Miért érdemes pasztázni? - Mindent a laptop tisztításról és a CPU pasztázásról

Miért érdemes pasztázni? - Mindent a laptop tisztításról és a CPU pasztázásról

Miért kell egy laptopot pasztázni és miért fontos tisztán tartani? Mi az a pasztázás, hogyan működik és úgy egyáltalán milyen gyakran és konkrétan hogyan kell egy notebookot tisztítani? Ha benned is felmerültek ilyen és ehhez hasonló kérdések a laptopok pasztázását és tisztítását illetően, a lehető legjobb helyen jársz, most ugyanis minden létező kérdésedre választ kapsz a témában!

 Mi az a paszta? - A CPU pasztázásának fontossága

 

A paszta (vagy hűtőpaszta,hőpaszta) nem más, mint egy hővezető anyag, melynek feladata, hogy a hűtendő komponens (CPU vagy GPU, azaz processzor vagy videókártya) és a hűtő (laptop hűtő) közötti hézagot kitöltse, ezzel javítva a hűtési hatékonyságot. A paszta elősegíti a két fémfelület, vagyis a processzor és a hűtőborda közötti hőcserét, így előzve meg azok túlmelegedését. A hővezető paszta rossz tulajdonsága, hogy sajnos idővel egyre jobban “megszárad”, így bekeményedik és egyre kevésbé vezeti a hőt, ezért annak cseréje  kardinális jelentőségű, nem érdemes félvállról venni, mivel annak elmaradása melegedéshez és így meghibásodáshoz vezethet. 

 

Miért kell egy laptopot tisztítani, pasztázni?

 

Csakúgy, mint például egy autót vagy egy motort, egy laptopot is igyekezni kell karbantartani, időnként (szakemberrel) szétszed(et)ni és kitisztítani, hiszen egyfelől a  tisztaság egy notebook esetén is ugyanolyan fontos, mint otthonunkban vagy egy irodában, másrészt pedig, mint minden hőtermelő elektronikai eszköz, úgy a laptopok belseje is rengeteg port és szennyeződést gyűjt össze és keringeti azt saját magában, mely rövid- és hosszútávon is kihat a különböző alkatrészek működésére. 

A túlszaporodott pormennyiség ugyanis akadályozza a ventilátor(ok)at és a hővezető csöveket “szigeteli”, azaz a hőleadás egyre nehezebbé válik. A következőkben felsorolt alkatrészek hűtésének hatékonysága így erősen csökken, ami túlmelegedéshez, teljesítmény csökkenéshez (azaz lassuláshoz), végeredményben pedig a laptop élettartamának megrövidüléséhez vezet. A szennyeződésekhez képest a fent említett hővezető paszta beszáradása lényegében ugyanakkora problémát jelent.

laptop belseje - laptop szétszerelve

Egy laptop belseje (Forrás: quora.com)

 

1. Alaplap

A fő probléma, hogy a túlmelegedés veszélyezteti az alaplapot. A processzor manapság már mindig integrálva van, tehát külön nem cserélhető, így a meghibásodott processzor az egész alaplapot megöli. Az alaplap pedig a gép lelke, így cseréje könnyedén többe kerül, mint maga a laptop piaci ára, így gyakran “totál káros” lesz a laptop. 

 

2. Videókártya

A videókártyára is szinte mindig igaz, hogy integrált, azaz ennek a komponensnek is a meghibásodása teljes alaplapcserével szokott járni. Manapság egyre több komponenst nem csak, hogy ráintegrálnak az alaplapra, de a csücskeinél még rá is ragasztják, ami lehetetlenné teszi annak cseréjét.

 

3. SSD

A mai modern NVMe SSD-k jóval gyorsabbak, mint a régebbi SSD-k vagy a winchesterek, cserébe azok vezérlője is jobban melegszik. És ez a legújabb extrém gyors PCI-e Gen 4-es szabványt használó NVMe SSD-knél még inkább igaz, mivel a gyorsabb működés általában magasabb energiafogyasztással és így intenzívebb melegedéssel jár. Az SSD meghibásodása pedig adatvesztéssel jár, amelynek a következményeit nem is nagyon kell taglalnunk: ez esetben a sok évnyi családi fotók, dokumentumok és egyéb adatoknak búcsút mondhatunk.

