Az automatikus driver frissítések kikapcsolása Windows 10-ben

Az automatikus driver frissítések kikapcsolása Windows 10-ben

A driverek automatikus frissítését abban az esetben lehet hasznos kikapcsolni, ha az adott drivereket inkább a gyártó oldaláról kívánjuk letölteni, mert a Windows által telepített verzió nem működik megfelelően. Sajnos ilyen esetekben a manuális letöltés vagy update és telepítés magában vagy a Roll Back, azaz driver visszaállítás sem elég, ugyanis sajnos számolnunk kell annak lehetőségével, a rendszer magától visszaállítja a rossz verziót. 

Cikkünkben leírjuk, hogy pontosan mit kell tenned, hogy letitsd a driverek automatikus frissítését.

 

Leggyakrabban az Nvidia és AMD videókártya és hangkártya (audio) drivereknél lehet szükség az automatikus driverezés kézi megkerülésére, de előfordulhat ez bármely más hardver esetében is (pl. webkamera, bluetooth, wifi, hálózati kártya, SD kártya olvasó, stb.).

  

Driver frissítés kikapcsolása vezérlőpulton belül - az egyszerű módszer:

 

1.) A bal alsó sarokban lévő keresőben keressünk rá a Vezérlőpultra, majd nyissuk meg. Ezt követően a Rendszer és biztonság > Rendszer > Speciális rendszerbeállítások > Hardver menüpontokon keresztül érhetjük el az Eszköztelepítés beállításait.

2.) A felugró ablakon kattintsunk a Nem-re, utána pedig arra a pontra, hogy rendszerünk soha ne telepítse fel a Windows Update frissítéseket magától.

3.) Mentsük el beállításainkat, melyek egy újraindítást követően rögtön érvénybe is lépnek.

 

Vezérlőpult megnyitása 1




Vezérlőpult megnyitása 1



Vezérlőpult megnyitása 3

 

Eszköztelepítés beállításai megnyitása



Eszköztelepítési beállítások letiltása



Bár kétségkívül az imént bemutatott metódus a legkézenfekvőbb, ám van két másik, ugyanennyire hasznos, ám valamivel haladóbb módszer is. Sajnos ez a módszer nem mindig vezet célra, mert előfordul, hogy a Windows update-tel a beállítások ellenére is megtörténik a driver frissítés.

 

Az illesztőprogram-frissítések letiltása a Windows Update szolgáltatásból - Haladó módszer:

 

1.) A haladó módszer nem más, minthogy a Win és az R billentyűt egyszerre lenyomva, a felugró Futtatáshoz a gpedit.msc parancsot beírjuk, majd entert nyomunk.


2.) A bal oldali sávban a Számítógép konfigurációja > Felügyeleti sablonok > Windows összetevők > Windows Update > Illesztőprogramok kihagyása a Windows-frissítésekből. Pipáljuk be a Letiltva opciót > Alkalmaz > OK.

Amennyiben a későbbiekben valamilyen oknál fogva inkább visszatérnénk a korábbi beállításra, úgy pipáljuk be a Nincs konfigurálva opciót.

 

Automatikus driver frissítés kikapcsolása Win 10 alatt a Registry segítségével -  Veterán módszer:

 

1.) A Win és az R billentyűt egyszerre lenyomva, a felugró Futtatáshoz írjuk be a regedit parancsot, majd nyomjunk entert.

2.) A Beállításszerkesztőben jussunk el a HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Policies > Microsoft > Windows pontig.

3.) Jobb klikkel kattintsunk aWindows mappára, Új > Kulcs > Windows Update

4.) Jobb klikkel nyomjunk rá a létrehozott Update kulcsra > Új > DWORD (32-bit) Érték és nevezzük át ExcludeWUDriversInQualityUpdate-nek. Ezt követően kattintsunk rá duplán, állítsuk 1-esre és nyomjunk “OK”-ot.

5.) Az imént eszközölt beállítások egy újraindítást követően érvénybe is lépnek. Amennyiben pedig a változtatásokat mégis inkább visszavonnánk, nincs más dolgunk, mint a törölni a ExcludeWUDriversInQualityUpdate kulcsot. 

