Legismertebb laptop márkák - Lenovo

Legismertebb laptop márkák - Lenovo

Mit kell tudni a Lenovoról? Hogyan és pontosan mikor születtek meg az első Lenovo notebook-ok? Mi a Lenovo laptopokról a vélemény, milyen azok felhasználói megítélése úgy általában? Milyen Lenovo laptopot lenne érdemes venni 2021-ben? Cikkünkben most ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ, így, ha mindent tudni szerettél volna a Lenovo laptopok történetéről, a használt Lenovo laptopok piacáról és arról, hogy miért a Lenovo notebookjai az egyik, ha nem a legjobbjai a szegmensnek, úgy a legjobb helyen jársz.

Tartalomjegyzék:

 • Bevezető

 • A Lenovo cég, márka és leányvállalatok története

 • Lenovo leányvállalatok

 • A Lenovo laptopok előnyei

 • A Lenovo laptopok hátrányai

 • Lenovo laptop vélemények. Érdemes Lenovo laptopot venni?

 • Milyen Lenovo laptopot válasszak?

 

Az üzleti laptopok világát a három nagy gyártó, a Dell, a HP és persze a Lenovo szentháromsága uralja 2021-ben is. Így volt ez korábban és jó eséllyel így is lesz ez még, hiszen aligha találnánk ebben a szegmensben náluk nívósabb darabokat, tény azonban, hogy még ebből a prémium hármasból is van egy, amelyik kicsit mintha kiemelkedne. Részesedésben legalábbis biztos, mert ma már a szinte minden árkategóriát sikeresen lefedő Lenovo a piacvezető (~25%) a 3 márka közül, amely a Thinkpad szériának köszönhetően, mára a nagybetűs üzleti kategória definíciója lett. 

 

A Lenovo cég, márka és a leányvállalatok története

 

A Lenovo Beijing Limited történelméhez egészen a 80-as évek legelejére, egészen pontosan 1981-ig kell visszamennünk, az IBM (aminek létezése oroszlánrészt vállalt a ma ismert Lenovo megszületésében) ugyanis ekkor mutatta be első saját PC-jét, az IBM PC-t. 

Három évvel később, 1984-ben, párhuzamosan az IBM első hordozható PC-jének bemutatásával, Liu Chuanhi 10 mérnök társával az oldalán indította útjára a Lenovo Group Limited-et, amely Pekingben, Kínában lett megalapítva. A céget annak a karakter kártyának a megtervezése tette fel a térképre, amely lehetővé tette a kínai karakterkészlet feldolgozását az IBM kompatibilis számítógépek számára. 

Az ekkor még Legend néven működő vállalat, 1986-ban kezdte el a külföldi gyártók termékeit forgalmazni saját fejlesztésű kártyájával. 

Két évvel később, 1988-ban a cég már a tőzsdén is megjelent, azonban már hongkongi székhellyel. A siker-sikerre halmozó és időközben több nívós díjat is bezsebelő Legend, végül 1990-ben rukkolt elő első saját gyártású PC-jével. 

Időközben a korábban már okkal említett IBM sem tétlenkedett, a cég ugyanis 1992-ben előrukkolt saját, Thinkpadre keresztelt számítógépével. A kilencvenes évek elején-közepén tehát a Legend (Lenovo), illetve az IBM (Thinkpad) is hódított egymással párhuzamosan. 

Végül 2003-ban született meg a mai ismert cégnév, vagyis a Lenovo (A “Le” jött a Legendből, a novo pedig latinul újat jelent), azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ők akkor most bizony világcéggé válnak. 

2005-ben felvásárolták az IBM komplett PC részlegét, ezzel pedig mind technikailag, mind pedig szakmailag hatalmasat léptek előre. Dacára annak, hogy a köznyelvben korábban még csupán az IBM utódjaként, nem pedig saját jogán hivatkoztak a cégre, manapság a Lenovo neve már egybeforrt a piaci elittel. 

