Hogyan kell drivereket telepíteni, frissíteni?

Hogyan kell drivereket telepíteni, frissíteni?

Jelen írásban abban nyújtunk segítséget, hogyan kell drivert telepíteni, illetve hogyan kell frissíteni az illesztőprogramokat Windows 10 alatt. Ugyan a driverezés folyamata, a frissen beüzemelt és internetre felcsatlakoztatott laptopok és asztali gépek esetén a Windows 10 megjelenése óta legtöbbször már automatizált, nem várt nehézségek természetesen bármikor adódhatnak, ezért előfordul, hogy manuálisan kell a drivereket feltelepíteni.

Mielőtt azonban a gyakorlati tudnivalókba mélyebbre merülnénk, érdemes röviden tisztába rakni, hogy mik is azok a driverek, pontosan milyen funkciókért hivatottak felelni, illetve, hogy korlátozott működésük vagy komplett hiányuk, milyen következményekkel járhat.

 

Mik azok a driverek, mit csinálnak és pontosan mire jók?

 

A driverek tulajdonképpen olyan meghajtó programok, melyek az operációs rendszer (legtöbbször ugye a Windows) és az adott eszköz, eszközök (pl.: billentyűzet, egér, hangszóró, webkamera, stb.) között kommunikálva fordítanak, lehetővé téve ezzel a stabil, funkcionális működést, - vagy úgy egyáltalán a működést. Driver nélkül egyes eszközök alapfunkciói, a Windows basic drivereinek köszönhetően bár működ(het)nek, ezek hangsúlyozottan csupán alapfunkciók, amik se nem túl pontosak, se nem túl intelligensek. Talán a touchpad driver erre a legjobb példa, ami célzott driverezés nélkül is aránylag jól használható, egyrészt azonban a kétujjas görgetés csakis a saját illesztőprogramjával lesz elérhető, másrészt pedig a driver a pontosságán is javít. A hangkártya vagy az újabb videokártyák illesztőprogramjai is hasonlók, előbbi segítségével az adott gép hangzása válik jobbá, utóbbi pedig magas fps-számokat tesz lehetővé a játékokban.

 

Hogyan kell a drivert telepíteni?

 

Vegyük alapul a Windows 10-et. Bár telepítéskor a rendszer a legalapvetőbb illesztőprogramokat persze automatikusan felrakosgatja, a gyártói oldalakon (pl. laptop gyártókra gondolunk: Lenovo, Dell, HP, stb.) egy-egy eszközhöz mindig kerülnek fel újabb-és-újabb driverek. Érdemes már egy frissen felállított Windows esetén is megnéznünk, hogy rendszerünknek van-e újabb verziója a Windows Update-en. (Ezt a Gépház -> Frissítés és biztonság fülben találjuk.) Mivel a Windows nem feltétlenül a legújabb illesztőprogramokat telepíteni automatikusan, érdemes manuálisan ellenőrizni, van-e frissebb driver az adott eszközhöz, a legfontosabb talán a videókártyák driver frissítése. 

Van továbbá egy olyan opció is, hogy a Gépház > Windows Update > Választható frissítések megtekintése pontban időről-időre utánanézünk, hogy az adott eszközökhöz vannak-e már újabb illesztőprogramok.

 

 driver frissítés - windows update

 

driver frissítés - windows update 2

 

 

 

Driver frissítés: Egyszerűen, automatikusan 

 

A keresendő illesztőprogram megtalálásának legegyszerűbb módja, ha az Eszközkezelőn belül megkeressük a frissíteni kívánt eszközt, majd jobb klikk > “Illesztőprogramok frissítése” > “Illesztőprogramok automatikus keresése”. Sok esetben már ez megoldást hoz, ám amennyiben mégsem, úgy manuálisan kell frissíteni/ telepíteni az adott drivert. 

 

 driver frissítés - eszközkezelő

driver frissítés - eszközkezelő 2

 

Amennyiben az illesztőprogramok manuális frissítésére adjuk a fejünket, legelőször tudnunk kell az adott eszköz pontos azonosítóját, amely alapján le tudjuk tölteni az adott drivert. Ennek mikéntjéről a következő bekezdésekben írunk.

