Hogyan óvjuk meg laptopunk akkumulátorát?

Hogyan óvjuk meg laptopunk akkumulátorát?

A legtöbben sajnos már jól ismerjük azt a kellemetlen érzést, amikor laptopunk éppen a legrosszabb pillanatban, a lehető legváratlanabb helyzetben dönt úgy, hogy egyszer csak lemerül. Ez persze valójában nem ilyen egyszerű, a legtöbb esetben azért ennek megvan a maga folyamata és merülési ciklusa, ám az is való igaz, hogy amennyiben nem figyelünk oda, mindez előbb-utóbb jelentősen felgyorsul majd. És bizony a nem megfelelő akkumulátor-karbantartás kisvártatva egyre csekélyebb üzemidőt eredményez, így válnak majd a napközbeni utazáskor végzett laptopos szokásaink egyre rövidebbé és rövidebbé. Az esetlegesen felmerülő egyéb kellemetlenségekről, úgymint az adatvesztés, az aktuális munka folyamat, illetve bármilyen egyéb tevékenység hirtelen jött “elszállása” okozta fájdalmas érzésről pedig már nem is beszélve.

Mint minden akkumulátoros eszköz esetén, úgy az üzemidő természetesen a laptopok funkcionális használatát tekintve is kulcsfontosságú, hiszen a cél minden esetben a minél kisebb fogyasztással elért, minél nagyobb üzemidő megvalósítása. Csakhogy az idő az akkumulátorokat sem kíméli, így egyáltalán nem mindegy, hogy az elhasználódási folyamat lassítása érdekében, hogyan bánunk velük. Ez pedig a használt laptopok esetén fokozottan érvényes, így amennyiben használt laptop vásárlásában gondolkodunk, érdemes tudni pontosan milyen kritériumokra érdemes odafigyelni. Ehhez pedig elsősorban a Hogyan válasszunk használt laptopot cikkünket ajánljuk.
Mielőtt azonban mélyrehatóbban körül járnánk, hogy az élettartam növelése érdekében mit kell tennünk, érdemes megnézni, hogy a kapacitást pontosan milyen szokások vagy beidegződések szokták megrövidíteni. 

Válasszunk sötét hátteret

Bármilyen furcsa, a világos, vakító háttérképek jóval energia igényesebbek, mint a sötét képek, így az akkumulátor kímélésének érdekében célszerű lehet inkább fekete árnyalatú megoldásokban gondolkodni. Ezt a Beállítások > Személyre szabás > Háttér pontok alatt tudjuk a beállítani.

 

Kapcsoljuk ki a billentyűzet háttérvilágítást

Csakúgy, mint a fényerő vagy a háttér, az akkut bizony a billentyűzet háttérvilágítása sem kíméli, így ha éppen nincs rá szükségünk, célszerű kikapcsolni. A laptopok klaviatúrája javarészt rendelkezik funkciógombbal, az újabbak szinte biztosan, így a háttérvilágítást akár egy gombnyomással is szabályozhatjuk vagy kikapcsolhatjuk.

 

Használjuk az akkumulátor ikont

A tálca jobb alsó sarkában nem csupán az órát, a hangerőszabályzót vagy az aktuális internetes kapcsolatot láthatjuk, de a tölöttség ikonját is itt találjuk. Rákattintva pedig egy csúszka segítségével választhatjuk ki, hogy teljesítményorientált, kiegyensúlyozott, esetleg energiatakarékos (akkumulátorkímélő) módban kívánjuk-e használni laptopunkat.

 

Energiagazdálkodási és alvási beállítások használata

Érdemes lehet a gépünk beállításai között, a különböző energiagazdálkodási opciókat is testreszabni, így hosszabbítva meg az üzemidőt. Ezt a Beállítások > Rendszer > Energiagazdálkodási és alvási beállítások fül alatt találjuk. Itt tudjuk például megrövidíteni a képernyő kikapcsolási idejét vagy azt, hogy a laptop mennyi idő után kapcsoljon alvó módba. Minél rövidebbre szabjuk az időt, az akksi értelemszerűen annál tovább fog kitartani. 

 

Az akkumulátorkímélő a barátunk

A Windows 10 rendszerekben lehetőségünk van takarékos üzemmódot is használni, ami abban az esetben, ha bekapcsoljuk, az akku 20%-os töltöttségi szintje alá zuhanva aktiválódik. Ez pedig automatikusan kikapcsolja az e-mail és naptár szinkronizálást, az értesítéseket, valamint a háttérben futó alkalmazásokat is. Ezt egyébként a Beállítások > Rendszer > Akkumulátor fül alatt találjuk.

