Milyen Dell laptopot válasszak? - Mindent, a Dell notebook sorozatairól

Milyen Dell laptopot válasszak? - Mindent, a Dell notebook sorozatairól

A laptop gyártók kismillió szériája és alszériája között nem mindig könnyű kiismernie magát az embernek, ahogy sokszor még az is kisebb kihívást jelenthet, hogy az egyes fantázianevek pontosan milyen kategóriába sorolandók, - hiszen lássuk be, azért ez se mindig egyértelmű. Cikkünkben most a Dell különböző notebook sorozatait fogjuk majd csokorba szedni, külön kitérve az esetleges alszériákra, bemutatva azok jellemzőit, előnyeiket és hátrányaikat, illetve felhasználási területüket is.

Mivel korábban a konkurens Lenovo sorozatairól már született egy cikkünk a témában, így, ha elsősorban inkább arra lennél kíváncsi, úgy a Milyen a Lenovo laptopot válasszak? című cikket a linkre kattintva találod. Ha pedig esetleg még kezdő vagy a témában és első lépésként inkább a saját laptop-választási preferenciáidat szeretnéd definiálni, úgy a Hogyan válasszunk és vásároljunk használt laptopot? és az Új vagy használt laptopot érdemes-e venni? cikkel érdemes kezdeni. Ha pedig a Dell sorozatairól inkább tömörebben, mintsem bővebben olvasnál, úgy az Útmutató a Dell laptop sorozataihoz című cikket se hagyd ki!

 

A Dell konzumer laptop szériája

 

 

 

Dell Inspiron

 

Kezdjük alulról, - vagyis ár szempontjából növekvő sorrendben: a gyártó Inspiron sorozata a Dell mintegy általános felhasználásra szánt szériája, amely kedvező árszabása miatt elsősorban a szélesebb, úgynevezett “lakossági” közönséget, ezzel együtt pedig leginkább a multimédiás vagy otthoni feladatokhoz laptopot keresőket célozza. A konzumer laptopokra, így pedig az Inspironökre is jellemző, hogy hardveresen bár kifogástalanok, a pénztárcabarát árazást többnyire az anyaghasználat sínyli meg: ezeknek a laptopoknak a tartóssága és strapabírósága többnyire ugyanis inkább csak egy erős közepes, így élettartamuk pedig értelemszerűen rövidebb is a drágább szériákhoz, azaz a nagyágyúkhoz képest. 

Mivel egyes Inspironök olykor dedikált videokártyát is kapnak, így azok teljesen jó választások lehetnek már a hardverigényesebb feladatokhoz, de akár belépő szintű gamingre is. Persze mivel ezek többnyire tényleg csak a VGA-k inkább alsóbb polcairól pottyannak a gépbe, így kár erőműveket remélni, de régebbi címekkel, közepes beállításokon már azért elboldogulnak.

Mint a konzumer laptopok általában, úgy az Inspironok is letisztult formatervvel, illetve könnyű és mobilis kialakítással büszkélkedhetnek. Persze nem a legstrapabíróbb darabok ezek, de mindamellett, hogy a kemény műanyaggal borított kasztni a törésteszteken sanszosan elhasalnak, a célnak, így pedig a mindennapi otthoni használatnak azért bőven megfelelnek. Méreteik okán az olcsóbb 15.6”-os darabok amúgy se a mindennapos hurcibálásra lettek kitalálva. 

A Dell Inspironok elsősorban a Lenovo Ideapad, az Acer Aspire, valamint a HP Pavilion és az olcsóbb Envy megoldásokkal szemben jelentenek alternatívát. Csakúgy, mint a Dell többi szériája, úgy az Inspiron sorozat esetén is igaz, hogy a 3, az 5 és a 7 (vagy 3000, 5000, 7000) besorolás a minőséget és az ezzel arányosan emelkedő árszabást hivatott jelölni.

Inspiron 3000: A 3-mas széria az Inspiron-ök belépő, értékorientált kategóriája, azaz a Dell pénztárcabarát árszabású konzumer szériája. A 3000-es sorozat közvetlen súlycsoportbeli kihívója az Asus Vivobookoknak és a HP Pavilionoknak.

Inspiron 5000: A 5-ös Inspironök a széria középmezőnye, ami félúton van a 3000 belépő kalibere és a 7000 csúcskategóriája között, ami már több és jobb, mint a 3, de a 7-estől azért még elmarad. Az Inspiron 5000 modellek közvetlen konkurensei az olcsóbb Asus Zenbookok, a HP ENVY-k és a Lenovo Idepad 5-ös sorozata.

