Hogyan tudom kiolvasni a Windows kulcsot?

Hogyan tudom kiolvasni a Windows kulcsot?

Sok felhasználóban felmerülhet a nagy kérdés; miszerint hogyan is lehetne a Windows kulcsot kiolvasni a laptopból? Sokféle megoldás létezik, a legegyszerűbb mégis az, ha megismerkedünk a Showkeyplus nevű programmal, melynek használatával többé nem kell kell azon aggódni, hogy vajon hová is írtuk fel annak idején a licenszt. 

Hol található a Windows 10 termékkulcs?

 

A megbízható forrásból származó használt laptopok a legtöbbször már előtelepített Windows-zal, illetve az alaplapba integrált kulccsal kerülnek ki a polcra, tehát egy újratelepítést követően a rendszer automatikusan teszi a dolgát és felismeri azt, ám könnyen előfordulhat olyan eset is, hogy nekünk valamilyen oknál fogva mégis a konkrét termékkulcsra lenne szükségünk. Ez lehet például azért, mert mi bár valóban licenszelt OS-t használunk, a régebbi gépek egyáltalán nem biztos, hogy automatikusan felismerik és aktiválják azt. A termékkulcs kiderítésének legkézenfekvőbb módja, ha például a gép fenéklapján, esetleg az akkumulátor alatt körülnézünk, a gyártók ugyanis általában oda ragasztják a serial-matricákat, (ez főként egyébként a Win 7-nél jellemző, ettől újabb Windowsnál már általában csak jelzik, hogy licenszelt a termék, tehát nem írják rá a matricára a termékkulcsot) ugyanakkor egy használt notebook esetén már egyáltalán nem bízhatunk a serial matrica épségében. Előfordulhat ugyanis, hogy a matrica már leszakadt, lekopott vagy úgy egyáltalán elnyűtte már az idő, ha pedig hiányos, akkor bizony aktiválni se tudjuk. 

A fenti példánál maradva itt fontos gyorsan megjegyezni, hogy a tőlünk vásárolt gépek, minden esetben előtelepített Windows-zal kerülnek meghirdetésre, így ahol azt írjuk, hogy az adott gép licenszelt Windows-zal rendelkezik, az azt jelenti, hogy a kulcs az adott géphez van rendelve, vagyis az alapra integrálva, azaz gyártáskor a BIOS-ba beírják a termékkulcsot. Ebben az esetben pedig a licenszet nem is kell külön begépelni, hiszen telepítés közben automatikusan aktiválódik, így még egy esetleges SSD cserét követően sem kell attól tartani, hogy a termékkulcs elveszik és lőttek a liszensznek, mert szerencsére nincs így.

Amennyiben azonban valamilyen oknál fogva mégis úgy járunk, hogy a Windows serial kulcsot az égvilágon sehol sem találjuk vagy nem tudja automatikusan beaktiválni magát a rendszer, úgy azt az alább leírt módon tudjuk kiolvasni. Hiszen ne felejtsük el; hiába van a termékkulcs egy adott gép alaplapjába integrálva, az sem a BIOS felhasználói felületéből, sem pedig más egyéb úton, csakis az erre specifikusan használt módon, -például szoftveres segítséggel olvasható ki.

 

Hogyan tudom kiolvasni a Windows kulcsot ShowKeyPlus segítségével?

 

A legkézenfekvőbb megoldás a Windows termékkulcs “kiolvasására”, ha erre a célra egy külsős szoftvert használunk. Ez lehet a Showkeyplus, a NirSoft ProduKey vagy igazából bármilyen egyéb, erre alkalmatos program, ami szimpatikus.

Vegyük alapul a ShowkeyPlust. A program használata végtelenül egyszerű, igazából semmiféle egyéb ismeret vagy tudás nem szükséges a használatához. A product name alatt találjuk, hogy milyen típusú operációs rendszer van a gépre telepítve, a version mutatja a verziószámot, a product id a magát az azonosítót, a két legfontosabb viszont kétségkívül az intalled -és az OEM key. A kettő közötti különbség pedig tulajdonképpen annyi, hogy az installed key az a termékkulcs, amit az aktuális operációs rendszer (pl.: Windows 10) használ, vagyis telepítéskor jó eséllyel ezt adtuk meg, így a Windowst ezzel aktiváltuk. Az OEM key pedig a BIOS-hoz rendelt licensz kulcs, amit az adott gép automatikusan felismer és aktivál, amint találkozik vele. A kettő egyébként lehet ugyanaz a kulcs, de akár el is térhet, igazából ez teljesen mindegy, a lényeg, hogy elveszett kulcs esetén, az OEM key alatt található serial-al tudjuk (újra) aktiválni a Windowst. A ProduKey programot szintén nem kell telepíteni sem, csupán elindítani, ami már rögtön ki is írja nekünk a Windows-hoz, illetve az Office-hoz tartozó liszensz kódokat. A ShowKeyPlus letölthető a Softpedia.com-ról is és a Microsoft Store-ból is (mindkettő igyenes).