Bár az adott laptop felhasználói kézikönyvében, a rendeltetésszerű akku használathoz az imént taglaltakon felül még számtalan egyéb jó tanács olvasható, jelen írásunk második felében mi is összeszedtünk még néhány további hasznos gyakorlatot, hétköznapi praktikát, amelyek segítségünkre lehetnek a mindennapokban.

Sokan nincsenek ugyanis tisztában a ténnyel, hogy a Li-ion cellák kapacitása, minden egyes feltöltési-kisütési ciklussal fokozatosan és bizony visszafordíthatatlanul csökken. Bár a kisütési terheléssel arányosan gyorsuló öregedési folyamat nem megállítható, kis odafigyeléssel rövidebb-hosszabb ideig természetesen késleltethető. A folyamatra egyébként sajnos az sincs hatással, hogy az adott eszköz éppen ki -vagy bekapcsolt állapotban van-e, így maga az öregedés a kikapcsolt eszközöket sem kíméli. Ennek egyik oka nem más, minthogy a töltöttségi szint, a használaton kívüli állapottal arányosan csökkenve, akár a javasolt minimális szint alá is zuhanhat. Hasonló a helyzet egyébként akkor is, ha egy lemerült akkumulátort hosszú ideig nem töltünk fel, esetleg egy alapból magas töltöttségi szintű akkumulátort, túl hosszú ideig tartunk valamilyen magas hőmérsékletű környezetben, például egy dokkolóban. Téves azonban az a közhiedelem szerinti elgondolás, hogy érdemes a hálózatra csatlakoztatott laptopok, 100%-os töltöttségi szintet elérő akkumulátorát eltávolítani. Természetesen ezek az eszközök már úgy vannak kitalálva, hogy miután egy akkut maximumra töltött, a töltési folyamat leáll, utána pedig már csak annyi áramot vesz fel, ami a működéséhez aktuálisan szükséges. Az témára vonatkozóan már több írásunk is megjelent, így pár hasznos infóérta Hogyan tudjuk megnézni laptopunk elhasználódását, illetve a Hogyan kalibráljuk laptopunk akkumulátorát című írásainkat is érdemes lehet átfutni.

 

Ügyeljünk az optimális töltési ciklusra

A lítium ion cellál karbantartása szempontjából fontos, hogy a mindennapokban a töltöttséget nagyjából a 40% és 80% közötti tartományban tartsuk, az optimális töltöttségi szint referencia értékei ugyanis nagyjából ide lőhetők be. - Ennek megsegítésére egyébként már számos szoftver, így például az ingyenesen használható Battery Limiter is a rendelkezésünkre áll. 

 

Használjuk a hibernálás funkciót

Sokan esnek abba a hibába, hogy kikapcsolás helyett inkább alvásba rakják a laptopjukat, ami minden, csak nem energiatakarékos vagy akkumulátor kímélő megoldás. Teljesen természetesen, hogy nem mindig akarjuk vagy tudjuk teljesen kikapcsolni a laptopunkat, ezzel nincs is semmi baj, ám pontosan ilyen esetekre találták ki a hibernálás funkciót. Ez a alvási állapotnál lényegesen energiatakarékosabb megoldás, nem utolsó sorban pedig még az akkumulátort is kevésbé amortizálja hosszútávon. A két metódus közötti különbség egyébként annyi, hogy míg az alvás egyfajta készenléti állapot, ami csupán annyi energiát vesz fel, amennyi az aktuális rendszer állapot memóriában tartására feltétlenül szükséges, addig a hibernálás még ennél is kevesebb energiával jár. Ilyenkor ugyanis a gép a rendszer aktuális memória állapotát írja ki a merevlemezre, amit a következő bootoláskor ugyanonnan tölt be, ahol abbahagytuk. Ez bár még a készenléti állapotnál is kevesebb energiával jár, valamivel lassabb művelet és megrövidíti az SSD élettartamát, mivel az SSD cellái csak bizonyos alkalommal írhatóak és a RAM teljes tartalma jelentős adatmennyiség.

 

Ügyeljünk a hőmérsékletre 

Ritkán elhangzó, ám korántsem elhanyagolható jó tanács, hogy a Li-ion akkumulátor celláinak elhasználódását, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok is jelentősen felgyorsíthatják, így rövidítve meg ezzel az élettartamot. Ez persze igaz mind a túl meleg, mind pedig a túl hideg hőmérsékletre is, így laptopunkat érdemes száraz, hűvös helyen tartanunk. Mivel a javasolt tárolási hőmérséklet nagyjából 10°C és 30°C közé tehető, így laptopunk akkumulátorának élettartamára sem a nagy nyári forróság, sem pedig a téli hideg nincs jótékony hatással.

