A Lenovo laptop billentyűzetének használata - Hogyan tudom bekapcsolni a Lenovo billentyűzet világítását?

A Lenovo laptop billentyűzetének használata - Hogyan tudom bekapcsolni a Lenovo billentyűzet világítását?

Hogyan tudjuk a Lenovok billentyűzetének világítását bekapcsolni? Hol találjuk a Thinkpadek billentyűzetvilágítását? Hogyan működik az FN gomb a billentyűzeten?- Merülnek fel sokszor ilyen és ehhez hasonló kérdések, ami érthető is, hiszen ezek a dolgok nem mindenki számára teljesen egyértelműek. Ha Te is bizonytalan vagy a témában, olvasd el cikkünket, segítünk!

Amennyiben pedig további hasznos gyakorlati tanácsokról is szívesen olvasnál a laptopok billentyűzetét illetően, mindenképpen fusd át a Hogyan tudom elérni a laptopom BIOS-át és boot menüjét? című cikkünket is a témában! 

 

A Lenovo laptop billentyűzet világításának bekapcsolása

 

Az FN gombnak bár önmagában nincs konkrét funkciója, másik billentyűvel való kombinációja azonban már számos lehetőséget tartogat. Ilyen akár a hangerő vagy a fényerő szabályozása, a wifi ki -és bekapcsolása vagy például a billentyűzet háttérvilágításának ki -és bekapcsolása. Mindennek elsajátításának érdekében pedig nem kell mást tennünk, mint az FN billentyűt folyamatosan nyomva tartani, majd megnyomni azt a billentyűt, melynek másodlagos funkcióját használni akarjuk. Egy a gyártó üzleti szériás gépei esetén ez pedig a háttérvilágításra vonatkozóan konkrétan úgy működik, hogy a bal alsó sarokban található

FN és a Space egyidejűleg történő lenyomásával kapcsolhatjuk be a háttérvilágítást,

illetve még egyszer és kétszer megnyomva szabályozzuk a világítás erősségét. Mivel azonban a másodlagos funkciók számos lehetőséget rejtenek, így most összeszedjük a többi legalapvetőbb billentyűkombinációt is, melyek ismerete jelentősen megkönnyítheti a hétköznapjanikat .

 

lenovo thinkpad billentyűzet



Az FN billentyű működése: FN billentyű kombinációk Lenovo laptopoknál

 

lenovo thinkpad billentyűzet




  • Lenovo billentyűzet világítás: FN + SPACE

  • Lenovo bluetooth bekapcsolás: FN + F10

  • Lenovo WIFI bekapcsolás: FN + F8

  • Lenovo mikrofon bekapcsolás: FN + F4

  • Lenovo hangerő szabályozás: FN+ F2 és FN + F3

  • Lenovo fényerő szabályozás: FN + F5 és FN + F6

  • Lenovo laptop FN gomb ki- és bekapcsolása: FN + Esc

  • Lenovo laptop külső képernyőre kirakás: FN + F7



Arról, hogy egy adott billentyűnek van e másodlagos funkciója és, ha igen, pontosan mi is az, az adott billentyű festése, pontosabban a rajta lévő szimbólum árulkodik. Ezek többnyire elég egyértelműek és kifejezőek, így valójában nehéz őket eltéveszteni. Ilyen lehet például egy hangszóró, egy mikrofon vagy egy bluetooth ikon is.

Fontos megjegyezni, hogy van egy úgynevezett FNLock (FN + FnLock) billentyű is, ami általában az Esc gomb másodlagos funkciója. Ennek gyakorlati haszna egyébként nem más, minthogy ennek használatával dönthetjük el, hogy a billentyűzet éppen, hogy reagáljon a lenyomásra. Ha be van kapcsolva az FNLock, akkor az adott billentyűknek az elsődleges, míg ha nincs, úgy a másodlagos funkciói tudnak működni. Ez azért is praktikus, hiszen a különböző funkciókért így nem kell folyton nyomva tartani az FN-t és még lenyomni az adott billentyűt is, hanem bekapcsolt állapotban megspóroljuk magunknak a lenyomást.

