2023 legmenőbb használt laptopjai - A legjobb használt notebook-ok a 2024-es évre is

2023 legmenőbb használt laptopjai - A legjobb használt notebook-ok a 2024-es évre is

Új év, új én, új laptop. Az év eleje sok felhasználónak nem csupán az új ígéretekről és fogadalmakról, hanem egy-egy hőn áhított új beruházásról is szól, hiszen mi más is lehetne a legideálisabb időpont ahhoz, hogy valami újba, jobba vagy többe vágjuk a fejszénket, mint az újév eleje?

A LaptopMag listái már nem egyszer szolgáltak alapul egy-egy nagyobb hangvételű cikkünkhöz, -elég csak a Melyik a legjobb laptop márka? és a Melyik laptop márkának a legjobb a támogatása? című tartalmakra gondolni, így csak idő kérdése volt, hogy újra hagyjuk magunkat megihletni általuk. Ezúttal ugyanis a szakvéleményük által legmagasabbra értékelt laptopokat szedték csokorba, vagyis azokat a darabokat, amelyekkel érdemes lehet nekivágni a 2024-es évnek. Tették mindezt ráadásul külön-külön kategóriákra bontva, így a legjobb ár/érték arányú megoldást kutató felhasználótól kezdve, a legjobb gamer notit épp levadászni vágyó useren át, a legjobb üzleti notebookotmegtalálni akaró fogyasztóig, mindenki megtalálja majd a számításait. Lássuk is a listát!

A legek legje: Macbook Air M2

 

macbook air m2

A Mac Air M2 bár mindösszesen alig 1.2 kilogramm súlyú és 1.016 centiméter vastag, olyan combos hardverrel büszkélkedhet - méreteit figyelembe véve meg aztán pláne, - amire vétek nem felkapnia az embernek a fejét. Az Apple M2-es chipje nemhogy épp átcsusszan a benchmark teszteken, hanem a legtöbb Windows-t használó megoldást körbe veri ebben a kategóriában. Persze nem csupán hardveresen teljesített túl a Macbook Air M2, de a 13.6”-os lcd-jét, a rendkívül kényelmes billentyűzetét és a jelentősen jobb energiahatékonyságú (azaz, hogy az egységnyi teljesítményre jutó fogyasztás sokkal kedvezőbb) ~14 órát bíró aksiját is muszáj külön kiemelni. Amit talán fel lehet hozni ellene, az egyrészt a szegényes port kiosztás, vagyis, hogy összvissz két darab Thunderboltos USB-C-re futotta a géptesten, másrészt, hogy Windows-os alkalmazásokat ugyebár értelemszerűen sajnos nem futtat. Ezt leszámítva azonban simán a mostani mezőny legje lett.

 

A legjobb laptop ~400.000 Ft alatt: Asus Zenbook 14 OLED (Q409ZA)

asus zenbook 14 oled

Az Asus Zenbookjai nem véletlenül népszerűek, hiszen akárhonnan is nézzük, a sorozatra a minőség, elegancia és tartósság szentháromsága mellett még a szuper mobilitás is erősen jellemző, amire persze, hogy az emberek felkapják a fejüket. Mindehhez pedig még az is hozzájön, hogy az Asus árai összességében véve nincsenek elszállva, még a prémium darabok sincsenek (annyira) túlárazva, szóval nem kell értük a zsebünk lehető legmélyebb bugyraiba se lenyúlni. A 14 OLED ráadásul már 2.8K-s felbontással és 90 Hz-es képfrissítéssel, az újabb generációs Zenek védjegyévé vált number pad 2.0-val (ugye ezek a touchpadok tudnak gombnyomásra numerikus érintőpaddá változni) és elég combos, ~10 órás akku üzemidővel rendelkezik. - Az OLED kijelzők mellett szól egyébként, hogy mivel ugye a hagyományos lcd technológiával szemben már háttérvilágítás nélkül működnek, így a fekete színt nagyobb kontraszttal képesek megjeleníteni, ráadásul többnyire könnyebbek és vékonyabbak is a folyadékkristályos megoldásoknál. Mindemellett a 12. generációs teljesítmény és minőség már adott, persze méretei (1.39 kg és 1.7 cm vastag) okán nyilván kevésbé terhelhető, mint egy-egy masszívabb versenytárs ebben a kategóriában, de így van ez mindig a kompakt gépek esetén.

