Milyen HP laptopom van? - HP laptop típusának meghatározása

Milyen HP laptopom van? - HP laptop típusának meghatározása

Hogyan tudom kideríteni egy HP laptop pontos típusát? Honnan tudom, hogy hol találom a HP notebookok sorozatszámát és honnan fogom tudni, hogy egyáltalán az hogyan is néz ki? Cikkünkben most végigvesszük a HP-kra vonatkozó legalapvetőbb kérdéseket, amik a pontos típus meghatározásával és széria szám kiderítésével kapcsolatban felmerülhetnek!

Mivel jelen cikkünk csupán a HP-kra vonatkozóan szolgál válaszokkal, így a többi, vagyis a nem gyártó specifikus, szoftveres megoldást a Milyen laptopom van? - Hogyan tudom meghatározni a laptopom pontos típusát? című írásban, a Lenovósat a Milyen Lenovo laptopom van? - Lenovo laptop típusának meghatározása, míg a Delleset a Milyen Dell laptopom van? - Dell laptop típusának meghatározása című cikkben találod.

 

Hogyan néz ki a sorozatszám a HP laptopoknál?

 

Serial Number példa: 5CG232056L

 

A HP-k SN-je (sorozatszáma) egy betűkből és számokból álló, tíz karakteres sor, amely az újabb modellek esetén általában egy “5-ös” számmal, régebbieknél pedig többnyire egy “C” betűvel kezdődik. Az Elitebookoknál egyébként van, hogy elé kerül egy #, ez egyébként nem része a számsornak, így ezzel értelemszerűen nem is kell foglalkozni. 

 

Hol találom a serial numbert a gépházon?

 

A HP-kra is igaz, hogy a típus és a sorozatszám általában a gép aljára kerül, ám azért egyes modelleknél előfordul, hogy vagy az egyik vagy a másik mégis lemarad, - régebbi darabok esetén meg pláne. Az újabbaknál ugyanakkor pontosan ott van mindkettő, ahol lenniük kell, vagyis a fenéklap valamelyik szegletén, jól látható helyen (ez a csatolt fotón pirossal keretezve látható).

 

hp laptop sorozatszáma és típusa

 

Hol találom a gép típust a gépházon?

 

A típus általában egyértelmű, többnyire ugyanis minden ezzel kapcsolatos fontos infó, vagyis a gyártó (HP), a sorozat (pl. Elitebook) és az alszéria (pl. 840 G8) is helyet szokott kapni a gép alján, így közel lehetetlen eltéveszteni (ez zölddel keretezve látható). Persze olykor azért megeshet, hogy ez mégsincs így és vagy valamelyik vagy akár mindegyik hiányzik, ám ilyenkor meg lennie kell egy product id-nek vagy ProdID-nek nagyjából ugyanott, amire meg elég csupán a Google segítségével rákeresni és már meg is van a géptípus! (A product id a csatolt screenshoton kékkel keretezve látható.). Ez utóbbi azonosítónak elég a # előtti részét használni. Ha rákeresünk interneten, akkor elég pontos képet kapunk arról, hogy gyárilag milyen fő paraméterekkel rendelkezett a gép (pl. RAM változhat ezen a pontosított típuson belül, de a VGA nem).

 

A HP laptop sorozatszámának és típusának kiolvasása a BIOS-ból

 

Persze csakúgy, mint minden más gyártó laptopja esetén, a HP notik BIOS-ából (restart után nyomogassuk az F10-et) is közel minden fontos infó, így például az SN és a géptípus is kiolvasható. A BIOS elérésének módjáról a Hogyan tudom elérni a laptopom BIOS-át és boot menüjét? című cikkben olvashatsz bővebben.


a hp sn-je és típusa a BIOS-on belül

 

a hp sn-je és típusa a BIOS-on belül

 

Hogyan érem el a BIOS-ban a gép típust?

 

Az adott HP laptop pontos típusát a BIOS főoldalán (“Main”), általában a “Product Name” sorban érhetjük el. Mint ahogyan azt már a Hol találom a gép típust a gépházon? című bekezdésben is említettük, a géptípus a BIOS-on belül is értelemszerű, így aligha lehet eltéveszteni. - A csatolt screenshotokon ez zölddel keretezve látható.

 

Hol találom a BIOS-ban a serial numbert?

 

A HP-k sorozatszámát (SN) a legtöbb esetben a BIOS, többnyire “Main” néven futó kezdő oldalán, a Serial Number sorában találjuk (a csatolt screenshotokon ez pirossal keretezve látható). 

 

Hogy néz ki a típusazonosító a HP márkánál? - Mi a formátuma a HP laptopok típusának?

 

A HP laptopok formátuma hasonló logikai sémát követ, mint a Delleké vagy a Lenovóké - persze azért másmilyen megközelítéssel. A laptopok neve mindig a gyártóval (HP) indul, majd a sorozattal (pl. Elitebook) folytatódik, végül pedig a széria (pl. 840) és a generáció (pl. G5) megjelöléssel zárul. (Ez a csatolt fotón zölddel keretezve látható.) 

 

A széria megnevezés sem véletlenszerű, így a 840 példánál maradva: 

 

  • a 8-cas a kategória besorolást (a 10-es széria a legdrágább, majd a 8-as a felsőkategóriát jelenti, a 6-os Elitebook ugyanis a belépőket, míg a 4-es a középkateget) jelzi 

  • a 4-es a kijelző méretet (vagyis, hogy 14”, a 13” és a 15” modellek ezen logika mentén ugye a 830-as (13”) és a 850-es modellek (15”)) 

  • a 0 pedig azt, hogy a laptop Inteles (az AMD-s Elitebook-ok 5-ös végződésűek)

 

a hp sn-je és típusa a laptop hátulján



Ha szívesen olvasnál még a gyártóról, úgy ajánljuk figyelmedbe a TOP 10 érdekesség a HP cég történetéről és a HP márkáról és az Útmutató a HP laptop sorozataihoz című cikkeket!