SSD vs. HDD - Az SSD előnyei

SSD vs. HDD - Az SSD előnyei

Sokszor látjuk, halljuk, olvassuk, hogy HDD helyett használjunk inkább SSD-t, mert gyorsabb, megbízhatóbb, hosszabb a szavatossága, meg hát különben is sokkal jobb. Mindezzel természetesen nem szeretnénk, pontosabban nem is tudunk érdemben vitatkozni, hiszen valóban így van, ám tisztában vagyunk vele, hogy mik is azok az esszenciális különbségek, amik az SSD-t tényleg jobbá teszik? Nézzük a két megoldás közötti különbségeket:

Mindent a HDD-ről

 

A HDD (winchester vagy merevlemez, azaz hard disk drive) egy olyan adattároló berendezés, ami az adatokat a saját forgó lemezein tárolja. Ezek a forgó lemezek mágnesezhető réteggel kerültek bevonásra, a folyamatos forgásban lévő lemezek fölött pedig egy szintén konstans mozgásban lévő, író/olvasó fej cikázik. Mivel jellemzően a HDD mindkét oldala adattárolási funkciókat lát el, így általában az író/olvasó fejből is kettő van, egy alul, egy pedig felül. A lemezek forgási sebességének mértékegysége az úgynevezett rpm, melynek átlaga többnyire 5400-7200 rpm közé szokott esni. Bár maga a HDD alapvetően egy aránylag hosszú élettartamú, tartós eszköz, az izgő-mozgó, apró alkatrészek hiba rátája azonban időarányosan növekszik. A sok, kisebb-nagyobb meghibásodásra hajlamos mechanikus elemből álló HDD manapság már kissé idejétmúlt megoldás, bár figyelembe véve, hogy maga a technológia már az 1950-es évek vége óta velünk van, ez nem meglepő. A merevlemezek mindamellett, hogy hangosak, nehezek, melegszenek, kellő körültekintés hiányában viszonylag magas arányban képesek a meghibásodásra is. Ennek oka, hogy a feljebb is említett apró mechanikus elemek rendkívül érzékenyek a külső behatásokra, ami ellen egyébként maga a HDD úgy védekezik, hogy a gép kikapcsolásakor egyfajta pihenő üzemmódba teszi magát, így óvva alkatrészeit az esetleges ütések, rázások és egyéb környezeti hatások okozta sérüléstől. Amennyiben kellő odafigyeléssel bánunk a HDD-vel, úgy ideális esetben a becsült élettartama valóban kellő hosszúságú lesz, többsége 10 év átlagos használatot is kibír, de sajnos egy HDD-t elég lehet akár csak egyszer neki ütni valaminek és az már tönkre is mehet (ez persze főleg abban az esetben valós veszély, ha ez éppen működés közben történik). Külső HDD esetén különösen vigyázni kell, hiszen a laptopokkal ellentétben csak egy kis “burok” van körülötte. Mindezek ellenére van egy óriási előnye a HDD-nek: az ára és tárolási kapacitása. Jóval olcsóbb, mint az SSD, ezért ha van elég fizikai hely (nagyobb laptop, asztali gép esetében pl.), a tartósan tárolt adatokat érdemes HDD-n tárolni, mivel olcsóbb és tárolókapacitása jóval nagyobb is lehet (például nem csupán 1 vagy 2 terrás megoldások léteznek, vannak 12 Tb-os HDD-k is). 

 

Mindent az SSD-ről

 

A hagyományos merevlemezek egyfajta alternatívájaként jelent meg a piacon az egyre nagyobb kapacitású, gyorsabb, és sokkal kisebb fogyasztású SSD,  avagy a flash memória vagy solid state drive. Az SSD-k sokkal inkább megfelelnek a laptopban való működésnek, mivel jóval ütésállóbbak és energiafogyasztásuk is kisebb. Tény azonban, hogy az SSD-k élettartama, a hagyományos HDD-hez viszonyítva eredendően rövidebb, ám az adott élethossz alatt bekövetkező meghibásodás, a mozgó alkatrészek hiányából fakadóan azonban elenyésző. Mivel az SSD adott cellája csak bizonyos alkalommal írható (nagyságrendre ezer alkalom), ezért a nagyobb méret tartósabbá is teszi hardverünket. A gyakorlatban egy 256 GB-os SSD átlagos használat mellett 5-10 évet kibír, egy nagyobb SSD pedig arányosan még többet. Jóval kevesebb hőt termelnek, hangtalanul dolgoznak és gyorsabban is írnak. Ez utóbbi egyébként nem csupán az alapvető használatkor érhető tetten, de a különbségek például egy Windows telepítés esetén, a rendszer felállásakor vagy a különböző programok és alkalmazások indulásánál is látványosak. Az alacsonyabb energiafelhasználásnak köszönhetően az SSD-vel szerelt laptopok akkumulátor ideje is hosszabb. 

 

Melyiket válasszam?

 

A felsorolt tulajdonságok alapján az SSD tűnik a befutónak, de persze tegyük hozzá, hogy egy PC esetén a HDD-k használata továbbra sem indokolatlan, hiszen az asztali számítógépeket aligha fogjuk egyik helyről a másikra hurcibálni, valamint tény és való, hogy a nagyobb tárhelyű HDD-k kétségkívül lefedik az asztali számítógép használók igényeit. Népszerű még továbbá az is, hogy a két megoldást mintegy kombinálva, egyiket is-másikat használjuk, hiszen míg egyikre (SSD) rakhatjuk a rendszert, addig a másikon (HDD) minden adat és egyéb helyigényes fájl elfér. Ez laptopoknál nem mindig lehetséges, de érdemes a kombinált megoldást választani, ha lehetséges. Amikor az SSD-n a gyors elérést igénylő programok futnak, nem is lényeges, hogy lassabb a HDD, hiszen egy kép vagy film megnyitásakor nem igazán érezhető az SSD előnye. Ráadásul, ha van egy SSD-nk a HDD mellett, akkor a laptop akkumulátorideje is jó marad, mert az eszköz ilyenkor csak a HDD-n található fájlok olvasásakor fogyaszt áramot, ami általában a működési idő töredéke. Összegezve tehát a HDD-k használata bár még nem feltétlenül indokolatlan, de ha csak az egyik hardver fér el gépünkben, nem kérdés, hogy inkább az SSD használata javasolt.