Esetenként persze még akár gyártón belül is előfordulhat, hogy itt-ott némileg eltérnek ettől a recepttől, ám egyrészt szerencsére ez kevésbé jellemző, másrészt pedig még ha így is van, a billentyűk felfestése mindig iránymutató a felhasználó számára. Így, ha a billentyűzet háttérvilágítását szeretnénk ki- vagy bekapcsolni, de nem tudjuk, hogy a hozzá tartozó funkció gombot hol találjuk, azzal biztosan nem tehetünk rossz lóra, ha az F1-F12 sorban egy világító billentyűzetre utaló szimbólumot keresünk. Csak ne felejtsük el közben használni az FN-t sem akár lenyomva, akár pedig az FNLock-ot segítségül hívva! Amennyiben a másik két nagy gyártóra, vagyis a HP-re és a Dell-re vonatkozóan is szívesen olvasnál a témában, úgy a HP laptop billentyűzetének használata - Hogyan tudom bekapcsolni a HP billentyűzet világítást? és a Dell laptop billentyűzetének használata - Hogyan tudom bekapcsolni a Dell billentyűzet világítását? című cikkeket ajánljuk szíves figyelmedbe.

 

GYIK

 

K: Hol lehet bekapcsolni a billentyűzet háttérvilágítását Lenovo laptopon?

V: A billentyűzet háttérvilágításának bekapcsolására mindig egy külön billentyű vagy billentyű kombináció szolgál. Ez a gyártó laptopjai esetén az FN + Space lesz.

 

K: Miért nem világít a Lenovo laptopom billentyűzete?

V: A laptopok billentyűzete általában már rögtön bekapcsoláskor fel szokott villanni, így amennyiben ez elmarad, az jelezhet hardveres és szoftveres eredetű hibát is. Érdemes csinálni egy tesztet, hogy BIOS-ban van-e háttérvilágítás, ha ott sincs, úgy a probléma biztosan nem driveres eredetű. Ilyenkor még az is megoldást hozhat, ha áramtalanítás után kb. 10 másodpercig nyomva tartjuk a bekapcsoló gombot. Ha azonban a BIOS-ban nincs gond, úgy érdemes egy újra driverezést végezni. Amennyiben a BIOS-ban van világítás, ám Windows-ban nincs, a driver pedig látszólag naprakész, úgy még a Vantage szoftvert érdemes lehet megnézni, azon keresztül ugyanis szintén ki- és bekapcsolható a háttérvilágítás.

 

K: Nem lehet bekapcsolni Lenovo laptopom háttérvilágítású billentyűzetét a Windows 10 rendszerben. Mi lehet az oka?

V: Több oka, ezzel együtt többféle megoldása is lehet annak, ha nem tudjuk a billentyűzet világítást bekapcsolni egy laptopon. Az első és legfontosabb, hogy tudjuk, az adott laptop biztosan rendelkezik-e ilyen funkcióval. Sokszor ez nem egyértelmű, egy modellből előfordulhat ilyen is - olyan is, így vásárlás előtt célszerű ennek utánajárni. Amennyiben a billentyűzeten van ikon a világításhoz, úgy az adott billentyűzet világítós.

 

K: Hogyan aktiválható a Lenovo laptopom billentyűzetének háttérvilágítása?

V: Minden világítós billentyűzettel rendelkező laptopnak van egy billentyűje, amivel be- vagy ki lehet azt kapcsolni. Erről gyártótól függetlenül egy világítós billentyűzetet ábrázoló szimbólum árulkodik, így ha ilyet látunk, jó eséllyel azt keressük. Típustól függően ez aktiválható önmagában vagy az FN + az adott billentyű (Space) együttes kombinációjával.

 

K: Hogyan tudom bekapcsolni a billentyűzet világítását a Lenovo laptopon?

