Túlkínálatba fordulhat át a globális chip hiány 2023-ra egy elemzőcég állítása szerint

Túlkínálatba fordulhat át a globális chip hiány 2023-ra egy elemzőcég állítása szerint

Egy elemzőcég azt állítja, hogy a chipgyártó ágazatban kapacitástöbblet következhet be 2023-ra. Jelenleg a globális chip hiány jelentős problémát okoz mindenféle elektronikai eszközök előállításánál (pl. autógyártás, laptopgyártás, processzorgyártás)

 

Az IDC (International Data Corporation) azt állítja, hogy az idei hiány ellenére, az iparág kínálata normalizálódni fog 2022 második negyedév végére és azt követően potenciálisan kínálati többlet is alakulhat ki. Az IDC becslése szerint 2021-ben várhatóan 17,3%-kal fog növekedni a félvezető piac (2020-ban “csupán” 10,1% volt ez az érték). A félvezető piacon belül a játékkonzolokba, mobiltelefonokba és autókba felhasznált félvezetők várható felhasználása növekszik a legjobban: ezek értékek sorrend szerint: 34%, 28,5%, 22,8%.

A jelentés szerint a gyorsuló kapacitás-növekedésnek köszönhetően a megnövekedett kereslet ellenére a hiány fokozatosan enyhülni fog 2021 végére.

A chip gyártók 100%-osan kihasználták kapacitásukat a 2021-es év során. Az IDC hozzáfűzte, hogy: habár a végfelhasználói piacon a kapacitás szűkösnek tűnik, de ki tudták elégíteni az olyan chipgyártók igényét, mint például az AMD, Qualcomm, Apple. Bár első olvasatra furcsa lehet, hogy az előbb említett chipgyártók más gyártóktól függenek, de a gyakorlatban megvalósuló gyártást  bérgyártás révén olyan cégek végzik, mint például a TSMC, Intel, GlobalFoundries, Samsung.

A gyártáskapacitás már a jelen pillanatban is kezdi kielégíti a kiskereskedelmi igényeket, habár ez nem jelenti még a chiphiány végét, mivel a gyártás és alapanyag ellátás továbbra is több problémával és hiánnyal küzd.  

A félvezető hiány jelentős elmaradást okozott az új generációs konzolok, videokártyák, de még a gépkocsik gyártásánál is. Bár az IDC állítása alapján a helyzet javuló félben van, a német videokártya piac állása azt mutatja, hogy a videokártyákra különösen kihat a chip hiány. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ajánlott fogyasztói árhoz képest még mindig 50%-kal magasabb áron lehet a gyakorlatban előrendelni az adott videókártyát a GeForce RTX 3000-es szériából (bár volt, amikor 70% volt ez az érték). 

Előző hónapban az STMicro (egy félvezetőgyártó cég) vezérigazgatója, Jean-Marc Chery bejelentette, hogy bár a helyzet fokozatosan javulni fog 2022-ben, a termékek kínálata nem fog normalizálódni 2023 első feléig. A Toshiba szintén figyelmeztetett, hogy a hiány legalább 2022-ig fog tartani, de egyes esetekben akár 2023-ban is. 

 

 

Forrás: 

https://www.nme.com/news/gaming-news/analyst-firm-states-global-chip-shortage-may-turn-into-oversupply-by-2023-3050345

https://www.nme.com/news/gaming-news/german-gpu-sales-suggest-that-finding-a-graphics-card-will-get-harder-3050260

https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prAP48247621

sajtóközlemény