Inspiron 7000: A 7000-es széria az Inspironök teteje, vagyis ezek a modellek kínálják a legmagasabb minőséget, a legmasszívabb anyag használatot (a ház már nem műanyag, hanem vékonyított fém) és a legtöbb biztonsági funkciót - mindezt persze az árszabás növekedésével arányosan. Az Inspiron 7000-es sorozattal a drágább Zenbookok és Prók, a Lenovo Yoga 7 és Pro, illetve a HP Spectre képvisel azonos kategóriát. 




Dell Inspiron 3520

 

 

Dell Alienware 

 

Az Alienware nem más, mint a Dell felsőkategóriás gaming szériája, egyben pedig a gyártó almárkája. Combos hardverű és masszív, professzionális hűtésű darabok ezek, amelyek nem csupán árszabásukat, de teljesítményüket tekintve is a legfelsőbb gamer-szegmesbe esnek. Kompromisszummentes hardverük elsősorban a magas órajelen üzemelő CPU-n és a kifejezetten játékra optimalizált, dedikált videokártyán (amelyek magasabb órajellel és jobb hűtéssel és így erősebb teljesítménnyel rendelkeznek, mint az olcsóbb laptopokban ugyanolyan néven értékesített VGA-k) alapszik. Ehhez jön még hozzá egy magas Mhz-en dolgozó, legalább 16, de inkább 32GB memória és kész is az erőmű! Az Alienware sorozat egyébként egyszerre lő a lakossági és a professzionális gamerekre - nem úgy, mint a G-széria, ami ugyebár elsősorban inkább csak előbbit célozza.

A Dell az Alienware sorozattal elsősorban a HP Omen drágább modelljeivel, a Lenovo Legion és az olyan gamer-nagyágyúkkal szemben kínál minőségi alternatívát, mint a Razer Blade, az Asus ROG vagy az Acer Nitro. 

Az 1996-ban alapított Alienware alszéria sajátossága egyébként, hogy a futurisztikus dizájn és a logó is hű a sorozat fantázia nevéhez, vagyis az egész egyfajta főhajtás a sci-fis - földönkívülis - világűrös kultúra és az ennek évtizedekig megágyazó sikersorozat, az X-akták előtt. Persze ez a tematikusság a fősodor arculatán felül, egyes egyéb szegmensek fantázia neveire is inspirálóan hatott, hiszen volt már az Alienware égisze alatt megjelenő Area-51-re, Aurorára és Hangar 18-ra keresztelt terméksorozat is.

Érdekesség egyébként, hogy az Alienware kezdetben (még Sakai név alatt) önálló, ám nem kimondottan sikeres vállalatként üzemelt, a Dell ugyanis csak nyolc évvel később, 2002-ben tette rá a kezét a brandre, rövid időn belül csúcsra is járatva azt. 2006 óta pedig az Alienware már jogilag is a Dell leányvállalata, a többi pedig ahogyan azt mondani szokás, már történelem.

 

 

Dell Gaming (G-series vagy Inspiron Gaming)

 

A mindösszesen három évet megélő, 2018-ban nyugdíjazott Dell Inspiron Gaming Series (Pandora) szellemi örököse a G-sorozat, némileg át fazonírozott, kicsit jobban definiált formában. A G-széria értelemszerűen a gyártó abszolút csúcskategóriás gaming megoldása, az Alienware alá lett pozícionálva, ami elsősorban a Lenovo alsóbb és közép kategóriájába eső (Ideapad Gaming, LOQ és belépő Legion) gamer megoldásaival, az Acer Nitróval és a HP Victus-szal, illetve a drágább Pavilion-okkal és Envykkel szemben kínál alternatívát. 

A G-szérián belül több alcsoport, a G3, a G5, a G7, a G15 és a G16 található, amik minőség -és árazásbeli különbségeikről, értelemszerűen a növekvő sorrend árulkodik. Persze a G-sorozat nemcsak teljesítményében és árazásában esik az Alienware-ek alá, a kevésbé futurisztikus, inkább tradicionálisabb dizájnt és formatervet tekintve szintén. Ugyanígy az anyaghasználatot érintő különbségek mellett sem lehet elmenni, hiszen míg az Alienware a prémium laptopokra jellemző kompozit házzal operál, addig a G-széria modelljei javarészt műanyag borítású darabok. Fontos különbség még egyébként a támogatottság is, hiszen míg az Alienware sokkal mélyebb, hosszabb és szélesebb támogatottságot élvez, addig a G-szériára a sztenderd konzumer garanciális és szerviz lehetőségek érvényesek.