 

A laptop típusának meghatározása - hogyan tudom megállapítani a laptop típusát?

 

A driverezéshez természetesen elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a driverezni kívánt gép pontos típusával, hogy pontosan mit és hogyan keressünk. A legszerencsésebb, ha eleve tudjuk gépünk típusát vagy egyértelműen látjuk a gépházon, de ez nem mindig ilyen egyszerű. Ez esetben az egyik legbejáratottabb módszer nyilván a HWiNFO, amit bővebben az alábbi cikkben boncolgattunk. Persze nem feltétlenül muszáj csupán a third-party szoftverekre hagyatkozni, a Windows Powershell-re ugyanis sok mindenben, így például az adott gép azonosítását illetően is támaszkodhatunk. Nyissuk meg a Powershellt, a PS C:\Users\Admin> után pedig másoljuk ki a Ctrl+C, majd illesszük be a Ctrl+V billentyűkombinációval a (Get-ComputerInfo).CsModel parancsot a powershell ablakba. A program így már ki is dobja nekünk a gépünk pontos típusát, melynek ismeretében pedig már ki is “guglizhatjuk” a szükséges drivereket.

 

 driver frissítés - powershell

 

Az ismeretlen hardver/eszköz azonosítása - Hogyan deríthetem ki, hogy mi az az ismeretlen eszköz az eszközkezelőben?

A hardware ID (azaz hardver azonosító) alapján tudjuk azonosítani, hogy az adott gépben pontosan milyen hardverek találhatók. Jó példa erre például az “Általános Microsoft videokártya”, hiszen rögtön tudjuk, hogy a leggyorsabb megoldás, ha felmegyünk a gyártó hivatalos weboldalára és letöltjük a legfrissebb VGA drivert. Szerencsésebb esetben legalábbis, hiszen előfordulhat az is, hogy ez nem ennyire egyértelmű. Ilyen például, amikor az eszközkezelő csupán annyit ír a hiányzó driverre, hogy “alapvető rendszereszköz”. Erre a problémára pedig a következő bekezdésben szolgálunk majd megoldással.

A driverek pontos azonosítására az olyan oldalak jelentenek segítséget, amelyek megmutatják, hogy mi is valójában az adott eszköz. Ilyen oldal pl.: a driveridentifer.com, vagy a pcilookup.com. A hardware ID megtaláláshoz az eszközkezelőben rákattintunk az adott eszközre jobb klikkel > Tulajdonságok > Részletek > a legördülő menüből pedig kiválasztjuk a Hardverazonosítók fület. A felkínált lehetőségek közül érdemes a leghosszabbal kezdeni, de lehet, hogy egy rövidebb találat lesz segítségünkre. 

 

 

 

eszközkezelő - tulajdonságok 2

 

Vegyünk egy példát: Start Gombra jobb klikk >Eszközkezelő > Hálózati kártyák > Ismeretlen eszköz  > jobb klikk > Tulajdonságok > Részletek > Hardverazonosítók. Az említett hálózati kártya esetén ez az alábbi találatot fogja jelenteni: PCI\VEN_8086&DEV_088E&SUBSYS_44608086&REV_24. Jobb klikkel kimásoljuk a hardware ID-t, majd megnyitjuk a pcilookup.com-ot. Apcilookup.com-on két mezőt kitöltve tudunk célzottan keresni, ez a Vendor ID és a Device ID. Az előbbi példánál maradva tehát a Vendor ID a VEN_ utáni négy szám, a Device ID pedig a DEV_ utáni négy karakter, vagyis a 8086 és a 088E lesz. Az oldal ezt követően már ki is dobja nekünk az adott hardver nevét, azaz a Centrino Advanced-N 6235-öt, amelyet így már az adott laptop gyártójának driver oldaláról le tudunk tölteni. 

 

 driver frissítés - pci lookup

 A laptop típusa alapján keressünk rá a típusra és a driver kifejezésre például egy Lenovo T480 típusú laptop esetében a "Lenovo T480 driver" kifejezésre és töltsük le az adott eszközhöz szükséges drivert és telepítsük azt. 