Ezt hivatott erősíteni az a tény hogy mindamellett, hogy már három székhellyel is rendelkeznek (USA, Kína és Szingapúr), 2012 óta a világ vezető számítógép gyártója címet is magukénak tudhatják, lekörözve ezzel a Hewlett-Packardot. A Lenovo 2008-as bevétele már a 16 milliárd amerikai dollárt is meghaladta és több, mint 25.000 alkalmazottat foglalkoztatott világszerte. Érdekesség egyébként, hogy a Lenovo igyekezett az akkortájt (és talán még azóta is) jellemző sztereotípiákat levetkőzni magáról, így nem kínai fejeseket telepítettek minden országba, hanem meghagyták az adott ország helyi vezetőjét, melynek eredményeképpen a Lenovo nem multinacionális, hanem globális vállalatként hivatkozik magára mind a mai napig. 

A cég persze főleg asztali számítógépekkel (PC) és laptopokkal foglalkozik, ám ezek mellett még mobiltelefonokat, képleolvasókat és kézi számítógépeket is gyárt, illetve tervez. A Lenovo egyébként a karitatív projekteket (alapítványok, segélyszervezetek, stb.) és a környezetvédelmet sem veszi félvállról, ez pedig nem csupán a gyártásra (energiatakarékos termékek) igaz, hanem a csomagolásra (műanyag helyett, újrahasznosítható csomagolóanyag) és a logisztikára (repülő helyett tengeri szállítás, hajón) is. 

 

Lenovo cég székhelye(i)

Ahogy feljebb is említettük, a Lenovo Group Limited immáron három nagy, egy kínai, egy szingapúri és egy amerikai székhellyel is rendelkezik, kirendeltésége már több, mint 60 országban, viszonteladója pedig 180 országban is található. A Lenovo Group Limited nagy központja a kínai Beijing-ben, míg az operációs központ székhelye az észak-karolinai Morrisville-ben található. A cég több kutatóközponttal is rendelkezik, melyek többsége Kínában és Hong-Kongban (Beijing, Chengdu, Shanghai, Shenzhen) található, de van kutató központjuk Japánban (Kanagawa) és az USA-ban (Morrisville, Észak-Karolina) is. A Lenovo bejegyzett főhadiszállása a Lincoln Ház huszonharmadik emeletén, a hongkongi Quarry Bay-en található. Korábban a cég amerikai főhadiszállása a new-yorki Harrison-ban volt található és nagyjából 70 embert foglalkoztatott. 2006-ban a cég bejelentette, hogy összeolvasztja két, a coloradoi logisztikai és az atlantai call center központját, Morrisville-ben.

 

 

Melyek a Lenovo Beijing Limited leányvállalatok?

 

 • Medion AG: A cég első fontosabb leányvállalata az 1983-ban alapított és főként szórakoztató elektronikai (laptopok, okostelefonok, tabletek, kamerák, tv-k, fitness eszközök, stb.) termékeket gyártó német Medion AG volt, melyet a Lenovo 2011-ben olvasztott magába. A Medion termékei több kontinensen és országban, így Európában (Aldi, Tesco), az USA-ban (Best Buy), Ausztráliában (Aldi) és Kanadában (Future Shop) is elérhetők. A németországi Medion 2020-ban a GameStream-mel is megegyezett és közösen tető alá hoztak egy innovatív felhő alapú gaming szolgáltatást is.  
 • Motorola Mobility LLC: Ezt követte a Google által 2012-ben alapított és telekommunikációs berendezéseket gyártó  Motorola Mobility LLC, melyet 2014-ben szereztek meg a kereső cégtől. Az azóta is a Lenovo-hoz tartozó cég kezdetben inkább csak mobiltelefonokkal foglalkozott, kínálatukat manapság viszont már okostelefonok, telefon kiegészítők okosórák és okostévék is gazdagítják.
 • BLADE Network Technologies: A főként hálózati termékeket gyártó BLADE Network Technologies eredetileg még az IBM berkeibe tartozott, ám a cég 2005-ös felvásárlásakor a teljes részleg a Lenovo-hoz került.
 • LenovoEMC: A LenovoEMC (korábban Iomega) egy 1980-ban alapított, egyfajta IBM spinoff cég volt, mely főleg digitális tárhelyekkel és egyéb adathordozókkal foglalkozott. Az Iomega bár 2013-ban át lett keresztelve LenovoEMC-re, az anyavállalat 2018-ban hivatalosan mégis megszüntette a működését.
 • Stoneware, Inc.: A Stoneware Inc. egy 2000-ben alapított, 2012 óta pedig a Lenovo Software-hez tartozó IT vállalat. 
 • ShenQi: A ShenQi a Lenovo, 2014-ben alapított, kínai okostelefon gyártó vállalata, mely termékeivel elsősorban a kínai piacot célozza. A cég neve nyugaton kevésbé ismert.
 • Quantum Designs Ltd.: A hongkongi székhelyű cég szintén a Lenovo berkeibe tartozik és elsősorban számítástechnikai kiegészítők gyártásával foglalkozik.