Persze mindez nem jelenti azt, hogy a G-széria ne lenne jó választás, sőt pénztárca vastagság és kihasználtság függvényében, egyeseknek még általában jobb opció is lehet egy Alienware-nél.

Hogy milyen laptopra érdemes beruházni, ha gamingre adnád a fejed, a Hogyan válasszunk használt gamer laptopot 2024-ben? című cikkben találsz választ.

 

 

 

 

Dell XPS

Érdekes műfaj ez az XPS, mert hát se nem üzleti, se nem egészen konzumer, így tulajdonképpen valahol a kettő között van félúton. Teljesítmény (innen a név is egyébként, eXtreme Performance System), minőség, árszabás, megjelenés és strapabíróság szempontjából zokszó nélkül a prémium, üzleti kategóriába való (lenne), a vállalati laptopokra jellemző biztonságtechnikai funkciók hiánya ugyanakkor mégis konzumer tulajdonság - és mi pontosan ezért is rakjuk inkább ebbe a halmazba. 

Az 1993-ban indult, a Dell Dimensions széria égisze alatt megjelenő első XPS-ek egyébként a kezdetekkor az üzleti szférát célozták. Érdekesség továbbá, hogy az XPS sorozat első nagyjából 10 évében, a széria égisze alatt megjelenő modellek egy 2007-es (XPS M1330 laptop) és egy 2008-as (XPS M1730) próbálkozást leszámítva asztali és tower PC-k voltak, csak a 2013-ban debütáló XPS 11-gyel indult útjára a laptopok műfajának tényleges meghódítása - mely ugye a mai napig is töretlen. Az XPS 13 (pl. 9320), így pedig az egész széria alapjait pedig nem más, mint az amúgy tiszavirág életű, mindössze három év alatt földbe álló Dell Adamo sorozat alapozta meg.

Az XPS-ek egyik fele (pl. az XPS 15 sorozat 9520-as modellje) hardveresen és teljesítményben egyébként a felsőkategóriás gamer megoldásokhoz áll a legközelebb (dedikált gaming GPU és H-s CPU), míg másik részük a klasszikus értelemben vett prémium üzleti darabokat idézi (integrált kártya és üzleti CPU). Mivel az XPS-ek kategorizálása nem mindig teljesen egyértelmű, így konkurens ellenpárjuk meghatározása sem az, ám minőségben és árazásban talán a HP Spectre, a drágább Asus Zenbook modellek és a Lenovo X1 sorozata áll hozzájuk a legközelebb - mindamellett, hogy utóbbinál egy kicsit olcsóbb és alapvetően ugye nem is üzleti kategória.



Dell XPS 9640 Silver



A Dell üzleti laptop szériája

 



 

Dell Vostro

 

“Inspiront otthonra, Vostrót munkába!” - A két széria közötti különbség még akár így is definiálható, a gyártó Vostro sorozata ugyanis nem más, mint az úgynevezett low-end vagy entry level üzleti kategória, ami az összkínálatot tekintve bár már a felső(bb) szegmensbe sorolandó, azon belül ugyanakkor még csupán kisvállalati típusnak minősül. Ennek oka, hogy minőségük ugyan már az olcsóbb Inspironok fölé saccolható, ám mivel a Latitude-ökét még csak alulról súrolják, így legközelebb annak inkább a 3-as sorozatához állnak. Ez pedig igaz mind az anyaghasználatra (strapabíróság), mind pedig a teljesítményre is (hardver, hűtés), így a Vostrók jó alternatívát jelentenek a konzumer megoldásoktól (Inspiron) éppen eggyel jobbat keresők számára. 

A Vostrók egyébként akár több szegmensbe is beleeshetnek, hiszen konfiguráció függvényében lehetnek “alsópolcos” üzleti, de akár még (nagyon!) belépő szintű gamer laptopok is. Bár az Inspiron és a Vostro termékcsalád közötti hasonlóság már ránézésre is nyilvánvaló, fontos különbség, hogy előbbivel szemben a Vostrók opcionálisan már extra üzleti feature-öket, például ujjlenyomat olvasót vagy több és jobb port kiosztást is kaphatnak. Ezt a differenciát erősíti továbbá még az operációs rendszerbeli különbség is, hiszen az Inspiron-ök Win 10 Home, a Vostrók ugyanakkor már PRO licenszet kaptak. 