 

Driver frissítés: Manuális frissítés nem gyártói oldalról 

Szerencsére nem túl jellemző, de ritkán azért előfordul, hogy valamilyen oknál fogva nem járunk sikerrel a gyártói oldalon és sem a manuális keresés, sem pedig a pcilookup.com nem visz minket előrébb. Ilyen esetben sincs még minden veszve, két dolgot még így is tehetünk: használhatunk driver boostert vagy pedig hardware ID alapján, fórumokon keresünk rá a hiányzó driverre.

Driver Booster: A Driver Booster egy külső, ingyenesen letölthető szoftver, amin keresztül telepítést követően célzottan frissíthetjük, pótolhatjuk a hiányzó illesztőprogramokat. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy a Driver Booster nem minden esetben hatékony, sőt mivel hajlamos kisebb-nagyobb galibát is okozni, így ezzel csak a legvégső esetben vagy egyáltalán nem javasolt próbálkozni. Ennek oka, hogy a Driver Booster (és a hozzá hasonló szoftverek) ismeretlen, sokszor sajnos ellenőrizetlen és megbízhatatlan forrásból húzzák le a hardverek drivereit. Teszi mindent úgy, hogy hatása csupán elenyésző számban jótékony, sok esetben szemfényvesztés, legtöbbször ugyanakkor inkább csak kártékony. 

Van azonban egy, a Driver Boosterhez hasonló megoldás, ami egyrészt sokkal célzottabb, nem utolsó sorban pedig mérföldekkel biztonságosabb is. A különbség az, hogy ezek a programok az adott gyártók hivatalos driverező megoldásai és mindhárom nagy gyártónak megvan a sajátja. A Dell Latitude és Vostro szériája esetén a Dell Command Update-et, az Inspiron és az XPS modelleknél pedig a Dell Update-et tudjuk erre a célra használni. A Lenovo és a HP ugyanakkor nem tesz különbséget a szériák között, így legyen szó az adott gyártó bármelyik modelljéről, előbbinél a Lenovo System Update, utóbbinál pedig a HP Image Assistant lesz majd segítségünkre.

Fórumok: Amennyiben minden kötél szakad, sok esetben még a fórumok is megoldást jelenthetnek egy-egy hiányzó driver adta problémára. Vigyázni kell azonban, hogy eleve csak ellenőrzött fórumokról származó linkeket nyissunk meg és lehetőleg onnan is csak olyat, ami egyértelműen egy adott gyártó hivatalos oldalára mutat. (Pl.: hp.com, lenovo.com, dell.com, stb.) Ilyen esetben előfordulhat, hogy látszólag nem az adott modellhez, hanem a gyártó egy másik típusához tartozik a driver, de ez nem jelenti azt, hogy nem kompatibilis, így sokszor megoldást jelenthet.


Hogyan frissítsem a videokártyám driverét?

 

Bár néhány menüponttal feljebb már érintettük, most nézzük meg kicsit mélyrehatóbban, pontosan miként is érdemes gépünk videokártyáját naprakészen tartani. Általános vagy multimédiás felhasználás esetén természetesen nem súlyponti, hogy gépünk grafikus vezérlője rendelkezik-e az éppen aktuális legfrissebb driverrel vagy sem, 3D modellezés, video vágás-szerkesztés esetén, egyéb tervezői, programozási és fejlesztési feladatoknál, netalán gamingnél viszont már nagyon is számít.

Első körben tudnunk kell, hogy laptopunk vagy asztali számítógépünk grafikus vezérlője pontosan melyik gyártó műhelyében fogant. Napjainkban ez egy három gyártóra szűkült halmazt jelent az Nvidia, az Intel és az AMD között. Ennek, ahogyan arra már fentebb is kitértünk, az Eszközkezelőben tudunk utánajárni, drivert pedig ezt követően az adott gyártó honlapján találunk majd. (Jelen cikk Driver frissítés: Egyszerűen - Gyártói oldalpontja).

