Mire figyeljünk, ha játékra alkalmas gamer laptopot szeretnénk vásárolni?

Mire figyeljünk, ha játékra alkalmas gamer laptopot szeretnénk vásárolni?

A játékipar már több éve virágzik, rengetegen élvezik a digitális tartalmakat kortól és nemtől függetlenül. A technológia fejlődésével a gyártók ma már képesek olyan laptopokat gyártani, melyek teljesítménye lassan vetekszik az asztali számítógépekével. Ezek a gépek a legdrágábbak a piacon, mivel olyan alkatrészeket tartalmaznak, melyekkel stabil képkocka sebességgel tudjuk élvezni kedvenc játékainkat a lehető legmagasabb beállításokon. Természetesen az ár relatív, mivel akár egy 150.000 forintos gépet is nevezhetünk gamer laptopnak. A legdrágább modellek akár 3-400.000 forintba is kerülhetnek, de ezekben már a legerősebb alkatrészek vannak.

 

A játékipar már több éve virágzik, rengetegen élvezik a digitális tartalmakat kortól és nemtől függetlenül. A technológia fejlődésével a gyártók ma már képesek olyan laptopokat gyártani, melyek teljesítménye lassan vetekszik az asztali számítógépekével. Ezek a gépek a legdrágábbak a piacon, mivel olyan alkatrészeket tartalmaznak, melyekkel stabil képkocka sebességgel tudjuk élvezni kedvenc játékainkat a lehető legmagasabb beállításokon. Természetesen az ár relatív, mivel akár egy 150.000 forintos gépet is nevezhetünk gamer laptopnak. A legdrágább modellek akár 3-400.000 forintba is kerülhetnek, de ezekben már a legerősebb alkatrészek vannak.

 

Öt fontos tulajdonsága van egy gamer laptopnak, melyeket most írjuk le Önnek.

 

GPU

A legfontosabb szempont a GPU (Graphic Processing Unit), vagyis a grafikus processzor, mely a processzor segítésére szolgál. Az összetett grafikai elemek elvégzését végzi, ezzel erőforrásokat szabadít fel a processzortól, így az gyorsabban tudja a feladatokat elvégezni. Ha „integrált” GPU van a laptopban, akkor nem beszélhetünk gamer gépről, mivel nincs benne elegendő erőforrás a bonyolult grafikai számítások elvégzéséhez. Az ilyen fajta GPU-k a processzorba vannak beépítve, az újabb gépekben általában Intel HD Graphics néven futnak. Ha komolyabb, gamer gépeket szeretnénk vásárolni, akkor a GTX betűkombinációt keressük a GPU/VGA leírásnál. A GTX jelzi, hogy nem a processzor beépített GPU-ját használja a gép elsődlegesen, hanem az úgymond „dedikált” GPU-t. A kevésbé erős gépekben általában GTX950-GTX960 van szokott helyet kapni, a komolyabbakban viszont már GTX970-980 van, melyek a csúcskategóriába tartoznak. Jelen esetben a 9-es jelöli a generációt, az utána következő számok pedig a kártya erősségét. Az Nvidia-nál a 80-as a legerősebb és az 50-es a leggyengébb. Természetesen AMD GPU is lehet a laptopban, ebben az esetben az R betűket kell keresni a leírásban. A csúcskategóriás gamer laptopokban előforduló legjobb AMD GPU az R9 M485X. Itt az R utána szám jelzi a generációt, az M jelöli, hogy laptop GPU-ról beszélünk és az M után következő szám jelzi a kártya erősségét. Tehát, ha gamer laptopot szeretne, mindenképpen először a GPU-t nézze meg, mivel ez a specifikáció befolyásolja legjobban a gyönyörű grafikát és a stabil képkocka számot (FPS-t).

 

