A Lenovo laptop márka előnyei és hátrányai: Megéri Lenovo laptopot venni?

A Lenovo laptop márka előnyei és hátrányai: Megéri Lenovo laptopot venni?

Mi a Lenovo laptopokról a vélemény és milyen azok felhasználói megítélése úgy általában? Milyen Lenovo laptopot lenne érdemes venni 2021-ben? Cikkünkben most ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ, így, ha mindent tudni szerettél volna a gyártó laptopjairól és arról, hogy miért a cég notebookjai az egyik, ha nem a legjobbjai a szegmensnek, úgy a legjobb helyen jársz.

Az üzleti laptopok világát a három nagy gyártó, a Dell, a HP és persze a Lenovo szentháromsága uralja 2021-ben is. Így volt ez korábban és jó eséllyel így is lesz ez még, hiszen aligha találnánk ebben a szegmensben náluk nívósabb darabokat, tény azonban, hogy még ebből a prémium hármasból is van egy, amelyik kicsit mintha kiemelkedne. Részesedésben legalábbis biztos, mert ma már a szinte minden árkategóriát sikeresen lefedő Lenovo a piacvezető (~25%) a 3 márka közül, amely a Thinkpad szériának köszönhetően, mára a nagybetűs üzleti kategória definíciója lett. 

 

A Lenovo laptop márka előnyei

 

A legfontosabb előnyök közé tartozik a megbízhatóság és a tartósság, hiszen ez oroszlánrészt vállal egy laptop piaci értékéből. Ha egy laptop már fiatalon sem működik megfelelően, sokszor szorul szervizelésre, esetleg már többet van ott, mint nálunk, akkor az bizony probléma. A gyártó laptopjaira, kiváltképpen pedig a Thinkpadekre ugyanakkor sem a silány minőség, sem pedig a megbízhatatlanság nem jellemző, a cég notebookjainak meghibásodási rátája ugyanis rendkívül alacsony. Ez pedig egyaránt köszönhető a precíz tervezésnek, illetve a lelkiismeretes gyártásnak is. Bár hiba lenne teljes mértékben általánosítani, annyi bizonyos, hogy az adott kategóriába (legyen az konzumer, gamer, tervező vagy üzleti) tartozó modell, saját súly csoportján belül a legjobbak között lesz. Köszönhetően a kínába kihelyezett, kisebb költségvetésű gyártásnak, a cég kifejezetten felhasználóbarát árcédulákkal is dolgozik, így pedig az sem túl meglepő, hogy a cég laptopjai az ár/érték arányt tekintve is fanfavoritok. A gyártó ráadásul az innovációt tekintve is az élbolyban jár, elég csupán a hajlítható kijelzővel rendelkező X1 Fold-ra, vagy akár a legendásan könnyű és masszív, high-tech karbonszálas házzal rendelkező X1 Carbon szériára gondolni. De ott van például a Book tablet is, ami kis mivolta ellenére döbbenetes, 15 órás akku idővel rendelkezik.

 

A Lenovo laptop márka hátrányai

 

Bár a gyártó laptopjaira összességében vajmi kevés hátrány a jellemző, azért nyilván ezt kategóriája válogatja. Míg a prémium kategóriás Thinkpadek mind a billentyűzet minőségét, mind a hővezetést, mind pedig az anyaghasználatot tekintve kifogástalanok, addig az alsóbb szegmensbe tartozó darabok esetén, itt-ott azért előfordulhatnak hiányosságok. Ilyen példának okáért az egyes típusokra jellemző, főként a meleg nyári napokon jelentkező nem megfelelő hőelvezetés, mely sok esetben éppen a konzumer laptopok kisebb méretezésére vezethető vissza, hiszen nincs sok helye a hőnek arra, hogy távozzon. Bár a Thinkpadek esetén a billentyűzet minősége az abszolút felsőkategóriát hivatott képviselni, az olcsóbb modellek billentyűzetének azért gyengébb a minősége.

 

 

Lenovo laptop vélemények - Érdemes Lenovo laptopot venni?