 

Windows 10 frissítések (Update) kikapcsolása - nem csak a driver frissítéseké:

 

1.)  A Win és az R billentyűt egyszerre lenyomva, a felugró Futtatáshoz írjuk be a services.msc parancsot és üssünk egy entert vagy nyomjuk meg az OK-ot.

 

 

Futtatás: Services.msc

 


2.) A felugró “Szolgáltatások” ablak listájában görgessünk le és keressük meg a Windows Update pontot.

3.) Az Update-re érve jobb klikk > Tulajdonságok

 

Windows update szolgáltatás megnyitása

 


4.) A Win Update - tulajdonságok ablakban maradjunk az “Általános” fülön és állítsuk “Letiltva” állapotra az indítás típusát. Az indítás típusa menüpont alatti “Szolgáltatás állapota” menüpontban pedig szintén nyomjunk rá a “letiltás” gombra, majd kattintsunk a jobb alsó sarokban lévő alkalmaz és ok gombokra.

 

Windows update szolgáltatás letiltása

 


5.) Egy újraindítást követően az imént beállítottak rögtön életbe is lépnek.

 

Mik azok a driverek?

A driverek funkcióit, kulcsfontosságú működési elvüket, valamint hiányuk esetleges következményeit több ízben is bemutattuk már, ám a miheztartás végett néhány mondatban azért most is összefoglaljuk: A driverek tulajdonképpen olyan apró meghajtó programok, melyek az operációs rendszer (legtöbbször ugye a Windows) és az adott eszköz, eszközök (pl.: billentyűzet, egér, hangszóró, webkamera, stb.) között kommunikálva fordítanak, lehetővé téve ezzel a stabil funkcionális működést, - vagy úgy egyáltalán a működést. Driver nélkül is működhet adott esetben egy eszköz, de pl. a touchpad teljeskörű működéséhez (kétujjas görgetéshez pl.) szükség van driverekre is. És bár az illesztőprogramok automatikus frissítésének bekapcsolása a legtöbb esetben kétségkívül hasznos, előfordulhat olyan, hogy egy adott driver működésében valamiféle probléma merül fel, így kénytelenek vagyunk azt inkább manuálisan karbantartani. 



K: Mennyire biztonságos kikapcsolni az automatikus driver frissítéseket (windows 10 driver update disable)? Jelent ez a gépre nézve bármilyen veszélyt?

V: Veszélyt természetesen nem jelent. Hátulütője maximum is csupán annyi lehet, hogy megfeledkezünk róla és elfelejtjük manuálisan up-to-date-en tartani a drivereket.

 

K: Van-e bármi különbség egy új és egy használt laptop között a driverek hatékonyságát, így pedig a hardverek és eszközök működését illetően?

V: Természetesen nincs. Amennyiben az adott eszköz, illetve a hozzá tartozó illesztőprogram alapvetően jól működik, úgy e téren nem lesz különbség egy új és egy használt laptop között.

 

K: Egy használt laptop esetén, az imént bemutatott metódusok közül melyiket javasolt alkalmazni?

V: Teljesen mindegy, mert nincs összefüggés az adott módszerek hatékonysága és a között, hogy használt vagy új laptopon alkalmazzuk-e.

 

K: Az iménti módszerek közül melyiket célszerű alkalmazni?

V: A hatékonyság szempontjából mindegy, hiszen mindegyik pont ugyanazt a célt szolgálja. Egyszerűsége okán talán az elsővel érdemes kezdeni, ám amennyiben a gyakorlatban mégsem válna be, (azaz mint ahogyan azt feljebb említettük, a gyakorlatban előfordulhat, hogy a Windows update-el a beállításaink felülíródnak és visszaállnak az automatikus frissítésre vonatkozó beállítások) érdemes a többit is megpróbálni.


K: Hogyan tudnám engedélyzeni a Windows Update-et?

V: Tulajdonképpen ugyanúgy, mint ahogy az utolsó, “Windows 10 frissítések kikapcsolás - nem csak a driver frissítéseké” megoldásban olvasható, csak visszafelé. Vagyis az indítás típusát állítsuk kézire vagy automatikusra.