CPU

A következő fontos szempont a processzor, vagyis a CPU (Central Processing Unit), mely a bonyolult utasításokat és számításokat végzi. Itt is kétféle lehetőségünk lesz, Intel vagy AMD formájában. Általában Intel processzor szokott helyet kapni a gamer laptopokban, mivel erősebbek, mint az AMD CPU-k. A legfrissebb Intel szabvány szerint három fő processzor típust különböztetünk meg egymástól, a Core i3-at, Core i5-öt és a Core i7-et. Minden esetben elmondhatjuk, hogy a magasabb számmal jelzett CPU jobb, mint az alacsonyabb. Az i3 belépő szintű CPU, gamer laptop esetén ne válasszunk ilyen processzorral felszerelt gépet, mivel nem megfelelő a számítási sebessége. Általában alapműveletekhez használjuk, tökéletesek filmnézéshez, kis gépigényű játékok futtatására és mindennapos felhasználásra. Az egyel magasabb jelzésű processzorok már tökéletes gamer laptopnak, mivel az Intel i5-ös processzora a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező központi egység a piacon. Természetesen itt is jelen van egy generációt és erősséget jelölő számsor. Általában így van jelezve egy Intel processzor: Intel Core i5-4560, a 4-es jelöli a generációt, az utána következő számsor pedig az erősséget. Természetesen itt sem mindegy az erősség, általánosságban elmondhatjuk, hogy ha az utolsó két számjegy magasabb, akkor az erősebb, mint az alacsonyabb, pl az i5-4560 gyengébb, mint az i5-4570. Az AMD-nél ugyan ez a szisztéma, de a gamer laptopokban eléggé ritkák ezen márkájú processzorok. Véleményem szerint bőven elegendő egy i5-ös erősebb processzor egy gamer laptopba, mivel játékok közben nem tudjuk annyira kihasználni a többszálúságot és a multi-threading-et. Az i7-et sok esetben túlárazottnak titulálják, és inkább a videók konvertálásánál jelentkezik a különbség, játékoknál szinte észrevehetetlen, ezért ajánljuk az i5-öt.

 

RAM

A memória is nagy szerepet játszhat a játékélmény növelésében. Elmondhatjuk, hogy legalább 8 gigabájt RAM (Random Access Memory) szükséges a stabil futtatáshoz. Általában már DDR3-as memóriák vannak a laptopokban, törekedjünk az ilyen gépek vételére. RAM bővítés általában könnyen megoldható, ha esetleg kevés lenne (ez alaplap függő). Ha ilyen kérdése vagy kérése lenne, kérdezze meg az eladóinkat, szívesen állnak rendelkezésére.

 

SSD

A negyedik fontos szempont a winchester. A legújabb laptopokban már SSD-k (Solid State Drive) kaptak helyet, melyek sokkal gyorsabbak, mint a régi technológián alapuló winchesterek. A játék grafikáján nem segít az SSD megléte, de betöltési időt rendkívül leredukálhatjuk, mivel nincsen benne mozgó alkatrész. A piacon vannak olyan játékok, melyek hosszú töltési ideje már sok játékos kedvét elvette a programoktól. Ezen tudunk javítani az SSD-vel, de nem csak játékokhoz jók, a netezést és más programok sebességét is felgyorsítja. Az SSD bővítés is könnyedén megoldható, erről is kérdezze kollégánkat.

 

Hűtés

Az utolsó szempont a szellőzés és a hűtés. Egy új, erőforrás igényes játék futtatása rendesen megdolgoztatja a gépet és a terhelés miatt rengeteg hő keletkezik. Ha nem megfelelő a gép hőelvezetése, akkor hosszabb távon problémák is felléphetnek, felmelegszik a gép, a billentyűzet és akár még károk is keletkezhetnek. Ezért fontos, hogy minél előbb próbáljunk ki egy olyan játékot, ami rendkívül erőforrás igényes. Ha 2-3 óra múlva sem tapasztalunk melegedést, furcsa hangokat, lassulást, akkor biztosak lehetünk benne, hogy tökéletesen működik a gépünk.

 

Végszó

Ezek lettek volna egy gamer laptop legfontosabb szempontjai. Ha szeretné megtalálni az igényeit legjobban kielégítő laptopot, akkor olvasson mindennek utána és figyeljen a részletekre. Kérje ki szakértők véleményét, és akkor biztosan hű társa lesz majd a választott laptopja. A Westnotebook-nál kiváló minőségű használt gamer laptopok közül válogathat, melyek minden árkategóriában megtalálhatóak. A leírásukban megtalálja a specifikációkat, melyek olvasása után eldöntheti, hogy a kívánt játékok futtatásához elegendőek-e. Fontos megjegyezni, hogy az asztali számítógépek alkatrészei nem ugyanarra a teljesítményre képesek, mint a laptopokban található alkatrészek. Reméljük, hogy nálunk megtalálja álma használt gamer laptopját, és sokáig fogja tudni élvezni a játékokat. További használt laptop és használt notebook kínálatunk.

 

Olvassa el, hogy miért szabad csak garanciával rendelkező laptopot vásárolni!