Hogyan tudom megnézni a laptopom konfigurációját? - A HWiNFO használata

Hogyan tudom megnézni a laptopom konfigurációját? - A HWiNFO használata

Számos oka lehet annak, hogy valamiért tudni szeretnénk, pontosan milyen hardverekből és egyéb alkatrészekből, részegységekből áll össze nagy egésszé a számítógépünk, laptopunk. Ez lehet akár fejlesztési, bővítési igény, lehet akár puszta kíváncsiság is a részünkről, esetleg eladási szándék van a dolog mögött, így pedig nyilván nem hátrány, ha pontosan definiálható mit mire cserélnénk vagy mit is akarunk eladni. Cikkünkből megtudhatod, hogyan kell ezeket kiolvasni!

A konfiguráció pontos “kiolvasására” számos lehetőségünk van, ezer meg egy különböző módszerrel, szoftverrel. Jelen cikkben nem egyetemes megoldásokat, csupán a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb módszereket vesszük most sorra, de ettől eltérni természetesen szabadon el lehet. Ugyanez igaz arra is, hogy bár a BIOS-ból valóban sok minden kiolvasható, azért az adott hardverelemek tűpontos típusa nem mindig, így pedig ezt kompenzálandó, mi kizárólag szoftveres megoldásokkal fogunk most ez ügyben szolgálni. A BIOS-ról és annak eléréséről, a Hogyan tudom elérni a laptopom BIOS-át és boot menüjét című bejegyzésben olvashatsz bővebben.

 

CPU (Processzor)

Kezdjük az első és legfontosabb hardverelemmel, vagyis a processzorral, ez ugyanis a legsarkalatosabb pontja a nagy egésznek. A CPU jelenti ugyanis az adott konfig szívét-lelkét, hiszen míg például egy háttértár könnyen variálható, cserélhető, addig a proci egyrészt nem is mobilis, ráadásul funkcióját tekintve sokkal fajsúlyosabb is egy SSD-nél.

A CPU kiolvasására egyébként akár még az Eszközkezelő (jobb klikk a Start menüre > Eszközkezelő) is jó lehet, bár ott nincs sok látnivaló, tulajdonképpen a pontos típuson és az órajelen kívül mást nem mutat nekünk.

 

eszközkezelő cpu

 

Sokkal izgalmasabb ezzel szemben a HWiNFO nevű program, amit jelen írásban jó sokszor emlegetünk majd, hiszen talán ez a leghatékonyabb és legkézenfekvőbb módja a konfiguráció kiolvasásának. - A HWiNFO a hwinfo.com/download oldalról egyébként ingyenesen letölthető. 

 

hwinfo

 

A HWiNFO már kapásból a program megnyitását követően is egy egészen átfogó képet ad nekünk az adott gépről, hiszen rögtön látjuk a processzort, a grafikus vezérlőt, hogy mennyi memória és mekkora háttértár van a gépben, optikai meghajtó esetén pedig még azt is. 

De most egyelőre maradjunk csak a CPU-nál. A nagy különbség az Eszközkezelő és a HWiNFO között, hogy míg előbbiben csupán a típust és az órajelet, addig utóbbiban mindezeken felül még a magok és a szálak számát (cores/threads), a fogyasztást (TDP), vagy akár az aktuális órajelet is rögtön látjuk. Ha pedig a kis summa boxot is “ki x-eljük”, úgy a hardvereket még behatóbban tudjuk tanulmányozni.

 

hwinfo - central processors

 

Kattintsunk a bal oldali sávban lévő “Central Processor(s)” - magyar nyelvű verzió esetén “Központi Processzor(ok)” - melletti + jelre, lenyitva ezzel az almenüt. Az almenüben látható lesz a CPU, amire rákattintva a jobb oldali boxban láthatóvá válik minden, de tényleg minden, amit az adott processzorról tudni akartunk - sőt még az is, amit nem feltétlenül.

 

GPU / VGA (Grafikus vezérlő / Videokártya)

Bár a processzorhoz hasonlóan a grafikus chip kiolvasására is van lehetőség az Eszközkezelőben (Videokártyák fül), ám ez még annyira se részletes, mint a processzor esetén. Látjuk a típust, illetve annak függvényében, hogy az adott gépben az integrált kártyán felül van-e dedikált is, úgy mindezt egy vagy két sorba listázza ki nekünk az Eszközkezelő egymás alá. 