 

Intel videokártya driver frissítés: 

Látogassunk el az Intel gyártói honlapjára (intel.com), a főoldal fejlécében pedig a Support fül alatt található Drivers & Downloads-ra kattintva, válasszuk ki az Automatically Find Drivers & Software (automatikus driver és szoftver kereső), a Browse for Drivers (böngészés a driverek között) vagy a Graphics Drivers (grafikus vezérlők) közül a számunkra legmegfelelőbb variációt.

 

Nvidia videokártya driver letöltés: 

Az Nvidia gyártói honlapján (nvidia.com), a Drivers fül alatt kétféleképpen is módunkban áll frissíteni a grafikuskártya illesztőprogramját. Tehetjük ezt, a GeForce Experience alkalmazáson keresztül automatikusan, illetve manuálisan is, melyhez egy minden szükséges filterre rászűrhető keresőmező lesz a segítségünkre.

 

AMD videokártya frissítés:

A hivatalos AMD weboldal (amd.com) tulajdonképpen a fentiekhez hasonló lehetőségeket kínál, így az auto-detect alkalmazást letöltve, módunkban áll automatikusan lefrissíteni az adott drivereket, de a kereső listát segítségül hívva, ezt akár manuálisan is megtehetjük. A gyártó honlapján, a Drivers & Support opcióra kattintva találjuk meg a típusok listáját, amelyből a megfelelőt kiválasztva letölthetjük a drivert. 

 

Radeon illesztőprogramok frissítése: 

Az AMD hivatalos oldalán természetesen az AMD égisze alá tartozó, egyéb eszközök frissítésére is van lehetőségünk az AMD.com oldalon belül a Drivers & Support opciót lekattintva.

 

Audio illesztőprogram letöltése: 

A különböző audio eszközök csoportjába tartoznak például a mikrofonok, a külső hangkártyák, a különböző hangszerek, hangszórók és egyéb speakerek is. Természetesen az audio eszközök esetében is igaz az a korábban már említett tényállás, hogy az első internetes kapcsolat létesítésekor, az alap illesztőprogramok általában automatikusan letöltődnek. Arra azonban ebben az esetben sincs garancia, hogy az automatikusan lehúzott driverek mindig a legfrissebbek, így érdemes ezek frissítését is a feljebb már taglalt módok valamelyikén, manuálisan is megtenni.

 

Alaplap driver frissítés: 

Milyen drivereket kell telepíteni az alaplaphoz?

Az alaplapok drivereinek frissen tartása gyakorlatilag nélkülözhetetlen az adott konfiguráció ideális működéséhez. Habár a Windows 10 az Intel chipset-et és az egyéb esszenciális drivereket javarészt felrakja magától, az Intel Rapid Storage vagy esetleg egy alaplaphoz kapcsolódó drivert sokszor nem frissíti/ telepíti magától a rendszer. Az Intel® Rapid Storage Technology (IRST) a legtöbb gyártó által ajánlott, de SATA SSD és HDD esetében nem feltétlenül szükséges driver, amely az adatok kezelését teszi gyorsabbá, valamint néhány adattárolással kapcsolatos funkcióhoz elengedhetetlen a működése, mint például a szoftveres RAID-hez. Továbbá energiagazdálkodási opciók révén javíthatja a laptopok üzemidejét is. Ha az adott laptop Sata Operation Mode-ja a BIOS-ban “RAID On”-ra van állítva, az NVMe eszközök futtatásához elengedhetetlen az IRST.

Egy egér, egy mikrofon vagy egy kártyaolvasó aktualizálása még közel sem esszenciális, hiszen a legtöbb esetben ideig-óráig végülis nélkülözhető eszközökről van szó. Megfelelően működő alaplap nélkül azonban szinte biztosan állandó kékhalálok és egyéb problémák jelentkeznek, hiszen gyakorlatilag minden létező komponenst és alkatrészt, az alaplap fűz össze egy egységes egésszé.

Hogyan telepítsek alaplap drivert?  