A Vostrók minőségi eltérését szintén a 3-as, 5-ös és 7-es számozások jelzik, vagyis a kisebb az olcsóbb és hardveresen gyengébb, a nagyobb pedig a drágább és erősebb megoldásokat jelöli. (Az 5-ös és a 7-es közötti különbség például már elsősorban hardver, semmint minőségi alapú). Konkurens ellenpárja pedig az olcsóbb szegmensben az HP Probook 4-es és a Lenovo Thinkbook szériája, drágábbak esetén pedig a HP Probook 4-es és 6-os közé eső, valamint Thinkpad E sorozat.



Dell Vostro 5310 Titan

 




Dell Latitude 

Ami a Lenovónak a Thinkpad, a HP-nak pedig az Elitebook, az a Dellnek a Latitude; vagyis az a fajta non plus ultra prémium üzleti élmény, ami mostanra már a gyártó öndefiníciója is lett. A mára emblematikussá és ikonikussá vált Latitude széria okkal az egyik, ha nem a legnagyobb becsben tartott vállalati sorozat a piacon, hiszen megbízhatók és strapabírók, hardveresen erősek, hosszú üzemidejűek, kiváló garanciális támogatottságúak, ráadásul minden kulcsfontosságú üzleti és biztonságtechnikai funkcióval is rendelkeznek. 

Persze a Latitude-ök, meg úgy összességében a Dell nem ért meg akkora felkapottságot, mint a Thinkpad; nem volt a NASA “céges gépe” vagy nem lettek egyes régebbi darabok a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is kiállítva közszemlére, de az Elitebook vagy úgy egyáltalán a HP körüli hype-nak se volt nyoma a Dell körül, hiszen nincs pátoszos hollywoodi “garázs-projektes” eredettörténet mögötte és még csak a Mars-expedícióban se vett részt. A Dell, elsősorban pedig a cég mindenhatója Michael Dell rögös úton taposva, számos jobb-rosszabb döntésből származó kisebb-nagyobb üzleti és pénzügyi sikert és sikertelenséget követően ért fel a csúcsra és vált az üzleti szféra megkerülhetetlen bástyájává. A többi pedig, ahogy ugye mondani szokás már történelem.

A Latitude-ök esetén is több alsorozat különböztethető meg; 3-mas (3xxx), 5-ös (5xxx), 7-es (7xxx) és 9-es (9xxx), - a számmal arányosan növekvő minőség és árszabás pedig ezúttal is fennáll. Korábban pedig még a gyártó vaskosabb, teljesítményben erősebb szériája a 6xxx (vagy E6000) is ide tartozott, ám ezt idővel a 7-es váltotta.

 

Dell Latitude 3xxx sorozat:

A Dell 3000-es (3-mas vagy 3xxx) szériája a gyártó belépő vállalati sorozata, ami elsősorban kedvező árszabással, a felső szegmens alján található megoldásokkal operál. A Latitude 3 a Vostrókkal bár nagyjából azonos kategória, annak inkább az extrább, felsőpolcos modelljeivel esik nagyjából egy szegmensbe, - persze helyenként több biztonsági funkcióval, valamivel erősebb kasztnival és jobb garival. A Latitude 3000 sorozat 13.3”, 14” és 15.6” méretű megoldásokban érhető el.

Dell Latitude 5xxx sorozat:

Az 5-ös széria a Latitude-ök középmezőnye, amit kiváló ár/érték arány, tartósság és hosszú élettartam jellemez. A Dell közönség kedvenc sorozata ez, olyan még mindig népszerűségük csúcsán lévő nagyágyúkkal, mint az 5420 vagy az 5530. Az 5000-es széria a gyártó kétségkívül legfelkapottabb sorozata és nem véletlenül, hiszen a létező minden méretet (11.1"/12.5"/13.3"/14"/15.6") lefedő széria összességében nagyon egyben van, minden létező komponensében és alkatrészében az abszolút ár/érték bajnok megoldás. Bizonyos opcionális csúcsfeature-ökben gyengébb, mint a 7-es sorozat és mivel a gépháza nem fém, hanem szénszálas kompozit, így nehezebb is. A kompozit gépház egyébként mindamellett, hogy nehezebb, strapabíróságban egyébként hasonlóan rendben van, ráadásul a a nagyobb gépház miatt akár nagyobb, így pedig hosszabb üzemidejű aksival is rendelhető, mint a 7-es széria.