 

Persze mindamellett, hogy a Lenovo lábnyoma sok egyéb területen is releváns, jelen cikkben mi most természetesen a laptopjaikkal fogunk foglalkozni; bemutatjuk a különböző alszériákat, azok sajátos jellemzőit, leírjuk majd az előnyeiket és hátrányaikat, illetve hogy milyen érzés használni őket.

 

A Lenovo laptop márka előnyei

 

A legfontosabb előnyök közé tartozik a megbízhatóság és a tartósság, hiszen ez oroszlánrészt vállal egy laptop piaci értékéből. Ha egy laptop már fiatalon sem működik megfelelően, sokszor szorul szervizelésre, esetleg már többet van ott, mint nálunk, akkor az bizony probléma. A Lenovo laptopokra, kiváltképpen pedig a Thinkpadekre ugyanakkor sem a silány minőség, sem pedig a megbízhatatlanság nem jellemző, a cég notebookjainak meghibásodási rátája ugyanis rendkívül alacsony. Ez pedig egyaránt köszönhető a precíz tervezésnek, illetve a lelkiismeretes gyártásnak is, hiszen a Így van ez hardveresen is, habár az is tény, hogy ezt minden esetben az adott konfiguráció és az adott típus határozza meg, így hiba lenne általánosítani. Annyi azonban bizonyos, hogy az adott kategóriába (legyen az konzumer, gamer, tervező vagy üzleti) tartozó modell, saját súly csoportján belül a legjobbak között lesz. Köszönhetően a kínába kihelyezett, kisebb költségvetésű gyártásnak, a Lenovo kifejezetten felhasználóbarát árcédulákkal is dolgozik, így pedig az sem túl meglepő, hogy a cég laptopjai az ár/érték arányt tekintve is fanfavoritok. A gyártó ráadásul az innovációt tekintve is az élbolyban jár, elég csupán a hajlítható kijelzővel rendelkező Lenovo X1 Fold-ra, vagy akár a legendásan könnyű és masszív, high-tech karbonszálas házzal rendelkező X1 Carbon szériára gondolni. De ott van például a Lenovo Book tablet is, ami kis mivolta ellenére döbbenetes, 15 órás akku idővel rendelkezik.

 

A Lenovo laptop márka hátrányai

 

Bár a Lenovo laptopokra összességében vajmi kevés hátrány a jellemző, azért nyilván ezt kategóriája válogatja. Míg a prémium kategóriás Thinkpadek mind a billentyűzet minőségét, mind a hővezetést, mind pedig az anyaghasználatot tekintve kifogástalanok, addig az alsóbb szegmensbe tartozó darabok esetén, itt-ott azért előfordulhatnak hiányosságok. Ilyen példának okáért az egyes típusokra jellemző, főként a meleg nyári napokon jelentkező nem megfelelő hőelvezetés, mely sok esetben éppen a konzumer laptopok kisebb méretezésére vezethető vissza, hiszen nincs sok helye a hőnek arra, hogy távozzon. Bár a Thinkpadek esetén a billentyűzet minősége az abszolút felsőkategóriát hivatott képviselni, az olcsóbb Lenovo modellek billentyűzetének gyengébb a minősége.

