Milyen Lenovo laptopot válasszak?

Milyen Lenovo laptopot válasszak?

Bár a Lenovo lábnyoma sok egyéb területen is releváns, jelen cikkben mi most természetesen a laptopjaikkal fogunk foglalkozni; bemutatjuk a különböző alszériákat, azok sajátos jellemzőit, leírjuk majd az előnyeiket és hátrányaikat, illetve hogy milyen érzés használni őket.

Habár a (használt) laptop választással kapcsolatban korábban már két írásunk is született (a Hogyan válasszunk használt laptopot című cikkünk itt, az Új vagy használt laptopot érdemes-e venni című írásunk pedig itt olvasható), gyártó specifikusan még nem foglalkoztunk a kérdéssel. Függetlenül attól, hogy éppen egy Lenovoról, egy ASUS-ról vagy bármilyen másik gyártó, bármilyen típusú laptopjáról van-e szó, vásárlás előtt az iménti cikkeket minden esetben javasolt elolvasni. 

Az első és legfontosabb természetesen az, hogy milyen típusú laptopot szeretnénk? Mire használnánk? Játékra, munkára, esetleg tervezésre? Vagy csak otthoni filmezésre, böngészésre keresünk megoldást? Mekkora és milyen kijelzője legyen, világítson-e a billentyűzete? Mivel nyilván egyáltalán nem mindegy, hogy mit mire akarunk majd használni, így fontos tisztában lennünk saját igényeinkkel, ahogy az sem árt, ha preferenciáink alapján célzottan indulunk neki a megfelelő laptop kategória kiválasztásának.

 

Lenovo Ideapad

 

ideapad logo

 

Mi az Ideapad jelentése?

A Lenovo 2008 januárjában indult Ideapad szériája a gyártó konzumer, vagyis a “lakossági” felhasználásra szánt sorozata.  Az Ideapadokat a gyártó tulajdonképpen a teljesen alapvető felhasználásra szánta, ezek piaci ára a legkedvezőbb, mégis a gyártóra jellemző erények javával rendelkeznek, -csupán értelemszerűen kevésbé hangsúlyos módon. Némiképpen kivételt képez ez alól a gyártó Y-sorozatának egyes modelljei, így például az Y700, ami bár “papíron” az Ideapad szériához tartozik, gamer kvalitásai okán inkább a Legion sorozathoz áll közelebb.

Az Ideapad olyan konkurens megoldásokkal szemben állít alternatívát, mint az Acer-től az Aspire, a Dell-től az Inspiron, vagy a HP-től a Pavilion és az Envy sorozat. 

Az Ideapadok küllemére a konzumer laptopokra egyébként is jellemző, szép és letisztult formaterv, de javarészt közepes minőségű anyaghasználat a jellemző. Ennek a kategóriának a gépei a közepesen minőségi anyaghasználatnak köszönhetően könnyűek, használatuk kényelmes és rendkívül jól mobilizálhatók. A teljesen alapvető, például otthoni vagy utazási felhasználásra tökéletesek, ám az Ideapad is több sorozattal, így például az ultrabook, a gamer, a 2-in-1 vagy a creator kategóriájú Ideapadokkal is büszkélkedhet. 

Az Ideapad összességében tehát nem más, mint a középmezőny olcsóbb, javában azért mégis talán hiánytalan alternatívája a Thinkpad legendásan prémium minőségének. Csak nem titkoltan kicsit gyengébb minőségben.

IdeaPad 5i Pro Gen6

(A képen a IdeaPad 5i Pro Gen6 látható)

 

Lenovo IdeaCentre

  ideacentre logo

 

