Melyik a legjobb laptop márka?

Melyik a legjobb laptop márka?

A Laptopmag összeszedte a 2020-as évre vonatkozó listáját, melyben a 11 nagy gyártó notebookjait állítja rangsorba. Ha kíváncsi vagy mely gyártó végzett a lista élén, kik vannak a középmezőnyben vagy, hogy melyik cégek laptopjai voltak a sereghajtók, ez a cikk pontosan Neked szól!

Az ideális laptop kiválasztása során rengeteg szempontot kell figyelembe vennie a vásárlónak. Többek között a sebességet, a megbízhatóságot, a súlyt és az operációs rendszert. Nem egyszerű eldönteni, hogy melyik márka tudja a legjobbat nyújtani. Ebben próbálunk segítséget nyújtani: megmutatjuk, hogy az amerikai Laptopmag milyen sorrendet állított fel.

 laptopmag 2020-as lista

Forrás: laptopmag.hu

 

Milyen szempontok számítottak a rangsornál?

 

A laptop márka toplista felállítása során a 11 legnagyobb márka került megvizsgálásra a laptopmag.com tesztjében. Olyan gyártók, amelyek kizárólag minőségi termékeket állítanak elő, fontos számukra az innováció és természetesen megfelelő szervízháttérrel is rendelkeznek. A sorrend felállításakor olyan szempontok voltak fontosak, mint a vélemények, a dizájn, a szervizháttér, a garancia, az innováció, az ár-érték arány és a választék. A vélemények alatt a szakmai és a felhasználói értékelések egyaránt számítanak, ugyanis leginkább a visszajelzéseknek köszönhetően mérhető fel az termékek minősége.

A dizájn értékelése során a tervezés és a kivitelezés egyaránt fontos szerepet játszott. Az említettek mellett a szempontok közé sorolható a szervizháttér, amely a technikai támogatásokat foglalja magában. Ez a szempont azért is lényeges, mert elengedhetetlen, hogy a gyártó segítsen az esetleges műszaki problémák megoldásában, vagyis megfelelő márkaszervizeket tartson fent. Fontos továbbá, hogy ne legyen gond az alkatrész ellátással, és a szükséges szoftverek is egyszerűen letölthetőek legyenek. 

Természetesen az innováció is kiemelt szerepet kapott az értékelés során. Ebben a kategóriában a technikai-technológiai fejlesztések, a kockázatvállalás és az új piacokra való áttérés egyaránt számít. Az említettek mellett az ár-érték arány is fontos szempont a márkák rangsorolása során. Továbbá számít, hogy mennyien vásárolnak az adott márka termékeiből, milyen a vállalat marketingje, valamint az is számít, hogy milyen széles választékot kínál az adott gyártó. Ebben a kategóriában nyilván azok a márkák kerültek jó értékelés alá, amelyek sok típust kínálnak, az alacsony árkategóriájú modellektől kezdve a csúcskategóriás laptopokig.

A garancia szempontjából is értékelésre kerültek a gyártók. Ebben a kategóriában az számított, hogy egy esetleges meghibásodás esetén mennyire egyszerű a garanciális javítást elvégeztetni. A többletgaranciát nyújtó márkák értelemszerűen több pontot kaptak. Mindemellett a csatlakoztathatóság is a vizsgált szempontok közé tartozott, ugyanis napjainkban már rendkívül fontos, hogy a perifériás eszközök könnyen csatlakoztathatóak legyenek a laptophoz.

 

Az Asus szerepel a toplista első helyén  

 asus logo

A laptopranglista első helyén az Asus szerepel, köszönhetően a lenyűgöző formatervezésnek, a folyamatos fejlesztéseknek és az erős hardvernek. Ráadásul a brand egyre nagyobb termékportfólióval rendelkezik, amely szintén pozitívumként számított a döntés során. Az első helyhez az is hozzájárul, hogy az utóbbi években sokat fejlődött a cég szervizháttér, anyaghasználat, innováció és ár-érték arány tekintetében egyaránt, ami kiemelkedő felhasználói értékeléseket eredményezett. A márka kiváló minőséget és megbízható funkciókat kínál megfizethető áron a vásárlói számára.

Második helyezett: Dell

 dell logo

A második helyre az igazi úttörő, a Dell ért oda, köszönhetően a kiváló minőséget képviselő készülékeinek, valamint a hosszú jótállási időnek. Az Asussal holtversenyben a legjobb értékelésű laptopokat a Dell gyártja, nagy gyengesége pedig tulajdonképpen nincs is. A texasi székhelyű technológiai óriás, dizájn és funkcionalitás tekintetében egyaránt lenyűgöző laptopokat kínál. Termékpalettája széles, lefedi az olcsó és drága modelleket is, de innovációban kicsit lelassított a gyártó mostanában, csak kisebb léptékekben fejleszti készülékeit, habár azok eleve az élvonalba tartoznak.

Harmadik helyezett: HP

 hp logo

A harmadik helyre került a kissé konzervatív HP, amelynek termékei több kategóriában is jól szerepelnek. Laptopjai ugyan rendkívül sok, drágább kategóriában a legjobbak között vannak (pl. Envy 14, Spectre X360), az olcsóbb szegmensekben található laptopok (HP 15 pl.) ugyanakkor sokszor rossz értékelést kaptak, ami végül lehúzta a márka átlagértékelését. Dizájn, kínálat és innováció terén is rendkívül jól szerepelt a márka, amin nem is csodálkozhatunk, hiszen a HP a világ egyik legnagyobb gyártója, ám sajnos támogatás terén és az olcsó készülékek szegmensében igen gyengén teljesített.

