Hogyan lehetséges a BIOS gyári beállítások visszaállítása?

Hogyan lehetséges a BIOS gyári beállítások visszaállítása?

Amennyiben laptopunk a bekapcsolást követően, bármiféle rendszer felállítási problémába ütközne (pl. nem bootol a rendszer, nem indul a windows), a BIOS alaphelyzetbe állítása megoldást hozhat (vagy más néven Load Default). Hogy pontosan mi is a módja a BIOS alaphelyzetbe állításának és ezt hányféleképpen tehetjük meg, arról bővebben alább értekezünk majd.

Milyen problémák esetén segíthet a BIOS (más néven CMOS) alaphelyzetbe állítása? 

  1. “no boot device found”, a “boot device not found” vagy a “device missing or boot failed” hibaüzenetek valamelyikével találkozunk
  2. sehogy nem tudunk USB pendriveról bootolni, pl. Windows telepítés során
  3. Tuning esetében, ha a megemelt órajellel nem tud elindulni a rendszer, akkor a gyárira való visszaállítás segíthet.
  4. Bármely más esetben, amikor a BIOS-ban átállítottunk valamit és utána nem indul el a számítógép.

 

A BIOS alaphelyzetbe (Load, Setup vagy Reset Defaults) állításának módjai:

 

  •  Ahhoz, hogy beállításainkat alaphelyzetbe rakhassuk, legelőször be kell lépnünk a BIOS-ba. Ezt a legtöbb esetben a funkciógombok segítségével érhetjük el, többnyire az F1, F2 vagy esetenként az F5 billentyű, bootolás közbeni lenyomásával. A BIOS és a boot menü eléréséről gyártónként, az alábbi linken található cikkben olvashatsz bővebben.
  • A BIOS-ba bejutva többnyire a billentyűzetünkre kell hagyatkozhatunk, egérrel történő navigálásra ugyanis itt nem minden esetben van lehetőségünk. Persze előfordul, de csekély számban. Géptípus függvényében, az alaphelyzetbe állításra használt kifejezés gyártónként eltérhet, de a Load, Setup, Reset vagy Restore Defaults, esetleg a Restore Factory Default kifejezések mindegyike ugyanazt hivatott jelenteni.
  • Miután a gyári visszaállításáért felelős menüpontot megtaláltuk, válasszuk ki. Ezt Thinkpadek esetén a lent, a láblécében, általában F9-cel jelölve (Setup Defaults), HP-k esetén a File fül alatt, Restore Defaults néven, míg a Dell-nél szintén alul, Restore Settings címen találjuk. Nagy valószínűséggel a rendszer megkérdezi majd, hogy biztosan vissza akarjuk-e állítani az alap beállításokat, így itt kattintsunk a yes-re vagy nyomjunk egy Y-billentyűt.
  • Miután meg vagyunk az általunk preferált beállítással, -jelen esetben a visszaállítással,- győződjünk meg róla, hogy gépünk újraindítása előtt elmentjük a változtatásokat. (Save and Exit).

Bár az előző menüpontban már egy átfogó képet kaptunk az visszállítás általános módjáról, maga a menürendszer, így pedig az adott parancsok és lehetőségek elérésének útja-módja azonban típusonként eltérhet. Vegyük át a gyári beállítások visszaállításának módját, a három nagy gyártó üzleti gépeire lebontva.

 

A BIOS alaphelyzetbe állításának módja: Lenovo Thinkpad üzleti széria

 Lépjünk be a Setup-ba. A Lenovo üzleti modelleinél (Thinkpad vagy T-széria) ezt az esetek többségében az F1 billentyűvel tehetjük meg. A Thinkpad Setup rendszerénél az alaphelyzetbe állítás sok esetben funkció gombot is kapott (F9), erről meggyőződni a képernyő alsó szekciójában bemutatott billentyűparancsból tudunk. Amennyiben van ilyen, elég csak az adott gombot megnyomni, majd egy jóváhagyást követően a BIOS alaphelyzetbe állítása meg is történik. Amennyiben viszont nincs ilyen opció, úgy navigáljunk a Restart fülre, majd a menüpont alatt található listából válasszuk ki a Load Setup Defaults opciót.

 

 lenovo bios reset

lenovo bios reset 2

BIOS alaphelyzetbe állítás - Lenovo

 

A BIOS alaphelyzetbe állításának módja: Dell Latitude üzleti széria

Lépjünk be a CMOS Setup-ba. A Dell üzleti modelleinél (Latitude széria) ezt az esetek többségében az F2 billentyűvel tehetjük meg. A Dellek esetén tulajdonképpen nem is kell a menüben elnavigálnunk magunkat, a Restore Settings gomb ugyanis jól látható helyre került. Egy jóváhagyást és újraindítást követően, az alapbeállítások rögtön érvénybe is lépnek. 

 dell bios reset

 BIOS alaphelyzetbe állítás - Dell

 

A BIOS alaphelyzetbe állításának módja: HP Elitebook és Probook üzleti széria

 Lépjünk be a Setup-ba. A HP üzleti modelleinél (Elitebook vagy Probook) ezt az esetek többségében az F10 billentyűvel tehetjük meg. A menüben a Main fül alatt, a nyilakkal navigálva keressük meg és kattintsunk az Apply Factory Settings Defaults and Exit menüpontot. Egy újraindítást követően, az alapbeállítások rögtön érvénybe is lépnek.