 

A Wifit és a Bluetooth-t tartsuk kikapcsolva

Amennyiben épp nincs rá szükségünk, a wifit, a bluetooth-t, az NFC-t, a mobilinternetet, illetve a háttérben futó alkalmazásokat is érdemes kikapcsolni, a vezeték nélküli eszközök és az aktuálisan nem használt programok ugyanis sokkal több energiát égetnek el, mint azt valójában gondolnánk. A repülő üzemmód egyébként pont emiatt is hasznos, ezt bekapcsolva ugyanis a laptop automatikusan letiltja például mind a Bluetooth modemet, mind pedig a Wifi antennát.

 

Csökkentsük a fényerőt

Bár meglepő lehet, a nem megfelelő fényerő használat sem kíméli az akkumulátort. Ez főleg persze az LCD kijelzők gyermekbetegsége, ám az újabb típusú panelek esetén sem árt erre figyelni, mert bár a régiekhez képest persze jóval takarékosabbak, valamennyi energiát természetesen ezek is fogyasztanak. A fényerő visszavétele mellett egyébként még a kijelző automata kikapcsolását is célszerű rövidebbre venni, hiszen így rövidtávon az akkumulátor üzemidejét, hosszú távon pedig az élettartamát hosszabbíthatjuk meg.

 

Ügyeljünk a külső eszközök és az optikai meghajtó helyes használatára

Az olvasási folyamat közbeni lemez forgatási művelet fenntartásának köszönhetően, az optikai meghajtókról nagy általánosságban elmondható, hogy működésük rendkívül energiaigényes, így pedig sokat is fogyasztanak. Ez persze nem csupán az optikai meghajtókra, hanem tulajdonképpen minden külsőleg csatlakoztatott eszközre ugyanúgy igaz. Ráadásul mivel a külsőleg csatlakoztatott eszközök (egér, pendrive, külső billentyűzet, töltőkábel, stb.) még akkor is áramot vesznek fel, amikor laptopunkat mondjuk már akkumulátorról használjuk, így ezek helyes használatára mindenképpen érdemes odafigyelnünk.

 

Ne használjuk a laptopunkat puha felületen

Ugyan bagatellnek tűnhet, valójában nagyon is fontos, hogy laptopunkat lehetőleg valamilyen kemény felületen használjuk. Ez a legkézenfekvőbb esetben természetesen legyen egy asztal, de biztosan fel tudjuk találni magunkat annak hiányában is. Sokan esnek abba a hibába, hogy pihe-puha felületen, ágyon, párnán, párnázott széken használják huzamosabb ideig a laptopjukat, ami már rövidebb távon sem tesz jót a laptop hűtésének. Egyrészt ezek a megoldások a legtöbb esetben az oldalsó vagy alsó hűtőbordákat letakarják, a laptop és az akkumulátor pedig a megfelelő légáramlás hiányában gyorsan túlmelegedhet. Másrészt pedig ugyanezen oknál fogva több por is kerül a laptop belsejébe, ami szintén hasonló tünetekkel jár. Mindezt a laptop úgy igyekszik kompenzálni, hogy az optimális hatás elérése érdekében, kénytelen nagyobb fordulatszámon pörgetni a ventilátort, ami több energiába, így pedig akkumulátorunk megrövidült üzemidejébe kerül.

 

Természetesen mivel az akkumulátor egy kényes eszköz, így érdemes a jelen cikkben bemutatott praktikákon felül még néhány további hasznos tudnivalót is észben tartani, így a teljes kép érdekében, a Hogyan győződhetünk meg az akkumulátor várható élettartamáról?, illetve a Hogyan kalibráljuk a laptopunk akkumulátorát? című bejegyzéseink átbogarászása is erősen javasolt.

Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy az akkumulátorok öregedését bár leállítani vagy visszafordítani nem tudjuk, az elhasználódás folyamatára, így pedig annak idejére igenis hatással vagyunk. Ez pedig sokkal nagyobb fegyvertény, mint azt voltaképpen gondolnánk, hiszen mi magunk dönthetjük el, hogy rosszul vagy jól megválasztott beidegződéseinkkel megrövidítjük vagy épp meghosszabbítjuk-e élettartamát.