 

4. Ventilátor

A ventilátor feladata, hogy a processzortól és videókártyától a hővezető csövek által elszállított hőt a levegő keringetésével kijutassa a laptopból. Csakhogy a felszaporodó por és egyéb szennyeződések megakadályozzák a levegő keringését, így a ventilátor állandóan magasabb fordulatszámon működik. Ennek egyrészt a hangosabb működés a következménye, másrészt pedig a ventilátor gyorsabb elhasználódása, ami eleinte csak zúgó hanggal jár, később a gép teljes leállásával. 

 

5. Burkolat melegedése

Ugyan a burkolat melegedése magában nem okoz meghibásodást, de kényelmi szempontból nem ideális, főleg, ha ölben használjuk a készüléket (ami egyébként nem ajánlott). Extrém esetben akár bőrproblémákat is okozhat ez a helyzet, de bízunk benne, hogy ezt senki nem várja meg. Ha rendeltetésszerűen, mondjuk asztalon használjuk a készüléket, akkor is érezhetjük, hogy melegebb a billentyűzet vagy a körülötte lévő rész.

 

6. Billentyűzet

A billentyűzet bekoszolódása nem szokott meghibásodást okozni, de például esztétikai okokból mégis érdemes célszerszámmal és sűrített levegővel időnként kitisztítani.

A laptop teljesítménye sokkal inkább függ a hűtés hatékonyságától, mint egy asztali gép esetében. Ennek az az oka, hogy sokkal kisebb helyre vannak bezsúfolva az alkatrészek, így sokkal nehezebben tudja átjárni a kívánt helyeket a levegő, valamint a hűtőborda súlya is sokkal kisebb. Egy erős asztali gépnél egy komolyabb hűtőborda fél kilónál is nehezebb, ami sokszorosa egy laptop hűtőbordájának súlyához képest. Ebből kifolyólag egyrészt a kisebb hűtés sokkal inkább megköveteli a tisztaságot és a megfelelő hűtőközeget, másrészt pedig laptopok esetén a CPU gyorsaságát, a hűtés állapota sokkal inkább limitálja. Egy 3 éve karbantartott asztali gép hűtése még általában nem okoz kifejezett teljesítménycsökkenést, de egy laptop esetében már automatikusan csökken a processzor teljesítménye annak érdekében, hogy megvédje önmagát a túlmelegedéstől. Máshogy fogalmazva lejjebb kell vennie az órajelet (azaz a Ghz/Mhz értékét).

További előnye a laptop tisztításának, hogy ilyen esetekben, ha valamilyen folyadék által történt szennyeződést észlelünk, a megfelelő vegyszer segítségével természetesen azt is eltávolítjuk. Így pedig megelőzhető, hogy a lerakódás az alkatrészek további oxidációjával azok meghibásodását okozza.

 

Hogyan történik a pasztázás? - Hogy kell egy laptopot tisztítani?

 

Legyen szó akár egy tünetmentes, akár pedig egy már túlmelegedő, hibát-hibára halmozó laptopról, maga a pasztázás és a tisztítás folyamata pontosan ugyanolyan minden esetben, így, ha esetleg behoznád hozzánk, az alábbi folyamatra számíthatsz:

 

  • A laptop átvétele, szervizes kollégának történő átadása

  • A laptop szétszerelése: fenéklapjának / hátlapjának leszedése, hogy hozzá lehessen férni a belsőhöz

  • A laptop teljes áramtalanítása (az akku lehúzása az alaplapról)

  • A laptop belsejének és a ventilátoroknak sűrített levegővel való (óvatos) kifújása

  • A ventilátor “lehúzása” az alaplapról, majd a lapátok és a többi alkatrész (óvatos) kifújása sűrített levegővel, szükség esetén a lerakódott por kefével történő megtisztítása. Makacsabb szennyeződések esetén adott esetben előfordul izopropil alkohol vagy kontakt spary használata is.