 

eszközkezelő videokártya

 

A HWiNFO esetén pedig tulajdonképpen ugyanúgy néz ki a grafikus modul kiolvasása, mint a processzornál, vagyis az már rögtön a felugró boxban is látható, - azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem a bal, hanem a jobb oldalon. Amennyiben pedig két vezérlős (integrált és dedikált) gépről van szó, úgy a GPU #0 fület lenyitva és a #1-re átkattintva tudjuk megnézni a másik kártyát.

 

hwinfo gpu

 

Ha pedig a boxból kilépünk, úgy a bal oldali sávban található Video Adapter fület lenyitva és belekattintva kapunk meg minden fontos infót a GPU-ról - vagy kettő esetén ugyebár mindkettőről. (A videokártyák kiértékelésére egyébként nem csupán a HWiNFO jó, hanem a GPU-Z is, melynek segítségével igény szerint akár még a pontos GPU típus is kiolvasható, ami pedig azért lehet érdekes, hiszen egy adott típusú VGA-t többféle és más-más teljesítményű GPU-val és RAM-mal is gyártanak.)



hwinfo video adapter

 

RAM (Memória)

Bár a memória kiolvasására az Eszközkezelőben nincs lehetőség, ez még nem jelenti azt, hogy kizárólag külső szoftver segítségére kellene támaszkodni ezügyben. Először is a memória mennyisége már a BIOS-ban is látszódik, de a Feladatkezelő is remekül használható erre a célra. A Feladatkezelőt a Start Menüre jobb klikkel kattintva, majd a felugró menüsorból azt kiválasztva érhetjük el. Itt kattintsunk a Memória fülre és már láthatjuk is a RAM-ra vonatkozó legfontosabb adatokat.

 

feladatkezelő memória

 

Látható a memória mennyisége, hogy ebből aktuálisan mennyi van használatban és mennyi a szabad, a sebesség, illetve a használt bővítőhelyek (slotok) is.

Külső szoftver tekintetében pedig természetesen ismét a HWiNFO az ajánlott céleszköz a művelethez. Az indítást követően felugró summa box egyébként a RAM-ot illetően is már eléggé informatív; látható a méret, a típus, valamint a modulok száma és mérete is, - ha pedig ezt bezárjuk, úgy a bal oldali sávban, a memória fület lenyitva még több infó válik láthatóvá.

 

hwinfo memória

Itt több modul esetén egyébként szintén mindkettőt meg tudjuk nézni, látható a pontos típus, a méret és tényleg minden létező tudnivaló, amire csak szükségünk lehet.

 

LCD (Kijelző)

A kijelzőről innen is és onnan is össze lehet csipegetni az infókat, ám egy minden szegmenst lefedő (felbontás, technológia, színlefedettség, fényerő, stb.) eredményt, csakis sorozatszám alapján fogunk kapni. Az Eszközkezelőben a Monitorok fül alatt ugyanis nincs túl sok érdekesség, sőt nagyjából semmi érdemi tudnivalót nem kötnek itt az orrunkra. (Kivételek ez alól egyes OLED kijelzős modellek, azt ugyanis a legtöbb esetben jelzi az Eszközkezelő, de nagyjából ennyi.) Kijelzőnk felbontását például az asztalra jobb klikkel kattintva, majd a Képernyő-beállításokat kiválasztva tudjuk megnézni. 

 

kijelző beállítások

 

Van továbbá egy Speciális megjelenítési beállítások opció is, ahol a felbontáson felül egy valamivel részletesebb, de még közel sem mélyreható képet kaphatunk a panelről: a képfrissítési gyakoriság (Hz), a bitmélység és színformátum található itt. 

A HWiNFO ugyanakkor már sokkal segítőkészebb, a Monitor fület lenyitva és a monitorra rákattintva ugyanis már jóval érdekesebb és részletesebb infókat találunk. - Első blikkre persze látszólag nem leszünk beljebb, ám ha tudjuk mit kezdjünk az ott látottakkal, már nagyon is! 

 

hwinfo kijelző

 

A két legfontosabb adat az Általános információk fül alatt látható első két találat lesz (monitor neve és monitor neve a gyártótól), ezek ugyanis az adott kijelző saját sorozat- és modellszámai, amik alapján a Google segítségével tűpontos találatot kaphatunk az lcd minden fontos tulajdonságáról. Nincs más dolgunk, mint ezeket az értékeket (néha együtt, néha külön-külön) bemásolni a keresőbe és vagy a panelook.com vagy pedig a https://laptopmedia.com/screen oldali találatok valamelyikét megnyitni. - (Lábjegyzet: általános igazság, hogy egy kijelző 90%-os sRGB színlefedettség és 300nites fényerőtől tekinthető prémium minőségűnek.) 