 

Lenovo laptop vélemények - Érdemes Lenovo laptopot venni?

 

A lehető legrövidebb válasz az, hogy igen, alapvetően megéri Lenovo laptopot venni, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a céghez tartozó minden szériát vagy kategóriát elfogultan kell kezelni, hiszen Lenovo és Lenovo között is van különbség, így van jobb is, rosszabb is. Ez persze nem csak a Lenovokra igaz, így van ezzel nagyjából minden olyan cég, gyártó vagy márka, melynek termékpalettája széles skálán mozog és modelljeivel több irányba, többféle közönséget is céloz. A lényeg, hogy a felhasználási célnak megfelelő modellt válasszunk. 

A Lenovo-k esetén az alapvetés az, hogy az üzleti, vagyis a Thinkpad szériával tényleg nehéz mellényúlni, az üzleti szériás gépek ugyanis nem véletlenül drágábbak, mint a konzumer darabok. Egyik oka ennek a minőség, hiszen míg a lakossági felhasználásra szánt modelleknek -mint amilyenek például az Ideapadok is,- azért kedvezőbb az árszabásuk, mert minőségüket tekintve inkább az erős középmezőnybe sorolandók, a prémium kategóriás laptopok ezzel szemben az alkatrészektől kezdve, egészen akár a legutolsó csavarig is eredendően jobb minőségűek. Ez a fajta minőségbeli különbség persze nem csupán a modellek között, hanem akár a supportot tekintve is tetten érhető, vagyis a konzumer széria támogatottsága 1: eleve is gyengébb, 2: rövidebb ideig is tart, 3: egészen biztosan hamarabb érnek meg a javításra / cserére / selejtezésre, mint a Thinkpadek.

Persze míg a Lenovo gamer (Legion) és egyéb konzumer (Ideapad) darabjai azért itt-ott újítanak a külsőségeken, formaterven, addig a Thinkpad-ek egyfajta biztonsági játékot játszva, nem variálnak számottevő módon a már jól bevált (minimalista) recepten. Ez ennyi év után egyeseknek unalmas, másoknak meg éppen ez a fajta kiszámíthatóság nyújtja a megnyugtató biztonságérzetet. Ez pedig már ugye egyéni preferencia és ízlés kérdése.

A Thinkpadek összességében tehát mind a rendkívül könnyű, mégis strapabíró anyaghasználatot és minőséget, mind a teljesítményt és szavatosságot, mind pedig akár az üzemidőt tekintve is magasan az átlag felett állnak, így népszerűségük nyilván nem véletlenül töretlen az üzleti szférában. És míg a Thinkpad egy ízig-vérig pótolhatatlan egyeduralkodó a saját kategóriáján belül, addig az Ideapadek és a Legion-ök bár kétségkívül jók (ár-érték arányban talán a legjobbak a piacon), azért némiképpen már kompromisszumokat is igényelnek. Pontosabban fogalmazva akár a konzumer , akár pedig a gamer kategóriában találhatunk ár/érték arányban esetleg jobb megoldásokat is a konkurens gyártóknál, így akár a Dell-nél, akár pedig a HP-nál is, a lényeg, hogy mindig mérlegeljük mire van szükségünk.

 

Milyen Lenovo laptopot válasszak?

 

Bár a (használt) laptop választással kapcsolatban korábban már két írásunk is született (a Hogyan válasszunk használt laptopot című cikkünk itt, az Új vagy használt laptopot érdemes-e venni című írásunk pedig itt olvasható), gyártó specifikusan még nem foglalkoztunk a kérdéssel. Függetlenül attól, hogy éppen egy Lenovoról, egy ASUS-ról vagy bármilyen másik gyártó, bármilyen típusú laptopjáról van-e szó, vásárlás előtt az iménti cikkeket minden esetben javasolt elolvasni. 

