Milyen laptopom van? - Hogyan tudom meghatározni a laptopom pontos típusát?

Milyen laptopom van? - Hogyan tudom meghatározni a laptopom pontos típusát?

“Hogyan és hol tudom megnézni, hogy pontosan milyen laptopom van?” - merülhet fel a kérdés teljesen jogosan, hiszen nemhogy az nem mindig teljesen egyértelmű, hogy milyen laptopunk van, de sokszor már ott is elvérzünk, hogy ezt az infót egyáltalán hol keressük. Mi azonban itt vagyunk és segítünk, legújabb cikkünkben pedig hoztuk a választ is, hogy Neked már ne is kelljen tovább keresgélni!

Tartalom

1. 4 könnyű módszer a laptop típusának kiderítéséhez
2. A laptop típusának meghatározása Windows-on belül
2/a Futtatás (DirectX diagnosztikai eszköz)
2/b Parancssor vagy Powershell
2/c HWiNFO
3. Laptop típus meghatározás SN alapján - A specifikációk kiolvasása a gyártói oldalon

 

4 könnyű módszer a laptop típusának kiderítéséhez

 

Még mielőtt nagyon beleszaladnánk a sűrűjébe, álljon itt a négy legalapvetőbb és leghatékonyabb módszer dióhéjban, melyek segítségével a laptop típusa könnyedén kideríthető:

  1. Felhasználói szempontból talán a cikk első részében leírt szoftveres metódusok a leggyorsabbak és legkönnyebbek. Gyakorlatilag pár kattintással/ néhány karakter beírásával pár másodperc alatt megtudjuk a típust.

  2. A laptop sorozatszámára az adott gyártó hivatalos warranty check-jének (azaz magyarul garancia ellenőrzésének) segítségével rákeresünk (pl. Lenovo warranty check, Dell warranty check, stb.), ahol a találati oldalon rögtön láthatjuk a sorozatszámhoz tartozó laptop pontos típusát.

  3. A BIOS-on belül, a “főoldalon” minden esetben látható az adott laptop típusa. A főfelület elnevezése gyártónként fixen változik, de akár még gyártón belüli típusok között is eltérhet, ám általában véve igaz, hogy az “overview”, az “information” vagy a “main” elnevezésű felületet lesz az, amit keresünk.

  4. A negyedik, egyben pedig a legegyszerűbb megoldás, ha megnézzük az adott gép alját, ott ugyanis szinte kivétel nélkül mindig ott van a pontos típus. Egyes esetekben persze előfordulhat, hogy ez valamiért mégis lemarad/lekopik az aljról, ilyenkor viszont lennie kell valamiféle az átlag ember számára ismeretlen típus azonosítónak (pl. reg model, reg type no vagy DP/N). Ilyen esetben keressünk rá a neten, a Google pedig a gyakran használt típust kidobja majd a találatoknál.

 

A Laptop típusának meghatározása Windowson belül

 

2/a. metódus: Futtatás (DirectX diagnosztikai eszköz)

 

A leggyorsabb, legegyszerűbb és leg általánosabb módszer, ami minden Windows-os laptop esetén jól jöhet, a DirectX diagnosztikai eszköz "Futtatás"-on keresztüli elérése, melyhez nem kell más tennünk, mint:

  • Nyomjuk meg a start (windows ikon) + “R” billentyű kombót, a felugró ablakba pedig írjuk be, hogy “dxdiag” és nyomjunk entert. (lsd. 1. kép)

  • A parancsra felugró ablakban a pontos géptípuson felül a CPU-ról, a RAM-ról vagy az operációs rendszerről is átfogóbb képet kaphatunk. (lsd. 2. kép)

 

dxdiag parancs

 

directx diag

 

2/b. metódus: Parancssor vagy Powershell

A másik, parancs alapú módszer se bonyolult, ehhez tetszés szerint Parancssorba vagy Powershellbe az alábbiakat beírni - az egyik a gép pontos típusát dobja ki nekünk, a másik pedig a sorozatszámot, amit szintén hasznos tudni. 

  • wmic csproduct get name (laptop típus)

  • wmic bios get serialnumber (SN)

 

Parancssor

 

2/c. metódus: HWiNFO

A HWiNFO olyan, mint a WD40, vagyis mindenre (IS) jó. Mivel azonban a szoftvert a Hogyan tudom megnézni a laptopom konfigurációját? című cikkünkben már részletesen bemutattuk, így most csak, mint +1 érintjük, bővebb infóért pedig irány a linkelt cikk!