Az IdeaCentre megoldásokat a legkézenfekvőbben, ám kissé leegyszerűsítve úgy lehetne jellemezni, hogy “olyan, mint az IdeaPad, csak asztaliban.” Ez persze tényleg kicsit le van butítva, ám nem áll messze a valóságtól. Az IdeaCentre ugyanis se nem laptop, se nem PC, hanem inkább egyfajta hibrid megoldás, valahol a kettő között. Valahogy úgy kell elképzelni, mint egy monitort, melynek (korábbi modellek esetén) vagy a talpazata, (újabb daraboknál pedig)  a monitor hátulsó része kvázi maga a gép. Az ilyen és ehhez hasonló megoldásokat hívják all-in-1 PC-nek. Az első IdeaCentre-t még 2008-ban mutatta be a gyártó, ez volt a K210. Csakúgy, mint nagyjából az összes szériának, az IdeaCentre-nek is több al-sorozata létezik, ilyen az A-széria, B-széria, K-széria, Q-széria, Y-széria, de az IdeaCentre a gamingből is szerette volna kivenni a részét, így 2020-ban piacra dobták az IdeaPad Gaming 5i-t, illetve 2013-ban még egy tablet-hibriddel, a IdeaCentre Horizonnal is előrukkoltak. 2015-ben piacra dobták továbbá az IdeaCentre Stick 300-at is, ami tulajdonképpen egy számítógépbe vagy tv-be dugható, USB-számítógép.

 Ideacentre AIO 300

(A képen az Ideacentre AIO 300 látható)

 

Lenovo Thinkpad

 

 thinkpad logo

 

Mint ahogyan azt kicsit feljebb, a cég történetét bemutató bekezdésben említettük, a Thinkpad széria 1992-ben (Thinkpad 700, később 700T), az IBM égisze alatt látott napvilágot és egészen a 2005-ös IBM/Lenovo fúzióig, hozzájuk is tartozott. 

Mi az a Thinkpad? Mi a Thinkpad jelentése?(h3) A Thinkpad elnevezés a “Think”, azaz gondolkodik kifejezésből ered, ami 1920 körül az IBM szlogenje volt. Az IBM a Thinkpad 700 / 700T-t követő bő egy évtizedben sikert-sikerre halmozott, az egyre csak növekvő felhasználói és rajongói bázisnak köszönhetően, sorra dobta piacra az újabb-és-újabb Thinkpad modelleket. 

A Thinkpad pedig bár nem csupán megvetette, hanem be is betonozta a lábát az üzleti szférába, a kétezres évekre a piac kezdett átalakulni, bővülni, az üzleti gépek mellett pedig megjelentek a konzumer (otthoni vagy általános felhasználásra szánt), illetve a gamer laptopok is. Ez a fajta piaci változás a Thinkpad sikereire ugyanakkor nem volt hatással, az üzleti szférában akkortájt ugyanis aligha akadt méltó kihívója. Ezt volt hivatott alátámasztani az a tény is, hogy nem csupán a multiknál és a nagyvállalatok többségénél, de még a NASA-nál is a Thinkpad volt az úgynevezett “céges gép”. Egyik oka ennek természetesen maga a megbízhatóság, az, hogy egy Thinkpad az mégiscsak egy Thinkpad és mint olyan, tényleg az egyik, ha nem a legmegbízhatóbb megoldás, a másik pedig nem más, mint a széria legendás strapabírósága. A Thinkpadek strapabíró gépházai ugyanis masszív, katonai szabványoknak megfelelően tesztelt (12 katonai teszt + 200+ minőség-ellenőrzés), high-tech kompozitokból készülnek, melynek célja, hogy a Thinkpadek ne csak az ütésnek, a pornak vagy a súlytalanságnak álljanak ellen, de a forróságnak és az extrém hidegnek is. Népszerűségük és masszivitásuk okán a Thinkpadek egyes modelljei ráadásul még a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is kiállítási darabok. Egyéb jellemzőjük továbbá a nagyobb kapacitású akkumulátor, az ebből egyenes arányosan következő magasabb üzemidő, a többszörösen díjazott, kényelmi szempontból verhetetlen billentyűzet, illetve az egeret/touchpadet mintegy helyettesíthető TrackPoint is.