 

hp bios reset

hp bios reset

 BIOS alaphelyzetbe állítás - HP

 

BIOS HARDRESET:

Amennyiben a felmerült boot problémá(ka)t, a fentebb írt metódus szerinti alaphelyzetbe állítás sem orvosolta, úgy még a BIOS úgynevezett hard resetelése jelenthet megoldást. Ezt a BIOS elem lehúzásával tehetjük meg, ami tulajdonképpen az összes korábbi beállítást elfelejteti az adott géppel. Ennek menete, hogy a fenéklap eltávolítását követően, az alaplaphoz csatlakozó elemet kihúzzuk, majd néhány perc várakozást követően visszadugjuk. Bár a legtöbb esetben ez már megoldást jelent, olyan speciális esetek természetesen előfordulhatnak, hogy valamilyen oknál fogva, az adott probléma az imént leírt eljárást követően is fennáll. Ilyenkor érdemes lehet felvenni a kapcsolatot egy szakszervizzel vagy a laptop gyártójával.



K: Hogyan tudok belépni egy HP laptop BIOS-ába?

V: A HP laptopok esetében általában az F10 billentyűt lenyomva tudunk belépni. Erről bővebben az alábbi cikkben írtunk.

 

K: Hogyan tudok belépni egy Lenovo laptop BIOS-ába?

V: A Lenovo laptopok esetében általában az F1 billentyűt lenyomva tudunk belépni. Erről bővebben az alábbi cikkben írtunk.

 

K: Hogyan tudok belépni egy Dell laptop BIOS-ába? 

V: A Dell laptopok esetében általában az F2 billentyűt lenyomva tudunk belépni. Erről bővebben az alábbi cikkben írtunk.

 

K: Mit jelent és mi a teendő, ha bootoláskor a “no boot device found”, a “boot device not found” vagy a “device missing or boot failed” hibaüzenetek valamelyikével találkozunk?

V: Amennyiben a gép bekapcsolását követően ilyen és ezekhez hasonló hibaüzenettel találkozunk, az amellett, hogy egyébként többféle problémára is utalhat, elsőkörben mindig érdemes egy Load Defaulttal, azaz gyári visszaállítással próbálkozni. Egy restartot követően pedig győződjünk meg róla, hogy a hiba fennáll-e még. Ha a problémát ez nem oldotta meg, úgy a SATA operation mode-ot és az UEFI/Legacy opciók átállítása is segítséget nyújthat. Ha ez sem segített, hardveres probléma állhat a háttérben, amit egy mezei alaphelyzetbe állítás jó eséllyel nem fog orvosolni

 

K: Mit tehetünk, ha sehogy sem tudunk USB pendriveról bootolni, pl. Windows telepítés során?

V: Segítség lehet a BIOS alaphelyzetbe állítása (Load default), amely módjáról fentebb értekeztünk. Sokszor a “USB boot” opció van kikapcsolva a Startup Options-nél vagy Boot menüpont alatt, illetve, ha GPT partíció táblával készítettük el a Boot lemezünket, akkor muszáj az “UEFI Boot” opciónak enable értéket felvennie. Problémát jelenthet az is, ha a “Secure Boot” opció be van kapcsolva.

 

K: Mit tegyek, ha egy Windows Update-et követően, a laptopom nem indul el?

V: Amennyiben a gép közvetlenül egy Windows Update-et követően nem indul, akkor sajnos nagy valószínűséggel a probléma szoftveres eredetű lesz. Csinálhatunk egy BIOS resetet, ám ha a probléma továbbra is fennáll, úgy egy Windows újratelepítés, esetleg egy Windows repair orvosolhatja azt.

 

K: Hogy kell a BIOS jelszót resetelni?

V: Amennyiben Admin Password van beállítva és emiatt esetleg nem tudunk belépni a gépünkbe, úgy manuálisan kell a BIOS-t gyárira állapotára állítani. Ez gép típustól függően történhet úgy, hogy egyrészt az alaplapon található BIOS elemet eltávolítjuk, ha viszont a lapon nem található elem, úgy szintén az alaplapon találjuk az úgynevezett password jumpert, ami hasonló cél szolgál.

 

K: A BIOS reset törli az adataimat?

V: Nem, a reset a gépen található adatokat nem törli, csupán "defaultba", azaz gyárira állapotra teszi a a BIOS-t. A beállítások a merevlemezeket nem érintik, így sem a HDD, sem pedig az SSD működésére, illetve a rajtuk tárolt adatokra nincs hatással. A BIOS reset tulajdonképpen azt jelenti, hogy a korábban már általunk egyszer elmentett, korábbi beállítások lépnek érvénybe. A BIOS set default beállítása vagy alaphelyzetbe állítása, nem egyenértékű a gyári, vagyis a manufacturing beállításokkal. 

 

K: Biztonságos a BIOS-t alaphelyzetbe állítani?

V: A "default", vagyis alapbeállítások azok az értékek, amiket akár mi magunk is elmentettünk korábban. Személyes adatokat, fájlokat nem érint, így teljesen biztonságos.

 

K: Mi a különbség a BIOS alaphelyzetbe tétele és a gyári beállítások között?


V:
Az alaphelyzetbe állítása és a gyári beállítások visszaállítása közötti alapvető különbség, hogy míg a BIOS reset nem írja felül a korábban már elmentett beállításainkat, -csupán egy általunk korábban már beállított és elmentett “verzióra” áll vissza,- a gyári beállítás addig mindent a teljesen alapértelmezettre állít vissza. Ez pedig annak függvényében, hogy gépünknek milyen gyári BIOS beállításai voltak, érintheti a boot sorrendet, az UEFI és a Legacy beállításokat vagy akár a secure boot-ot is.