Ilyenkor csakúgy, mint minden eszköz esetén, az első lépés természetesen az adott alaplap pontos típusának kiderítése. Bár a Windows eszközkezelő a legtöbb eszköz esetén a segítségünkre van, az alaplap pontos típusának megállapítására általában képtelen. Ugyanakkor az olyan szoftverek, mint amilyen a CPU-Z vagy az AIDA64, az alaplap pontos típusának megállapításában is segítségünkre lehetnek. Ennek ismeretében pedig nincs is más dolgunk, mint az adott gyártó weboldalán rákeresni a pontos típusra és lefrissíteni azt.

Nem aláírt illesztőprogramok telepítése Windows 10-ben: 

Előfordul, hogy valamilyen oknál fogva nem aláírt illesztőprogramot akarunk telepíteni, ám a Windows alapvetően úgy van kalibrálva, hogy ez a funkció rendszerszinten le van tiltva. Ez egy biztonsági funkció, ami főleg a VGA driverek esetén okozhat némi nehézséget, már amennyiben a rendszer a telepíteni kívánt drivert valamilyen oknál fogva megbízhatatlannak, esetleg hiányosnak ítéli. A témáról bővebben az alábbi linken található cikkben olvashatsz.

Csatlakozási problémák telepítés után: 

Mit tegyek, ha nem tudok az internethez csatlakozni, hogy driverezzem a gépet? Windows 10 telepítés után nem tudok csatlakozni az internetre. Miért? - Ilyen és ehhez hasonló kérdések gyakorta felmerülnek telepítést követően, a probléma pedig bár bosszantó, szerencsére könnyen orvosolható. Mint ahogy minden felmerülő driver probléma esetén, úgy ebben az esetben is az első, hogy tisztában legyünk az adott gép pontos típusával. Sajnos azonban mivel hálózati problémáról van szó, így értelemszerűen a hiányzó drivert nem tudjuk az adott gépről letölteni, ehhez sajnos egy másik gépre is szükségünk lesz. Amennyiben ez megoldható, úgy nincs más dolgunk, mint a másik gépen rákeresni a problémás gép wifi driverére, letölteni azt, rátenni egy pendrive-ra és átmásolni az érintett gépre. Amennyiben jó drivert töltöttünk le és másoltunk át, a problémát ez minden bizonnyal orvosolni fogja.

Természetesen rengeteg felhasználói kérdés merül fel a driverek telepítésével, funkcionális működésével, illetve hiányuk esetleges következményeivel kapcsolatban. Ennek okán éreztük úgy, hogy mintegy segítségképpen csokorba szedjük mindazt, amit erről tudni érdemes. Mennyire biztonságosak a driverek? Hogyan frissíthetők az Inteles eszközök illesztőprogramjai? Mi a teendő olyankor, ha egy adott driver frissítését követően "kék halált" tapasztalunk?

 

K: Mik azok a driverek?

V: A driverek olyan nélkülözhetetlen elemek, amik az operációs rendszer és az adott hardware között egyfajta hidat képezve segítik elő, a különböző eszközök funkcionális működését.

 

K: Hogyan lehet megtalálni az ismeretlen eszközhöz tartozó drivert?

V: A leggyorsabb megoldás, ha jobb klikkel rákattintunk az adott eszközre, majd a tulajdonságokra. Kattintsunk a hardverazonosítók fülre, az “érték” résznél található azonosítót jobb klikkel másoljuk ki és másoljuk át a keresősávba. A találatok között érdemes a driveridentifier.com-os találatot megkeresni, ott pedig a device name-nél jól látható, hogy pontosan melyik eszközt nem látja megfelelően a gépünk (pl.: Bluetooth). Innentől meg már csak fel kell menni az adott gép gyártójának hivatalos oldalára, megkeresni a hiányzó drivert, letölteni és telepíteni azt.

 

K: Mi az a hardverazonosító vagy másnéven a hardware ID?

V: A hardverazonosító olyan egyedi azonosító, ami az adott azonosítóhoz tartozó eszköz identifikálására szolgál. A hardverazonosítókat az Eszközkezelő > jobb klikk az adott eszközre > Tulajdonságok > Részletek > a legördülő menüből pedig Hardverazonosítók.

 

K: Alapvető rendszereszköz hiányzó illesztőprogram - hogyan találom meg?