Dell Latitude 6xxx sorozat (vagy E6000):

A 6000 széria a gyártó vaskos és strapabíró, hardveresen combos prémium sorozata volt, amit később, a 4. generáció követően már a 7-es széria váltott. Bár már nem mai darabok ezek, erős hardverüknek és a közel elpusztíthatatlan Tri-Metal kasztninak köszönhetően, a használt piacon továbbra is népszerűek.

Dell Latitude 7xxx sorozat:

A gyártó felsőpolcos prémium ultrabook sorozata, a 6000-es sorozat egyfajta szellemi örököse. Felsőkategóriás, high-end minőség, combos hardver, masszív, többnyire Tri-Metal ötvözetú, esetenként karbonszálas kompozitú anyaghasználat és nagyon hosszú élettartam  jellemzi őket. 2-in-1 és tablet variációk is vannak, méretezésüket tekintve pedig széles skálán mozognak, a 13.4”-tól a 14”-on át, egészen a 16”-ig. Ár/érték arányban még tulajdonképpen jó megoldások, bár tény, hogy azért a 3000 és 5000 modellekhez képest, valamivel már mélyebbre kell nyúlni a zsebünkben.

Dell Latitude 9xxx sorozat:

A gyártó ultra prémium, a 10. generációtól indult 9-es szériája a polc legteteje, így pedig még a 7000 sorozatnál is borsosabb árszabású. Cserébe viszont mind az XPS széria fém kaszniját megidéző elegáns küllemét, mind kompromisszummentes hardverét, mind pedig a biztonsági feature-öket és a megbízhatóságot tekintve a legek legjét kínálja. A 9-es sorozat 14” és 15” méretben érhető el, de kapható belőle 2-in-1 megoldás is.

A Latitude-ök minőségben, teljesítményben, célközönségben és árszabásban tehát a kicsit feljebb már említett Thinkpad és Elitebook (vagy ProBook) sorozatok elsődleges konkurensei, de ide tartozik még például az Acer TravelMate vagy az ASUS itthon talán valamivel kevésbé felkapott üzleti megoldása, az ExpertBook is.

 

 

Dell Precision

 

A gyártó Precision szériája nem más, mint a Dell combos árszabással, cserébe viszont még combosabb teljesítménnyel megspékelt, prémium üzleti mobil workstation kategóriája. Mint a workstation-ök általában, úgy a Precision-ök is bivalyerős dedikált videokártyával (az Nvidiától Quadro-val, az AMD-től pedig FirePróval) szerelt darabok, amik elsősorban az olyan erőműveket igénylő munkákhoz lettek kitalálva, mint a CAD szoftverek használata vagy a 3D modellezés, de nem csupán a legkomolyabb számítási feladatokhoz, hanem minden hardverigényes feladatra, így például videovágásra és grafikai munkára is remek darabok. A Precision-ök annak idején még az M-sorozattal indultak, ez később azonban hasonló sorsra jutott, mint a Latitude-ök esetén az E6000 széria, így már csak három alcsalád maradt: a 3, az 5 és a 7 (vagy 3000, 5000 és 7000). A számjelzés növekvő sorrendje pedig nyilván a Precision-ök esetén is arányosan növekvő minőséget és árszabást jelöl, így míg a 3-mas széria a kvázi belépő szintű workstation, a 7-es addig már a mezőny teteje. A Precision-ök egyébként kétféle CPU-val, H-ssal és U-ssal jöhetnek, - előbbi esetén a HP Zbook Power és a P15v a közvetlen vetélytárs, utóbbinál pedig a P14s, a P15s és a Zbook Firefly.

 

Precision 3 széria: A Precisionök “belépő” sorozata ez, ami kvázi egy Latitude 5 csak szteroidon, hiszen integrált kártya helyett, a Precision 3 modellek workstation-höz hűen már Quadro VGA-t kaptak.

Precision 5 széria: Az 5-ös széria sajátossága, hogy a 7-eshez képest jóval könnyebb és kompaktabb, küllemben, kialakításban és dizájnban pedig inkább egy XPS-re hajaz, amelynek közvetlen vetélytársa a Zbook Studio és a Thinkpad P1.

Precision 7 széria: A 7-es sorozat jellemzően egyébként nagyobb és nehezebb is a másik kettőnél és nem csupán a konfigurációt tekintve erősebbek, hanem méreteik okán jócskán jobb a hűtésük is. A 7-es széria egyébként a Zbook Fury és a Thinkpad P15 közvetlen konkurense. 