Az első és legfontosabb természetesen az, hogy milyen típusú laptopot szeretnénk? Mire használnánk? Játékra, munkára, esetleg tervezésre? Vagy csak otthoni filmezésre, böngészésre keresünk megoldást? Mekkora és milyen kijelzője legyen, világítson-e a billentyűzete? Mivel nyilván egyáltalán nem mindegy, hogy mit mire akarunk majd használni, így fontos tisztában lennünk saját igényeinkkel, ahogy az sem árt, ha preferenciáink alapján célzottan indulunk neki a megfelelő laptop kategória kiválasztásának.

 

Lenovo Ideapad

 

lenovo ideapad logo

 

A Lenovo 2008 januárjában indult Ideapad szériája a gyártó konzumer, vagyis a “lakossági” felhasználásra szánt sorozata.  Az Ideapadokat a Lenovo tulajdonképpen a teljesen alapvető felhasználásra szánta, ezek piaci ára a legkedvezőbb, mégis a gyártóra jellemző erények javával rendelkeznek, -csupán értelemszerűen kevésbé hangsúlyos módon. Némiképpen kivételt képez ez alól a gyártó Y-sorozatának egyes modelljei, így például az Y700, ami bár “papíron” az Ideapad szériához tartozik, gamer kvalitásai okán inkább a Legion sorozathoz áll közelebb.

Az Ideapad olyan konkurens megoldásokkal szemben állít alternatívát, mint az Acer-től az Aspire, a Dell-től az Inspiron, vagy a HP-től a Pavilion és az Envy sorozat. 

Az Ideapadok küllemére a konzumer laptopokra egyébként is jellemző, szép és letisztult formaterv, de javarészt közepes minőségű anyaghasználat a jellemző. Ennek a kategóriának a gépei a közepesen minőségi anyaghasználatnak köszönhetően könnyűek, használatuk kényelmes és rendkívül jól mobilizálhatók. A teljesen alapvető, például otthoni vagy utazási felhasználásra tökéletesek, ám az Ideapad is több sorozattal, így például az ultrabook, a gamer, a 2-in-1 vagy a creator kategóriájú Ideapadokkal is büszkélkedhet. 

Az Ideapad összességében tehát nem más, mint a középmezőny olcsóbb, javában azért mégis talán hiánytalan alternatívája a Thinkpad legendásan prémium minőségének. Csak nem titkoltan kicsit gyengébb minőségben.

 

lenovo ideapad 5i pro gen6

(A képen a Lenovo IdeaPad 5i Pro Gen6 látható)

 

Lenovo IdeaCentre

 

lenovo ideacentre logo

 

A Lenovo IdeaCentre megoldásait a legkézenfekvőbben, ám kissé leegyszerűsítve úgy lehetne jellemezni, hogy “olyan, mint az IdeaPad, csak asztaliban.” Ez persze tényleg kicsit le van butítva, ám nem áll messze a valóságtól. Az IdeaCentre ugyanis se nem laptop, se nem PC, hanem inkább egyfajta hibrid megoldás, valahol a kettő között. Valahogy úgy kell elképzelni, mint egy monitort, melynek (korábbi modellek esetén) vagy a talpazata, (újabb daraboknál pedig)  a monitor hátulsó része kvázi maga a gép. Az ilyen és ehhez hasonló megoldásokat hívják all-in-1 PC-nek. Az első IdeaCentre-t még 2008-ban mutatta be a Lenovo, ez volt a K210. Csakúgy, mint nagyjából az összes szériának, az IdeaCentre-nek is több al-sorozata létezik, ilyen az A-széria, B-széria, K-széria, Q-széria, Y-széria, de az IdeaCentre a gamingből is szerette volna kivenni a részét, így 2020-ban piacra dobták az IdeaPad Gaming 5i-t, illetve 2013-ban még egy tablet-hibriddel, a Lenovo IdeaCentre Horizonnal is előrukkoltak. 2015-ben piacra dobták továbbá a Lenovo IdeaCentre Stick 300-at is, ami tulajdonképpen egy számítógépbe vagy tv-be dugható, USB-számítógép.