V: A módszer teljesen ugyanaz, mint bármilyen másik eszköz hiányzó drivere esetén, vagyis jobb klikk > tulajdonságok > részletek > hardverazonosítók. Az érték pontban található azonosítót kimásoljuk és Google-ben rákeresünk. Ha megvan pontosan mi hiányzik, irány a gyártó hivatalos oldala, letöltjük és telepítjük.

 

K: Mi ez a felkiáltójeles alapvető rendszereszköz?

V: Ennek kiderítésére a fentiekhez hasonlóan kell eljárni, vagyis eljutni a hardverazonosítók fülig, kimásolni az értéket, Google-ben pedig rákeresni, hogy pontosan melyik eszközről van szó. 

 

K: Win10 frissítés után nincs internet elérés. Mi a teendő?

V: Menjünk végig a Gépház > Hálózat és internet > Állapot > Hálózat alaphelyzetbe állítása pontokon. Egy újraindítást követően a probléma nagy valószínűséggel meg is oldódik.

 

K: A Linuxnak is szüksége van driverekre?

V: A legtöbb esetben nem. A Linux rendszerében a driverek már alapesetben is az adott eszközhöz vannak csatlakoztatva. Fontos tudnunk, hogy a manuális driver frissítés a Linux Fedora rendszerében nem, csak a Linux Ubuntuban lehetséges.

 

K: A Mac rendszereken belül is szükség van manuális illesztőprogram frissítésre?

V: Nem, az Apple gyártói elveinek értelmében, a szükséges driverek mindig az adott rendszer részeit képezik, így általában nincs szükség manuális frissítésre.

 

K: Hogy tudunk visszaváltani egy adott eszköz korábbi illesztőprogramjára?

V: Előfordul, hogy egy adott eszköz korábbi drivere valamilyen oknál fogva jobban bevált, ilyen esetben pedig célszerű lehet a visszaváltás. Ezt a legegyszerűbben az Eszközkezelőben tehetjük meg: Jobb klikk az eszközre -> Tulajdonságok -> Illesztőprogram fül -> Visszaállás az előző illesztőprogramra. Fontos megjegyezni, hogy ez csak abban az esetben elérhető opció, amennyiben a rendszerben az adott eszközhöz, korábban már többféle driver is mentésre került.

 

K: Biztonságos az illesztőprogramok frissítése?

V: Az egyetlen, valójában rendkívül csekély kockázat maximum csak az inkompatibilitásban, esetleg a korai gyermekbetegségekben rejlik. Ezt elkerülvén érdemes lehet az újabb illesztőprogramokat nem rögtön megjelenéskor, hanem egy-két héttel azt követően felinstallálni. Persze amennyiben egy-egy új driver működésében mégis bármiféle hibát észlelünk, úgy még mindig módunkban áll visszaállítani azt a korábbi verzióra. Ezt az Eszközkezelő > az adott eszközre jobb klikk > Tulajdonságok > Illesztőprogram fül > Visszaállás az előző illesztőprogramra gomb.

 

K: Mi az a rendszer-visszaállítás?

V: Előfordulhat, hogy egy-egy hibásan funkcionáló driver az egész rendszer teljesítményére kihat és jelentősen visszaveti azt, ilyen esetben pedig már nem biztos, hogy rátalálunk a rosszul működő eszközre vagy illesztőprogramra, így esetenként szükség lehet az úgynevezett rendszer-visszaállítás használatára. Ezzel a lehetőséggel tulajdonképpen olyan különböző visszaállítási pontokat hozhatunk létre, amikor új drivert, alkalmazást vagy rendszer frissítést telepítünk. Fontos megjegyezni, hogy a rendszer-visszaállítás a fájlokra nincs hatással, ilyenkor csupán a már említett driverek, programok és/vagy frissítések kerülnek eltávolításra. Ezt a Vezérlőpult > Rendszer és biztonság > Biztonság és karbantartás > Helyreállítás menüpontokon végigmenve tehetjük meg.

 

K: Milyen hatással van az illesztőprogram frissítése a teljesítményre?