Amennyiben az operációs rendszer és a kiolvasott aktiváló kulcs kompatibilis, úgy mindez pofon egyszerű. Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy a BIOS-hoz rendelt kulcs Windows 10 Pro-hoz tartozik, de mi például Windows 10 Home-mal telepítették újra a gépet. Ilyenkor pedig sem a gép alján látható, sem pedig bármely third party szoftver segítségével kiolvasott serial key-re nem fog reagálni a rendszer-aktiváció, hiszen a használni kívánt kód nem kompatibilis az adott verzióval. Abban az esetben, ha Home helyett véletlenül Prót telepítettünk sajnos nem tehetünk mást, mint újratelepíteni a Windows megfelelő verzióját, majd újra megpróbálni aktiválni. Fordítva, vagyis, ha Home-ot telepítettünk Pro helyett, valamivel már szerencsésebb a helyzet, ilyen esetben ugyanis van lehetőség upgradelni a rendszert. Erről a módszerről bővebben az alábbi írásunkban olvashatsz. Amennyiben a Windows 10 Home liszensz kódhoz ezúttal Win 10 Home, Próhoz pedig Pro rendszert húztunk fel, vagy szükség esetén a feljebb említett módon upgradeltük azt, úgy ezzel már nem lesz gond.

showkeyplus

 

Hogyan tudom megtekinteni a Windows kulcsot program nélkül, szkript segítségével?

 

 A szkriptes megoldás bár valamivel talán bonyolultabb, abban az esetben mégis hasznos lehet, ha valamilyen oknál fogva nem akarunk semmilyen külsős szoftvert letölteni (pl. internet nélkül akarjuk ellenőrizni a kulcsot). Ehhez nem kell mást tenni, mint létrehozni egy parancsfájlt, majd bemásolni ezt egy erre a célra kijelölt programba, ami lehet akár a Parancssor, akár pedig a PowerShell. Amennyiben a Parancssort választjuk, úgy írjuk be a bal alsó sarokban, a Windows ikon mellett található keresőbe a Parancssort (vagy “CMD”-t), ezután jobb klikkel kattintsunk a parancssor ikonjára, majd a futtatás rendszergazdaként opcióra , majd a C:\Windows\system32> után írjuk be az idézőjelek nélkül a "wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey" parancsot és üssünk egy entert. Abban az esetben, ha az alaplaphoz rendelt kulcsról van szó, a Parancssor már ki is írja azt nekünk. 

windows licensz kiolvasása - parancssor


A PowerShell-nél sem kell semmi különöset tenni, csupán beírni a bal alsó sarokban, a Windows ikon melletti keresőbe a Powershell kifejezést, majd azt rendszergazdaként futtatni. A PS C:\Users\Admin> után, a (Get-WmiObject -query 'select * from SoftwareLicensingService').OA3xOriginalProductKey parancsot másoljuk be és üssünk egy entert. A PowerShell esetén is érvényes, hogy amennyiben liszenszelt Windows-zal rendelkezünk, úgy ezúttal is lesz találat, így pedig már be is aktiválhatjuk is a Windowst.

windows licensz kiolvasása - powershell

 

Hogyan tudom aktiválni a Windowst?

 

 Amennyiben akár a ShowkeyPlus, akár pedig a fentebb említett szkriptes megoldás valamelyikének segítségével már rendelkezünk a szükséges kulccsal, úgy nincs is más dolgunk, mint aktiválni a Windowst. Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint a Gépház > Rendszer > Névjegy füleken végig zongorázva eljutni a Termékkulcs módosítása vagy újabb Windows-kiadásra váltás menüpont alatt található, Másik termékkulcs megadásáig. A licensz key-t megadva pedig a rendszer már pár pillanat eltelte után tájékoztat minket arról, hogy az aktiváció sikeres volt.

Windows 10 Pro/ Windows 10 Home és Windows 8 termékkulcs kiolvasása is lehetséges a fent részletezett módokon?

 

Röviden és tömören igen a válasz, a Windows 7 termékkulcsot még matrica formájában ragasztották rá a laptop aljára, így kaptunk egy termékkulcs matricát is, ha használt laptopot vásároltunk, de azóta mindig a BIOS-ból lehet kiolvasni a termékkulcsot.