A workstation-ről úgy általában a Melyek a legjobb laptopok videóvágáshoz? - Workstation ajánló 2024 és a Workstation kisokos: Milyen laptopot vegyünk tervezéshez, modellezéshez és lakberendezéshez? című cikkeinket ajánljuk. 

 

Futottak még

 

Dell Venue és Dell Venue Pro 

A Venue sorozat (kezdetben Thunder) a Dell budget okostelefon és üzleti tablet szériája volt, ami kezdetben az Android OS-es piacra volt pozicionálva, a Venue Pro (Lightning kódnév alatt történő) debütálásával pedig már a Windows támogatottság is bekerült a széria repertoárjába. A Venue okostelefonok gyártását és forgalmazását a gyártó 2012-ben szüntette meg, ezt követte egy évvel később, 2023-ban a Venue Pro tablet piacra dobása, ám 2016-ban végül ez a próbálkozás is földbe állt, a Venue brand megszűnt, a Dell pedig még a meglévő eszközökre is megszüntette a támogatottságot.

A Venue-k extra feature-jei között elsősorban a lecsatlakoztatható, a tabletet varázsütésre laptoppá változtató billentyűzetet érdemes kiemelni, illetve még egyébként a kedvező árazás is mellettük szólt, hiszen arányaiban nem voltak túlárazva és mindamellett, hogy hardveresen nyilván nem voltak egy lapon említhetők egy notebook-kal, tény ugyanakkor, hogy a gyártósoron azért kihozták belőle amit ki lehetett.

 

Studio

A gyártó Studio sorozata sem futott be nagy karriert, a 2009-ban debütált, majd 2011-ben gyorsan le is lőtt széria elsősorban a mainstream konzumer piacra lett targetálva, melynek modelljei 14”, 15” és 17” méretben is elérhetők voltak. A széria érdekessége, hogy nem csupán szimplán Studio-k, hanem 13” és 16” méretben még Studio XPS darabok is születtek, amiket a gyártó tulajdonképpen a high-end modelleknek szánt a szériában. A Studio sorozat ráadásul nem csupán laptopokat, hanem asztali megoldásokat is kínált, sőt-mi-több, még az XPS-ből is elérhető volt egy ilyen megoldás. Ez volt az első, de ugyebár korántsem az utolsó, hogy az XPS felbukkant a Dell repertoárjában.

 

Adamo

A Dell Adamo sorozata nem más volt, mint a máig népszerűségük csúcsán lévő XPS-ek közvetlen előfutára, mely azzal a nem titkolt céllal indult útjára, hogy felvegye a versenyt az Apple Macbook-jaival. A Dell 2008-ban, “a világ legvékonyabb laptopja” (összvissz 16.5 mm vastag volt) címen harangozta be, az első prototípus bemutatója pedig 2009 januárjában meg is történt. Erre a vékonyságra licitáltak rá a 2009 őszén bemutatott, mindösszesen 9.99 mm-es Adamo XPS-sel, amit bár nem sokkal később, 2010 tavaszán le is lőttek, arra mindenképpen jó volt, hogy megágyazzon a ma ismert Dell XPS sorozatnak. Az Adamo széria hivatalosan 2011-ben végleg megszűnt.

 

K: Melyek a Dell üzeleti laptop sorozatai?
V: A Dell üzleti szériájába a Vostro, a Latitude és a Precision modellek tartoznak.

 

K: Melyek a Dell konzumer, vagyis a lakossági notebook sorozatai?
V: A Dell konzumer szériája alá több sorozat is tartozik, a legismertebb ezek közül kétségkívül az XPS. Ide tartozik még az Inspiron, az Alienware és a G-széria (vagy Inspiron Gaming) is.

 

K: Melyik a legjobb Dell laptop?
V: Ez minden esetben annak függvénye, hogy milyen célra keresünk notebookot. Amennyiben üzleti célra, úgy mindenképpen Latitude-ben célszerű gondolkodni, workstation feladatokhoz, tervező-modellező szoftverek futtatására Precision-t ajánlunk, játékra pedig az Alienware, esetleg az XPS az ideális választás.

 

K: Megéri Dell laptopot venni?
V: Persze, hogy megéri! A Dell laptopjai legendásan megbízható darabok, így legyen szó Latitude-ről, Precision-ről vagy XPS-ről, egészen biztos, hogy nem nyúlunk mellé.