Laptop típus meghatározása SN alapján - A specifikációk kiolvasása a gyártói oldalon

 

Ez a módszer akkor is jól jöhet, ha drivert szeretnénk az adott típushoz letölteni, de akkor is ha egyszerűen látványosan zagyvaságot hozott ki valamelyik parancs (pl. laptop esetén desktop típust). Ez a módszer bár nem a leggyorsabb, cserébe viszont nagyon is pontos, ráadásul a gyártó honlapján általában a termék alapvető adatait is megtudhatjuk, úgy mint pl. CPU típus, stb.

A sorozatszám (SN vagy S/N - serial number vagy Dellnél ST - service tag) ismeretében egyébként már a gugli is a segítségünkre lehet: 

 

  • Guglin keresztül keressünk rá az adott gyártó neve (pl. “Dell”) +  “warranty check” (vagyis garancia ellenőrzés) kifejezésekre

  • Kattintsunk a jó esetben első találatként megjelenő, hivatalos gyártói oldalra és másoljuk be az SN-t a keresőbe. 

 

Ez a módszer egyébként minden gyártó esetén működik, ahol van internetes garancia ellenőrzés, így teljesen mindegy, hogy épp egy Asus vagy egy Lenovo laptop garanciáját és (gyári) specifikációit akarjuk-e megnézni. 

 

dell warranty check

A képen a Dell warranty check-re (garancia ellenőrzés) dobott hivatalos gyártói oldalt látjuk, de ez a módszer bármelyik másik gyártónál is működik

 

Második, alternatív lehetőség: Pl. Acer márka esetében nem mindig sikerül lekérni a garancia állapotot, ilyenkor pedig a legegyszerűbb, ha az “acer laptop driver” kulcsszavakra rákeresünk. Ideális esetben az első találat a gyártó drivereket kínáló oldalára mutat majd, ahol pedig lesz egy olyan opció, hogy “Adja meg eszköze sorozatszámát, SNID azonosítóját vagy típusszámát”. Ha az említett mezőbe beírjuk a sorozatszámot, az oldal kidobja annak pontos típusát.

A laptopok típusának pontos meghatározására tehát számos mód van, ki-ki megtalálhatja a számára legkönnyebbet, legkényelmesebbet. A legegyszerűbb persze mindig az, ha a notebook aljával kezdünk, vagyis megnézzük szerepel-e rajta a típus és sorozatszám (papíron kéne!). Ha pedig ennél is messzebb szeretnénk menni és még pontosabb képet kapni, úgy a BIOS-ba való belépés mindig jó kiindulási alap ehhez.

Most, hogy az egyéb, általános módszereket végigzongoráztuk, irány a márka specifikus cikkeink, ahol a három nagy gyártó, tehát a Lenovo, a HP és a Dell laptopjainak pontos típusának és konfigurációjának kiolvasási módszereit szedtük csokorba, pontos és konkrét példákkal és screenshotokkal mellékelve.

K: Melyek a legegyszerűbb módszerek a laptopom típusának megállípítására?
V: A legegyszerűbb módszer, ha megnézzük a laptop alját, hogy nem került-e rá gyárilag. Ha nincs, úgy több, Windows-on belüli opció, pl. szoftveres vagy Parancssoros (vagy Powershelles) is rendelkezésünkre áll. A másik legkézenfekvőbb módszer pedig, hogy megnézzük a BIOS-ban.

K: Hogy tudom megnézni a laptopom sorozatszámát?
V: A legegyszerűbb módszer, ha megnézzük a laptop alját, hogy nem került-e rá gyárilag. Ha nincs, úgy több, Windows-on belüli opció, pl. szoftveres vagy Parancssoros (vagy Powershelles) is rendelkezésünkre áll. A másik legkézenfekvőbb módszer pedig, hogy megnézzük a BIOS-ban.

K: Hogy tudom lekérdezni a laptopom garanciális állapotát?
V: Laptop típus függvényében a Google segítségével keressünk rá az adott gyártó + a warranty check kulcsszavakra, majd a találati oldalon kattintsunk a gyártó hivatalos garanciális lapjára. Az oldalon a keresőmezőbe másoljuk be az SN-t (sorozatszámot) és az oldal már ki is dobja nekünk a gép garanciális állapotát.