A 2005-ös felvásárlás óta pedig a Thinkpad egyrészt már a cég elsőszámú és azóta ikonikussá is vált kereskedelmi produktuma, másrészt pedig csakúgy, mint például gamer-berkekben az Acernek a Predator vagy az ASUS-nak a ROG, a Thinkpad fogalomként is már egyfajta definíciója lett a cégnek. Dacára annak, hogy a felvásárlást követően felhasználók és részvényesek milliói tartottak összeszorult torokkal attól, hogy a Thinkpad új gazdája vajon beszántja-e a szériát, a Thinkpad a Lenovonál jobb kezekbe aligha kerülhetett volna. A cég ugyanis nem csupán szolgai módon átvette, de bőven tovább is gondolta az IBM örökségét, így születhettek meg a szériához tartozó olyan egyéb alcsaládok is; mint az L-sorozat (belépő szint), az X-sorozat (ultrakönnyű és ultravékony), a Yoga-sorozat (2-in-1 táblagép), a P-sorozat (workstation), az E-sorozat (középkategória), illetve a T-sorozat (csúcskategória). 

 

Lenovo Thinkpad P széria 

A Thinkpadek ISV-hitelesített (független szoftverkereskedők) P-szériája a könnyen hordozható, kompakt kialakítást, a workstationök erejével és a Thinkpadekre jellemző masszív, katonai szabványoknak megfelelően tesztelt, high-tech kompozitból készült gépház strapabíróságával ötvözi. Így pedig a P-szériában minden olyan esszenciális erény megtalálható, melyek a Thinkpadeket kiemelik a tömegből. A P-szériában található dedikált Quadro VGA-nak köszönhetően, a sorozathoz modelljei mind külsőségeikben, mind pedig teljesítményüket tekintve kompromisszummentesek. A CAD programokra és egyéb komolyabb számításokat igénylő, hardverigényes feladatokra optimalizált, Nvidia Quadro P videokártyák videóvágásra, illetve tervezői programok futtatására egyaránt alkalmas. Mivel P-szériás Thinkpadeknek nem csupán a teljesítményük, de a hűtésük is kiváló, így használata elsősorban 3D modellezőknek, építészeknek, grafikai tervezőknek és mérnököknek ajánlott. Népszerű modellek: P1, P14, P15, P17.

 

Lenovo Thinkpad E széria

Az E-széria nem más, mint a Thinkpad kvázi pénztárcabarát üzleti megoldása, amely főként az irodai, vállalati dolgozók igényeinek lefedésére szakosodott. Lévén, hogy az E sorozat egy “hagyományos” értelemben vett üzleti laptop, -vagyis videokártya nincs a csomagban-, workstation feladatokra nem, csakis üzleti teendőkre alkalmas. Az E-széria laptopjai megfizethetők, megbízhatók, ám pont az alacsonyabb árazásnak köszönhetően, kasztnijuk bár talán a legvastagabb a szériák között, egy leheletnyivel azért gyengébb minőségű, polikarbonát ötvözetből készülnek. Az E sorozat ráadásul az egyetlen a családban, amelynek nincsenek touchos verziói. Érdemeiből azonban mindez mit sem von le, billentyűzete, élettartama és tartóssága ugyanis ízig-vérig Thinkpad. A remek ár/érték aránynak köszönhetően, az E sorozatban főként azok a cégek, munkahelyek és felhasználók találják majd meg a számításaikat, akik jó áron szeretnének, prémium, de esetenként azért kompromisszumokat igénylő megoldást találni. Népszerű modellek: E15, E14, E14 Gen2, E15 Gen2.

 