 

A legmobilisabb laptop: Asus Zenbook S 13 OLED (2023)

 

Asus Zenbook S 13 OLED

 

Persze mi más is nyerhette volna meg a mobilitási kategóriát, mint egy tudvalevően vékony és könnyű Zenbook? A mezőny persze erős volt, hiszen az M2 Macbook Air a maga 1.2 kilójával és 1.11 centi vastagságával csak alig lett vaskosabb és nehezebb a 0.99 kilós és 1.09 vastag Asusnál. A Zen ráadásul méretei dacára is elég combos belbeccsel büszkélkedhet, a 13. generációs i7-es procinak (1355U), a 32 giga memóriának és az 1 terrás NVMe SSD-nek hála azért hardveres fronton se lehet okunk panaszra. Az meg aztán már csak hab a tortán, hogy ráadásul még az Iris Xe G7 és a gyönyörű, kategóriáján belül klasszisokkal kiemelkedő OLED kijelző is a csomag része. Persze a mobilitásnak jelen esetben is ára van, történetesen, hogy a Zen fokozott terhelés mellett hajlamos a túlmelegedésre, throttlingol (vagyis, hogy a CPU-nak a túlmelegedés elkerülése érdekében, vissza kell vennie az órajelet), így pedig nyilván visszafogottabb a teljesítménye, mint egy vaskosabb versenytársnak. Könnyen hordozható laptop kínálatunkat az alábbi linken találod.

A legjobb nagy teljesítményű laptop: Dell XPS 15 9530

 

 

Dell XPS 15 9530

 

A Dell XPS szériája mind a napig egy nagy becsben tartott sorozat, hiszen tökéletesen ötvözi az üzleti laptopok stílusos eleganciáját a kompromisszummentes gaming-gel. Mivel ezek a legmagasabb szegmensbe eső prémium üzleti laptopok külsőségeibe csomagolt erőművek minden generációban a színtér éllovasai, így nem meglepő módon a 13. generáció állította követelményeket is játszi könnyedséggel vették. Persze ez a 13. generációs H-s i7 procit (13700H), az (akár) RTX 4070 dedikált kártyát, a 32 giga memóriát, az 1 terrás NVMe SSD-t és a QHD OLED kijelzőt figyelembe véve nem is véletlen. A konfig tehát önmagáért beszél, az egyetlen amiben a 9530 nem tud feltétlenül kiemelkedőt, csupán egy tisztességes iparosmunkát nyújtani, az a 8-9 órás akku idő - ami azért persze közel sem rossz, inkább csak amolyan átlagos teljesítmény. Ettől eltekintve ugyanakkor gyakorlatilag minden tekintetben hibátlan. Legcombosabb teljesítményű notebook kínálatunkat az alábbi linken találod.

 

A legjobb gamer laptop: Asus ROG Strix Scar 18

 

Asus ROG Strix Scar 18

Az Asus erőssége mindig is a gaming volt, ez nem vitás, így közel sem meglepő, hogy a LaptopMag ítélete szerint ezt a kategóriát ezúttal is egy ROG vitte el. A Scar 18 ugyanis egy méretét és teljesítményét tekintve is egy igazi szörnyeteg: a 240 Hz-es képfrissítésű és 2560 x 1600-as felbontású nagy képernyő egy i9-13900HX procit, egy 16 VRAM-os RTX 4090 dedikált videokártyát, 32GB memóriát és 2x 1TB NVMe SSD-t rejt. Ez a vas tehát nem tréfál, specifikációjában és teljesítményében egyaránt könnyűszerrel veszi fel a versenyt akár még egy asztali PC-vel is, nincs ugyanis aktuális játék cím, amit a lehető legmagasabb beállításokon ne vinne, ahogyan benchmarkot se lehetne olyat találni, amit ez a konfig ne röhögne körbe. Talán összvissz két dolgot lehet neki felróni: a laptophoz mérten gyenge aksit (ami a ~4 - 4.5 órájával ugyanakkor mégsem olyan rossz egy ekkora erőműhöz képest) és a csillagászati árszabást (ami pedig sajnos - nem sajnos teljesen logikus). Annyi viszont biztos, hogy az Asus ROG Strix 18-nál nincs pillanatnyilag jobb gamer darab a piacon. Gamer kínálatunkat az alábbi linken találod. Ha esetleg pedig épp gamer notebook vásárlás előtt állsz, csak nem is tudod pontosan merre indulj ez ügyben, úgy a Hogyan válasszunk használt gamer laptopot 2024-ben? című cikkünket ajánljuk szíves figyelmedbe.