V: A legtöbb esetben a driverek frissítése nem a teljesítményre, hanem az adott eszköz produktivitására és optimális működésére van jótékony hatással, az adott konfiguráció teljesítményét nem befolyásolják. Kivétel ez alól a VGA, melynél az újabb-és-újabb driverek éppen a teljesítmény fokozásának céljából kerülnek frissítésre. Ilyenkor természetesen az FPS-számon is jól lemérhető az adott illesztőprogram, VGA-ra gyakorolt jótékony hatása. 

 

K: A driverek frissítése milyen hatással van a biztonságra?

V: Az illesztőprogramok minden esetben azért kerülnek frissítésre, hogy az adott eszköz esetleges funkcionális gyengeségeit kiküszöböljék. Ennek okán a különböző driverek időről-időre történő frissítése, a rendszerünket is stabilabbá, biztonságosabbá teszi.

 

K: Előfordulhat, hogy nincs az adott operációs rendszerrel kompatibilis driver? Ilyenkor mi a teendő?

V: Ilyen esetben, természetesen figyelembe véve, hogy mindezt saját felelősségünkre tesszük, megpróbálkozhatunk a nem hivatalos forrásokból származó illesztőprogramok manuális frissítésével, letölthetünk előző operációs rendszerhez tartozó drivereket, sokszor működnek, de nem mindig. Ez persze a kockázatokat figyelembe véve nem javasolt, ilyenkor érdemesebb segítségül hívni a különböző, megbízható forrásokból származó és liszenszelt driver frissítő szoftvereket. A másik, jól bevált módszer az ilyesfajta akadályok leküzdésére, ha visszatérünk valamelyik előző operációs rendszerre, amihez még jó eséllyel találunk a laptopunkkal kompatibilis drivert.

 

K: Mi a teendő, ha illesztőprogram frissítést követően "kék halált" tapasztalunk?

V: Egy esetlegesen bekövetkezett "kék halál" orvoslására érdemes először csökkentett módban elindítani a rendszert és letörölni az adott drivert, vagy visszaállítani azt az előző verzióra. Legvégső esetben a rendszert alaphelyzetbe állíthatjuk, amelyre Windows esetén, a boot-képernyőn megnyomott F8 -> majd System Restore kombinációval van lehetőségünk.

 

K: Biztonságos nem hivatalos forrásból származó drivereket használnunk?

V: Nem, ezek biztonságos működéséért ugyanis senki sem felel, így meghibásodásuk, esetleges kártékony hatásuk esetén a felelősség mindig a felhasználót terheli.

 

K: Hogyan frissítsük drivereinket Windows 10 rendszerben?

V: Nyissuk meg az Eszközkezelőt, majd az adott eszközre, jobb klikkel kattintva, válasszuk az illesztőprogramok automatikus frissítése opciót. Esetleg használjuk a Windows Update-et, a rendszer ilyenkor ugyanis mindig a legfrissebben elérhető kompatibilis illesztőprogramot fogja nekünk feltelepíteni. Erről bővebben a driverezés folyamatát részletesen boncolgató, Driver frissítés: Egyszerűen bekezdésében értekeztünk.

 

K: Hogyan frissítsünk AMD drivereket?

V: Az AMD hivatalos weboldalán minden szükséges frissítést megtalálunk.https://www.amd.com/en/support

 

K: Hogyan frissítsük a Radeon drivereket?

V: Az AMD hivatalos weboldalán minden szükséges frissítést megtalálunk (https://www.amd.com/en/support). A hatékonyság érdekében, az auto-detect opciót is célszerű lehet használni.

 

K: Hogyan frissítsük az Intel drivereket?

V: Az Intel hivatalos weboldalán minden szükséges frissítést megtalálunk. A hatékonyság érdekében, az Intel Assistant telepítése is javasolt.https://www.intel.com/content/www/us/en/support/detect.html

 

K: Hogyan frissítsük az Nvidia drivereket?

V: Az Nvidia hivatalos weboldalán minden szükséges frissítést megtalálunk.https://www.geforce.com/drivers

 

K: Hogyan frissítsük drivereinket ingyen?