 

Ideacentre AIO 300
(A képen az Ideacentre AIO 300 látható)

 

 

Lenovo Thinkpad

 

 lenovo thinkpad logo

 

Mint ahogyan azt kicsit feljebb, a cég történetét bemutató bekezdésben említettük, a Thinkpad széria 1992-ben (Thinkpad 700, később 700T), az IBM égisze alatt látott napvilágot és egészen a 2005-ös IBM/Lenovo fúzióig, hozzájuk is tartozott. A Thinkpad elnevezés egyébként a “Think”, azaz gondolkodik kifejezésből ered, ami 1920 körül az IBM szlogenje volt. Az IBM a Thinkpad 700 / 700T-t követő bő egy évtizedben sikert-sikerre halmozott, az egyre csak növekvő felhasználói és rajongói bázisnak köszönhetően, sorra dobta piacra az újabb-és-újabb Thinkpad modelleket. 

A Thinkpad pedig bár nem csupán megvetette, hanem be is betonozta a lábát az üzleti szférába, a kétezres évekre a piac kezdett átalakulni, bővülni, az üzleti gépek mellett pedig megjelentek a konzumer (otthoni vagy általános felhasználásra szánt), illetve a gamer laptopok is. Ez a fajta piaci változás a Thinkpad sikereire ugyanakkor nem volt hatással, az üzleti szférában akkortájt ugyanis aligha akadt méltó kihívója. Ezt volt hivatott alátámasztani az a tény is, hogy nem csupán a multiknál és a nagyvállalatok többségénél, de még a NASA-nál is a Thinkpad volt az úgynevezett “céges gép”. Egyik oka ennek természetesen maga a megbízhatóság, az, hogy egy Thinkpad az mégiscsak egy Thinkpad és mint olyan, tényleg az egyik, ha nem a legmegbízhatóbb megoldás, a másik pedig nem más, mint a széria legendás strapabírósága. A Thinkpadek strapabíró gépházai ugyanis masszív, katonai szabványoknak megfelelően tesztelt (12 katonai teszt + 200+ minőség-ellenőrzés), high-tech kompozitokból készülnek, melynek célja, hogy a Thinkpadek ne csak az ütésnek, a pornak vagy a súlytalanságnak álljanak ellen, de a forróságnak és az extrém hidegnek is. Népszerűségük és masszivitásuk okán a Thinkpadek egyes modelljei ráadásul még a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is kiállítási darabok. Egyéb jellemzőjük továbbá a nagyobb kapacitású akkumulátor, az ebből egyenes arányosan következő magasabb üzemidő, a többszörösen díjazott, kényelmi szempontból verhetetlen billentyűzet, illetve az egeret/touchpadet mintegy helyettesíthető TrackPoint is.

A 2005-ös felvásárlás óta pedig a Thinkpad egyrészt már a Lenovo elsőszámú és azóta ikonikussá is vált kereskedelmi produktuma, másrészt pedig csakúgy, mint például gamer-berkekben az Acernek a Predator vagy az ASUS-nak a ROG, a Thinkpad fogalomként is már egyfajta definíciója lett a cégnek. Dacára annak, hogy a felvásárlást követően felhasználók és részvényesek milliói tartottak összeszorult torokkal attól, hogy a Thinkpad új gazdája vajon beszántja-e a szériát, a Thinkpad a Lenovonál jobb kezekbe aligha kerülhetett volna. A cég ugyanis nem csupán szolgai módon átvette, de bőven tovább is gondolta az IBM örökségét, így születhettek meg a szériához tartozó olyan egyéb alcsaládok is; mint az L-sorozat (belépő szint), az X-sorozat (ultrakönnyű és ultravékony), a Yoga-sorozat (2-in-1 táblagép), a P-sorozat (workstation), az E-sorozat (középkategória), illetve a T-sorozat (csúcskategória). 

