A 3+1 legjobb program WiFi-csatorna választásához

A 3+1 legjobb program WiFi-csatorna választásához

Jelen cikkünkben azokat a programokat szedtük csokorba, melyekkel gyorsan és ingyenesen kiválaszthatjuk, hogy a lehető leggyorsabb kapcsolat érdekében, mely csatornákat érdemes a routeren használni.

Még mielőtt azonban továbbmennénk, érdemes néhány mondatot rászánni a Wifi-csatornák magyarázatára, hogy mik is azok pontosan, mi a feladatuk és hogyan is működnek. A Wifi-csatorna egy nagy vagy nagyobb frekvencia sávon belüli, kisebb rádióhullám-frekvencia tartomány, amit az útválasztó a vezeték nélküli jelek továbbítására használ. Amennyiben az útválasztó kétsávos, úgy akár a 2.4Ghz-es és az 5Ghz-es frekvenciasávot is használni tudja, ellenkező esetben azonban csupán az egyiket. 

A 2.4Ghz-es és az 5Ghz-es frekvenciasáv közötti alapvető különbség az általuk biztosított lefedettség és sebesség. A 2.4Ghz-es Wifi bár alacsonyabb frekvencián továbbítja a jeleket, a lefedettség ezzel fordítottan arányosan növekszik. A magasabb, tehát az 5Ghz-es frekvencia pedig értelemszerűen nagyobb sebességet támogat, így például a le -és feltöltés sebessége válik lényegesen gyorsabbá. A 2.4Ghz-es frekvenciasávban 11, míg az 5Ghz-esben 45 Wifi csatorna található. Most pedig, hogy a Wifi-csatornák sajátosságait tisztába tettük, ideje lerántani a leplet arról a 3+1 ingyenes  programról, melyek a megfelelő vezeték nélküli hálózat kiválasztásában lesznek a segítségünkre.

 

1: Vistumbler (Windows, ingyenes)

 

a vistumbler felülete

 

A Vistumbler egy olyan ingyenes és open-source (vagyis nyílt forráskódú) program Windows-ra, ami az eszközünk Wifi antennájának közelében lévő vezeték nélküli hálózatokat (a Windows Native Wifi API használatával) leszkenneli és nagyjából minden olyan feladatot ellát, amivel a funkciójukat tekintve vele megegyező képességű appok is megbirkóznak. Ami azonban a legtöbb alkalmazáshoz képest fontos különbség, hogy a Vistumbler GPS támogatású és élő Google Earth trackinggel is rendelkezik, vagyis a Wi-Fi hotspotokat is felosztja a térképen.

Támogatott operációs rendszerek: Vista, 7, 8, 10.

A program működési elve egyszerű: a zöld ikonnal jelzett csatornák a legkevésbé, a pirosak a leginkább telített, a szürkék pedig az aktuálisan inaktív csatornák. Ennek okán pedig célszerű kizárólag a zöld (végső esetben talán a citrom -és narancssárga) csatornák közül hálózatot választani, ezek ugyanis a legkevésbé telítettek, a kapcsolat pedig értelemszerűen ezek használatával gyorsabb lesz. A Vistumbler tehát összegyűjti a vezeték nélküli hálózati információkat és megtalálja ezek hozzáférési pontjait, ellenőrzi a hálózati konfigurációkat, sőt még a jogosulatlan hozzáférési pontok észlelésében is segítségünkre lehet.

 

2: Acrylic Wi-Fi Analyzer (Windows, ingyenes)


az Acrylic Wi-Fi Analyzer felhasználói felülete

 



Az Acrylic Wi-Fi Analyzer (korábban Acrylic Wi-Fi Home) egy szintén ingyenes és Windows rendszereken elérhető program, amellyel valósidejű WLAN információkhoz, illetve különböző hálózati analízisekhez juthatunk. A program kilistázza nekünk az éppen elérhető Wi-Fi hálózatokat és a csatlakoztatott eszközöket is, ráadásul a plugin rendszernek köszönhetően Wi-Fi jelszavak generálására is alkalmas. A program szkennere továbbá a különböző 802.11/a/b/g/n/ac hálózatokat illetően is információkkal lát el bennünket. Az Acrylic használata sincs túlbonyolítva, a program ugyanis kilistázza nekünk az elérhető csatornákat, illetve azok jel erősségét. A működési elve pedig értelemszerű: minél több a rovátka egy elérhető hálózat mellett, az annál kevésbé telített, így pedig annál gyorsabb is.

Támogatott operációs rendszerek: Vista, 7, 8 + 8.1, 10.

 

3: WirelessNetView (Windows, ingyenes)

 

 wirelessnetview felülete



A WirelessNetView egy olyan háttérben futó szolgáltatás, ami a körülöttünk lévő vezeték nélküli hálózatokat monitorozza, amely minden egyes azonosított hálózatról a következő információkat osztja meg velünk: SSID, utolsó jel minősége, átlagos jel minősége, azonosítási számláló, hitelesítési algoritmus, rejtjel algoritmus, MAC adress, RSSI, csatorna frekvencia, csatorna szám, stb. Segítségével például százalékosan láthatjuk az adott hálózat legutóbbi jelerősségét, az átlagos jelerősségét, vagy hogy a hálózat épp csatlakozásra kész-e. 

Támogatott operációs rendszerek: Vista, 7, 8 + 8.1, 10.

 

+1: NetSpot (MAC + Windows 10, ingyenes)



a netspot felülete

 

A NetSpot egy olyan, korábban kizárólag MAC-en, később azonban már Win 10-en is elérhető szoftver, amellyel már néhány kattintással is láthatóvá tehetjük a közvetlen környezetünkben elérhető hálózatokat és a hozzájuk tartozó egyéb információkat. Ilyen például a jelerősség, a mód, a biztonsági szint, stb. A térképrendszer kezelése is egyszerű és egyértelmű, csupán rábökünk a térképen az aktuális tartózkodási helyünkre, a program pedig már meg is mutatja nekünk a legközelebbi vezeték nélküli hálózatokat.

Támogatott operációs rendszerek: macOS, 7, 8, 10, 11.