4. MSI

msi logo

Az MSI a negyedik helyet megszerezve bekerült végre az öt legjobb laptop márka közé. Ez többek között köszönhető a jó felhasználói értékeléseknek, a fejlesztéseknek és a kiváló dizájnnak. A gyártó ugyan bővítette termékpalettáját, mégis alapvetően a gamer szegmensre koncentrál, ahol egyébként felhasználói élmény alapján nagyon jól is teljesít. A nagy teljesítményű gépeknél többmagos gyors processzort, felturbózott videókártyát és bővített operatív memóriát használ. A szervizháttere és a technikai támogatása lehetne jobb is, ennek is köszönhető, hogy nem ért el jobb helyezést. 

5. Lenovo

lenovo logo

Ötödik helyen a Lenovo szerepel. Ez leginkább a márka ThinkPad laptopcsaládjának köszönhető. A Thinkpad széria az egyik, vagy talán a legjobb üzleti laptop szériának számít, amely kiváló teljesítménnyel, tartóssággal, biztonsági felszereltséggel és kiváló akkumulátor-élettartammal rendelkezik. Termékskáláját és ár-érték arányát tekintve egyértelműen erős a gyártó: gyakorlatilag minden szegmenst lefed és teszi ezt általában valóban jó ár-érték arányban. Főleg a gyengébb értékeléseknek köszönhető az 5. hely, a közép- és gamerkategóriában ugyanis nem sikerült kiemelkedő megoldásokkal előrukkolni. Amit még negatívumként említhetünk, hogy dizájnban és egyéb téren nem sokat fejlesztett mostanság a Lenovo, ráadásul termékei jelentős része szinte megszólalásig hasonlítanak egymáshoz. 

6. Acer

acer logo

Az Acer szerepel a hatodik helyen, amely annak köszönhető, hogy a márkának van az egyik legszélesebb termékkínálata, ráadásul ár-érték arányban is a legjobbak között szerepel.  További erőssége a brandnek az intenzív innováció is. Termékei összességében azonban csupán közepes minősítést kaptak, ezért is csúszott le a jobb helyekről. Ennek az egyik oka, hogy hiába gyártanak tisztességes minőségű eszközöket, dizájn terén a nem gamer laptopok általában gyengén teljesítenek, nem nyújtanak kiemelkedőt. Ezen kívül terméktámogatásban is a leggyengébb értékeléseket tudta csak bezsebelni.

7. Razer 

razer logo

A hetedik helyen a Razer végzett. Különleges dizájnnal rendelkező, nagy teljesítményű laptopokat kínál a márka, elsősorban gamer és ultrabook kategóriában. Termékei megbízható minőséget képviselnek, teljesítményük kiváló, szóval ár-érték arányban jó választásnak bizonyulnak. A gyenge besorolás a rövid garanciaidőnek köszönhető.

8. Samsung

samsung logo

A nagy visszatérő fontosnak tartja a különféle fejlesztéseket, valamint a termékkínálat bővítését. Ráadásul bátran nyúl a dizájnhoz, merész és színes laptopokat is kínál. Bár Európában nem értékesít laptopokat a Samsung, de a világ többi részén még jelentős szereplőnek számít.

9. Alienware

alienware logo

A kilencedik helyen a Dell almárkája, az Alienware végzett. Ez a játékosokat megcélzó laptop márka nagy teljesítményű, különleges dizájnnal rendelkező, strapabíró gépeket gyárt, de sajnos rendkívül drága, mivel a csúcs gamer kategóriát célozza meg. Termékskálája is szűk, mivel csak prémium (drága) gamer megoldásokat kínál, nem gyárt se olcsóbb gépeket, sem pedig prémium, nem játékra szánt laptopokat sem.

10. Apple

 apple logo

Az Apple zárt az utolsó előtti helyen. A Macbookok nagy teljesítménnyel rendelkeznek, jól felépítettek és dizájn tekintetében is különlegesek. Azonban drága a beszerzésük, valamint az alkatrészellátás és a garancia lejárta után a szervizelés is költséges, viszont a jótállási konstrukció és a technikai támogatás rendkívül jónak számít a Macbookok esetében. A változatos kínálat, illetve az alacsony árkategóriás termékek ugyanakkor hiányoznak a palettából. Prémium gyártónak tekinthető, tehát csak a tehetős rajongóit tudja kiszolgálni. 

11. Microsoft

microsoft logo

A sor végén a Microsoft kullog. A sereghajtó pozíció annak köszönhető, hogy a cég nem újult meg, nem mutatott be új termékeket. Azonban a meglévő termékei (Surface laptop és Surface Pro tabletek) jónak bizonyulnak, de ez önmagában nem elegendő a jobb pozícióhoz.

 

Végezetül, az osztályozások alapjául szolgáló táblázatot is megmutatjuk, ahol a teszt részletesen leírja, hogy a különböző szempontok szerint milyen értékelést kaptak az adott laptop márkák. 

 

Márka

Vélemények (40)

Dizájn (15)

Támogatás (20)

Innováció(10)

Ár-érték arány, termékskála (15)

Összesen(100)

Asus

36

15

13

10

14

88

Dell

36

12

14

9

14

85

HP

33

14

12

9

14

82

MSI

34

13

12

8

11

78

Lenovo

31

12

14

6

14

77

Acer

31

11

11

9

14

76

Razer

33

12

18

6

7

76

Samsung

31

14

14

8

8

75

Alienware

33

13

15

7

7

75

Apple

33

11

17

6

6

73

Microsoft

31

11

15

4

9

70

Forrás: laptopmag.com