  • A hővezető cső eltávolítása a processzorról

  • A hővezető csövön, illetve a processzoron található száraz paszta teljes eltávolítása izopropil alkohollal. Ez sok esetben kifejezetten nehéz feladat, mivel az erősen beszáradt hővezető lekaparása, oldása már az extrém keménysége miatt is kihívást jelent, miközben figyelni kell arra is, hogy a hővezető csövek se sérüljenek.

  • A szabaddá tett processzor teljes újrapasztázása, majd a hőevezető cső visszarakása a CPU-ra

  • Az akkumulátor, ventilátor és egyéb csatlakozók visszadugása az alaplapra.

  • A laptop hátlapjának visszacsavarozása

  • A laptop burkolatának, a billentyűzetének letakarítása. 

  • A frissen megtisztított / újrapasztázott laptop bekapcsolása, meggyőződve róla, hogy a lehúzott és visszadugott csatlakozók biztosan a helyükön vannak-e

  • Stresszteszt (AIDA64) futtatása a laptopon, meggyőződve a friss hővezető paszta hatékonyságáról. Ez esetben azt kell tapasztalnunk, hogy jelentősen alacsonyabb hőmérsékleten működik a processzor.

  • A laptop visszadása ügyfelünknek

 

A pasztázás / tisztítás folyamata képekben:

 

a laptop belseje

A laptop belseje 

koszos ventilátor

Tisztítás előtt lévő koszos ventilátor 

Tisztítás előtt lévő ventilátor és hővezető cső (a ventilátor jól láthatóan koszos, poros, a hővezető csöre pedig már rászáradt a paszta) 

Vastagon álló por a ventilátor alatt 

A ventilátor szétszerelve tisztítás közben

A ventilátor szétszerelve tisztítás közben 

a ventilátor takarítása kefével

A ventilátor kitakarítása 

ventilátor kifújása kompresszorral

Ventilátor kifújása kompresszorral (sűrített levegővel)

processzorra száradt régi paszta

Processzorra száradt régi paszta

a gép belsejének alapos kitakarítása kefével

A gép belsejének alapos kitakarítása kefével

frissen kitakarított laptop belső

Frissen kitakarított laptop belső

Frissen kitakarított laptop belső 

frissen újrapasztázott CPU

Frissen újrapasztázott CPU

  

Nagyon fontos, hogy hővezető pasztából csakis annyit szabad használni, amennyi kell. Se többet, sem pedig kevesebbet. Ez a megállapítás persze egy nem szakavatott szemnek nem mond túl sokat, ám a szakszerű kezek pontosan tudják ez mennyit is jelent. A túl kevés paszta ugyanis nem elég hatékony, vagy legalábbis nem tart ki addig, mint ami ideális lenne, a túl sok pedig olyan helyekre is kinyomódik, ahol semmi keresnivalója sincs.

Sok fajta paszta létezik, ki milyen szeret, van olcsóbb és drágább is - viszont két fő típusa van; a szilikon tartalmú (fakó szürke) és a fém-oxid keverék. A szilikon tartalmúak az olcsóbb, könnyebben felvihető megoldások, a hőszigetelési hatékonyságuk ugyanakkor visszafogottabb. Utóbbiakra bár a köznyelvben fém-oxid megoldásként hivatkoznak, valójában ezek is tartalmaznak szilikont, csupán kisebb arányban, általában valamilyen fémtartalmú anyaggal, például ezüsttel, karbonnal, esetleg cinkkel keverve.

Milyen gyakran kell egy laptopot megpasztázni, tisztítani? - Honnan tudom, hogy a laptopom pasztázásra, tisztításra szorul?

A hűtőközeg annak beszáradása miatt veszít hatékonyságából, így ideális esetben évente, de legfelejebb 2 évente mindenképp cserélni kell. Amennyiben az átlagosnál koszosabb helyen használjuk (építékezés, vagy egyéb hely, ahol magas a porkoncentráció) indokolt lehet a 6 hónapos karbantartási periódus is. Takarítani pedig akár sűrűbben is ajánlott, rosszat nem teszünk vele. Persze ez csupán egy becsült, nagy általánosságban jellemző intervallum, amitől bizonyos tünetek jelentkezésekor nemcsak, hogy bátran el lehet térni, erősen ajánlott is. Ha állandóan nagyon “teker”, azaz a megszokotthoz képest hangosan búg a ventilátor, akkor semmiképp ne várjunk annak karbantartásával.

