Milyen Lenovo laptopom van? - Lenovo laptop típusának meghatározása

Milyen Lenovo laptopom van? - Lenovo laptop típusának meghatározása

Hol találom egy Lenovo laptopon a sorozatszámot és hogyan tudom megállapítani, pontosan milyen típusú notebookom is van? Cikkünkből most minden kiderül, ami a Lenovo laptopok pontos típusának megállapításával és a sorozatszám kiderítésével kapcsolatos!

Cikkünk a Lenovo specifikus megoldást tartalmazza, így ha inkább az általános, Windowson belüli szoftveres megfejtésre lennél elsősorban kíváncsi, úgy azt a Milyen laptopom van? - Hogyan tudom meghatározni a laptopom pontos típusát? című cikkben találod, míg a szintén a témábavágó, de kifejezetten a Dell vagy a HP laptopokra vonatkozóan íródott bejegyzésekért pedig irány a Milyen Dell laptopom van? - Dell laptop típusának megállapítása és a Milyen HP laptopom van? - HP laptop típusának meghatározása cikkek!

 

Hogyan néz ki a sorozatszám a Lenovo laptopoknál?

 

Serial Number példa: PF1A2BC3D

A Lenovo laptopok sorozatszáma (serial number vagy röviden SN) egy 7 karakterből álló szám lesz, ami a legtöbb esetben, - de persze nem kizárólagosan - a PF, a PC vagy az R9 karakterekkel szokott kezdődni. Az, hogy az első két karakter után van-e kötőjel az változó, de a gyakorlatban kötőjel nélkül kell a garancia oldalon (“Lenovo warranty check”), beírni a sorozatszámot. Van, hogy az első két karakter után egy kötőjelet találunk, de ez nem része a sorozatszámnak, - tehát nyugodtan hagyjuk ki, ha valahova be kell írjuk.

Hol találom a serial numbert a gépházon?

 

A Lenovo laptopok sorozatszáma szintén a laptop alján lévő matricán lesz, általában valamelyik alsó sarokban, esetleg középen. Az SN-t egyébként könnyű észrevenni, általában a szám fölé a “serial number” felirat is odakerül - képünkön ez pirossal keretezve látható. 

 

a típus és sorozatszám egy lenovo laptop alján

 

Hol találom a gép típust a gépházon?

 

A típust szintén a laptop alján találjuk, többnyire a másik alsó sarokban, vagyis az SN matricával ellentétes oldalon. Ez általában már nem matricán lesz, hanem festve van, a modell típus előtt pedig a “Thinkpad”  felirat is szerepel, így könnyen megtalálható - ez a fotón zölddel keretezve látható.

 

A Lenovo laptop sorozatszámának és típusának kiolvasása a BIOS-ból

 

Persze előfordulhat, hogy ilyen-olyan oknál fogva (pl. sérült, kopott, felpöndörödött matrica vagy festés) vagy a sorozatszám vagy a típus, de akár egyik sem olvasható.Ilyen esetben jöhet jól, ha a BIOS-ban (restart után az F2-őt kell nyomogatni) kicsit jobban kiismerjük magunkat, ott ugyanis mindkét infó megtalálható.

 

Hogyan érem el a BIOS-ban a gép típust?

 

Egy Thinkpad-nél vagy Ideapad-nél is valahol a BIOS “főoldalán” (“Main”, “System Information” vagy “Information”), vagyis többnyire valahol az információs/összegző oldalon található a laptop típus és a sorozatszám is. Fontos infó ugyanakkor, hogy míg az SN értelemszerű és ott van ahol lennie kell, addig a típus esetén ez nincs mindig így (pl. a mellékelt képnél is a sorozatszám magától értetődő, a “Lenovo Thinkpad T14 Gen3” ugyanakkor sehol se szerepel). Ilyenkor jön jól az MTM (machine type and model) szám - a screenshotokon zölddel keretezve -, aminek tulajdonképpen az első négy karaktere adja a gép típusát, míg a többi karakter csak pontosít. Ennek gyakorlati haszna, hogy az alább csatolt képek esetén például elég lenne a “20S1”-re és a “70DS”-re rákeresni ahhoz, hogy a Google kidobja nekünk a gép pontos típusát.

 

a Lenovo laptop típusa és sorozatszáma a BIOS-on belül

 

Hol találom a BIOS-ban a service taget?

 

Az SN lelőhelye a Lenovók esetén a gép típussal ellentétben szerencsére teljesen értelemszerű, így az a Main, a System Information vagy az Information (épp ahogy az adott BIOS verzió és laptop típus esetén hívják a főoldalt) felületek valamelyikén lesz majd. A sorozatszám megnevezése régebbi BIOS esetén System Serial Number, újabbnál Sytem-unit serial number, Ideapadoknál pedig Lenovo SN néven fut - a screenshotokon pirossal keretezve.

 

a Lenovo laptop típusa és sorozatszáma a BIOS-on belül

 

a Lenovo laptop típusa és sorozatszáma a BIOS-on belül

 

Hogy néz ki a típusazonosító a Lenovo márkánál? - Mi a formátuma a Lenovo laptopok típusának?

 

A Lenovók típusazonosítója a Dellekkel ellentétben egyszerűbb mintát követ. Például egy Lenovo Thinkpad T14 Gen3 nevében kevésbé vannak elrejtve a titkos logikai kapcsok: a “Lenovo” (gyártó), a “Thinkpad” (sorozat) és a “T14” (T alsorozat 14”-es kijelző méret) használata is teljesen értelemszerű. Az egyetlen, ami a “trükk” lehet, az a G3 vagy Gen3, bár ez is magától értetődően a T14 alsorozat harmadik (vagyis pillanatnyilag a második legújabb) generációs megoldását jelöli. Az alszériák esetén a betűk és a számok adják az eltéréseket és ezek határozzák meg az adott gép paramétereit, vagyis a szám előtti betű az alsorozatot jelzi (T, X, X1, A, P - korábbi W -, L, Yoga, E, stb.), az utána lévő szám pedig a kijelző méretet (13”, 14”, 15”, 17”). Erről bővebben az Útmutató a Lenovo laptop sorozataihoz című olvashatsz.

Amennyiben a Lenovo laptopok előnyeiről és hátrányairól szeretnél többet olvasni, úgy irány a Lenovo laptop márka előnyei és hátrányai: Megéri Lenovo laptopot venni? című cikk, ha pedig a Lenovókkal kapcsolatos garanciális tudnivalókra lennél elsősorban kíváncsi, a Mennyi gyártói garancia jár a Lenovo laptopokhoz? - A Lenovo garancia ellenőrzése épp kapóra jön majd!