenképpen egy Zbook az ajánlott megoldás.

 

K: Megéri HP laptopot venni?

V: Egy HP laptopot, kiváltképpen üzleti szériásat minden esetben megéri venni. Legyen szó Elitebookról, Probook-ról, ENVY-ről vagy Zbook-ról, egy HP-val biztosan nem nyúlhatunk mellé.