 

A tünetek, melyekre érdemes ilyenkor figyelni:

 

  • A laptop hangos, zúg, kerreg, berreg, esetleg olyan hangot hallat, mint egy éppen felszálló félben lévő utasszállító

  • A laptop melegszik, alul és / vagy a billentyűzet körül forrónak érezzük

  • A laptop belassul, sebessége és teljesítménye már csak a régi önmagát idézi

 

GYIK

 

K: Mennyi a laptop pasztázás ára? - Mennyibe kerül egy notebook CPU újrapasztázása?

V: Egy laptop újrapasztázásnak munkadíja változó, ezt mindig az adott hely árszabása határozza meg, ahol a pasztázást és / vagy tisztítást végeztetjük. Üzletünkben mi is végzünk ilyen szolgáltatást, melynek díja 8000 - 12000 Forint között mozog, melynek pontosságát az adott modell szerelhetősége határozza meg. Erről bővebben emailben, telefonon, illetve személyes lehet Nálunk érdeklődni. Ha kíváncsi vagy egyéb elérhető szolgáltatásainkra is, úgy weboldalunk szolgáltatások menüpontja alatt tudsz róluk bővebben tájékozódni. Ha pedig az egyik legújabb szolgáltatásunkról, a kijelző kalibrálásról olvasnál bővebben, úgy semmiképpen se hagyd ki a  Miért jó a monitor kalibrálás? - Mindent a kijelző kalibrálásról című cikkünket.

 

K: Laptop pasztázása házilag - lehetséges?

V: Minden lehetséges, csak ez nem jelenti azt, hogy ajánlott is. Maga a pasztázás alapvetően nem egy ördögtől való művelet, a pasztázásig való eljutás ugyanakkor már szakszerű kezeket igényel. Ennek oka, hogy ahhoz, hogy a processzorhoz hozzáférjünk, a laptopot szét kell szedni, -egyiket jobban, másikat kevésbé-, a szükséges csatlakozókat le kell húzni, a pasztázandó és tisztítandó alkatrészeket pedig ki kell szedni. Ez pedig már komoly szerviz munka, így hacsak nem akarjuk megkockáztatni, hogy a laptopban kárt teszünk, a szervizes munkát bízzuk inkább egy szervizesre!

 

K: Mennyi időt vesz igénybe egy laptop pasztázása, tisztítása? - Mennyi a processzor pasztázási ideje?

V: A pasztázás és a tisztítás alapvetően nem egy hosszú folyamat, ezt azonban sokszor az adott gép típusa, illetve annak szerelhetősége határozza meg. Egy jól szervizelhető laptop tisztítása / pasztázása nagyjából fél óra megvan, egy kevésbé hozzáférhető modellé ugyanakkor ez bőven lehet akár két óra is.

 

K: Milyen gyakran kell egy laptopot tisztítani / újrapasztázni?

V: Az, hogy milyen sűrűn kell egy laptopot tisztítani és/vagy pasztázni, sokmindentől függ, bár kétségtelen, hogy egy, maximum kétévente erősen ajánlott ezt megtenni. Amennyiben úgy érezzük, hogy a laptop kerreg, berreg, zúg, süvít, melegszik vagy lassul, úgy függetlenül attól, hogy mennyi idő telt a legutóbbi óta, érdemes újra pasztázni, kitisztítani.

 

K: Processzor pasztát, hogy kell eltávolítani?

V: Házilag leginkább sehogy sem ajánlott, mert kárt okozhatunk a hőelvezető alkatrészekben. A paszta eltávolításának szakszerű módja egyébként, hogy miután a hűtőt eltávolítottuk a CPU-ról, a száraz pasztát egy erre alkalmas eszközzel lekaparjuk, majd az egészet alkoholos ronggyal, esetleg papírtörlővel simára törölgetjük.