Lenovo Thinkpad P széria 

A Lenovo Thinkpadek ISV-hitelesített (független szoftverkereskedők) P-szériája a könnyen hordozható, kompakt kialakítást, a workstationök erejével és a Thinkpadekre jellemző masszív, katonai szabványoknak megfelelően tesztelt, high-tech kompozitból készült gépház strapabíróságával ötvözi. Így pedig a P-szériában minden olyan esszenciális erény megtalálható, melyek a Thinkpadeket kiemelik a tömegből. A P-szériában található dedikált Quadro VGA-nak köszönhetően, a sorozathoz modelljei mind külsőségeikben, mind pedig teljesítményüket tekintve kompromisszummentesek. A CAD programokra és egyéb komolyabb számításokat igénylő, hardverigényes feladatokra optimalizált, Nvidia Quadro P videokártyák videóvágásra, illetve tervezői programok futtatására egyaránt alkalmas. Mivel P-szériás Thinkpadeknek nem csupán a teljesítményük, de a hűtésük is kiváló, így használata elsősorban 3D modellezőknek, építészeknek, grafikai tervezőknek és mérnököknek ajánlott. Népszerű modellek: Lenovo P1, P14, P15, P17.

Lenovo Thinkpad E széria

Az E-széria nem más, mint a Thinkpad kvázi pénztárcabarát üzleti megoldása, amely főként az irodai, vállalati dolgozók igényeinek lefedésére szakosodott. Lévén, hogy az E sorozat egy “hagyományos” értelemben vett üzleti laptop, -vagyis videokártya nincs a csomagban-, workstation feladatokra nem, csakis üzleti teendőkre alkalmas. Az E-széria laptopjai megfizethetők, megbízhatók, ám pont az alacsonyabb árazásnak köszönhetően, kasztnijuk bár talán a legvastagabb a szériák között, egy leheletnyivel azért gyengébb minőségű, polikarbonát ötvözetből készülnek. Az E sorozat ráadásul az egyetlen a családban, amelynek nincsenek touchos verziói. Érdemeiből azonban mindez mit sem von le, billentyűzete, élettartama és tartóssága ugyanis ízig-vérig Thinkpad. A remek ár/érték aránynak köszönhetően, az E sorozatban főként azok a cégek, munkahelyek és felhasználók találják majd meg a számításaikat, akik jó áron szeretnének, prémium, de esetenként azért kompromisszumokat igénylő megoldást találni. Népszerű modellek: Lenovo E15, E14, E14 Gen2, E15 Gen2.

Lenovo Thinkpad L széria

Az L-szériás Thinkpadek bár az E sorozathoz hasonlóan inkább egy szélesebb kört, semmint egy bizonyos réteget céloznak, itt-ott azért némiképpen eltérnek egymástól. Az E sorozathoz képest az L egyrészt valamivel kisebb és vékonyabb, így pedig mobilisabb darabokat kínál, a sorozat ráadásul már 2-az-1-ben YOGA megoldással is operál. Az L sorozat darabjai ráadásul már nagyobb aksival, így pedig hosszabb üzemidővel rendelkeznek. Összességében tehát a Lenovo Thinkpad L sorozata a középkategória teteje, vagyis az, ami úgy járatja csúcsra a felhasználói élményt, hogy közben árazásban a középkategória közepe-alja felé konvergál. Szintén nagy különbség még az E sorozathoz képest, hogy az L-szériás modellek jóval komolyabb biztonsági rendszerrel operálnak; köztük ujjlenyomat olvasóval, webkamera takaróval, adatvédelemmel, valamint Windows Hello arcfelismerővel. Processzoruk erős, nagy teljesítményű, VGA-s verzió ugyanakkor nincs belőlük. Ajánlott azoknak, akik kisebb, 13”-as, esetleg 2-az-1-ben megoldásokban gondolkodik, továbbá szívesen élvezné a Thinkpadek minden létező előnyét, ám mégse szeretne vagyonokat költeni egy laptopra. Népszerű modellek: Lenovo L13, L13 Yoga, L14.