Lenovo Thinkpad L széria

Az L-szériás Thinkpadek bár az E sorozathoz hasonlóan inkább egy szélesebb kört, semmint egy bizonyos réteget céloznak, itt-ott azért némiképpen eltérnek egymástól. Az E sorozathoz képest az L egyrészt valamivel kisebb és vékonyabb, így pedig mobilisabb darabokat kínál, a sorozat ráadásul már 2-az-1-ben YOGA megoldással is operál. Az L sorozat darabjai ráadásul már nagyobb aksival, így pedig hosszabb üzemidővel rendelkeznek. Összességében tehát a Thinkpad L sorozat a középkategória teteje, vagyis az, ami úgy járatja csúcsra a felhasználói élményt, hogy közben árazásban a középkategória közepe-alja felé konvergál. Szintén nagy különbség még az E sorozathoz képest, hogy az L-szériás modellek jóval komolyabb biztonsági rendszerrel operálnak; köztük ujjlenyomat olvasóval, webkamera takaróval, adatvédelemmel, valamint Windows Hello arcfelismerővel. Processzoruk erős, nagy teljesítményű, VGA-s verzió ugyanakkor nincs belőlük. Ajánlott azoknak, akik kisebb, 13”-as, esetleg 2-az-1-ben megoldásokban gondolkodik, továbbá szívesen élvezné a Thinkpadek minden létező előnyét, ám mégse szeretne vagyonokat költeni egy laptopra. Népszerű modellek: L13, L13 Yoga, L14.

 

Lenovo Thinkpad X széria

Az X20-szal útjára indult és az utóbbi években méltán népszerű X sorozat, könnyű és kompakt kialakításával és jellemzően 12”-es kijelzőjével főként a sokszor és sokat utazó üzletembereket szólítja meg, melyet a hosszú akkumulátor idő, a Thinkpadekre jellemző tartósság és strapabíróság egészít ki. Az X-széria sokoldalú, biztonsági funkcióinak repertoárjában pedig minden helyet kapott, aminek illik. Az X sorozat az egyik olyan szériája a Lenovonak, ami valóban zokszó nélkül birkózik meg az extrémebb időjárási vagy környezeti körülményekkel. Fanfavorit modellek: X13 Yoga, X13 Gen2. 

 

Lenovo Thinkpad X1 széria

A minden fronton prémium, 2011-ben útjára indult Thinkpad X1 szériában ultrabookok és 2-az-1-ben modellek egyaránt megtalálhatók, ráadásul a világ első összehajtható laptopja is az X1 családhoz tartozik. A sorozat modelljeit elsősorban a rendkívül vékony kialakítás, a könnyített súly, illetve a jelentősen megrövidült töltési sebesség jellemzi. A méretezést tekintve viszont aligha lehet általánosítani, az X1 családben ugyanis 13.3”-mas, 14”-es és 15”-ös modellek is megtalálhatók. Népszerű modellek:X1 Carbon, X1 Extreme, X1 Yoga, X1 Fold.

 

Lenovo Thinkpad Yoga széria

A Thinkpad Yoga sorozat az üzleti ultrabookok erényeit, a Yogák összes jó tulajdonságával ötvözve teremt új műfajt, széles eszköztáruknak köszönhetően ugyanis laptopként, tabletként, sátorként és állványként is hibátlanul használhatók. Paneljük érintős, kis méretezésük ellenére pedig akkumulátor idejük is kifejezetten kedvező. Kényelmes kialakítása és méretezése okán gyakorlatilag bármely területre ajánlott. Népszerű modellek:S1 Yoga 12, S3 Yoga 14, S5 Yoga 15.

 

Lenovo Thinkpad T széria

A Lenovo minden túlzás nélkül akár zászlóshajójának is tekinthető T-sorozata, vitán felül a cég legismertebb, legszélesebb körben elterjedt és használt szériája, melynek méltán óriási népszerűsége továbbra is töretlen. A T sorozat egyértelműen a felsőbb üzleti réteget célozza meg, akik még az egyébként is prémium minőséget még magasabb színvonalon szeretnék élvezni. Rendkívül magas akkumulátor idő, gyors sebesség és erős, kompromisszummentes teljesítmény jellemzi. A T sorozat ráadásul úgy rendelkezik a legstrapabíróbb, innovatív magnézium-kompozit gépházzal, hogy ultrabook mivoltából mit sem veszítve, könnyű és vékony tud maradni. A ThinkShield Suite-nak köszönhetően pedig még biztonságtechnikailag is messze a T széria a Thinkpad család legerősebbike. A modern és az okos készenléti funkcióknak köszönhetően, a T-széria gyorsabban ébred és okosabban “alszik”, így pedig egyrészt jócskán több energiát takarít meg, másrészt meg hosszabb is a laptop élettartama. Népszerű modellek:T14, T14s, T470, T480s, T490.