 

A legjobb 2-in-1 laptop: Lenovo Yoga 9i (Gen8)

 

lenovo yoga 9i (gen8)

Ami a gamerből az Asus ROG sorozata, az a 2-in-1 kategóriából a Lenovo Yogája - nívóban legalábbis mindenképpen. A 13. generáció természetesen ezt a szériát is utolérte, így pedig a Yoga 9i belsejében már egy új generációs i7-1360P és a legújabb Intel Iris G7 kapott helyett. Ezt fejelte meg a gyártó egy 512GB-os SSD-vel, 16GB memóriával és egy 2.8K-s (2880 x 1880) OLED kijelzővel. Mindehhez ráadásul még egy elég izmos, ~10 órás akku idő és egy kiemelkedően gyors SSD is hozzájön, így pedig az összkép szinte hibátlan. Az egyetlen negatívum amit a LaptopMag felrótt a Yogának, az a fényerő, pontosabban, hogy az nem éri el a 400 nitet, de őszintén ez inkább érződik szőrszálhasogatásnak, mintsem tényleges problémának. - Persze beltéri használat esetén, természetes fényben azért valóban kellemetlen tud lenni az alacsony fényerő. Érintőképernyős laptop kínálatunkat az alábbi linken találod. Ha pedig a Lenovo, mint gyártó iránt érdeklődsz, úgy a Lenovo laptop márka előnyei és hátrányai: Megéri Lenovo laptopot venni?, a Milyen Lenovo laptopot válasszak? és az Útmutató a Lenovo laptop sorozataihoz című cikkeket semmiképp se hagyd ki!

 

A legjobb Chromebook: Acer Chromebook Spin 714

 

acer chromebook spin 714

 

A Chromebook egy érdekes műfaj, hiszen kicsit olyan, mintha igazán vagy sehova se, vagy pedig mintha kicsit ide is, oda is tartozna. Az Acer Spin 714 esetében például ez ugye azt jelenti, hogy egy kicsit az Aceré is és egy kicsit a Google-é is ez a gép, de egyiké se igazán. Mindenesetre a Spin 714 a halk hangszórók ellenére is egy remek darab lett, ami nemcsak az eddigi egyik, ha nem épp a legszebb dizájnt kapott Chromebook az utóbbi időben, de szinte minden tekintetben tökéletes darab is. Az akku idő a maga 10+ órájával hibátlan és persze hardveresen is hozza magával a 13. generáció összes erejét és erényét. Persze egy Chromebook nem egy erőmű, így pedig i5-1335U ide vagy oda, a Spin 714 értelemszerűen nem workstation, hanem egy szuper mobilitásra szánt darab, - a műfaj minden előnyével (pl. olcsó, jó böngészésre) és hátrányával (pl. sok Windows-os alkalmazást nem támogat) egyaránt.

A legjobb üzleti laptop: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 11

 

lenovo thinkpad x1 carbon gen 11

 