 

A lehető legrövidebb válasz az, hogy igen, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a céghez tartozó minden szériát vagy kategóriát elfogultan kell kezelni, hiszen Lenovo és Lenovo között is van különbség, így van jobb is, rosszabb is. Ez persze nem csak a kínai cégre igaz, így van ezzel nagyjából minden olyan cég, gyártó vagy márka, melynek termékpalettája széles skálán mozog és modelljeivel több irányba, többféle közönséget is céloz. A lényeg, hogy a felhasználási célnak megfelelő modellt válasszunk.

 

Mi az alapvető különbség az Ideapad és a Thinkpad laptopok között?

 

 thinkpad vs ideapad

 

A gyártó laptopjai esetén az alapvetés az, hogy az üzleti, vagyis a Thinkpad szériával tényleg nehéz mellényúlni, az üzleti szériás gépek ugyanis nem véletlenül drágábbak, mint a konzumer darabok. Egyik oka ennek a minőség, hiszen míg a lakossági felhasználásra szánt modelleknek -mint amilyenek például az Ideapadok is,- azért kedvezőbb az árszabásuk, mert minőségüket tekintve inkább az erős középmezőnybe sorolandók, a prémium kategóriás laptopok ezzel szemben az alkatrészektől kezdve, egészen akár a legutolsó csavarig is eredendően jobb minőségűek. Ez a fajta minőségbeli különbség persze nem csupán a modellek között, hanem akár a supportot tekintve is tetten érhető, vagyis a konzumer széria támogatottsága 1: eleve is gyengébb, 2: rövidebb ideig is tart, 3: egészen biztosan hamarabb érnek meg a javításra / cserére / selejtezésre, mint a Thinkpadek.

Persze míg a gyártó gamer (Legion) és egyéb konzumer (Ideapad) darabjai azért itt-ott újítanak a külsőségeken, formaterven, addig a Thinkpad-ek egyfajta biztonsági játékot játszva, nem variálnak számottevő módon a már jól bevált (minimalista) recepten. Ez ennyi év után egyeseknek unalmas, másoknak meg éppen ez a fajta kiszámíthatóság nyújtja a megnyugtató biztonságérzetet. Ez pedig már ugye egyéni preferencia és ízlés kérdése.

A Thinkpadek összességében tehát mind a rendkívül könnyű, mégis strapabíró anyaghasználatot és minőséget, mind a teljesítményt és szavatosságot, mind pedig akár az üzemidőt tekintve is magasan az átlag felett állnak, így népszerűségük nyilván nem véletlenül töretlen az üzleti szférában. És míg a Thinkpad egy ízig-vérig pótolhatatlan egyeduralkodó a saját kategóriáján belül, addig az Ideapadek és a Legion-ök bár kétségkívül jók (ár-érték arányban talán a legjobbak a piacon), azért némiképpen már kompromisszumokat is igényelnek. Pontosabban fogalmazva akár a konzumer, akár pedig a gamer kategóriában találhatunk ár/érték arányban esetleg jobb megoldásokat is a konkurens gyártóknál, így akár a Dell-nél, akár pedig a HP-nál is, a lényeg, hogy mindig mérlegeljük mire van szükségünk.

 

GYIK:

 

K: Mi a különbség a Thinkpad és az Ideapad laptopok között?

V: A Thinkpad a cég prémium kategóriás üzleti szériája, az Ideapad pedig a lakossági felhasználásra szánt sorozata. Ennek okán a Thinkpadek jóval magasabb ár besorolású darabok, mint az Ideapadek.

 

K: Érdemes Lenovo laptopot venni?

V: Egy Lenovo laptoppal, pláne, ha az felsőkategóriás, aligha nyúlhatunk mellé. A gyártó notebookjai strapabírók, megbízhatók, élettartamuk hosszú, így jó sokáig kiszolgálhatnak bennünket.

 

K: Mi a Lenovo laptopokról a felhasználók véleménye általában?

V: A gyártó notebookjainak megítélése mind szakmailag, mind pedig felhasználói szempontból kiváló, a cég laptopjai az egyik, ha nem a legmegbízhatóbbak a piacon.

 

K: Mik a Lenovo laptopok előnyei?

V: A cég laptopjainak számos erénye közül a megbízhatóságot, a strapabíróságot, a hosszú élettartamot és a minőségi anyaghasználatot érdemes kihangsúlyozni. Ezekről bővebben kicsit feljebb, a Lenovo laptop márka előnyei pontban olvashatsz.