 Thinkpad X1 Carbon 8th

(A képen a Thinkpad X1 Carbon 8th látható)

 

Lenovo Thinkbook

 

 

 

A 2019-ben indult Thinkbook sorozat a Thinkpadek által kitaposott ösvényt gondolta tovább oly módon, hogy a széria gépei és 2-in-1 tabletei kvalitásaikat tekintve egészen hasonlók, külsőségeikben azonban modernebbek, funkcionálisan pedig több praktikus extrával (pl.: a modern standby-nak köszönhetően kevesebb, mint 0.5 másodperces ébredés az alvó módból), még magasabb biztonsági funkciókkal (SMB security) is rendelkeznek. Könnyebb, vékonyabb méretezésük okán ugyanakkor nem rendelkeznek Trackpointtal, nincsenek fizikai touchpad gombjaik, gépházuk viszont -szemben a műanyag borítású E-szériával,- alumínium. 

 Lenovo Thinkbook 15

(A képen a Thinkbook 15 látható)

 

Lenovo Yoga

 lenovo yoga logo

A Yoga sorozat valahol a konzumer laptopok és a tabletek határmezsgyéjén egyensúlyozik, sikeresen lefedve ezzel tulajdonképpen két felhasználói bázist is, piaci sikere tehát így teljességgel magától értetődő. A 2012-ben indult széria egyébként két, egymástól egyszerre független, de mégsem teljesen független al-sorozattal operál: A hagyományos YOGA-val, vagyis a kisebb, könnyebb, 2-in-1 sorozattal, ami hiányosságai (így például a trackpoint hiánya, alumínium ház) okán, inkább a konzumer felhasználókat célozza, míg a Thinkpad YOGA egyszerre 2-in-1 és üzleti is, vagyis a billentyűzet kialakítása, a Trackpoint megléte, a strapabíró magnézium-ötvözet kasztni és zsanérozás a Thinkpadeket, a tablet funkció pedig a YOGA-kat idézi.

Lenovo Yoga 9i - 15

(A képen a Yoga 9i - 15" Intel látható)

 

Lenovo Legion

 lenovo legion logo

A 2017-ben, az Y520-al és az Y720-al debütált Legion sorozatot szerintem egy gamernek sem kell bemutatni, hiszen a videojátékos és e-sportos berkekben méltán népszerű Lenovo notebook, közel sem véletlenül hivatalos partnere és szponzora az Apex Legends: Global Series e-sport bajnokságnak. A laptop (7-széria, 5-széria, Y-széria) és PC (Cube, vagyis C-széria, Tower, vagyis T-széria, Legion Y Desktops) fronton egyaránt óriási népszerűségnek örvendő gamer sorozat, bizony ízig-vérig játékra teremtetett. A Legionre természetesen a gamer gépekre általánosan jellemző sajátosságok szintén igazak; teljesítménye mind az erős CPU-nak, mind pedig a dedikált VGA-nak köszönhetően kompromisszummentes, a frameket sem szűk marokkal méri, külsőségeiről pedig már messziről lesüt, hogy melyik ligában is játszik. A Legionökre jellemző továbbá a magasabb hatásfokú, Legion Coldfront 3.0 hűtő rendszer, amely intelligens szívó rendszerrel, dupla ventilátoros kialakítással, négycsatornás elszívóval és többféle ventilátor-üzemmóddal operálva járatja csúcsra a hűtés fogalmát. A Legionök billentyűzete szintén kiemelkedő, - persze nem annyira, mint a Thinkpadeké, de ugye más is a célközönség.