V: A gyártó laptopjai esetén, típustól függően általában az FN + Space billentyű kombinációval tudjuk bekapcsolni a billentyűzet háttérvilágítását.

 

K: Lenovo laptopomon billentyűzetén nincs háttérvilágítás. Hogyan tehetek rá?

V: Amennyiben egy laptop billentyűzete gyárilag nem világítós, de azt szeretnénk, úgy ennek nincs más módja, mint cserélni / cseréltetni. Erről egy márkaszervizben, szervizben vagy ott érdemes érdeklődni, ahol a laptopot vásároltuk.

 

K: Lenovo Ideapad (és Legion) laptopnál hogyan kell bekapcsolni a billentyűzet világítást?

V: Csakúgy, mint a Thinkpade-ek esetén, az Idepadoknál (és a Legion-öknél) is az FN + Space billentyűkombináció lenyomásával kapcsolható be a billentyűzet háttérvilágítása. A Legion-ök, illetve egyes gamer Ideapad-ek esetén ráadásul nem csupán a hagyományos billentyűzetvilágítás bekapcsolására, hanem a Corsair saját fejlesztésű világításának, az ICUE RGB bekapcsolására is van lehetőség.

 

K: Nem működik az FN billentyű. Mi a teendő?

V: Amennyiben az FN billentyű látszólag nem működik, leütésre nem reagál, érdemes megnézni, hogy az FNLock nincs-e véletlenül ki- vagy bekapcsolva. Ezt az FN + a Space együttes lenyomásával ellenőrizhetjük. Amennyiben az Esc billentyűn található FNLock led világít, úgy az FNLock bekapcsolt állapotban van, ha nem világít, nincs.. Ha esetleg látszólag minden rendben van, könnyen lehet, hogy a billentyűnek fizikai problémája van, így érdemes lehet felvenni a kapcsolatot egy szervizzel.

 

K: Lenovo laptop FN billentyűjét, hogy kell beállítani, hogy jól működjön?

V: Az FN billentyű nem igényel külön beállítást, elég, ha a készülék rendesen fel van driverezve, utána már működik. Amennyiben az FN+FNLock kombinációt együttesen nyomjuk le és az Esc billentyűn a kis led világít, úgy a funckiógombokat a tényleges rendeltetésük szerint tudjuk használni őket, ha pedig nem világít, úgy a másodlagos funkcióik kerülnek előtérbe.

K: Az FN billentyű fordítva működik a Lenovo laptopom billentyűzetén. Mi a teendő?

V: Előfordul, hogy valamilyen gyári beállításnál fogva az FN és a CTRL billentyűk fordítva, felcseréten működnek. Ilyen esetben érdemes lehet a BIOS-ban körülnézni, hogy funkcióik nincsenek-e tényleges felcserélve a beállításokban. A BIOS elérésnek módjáról a Hogyan tudom elérni a laptopom BIOS-át és boot menüjét című cikkben olvashatsz bővebben.

 

K: Hogyan állítható vissza a Lenovo laptop FN billentyűje?

V: Amennyiben az FN és a CTRL billentyűk funkcióikat tekintve felcserélődtek, úgy azt a BIOS-ban a Config -> Keyboard/Mouse -> FN and Ctrl Key swap menüpont alatt tudjuk visszaállítani.

 

K: Hogyan lehet az FN billentyűt kikapcsolni a Lenovo laptopon?

V: Az FN billentyűt nem lehet ténylegesen kikapcsolni, ám az FNLock segítségével variálható, hogy a funkciógombok elsődleges vagy másodlagos funkcióit szeretnénk-e éppen használni.

 

K: Hogyan lehet a Lenovo laptop billentyűzetét kikapcsolni?

V: A laptopok billentyűzetének kikapcsolására nincs külön gomb, billentyű vagy billentyű kombináció, így azt csakis a BIOS beállításokon belül lehet kikapcsolni, esetleg ha konkrétan fizikailag lehúzzuk a billentyűzet csatlakozóját.