V: Az eszközökhöz, perifériáikhoz szükséges frissítések, a hivatalos weboldalon a nagy gyártók mindegyikénél (Nvidia, Intel, AMD) ingyenesen elérhetők.

 

K: Nem kaptam a használt laptophoz driver CD-t, driver DVD-t. Hol találom meg a hozzá való drivereket?

V: Használt notebook vásárlása esetén, az adott laptop gyártói honlapján minden, az adott típushoz szükséges driver megtalálható, ezek ráadásul folyamatosan frissülnek is, így a gyári CD-n, DVD-n található driverek általában régebbiek, mint amiket letölthetünk. A driverezésről készült cikkünkben pedig részletesen ki is térünk rá, hogy az adott gyártók driverei pontosan hol találhatók.

 

K: A HP laptopomhoz hol találok drivereket?

V: A HP laptopokhoz tartozó illesztőprogramokat a gyártó hivatalos oldalán, tehát a https://support.hp.com/hu-hu/drivers linken találunk. Itt pedig kereshetünk akár sorozatszám, tehát SN alapján, de termékazonosítás segítségével is. Erről bővebben a Driver frissítés: Egyszerűen - Gyártói oldal bekezdésben értekeztünk.

 

K: A Dell laptopomhoz hol találok drivereket?

V: A Dell laptopokhoz tartozó illesztőprogramokat a gyártó hivatalos oldalán, tehát a https://www.dell.com/support/home/hu-hu?app=drivers linken találunk. Itt pedig kereshetünk akár sorozatszám, tehát SN alapján, de termékazonosítás segítségével is. Driver frissítés: Egyszerűen - Gyártói oldal bekezdésben értekeztünk.

 

K: A Lenovo laptopomhoz hol találok drivereket?

V: A Lenovo laptopokhoz tartozó illesztőprogramokat a gyártó hivatalos oldalán, tehát a https://pcsupport.lenovo.com/hu/hu/ linken találunk. Itt pedig kereshetünk akár sorozatszám, tehát SN alapján, de termékazonosítás segítségével is. Driver frissítés: Egyszerűen - Gyártói oldal bekezdésben értekeztünk.

 

K: Az ASUS laptopomhoz hol találok drivereket?

V: Az ASUS laptopokhoz tartozó illesztőprogramokat a gyártó hivatalos oldalán, tehát a https://www.asus.com/support/Download-Center/ linken találunk. Itt pedig kereshetünk akár sorozatszám, tehát SN alapján, de termékazonosítás segítségével is. Driver frissítés: Egyszerűen - Gyártói oldal bekezdésben értekeztünk.

 

K: Az Acer laptopomhoz hol találok drivereket?

V: Az Acer laptopokhoz tartozó illesztőprogramokat a gyártó hivatalos oldalán, tehát a https://www.acer.com/ac/hu/HU/content/drivers linken találunk. Itt pedig kereshetünk akár sorozatszám, tehát SN alapján, de termékazonosítás segítségével is. Driver frissítés: Egyszerűen - Gyártói oldal bekezdésben értekeztünk.

 

K: Ha a gyártó már nem ad ki új illesztőprogramot a régebbi, használt laptopomhoz, akkor hol találok hozzávaló új videokártya drivert?

V: Az adott gyártók, tehát az Nvidia, az AMD és az Intel honlapján, a laptop gyártók oldalával ellentétben szinte mindig elérhetők a legfrissebb videokártya driverek, így célszerű inkább ott megkeresni azt az illesztőprogramot, amire éppen szükségünk van. Driver frissítés: Egyszerűen - Gyártói oldal bekezdésben értekeztünk.

 

K: Van bármi különbség egy új és egy használt laptop driverezése között?

V: Alapvetően nincs. Maga a művelet minden esetben pontosan ugyanúgy néz ki, a különbség csupán talán annyi lehet, hogy egy régebbi használt notebookhoz nehezebben találunk megfelelő illesztőprogramot, azonban ez sem jellemző.

 

K: Vannak programok, amelyek automatikusan telepítik a hiányzó drivereket?

V: Vannak ilyenek, igen, de nem feltétlenül fog minden hiányzó drivert megtalálni. Ilyen program például a IObit Driver Booster.