 Legion 5 Pro

(A képen a Legion 5 Pro látható)

 

Lenovo ThinkCentre

 

lenovo thinkcentre logo

 

A ThinkCentrenem más, mint a gyártó saját asztali megoldása még az IBM-es időkből, egészen pontosan 2003-ból. A ThinkCentre modellekre nem érvényes egységes kialakítás, pontosabban nincs kőbe vésve, hogy asztalinak vagy all-in-1-nak kell-e lenniük, lehet ilyen is, olyan is, a közös bennük a célterület, vagyis, hogy üzleti felhasználásra, azon belül is inkább kisvállalkozások számára lett szánva, modell függvényében erős CPU-val, közepesen erős VGA-val és multi-monitor támogatással operálnak. A gépház acélból készült, a könnyű szerelhetőség vagy bővíthetőség érdekében pedig szerszámok nélkül is egyszerű hozzáférni a komponensekhez. A 2005-ös fúziót követően, a Lenovo természetesen a ThinkCentre brandet is továbbvitte és összesen három sorozat is kinőtte magát a megoldásból; a ThinkCentre A-széria, a ThinkCentre M-széria és a ThinkCentre Edge. 

  Lenovo ThinkCentre M700 Tiny

(A képen a ThinkCentre M700 Tiny látható)

 

Lenovo ThinkServer (ThinkSystem) 

 

lenovo thinkstation logo

 

A ThinkServer 2008 és 2017 között futott és, mint ahogyan a nevéből is sejthető, egyfajta saját, lebutított, ennek okán viszont könnyen kezelhető és karbantartható szerverként funkcionált kisvállalkozásoknak. Az első modell a TS100 volt, a szervergép működése pedig az IBM saját fejlesztésű technológiáján, az xSeries-en alapult. A szerver-csomagnak három funkciója volt: az EasyStartup, ami a szerver konfigurálását könnyítette meg, az EasyUpdate, ami a különböző hardverekhez és firmwarekhez tartozó frissítések letöltését és telepítését volt hivatott megkönnyíteni, illetve az EasyManage, ami az egy közös konzolról érkező szerverek teljesítményét monitorozta. A ThinkServer hivatalosan 2017-ben megszűnt, 2019-től viszont ThinkSystem névvel viszi tovább a szerverek örökségét a Lenovo.

 Lenovo ThinkServer (ThinkSystem)

(A képen egy ThinkServer látható)

 

ThinkStation

A Lenovo ThinkStation megoldása nem más, mint a munkaállomások asztali megfelelője, vagyis egy PC workstation. Tulajdonképpen ugyanazt a célt hivatott szolgálni, mint a workstation laptopok, csupán nem mobilis, hanem asztali számítógép formában. Az első ThinkStationt 2008-ban mutatták be, ez volt az S10. Típusa válogatja, hogy egy adott ThinkStation modell milyen kialakítással bír, a legjellemzőbb a hagyományos tower formátum (E-széria, S-széria, C-széria, D-széria), de egyes modellek, kiváltképpen a P-széria darabjai, előfordulnak kicsi, közepes és úgynevezett compact tower formában is, sőt az újabbak akár ilyen-olyan kialakítással is megtalálhatók.

 ThinkStation P-sorozata

(A képen a ThinkStation P-sorozata látható)

 

 

GYIK:

 

K: A Lenovo egy kínai vállalat?

V: Igen, a Lenovo Group Limited-et Pekingben alapította meg Liu Chuanhi, 10 mérnök társával az oldalán 1984-ben.

 

K: A Lenovo laptopok megbízhatók?

V: A cég üzleti laptopjai az egyik legmegbízhatóbb notebook-ok a piacon, fej-fej mellett a HP és a Dell üzleti laptopjaival.

 

K: Hol található a Lenovo székhelye?

V: A gyártó több, szám szerint három székhellyel is rendelkezik. Egy van az Egyesült Államokban, egy Kínában és egy Szingapúrban.

 

K: Mik a Lenovo leányvállalatai?

V: A cégnek több fontosabb leányvállalata is volt az évek során, külön említést érdemel azonban a Medion AG és a Motorola Mobility LLC. 

 

K: Ki a cég alapítója? Kinek a nevéhez köthető a Lenovo márka?

V: A Lenovo-t Liu Chuanhi alapította, a mai ismert cégnév azonban csak 2003-ban született meg.

K: A Lenovo kínai laptopokat gyárt?

V: A cég kínai gyökerű, így a technológia is, ám a cégnek szerte a világon találhatók kirendeltségei.