Mit tudunk még a HWiNFO segítségével kiolvasni? Nagyjából mindent, ami csak fontos lehet. Az olyan sarkalatos paraméterek mellett, mint az imént taglalt processzor, videokártya, memória és kijelző, az akkumulátor is súlyponti tényező, - még szerencse, hogy a HWiNFO még erre is jó, hiszen az akkumulátor menüpont alatt megtaláljuk a tervezett kapacitást, a teljes feltöltött kapacitást és a kettő különbözetéből származó, százalékos kopásszintet is. - Az akkumulátor állapotának ellenőrzéséről, a Hogyan győződhetünk meg az akkumulátor várható élettartamáról? című cikkükben olvashatsz bővebben.

 

A laptop egyéb -és biometrikus eszközeinek kiolvasása

Számos egyéb eszköz kiolvasására van még lehetőség akár az Eszközkezelő, akár pedig a HWiNFO segítségével, ezek közül a legsarkalatosabbak a különböző biometrikus eszközök (pl.: ujjlenyomat olvasó vagy az arcfelismerős bejelentkezéshez szükséges IR kamera), a WIFI típusa, hogy pontosan milyen alaplap található az adott gépben, vagy például a rendszerhez tartozó licensz kód is. Mivel ezek pontos kiolvasására is mind-mind van lehetőség, így zárásként még ezeket is röviden végigvesszük.

 

  • Biometrikus eszközök (ujjlenyomat olvasó és IR kamera): A biztonsági funkciók kiolvasásához szerencsére nem kell külső szoftverhez nyúlni, bőven elég hozzá az Eszközkezelőt segítségül hívni. Azon belül keressük meg a biometrikus eszközöket, azt lenyitva pedig láthatjuk, hogy van-e ujjlenyomat olvasó (synaptics fingerprint reader) az adott gépben vagy nincs. - Fontos azonban megjegyezni, hogy ha nem látunk ilyen eszközt, pedig tudomásunk szerint kéne lennie, akkor még a BIOS-ban is érdemes megnézni, hogy nincs-e véletlenül kikapcsolva a funkció, esetleg még egy driver frissítés is ajánlott lehet. Az IR kameráról meggyőződni pedig a Fényképezőgépek pont alatt tudunk, pontosabban, ha azt lenyitjuk és azt írja a rendszer, hogy IR kamera, esetleg két kamera eszközt jelez közvetlenül egymás alá, úgy a webcamunk támogatja a Windows Hello arcfelismerős bejelentkezést.

  • WIFI: A vezeték nélküli hálózat pontos típusát az Eszközkezelőben (Hálózati kártyák menüpont) és a HWiNFO-ban (Hálózat menüpont) is meg tudjuk nézni. Utóbbit viszont azért ajánljuk mégis kicsit jobban, mert az Eszközkezelővel ellentétben a HWiNFO még azt is kiírja nekünk, hogy WIFI 6-os eszközről van-e szó vagy nem.

  • Alaplap: Az alaplap pontos típusa elsősorban a PC-k esetén fontos, pláne, ha cserélni szeretnénk és a különböző kompatibilitásokat illetően akarnánk több infót megtudni. Az alaplapról a legtöbb és legpontosabb infót a HWiNFO segítségével olvashatjuk ki, ehhez a bal oldali menüben nyissuk le az alaplap (motherboard) fület és kattintsunk az SMBIOS alatti alaplap pontra. Itt pedig minden lényegi infót, kezdve az alaplap gyártójától, a nevén és a verzión át, egészen a sorozatszámig mindent megtalálunk. 

  • Windows licensz: A licensz kulcs vagy serial key kiolvasása szintén egy sarkalatos pont, hiszen sokszor hasznos lenne tudni egyáltalán hol vagy hogyan keressük, ám erre sajnos kevés opció van. Erre a legbiztosabb módszer, ha egy szintén külső szoftvert, nevezetesen a ShowKeyPlust használjuk. Ennek módjáról bővebben a Hogyan tudom kiolvasni a Windows kulcsot? című cikkben olvashatsz bővebben.