Milyen Dell laptopom van? - Dell laptop típusának meghatározása

Milyen Dell laptopom van? - Dell laptop típusának meghatározása

Honnan tudhatom milyen típusú laptopot használok pontosan? Hogyan deríthető ki egy Dell laptop konkrét fajtája és úgy egyáltalán, hogy néz ki a sorozatszám a Dell laptopoknál és hol találom? Cikkünkből most minden kérdésedre választ kapsz!

A témában már több, egy általános, szoftveres megoldásokat boncolgató Milyen laptopom van? - Hogyan tudom meghatározni a laptopom pontos típusát?, illetve egy HP és egy Lenovo specifikus cikkünk is íródott, így amennyiben ezek valamelyike érdekelne, úgy katt a megfelelő a linkre!

 

Hogyan néz ki a sorozatszám a Dell laptopoknál? 

 

Service Tag példa: 1A2B3C4

 

A Dell laptopok sorozatszámát a gyártók többségével ellentétben nem serial number-nek (SN), hanem egy betűkből és számokból egyaránt álló service tag-nek (ST) hívják, - de lényegében ugyanarról van szó. 

 

Hol találom a service taget a gépházon?

 

Mint a sorozatszámokat általában, a service tag-et is az adott laptop hátulján lévő matricáról a legegyszerűbb leolvasni - persze amennyiben van ott ilyen. Mindig “ST” rövidítés szerepel a szám előtt - a mellékelt képen ez pirossal keretezve látható. Amennyiben nem találjuk, úgy elképzelhető, hogy a matrica sérült vagy már lejött, így irány a BIOS, annak is a főoldala, ott ugyanis egészen biztosan megtaláljuk.

 

a sorozatszám egy dell latitude hátulján

A sorozatszám és a típus egy Dell Latitude hátulján

 

Hol találom a gép típust a gépházon?

 

A típusért szintén nem kell messzire menni, az ugyanígy a fenéklapon lesz majd, csak épp középtájt, nagyobb és vastagabb betűkkel, gyakorlatilag lehetetlen eltéveszteni - a fentebb mellékelt képen ez zölddel keretezve látható. Arról, hogy a típus hogyan szokott kinézni, lentebb, a Hogy néz ki a típusazonosító a Dell márkánál?” című bekezdésben olvashatsz bővebben.

 

A Dell laptop sorozatszámának és típusának kiolvasása a BIOS-ból

 

Persze az se nagy baj amúgy, ha esetleg se a laptop típusát, sem pedig az SN matricát nem találjuk, ezek ugyanis a BIOS-ból (restart után nyomogassuk az F2-őt) is simán kiolvasható infók (lsd. csatolt képek). A BIOS elérésének módjáról a Hogyan tudom elérni a laptopom BIOS-át és boot menüjét? című cikkben írtunk bővebben.

 

Hogyan érem el a BIOS-ban a gép típust?

 

A laptop pontos típusát a Dellek-nél általában valahol a főoldal alábbi felületei fölött találjuk:

 

  • “Main” 

  • “Overview”  

  • “System Information” 

 

A típus egyébként általában valamilyen formában kiemelve vagy szeparálva van, hogy összetéveszthetetlen legyen (lsd. a lentebb csatolt képek bal felső sarkait, zölddel keretezve). 

 

Hol találom a BIOS-ban a service taget?

 

A sorozatszámra (ST) ugyanez igaz, azzal a különbséggel, hogy a pontos helye az adott gép generációjától, így BIOS verziószámától is függ (lsd. képek: a három kép pl. három különböző generációjú, így különböző BIOS verziójú gépről készült. Az SN pirossal karikázva látható). Nagy általánosságban ugyanakkor igaz, hogy a service tag általában már a BIOS-ba való belépéskor látható, javában szintén a:

 

  • General -> System Information 

vagy az

  • Overview fül alatt.

 

egy dell sorozatszáma és típusa a BIOS-ban

egy dell sorozatszáma és típusa a BIOS-ban

 

Hogy néz ki a típusazonosító a Dell márkánál? - Mi a formátuma a Dell laptopok típusának?

 

Mint ahogyan azt feljebb már említettük, a Dellek típusazonosítóját elsőkörben érdemes mindig a gép hátulján, a fenék lapon keresni - ez szinte mindig középtájon lesz, teljesen jól látható módon, általában vastag karakterekkel kiemelve. 

A Dellek típus formátuma általában a széria és a modell szám kombinációja, tehát egy Dell Latitude 14 5420 esetén ez azt jelenti, hogy a Latitude a termékcsalád (széria), a 14 a kijelző mérete hüvelykben, az 5-ös az alsorozat, a 4-es pedig szintén az lcd méretére utal. A 9. generációtól némileg variáltak az eredeti formulán, addig ugyanis az utolsó két karakter az adott CPU generációját jelölte. A Dellek szériáiról az Útmutató Dell Laptop sorozataihoz című cikkben olvashatsz bővebben, ahol a gyártó nevezéktanára is kitérünk részletesebben.

 

egy dell sorozatszáma és típusa a BIOS-ban

 

Ha esetleg kíváncsi lennél a Dell sorozataira és alsorozataira és hogy pontosan mely modellek tartoznak a konzumer, melyek pedig az üzleti szériába, akkor az Útmutató a Dell laptop sorozataihoz című cikkünk épp Neked íródott, úgyhogy semmiképp se hagyd ki!