Az X1 Carbont aligha kell külön bemutatni, a Lenovo üzleti szériájának zászlóshajója ugyanis a gyártó egyik legfelkapottabb és méltán felértékelt sorozata a piacon. A felértékelt pedig egy fontos jelző, hiszen pontosan erről, még véletlenül sem túlértékelésről van szó, ha valami, akkor egy X1 Carbon ugyanis maximálisan kiérdemelte az őt megillető figyelmet. A gyártó a Gen 11 esetén is egy szemtelenül könnyű, vékony és kompakt (csak 1.13 kg súlyú és 1.5 centi vastag), mégis rendkívül strapabíró (MIL-SPEC tesztelt) külsőbe csomagolta bele a Carbonokra jellemző minőséget. - A Carbon széria onnan kapta a nevét, hogy a szénszállal erősített kompozit anyaghasználat miatt könnyű, mégis strapabíró. És persze ezúttal is (majdnem) minden elem a helyén van: kezdve a biztonsági funkcióktól, a kényelmes billentyűzeten át, a 10+ órás akkuig. A kamera az egyetlen ami ezúttal sajnos nem lett kimaxolva; egyrészt, mert mindösszesen egy 720p-sre futotta belőle, másrészt pedig, mert az IR funkció nem rögtön az alapcsomag része, hanem az csak extra felárért választható. Használt Lenovo kínálatunkat az alábbi linken találod.

A legjobb Windows 11 laptop: Acer Swift 14

 

acer swift 14

Bár nem valószínű, hogy ez még sokáig egy saját jogán megálló kategória lesz, - tekintve ugye, hogy a Windows 11 jelenléte az idő előrehaladtával válik majd egyre természetesebbé, - ám mivel most még nem az, így legalább a Swift 14 is megkaphatja a neki kijáró reflektorfényt. Az Acer új dobása ugyanis egy minden szempontból pazar darab: így a teljesítményét, mind a külsőségeit tekintve teljesen rendben van, remek a dizájn és a színhasználat, kiváló a kijelzője, 10+ órás az üzemideje és a 13. genes H-s i7 procinak köszönhetően nagyon combos a hardvere. Negatívumként egyedül talán a gyengébb hangszórót lehet megemlíteni, ám az összképbe még annak középszerűsége sem tud számottevően belerondítani. 

Ezek lennének tehát a LaptopMag által aktuálisan leginkább ajánlott új generációs modellek kategóriákra bontva. Mivel számos ilyen vagy ezekhez hasonló modell webshopunkban is megtalálható, így amennyiben épp használt laptop vásárlás előtt állsz, mindenképpen nézz szét nálunk. Ha pedig a használt notebookok előnyeiről olvasnál kicsit bővebben, úgy a Hogyan válasszunk és vásároljunk használt laptopot? és az Új vagy használt laptopot érdemes-e venni? című cikkeket ajánljuk szíves figyelmedbe. 

 

K: Melyik a legjobb Windows 11 alapú új generációs laptop?

V: A LaptopMag friss listája szerint a legjobb Windows 11 alapú új generációs laptop az Acer Swift 14.

 

K: Melyik a legjobb új generációs üzleti laptop?

V: A LaptopMag friss listája szerint a legjobb új generációs üzleti laptop a  Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 11.

 

K: Melyik a legjobb új generációs Chromebook?

V: A LaptopMag friss listája szerint a legjobb új generációs Chromebook az Acer Chromebook Spin 714.

 

K: Melyik a legjobb új generációs 2-in-1 laptop? 

V: A LaptopMag friss listája szerint a legjobb új generációs 2-in-1 laptop a Lenovo Yoga 9i (Gen8).

 

K: Melyik a legjobb új generációs gamer laptop?

V: A LaptopMag friss listája szerint a legjobb új generációs gamer laptop az Asus ROG Strix Scar 18.

 

K: Melyik a legjobb új generációs nagy teljesítményű laptop?

V: A LaptopMag friss listája szerint a legjobb új generációs nagy teljesítményű laptop a Dell XPS 15 9530.

 

K: Melyik a legmobilisabb új generációs laptop?

V: A LaptopMag listája szerint a legmobilisabb új generációs laptop az Asus Zenbook S OLED.

 

K: Melyik a legjobb új generációs laptop 400.000 Ft alatt?

V: A LaptopMag listája szerint a legjobb új generációs laptop 400.000 Forint alatt az Asus Zenbook 14 OLED (Q409ZA).

 

K: Melyik az aktuálisan elérhető lehető legjobb új generációs laptop?

V: A LaptopMag listája szerint az aktuálisan elérhető legjobb új generációs laptop a Macbook Air M2.