Lenovo Thinkpad X széria

Az X20-szal útjára indult és az utóbbi években méltán népszerű X sorozat, könnyű és kompakt kialakításával és jellemzően 12”-es kijelzőjével főként a sokszor és sokat utazó üzletembereket szólítja meg, melyet a hosszú akkumulátor idő, a Thinkpadekre jellemző tartósság és strapabíróság egészít ki. Az X-széria sokoldalú, biztonsági funkcióinak repertoárjában pedig minden helyet kapott, aminek illik. Az X sorozat az egyik olyan szériája a Lenovonak, ami valóban zokszó nélkül birkózik meg az extrémebb időjárási vagy környezeti körülményekkel. Fanfavorit modellek: X13 Yoga, X13 Gen2. 

Lenovo Thinkpad X1 széria

A minden fronton prémium, 2011-ben útjára indult Thinkpad X1 szériában ultrabookok és 2-az-1-ben modellek egyaránt megtalálhatók, ráadásul a világ első összehajtható laptopja is az X1 családhoz tartozik. A sorozat modelljeit elsősorban a rendkívül vékony kialakítás, a könnyített súly, illetve a jelentősen megrövidült töltési sebesség jellemzi. A méretezést tekintve viszont aligha lehet általánosítani, az X1 családben ugyanis 13.3”-mas, 14”-es és 15”-ös modellek is megtalálhatók. Népszerű modellek:X1 Carbon, X1 Extreme, X1 Yoga, X1 Fold.

Lenovo Thinkpad Yoga széria

A Thinkpad Yoga sorozat az üzleti ultrabookok erényeit, a Yogák összes jó tulajdonságával ötvözve teremt új műfajt, széles eszköztáruknak köszönhetően ugyanis laptopként, tabletként, sátorként és állványként is hibátlanul használhatók. Paneljük érintős, kis méretezésük ellenére pedig akkumulátor idejük is kifejezetten kedvező. Kényelmes kialakítása és méretezése okán gyakorlatilag bármely területre ajánlott. Népszerű modellek:S1 Yoga 12, S3 Yoga 14, S5 Yoga 15.

Lenovo Thinkpad T széria

A Lenovo minden túlzás nélkül akár zászlóshajójának is tekinthető T-sorozata, vitán felül a cég legismertebb, legszélesebb körben elterjedt és használt szériája, melynek méltán óriási népszerűsége továbbra is töretlen. A T sorozat egyértelműen a felsőbb üzleti réteget célozza meg, akik még az egyébként is prémium minőséget még magasabb színvonalon szeretnék élvezni. Rendkívül magas akkumulátor idő, gyors sebesség és erős, kompromisszummentes teljesítmény jellemzi. A T sorozat ráadásul úgy rendelkezik a legstrapabíróbb, innovatív magnézium-kompozit gépházzal, hogy ultrabook mivoltából mit sem veszítve, könnyű és vékony tud maradni. A ThinkShield Suite-nak köszönhetően pedig még biztonságtechnikailag is messze a T széria a Thinkpad család legerősebbike. A modern és az okos készenléti funkcióknak köszönhetően, a T-széria gyorsabban ébred és okosabban “alszik”, így pedig egyrészt jócskán több energiát takarít meg, másrészt meg hosszabb is a laptop élettartama. Népszerű modellek:T14, T14s, T470, T480s, T490.

 

 

lenovo thinkpad x1 carbon 8th

(A képen a lenovo Thinkpad X1 Carbon 8th látható)

 

Lenovo Thinkbook

 

lenovo thinkbook logo

 

A 2019-ben indult Thinkbook sorozat a Thinkpadek által kitaposott ösvényt gondolta tovább oly módon, hogy a széria gépei és 2-in-1 tabletei kvalitásaikat tekintve egészen hasonlók, külsőségeikben azonban modernebbek, funkcionálisan pedig több praktikus extrával (pl.: a modern standby-nak köszönhetően kevesebb, mint 0.5 másodperces ébredés az alvó módból), még magasabb biztonsági funkciókkal (SMB security) is rendelkeznek. Könnyebb, vékonyabb méretezésük okán ugyanakkor nem rendelkeznek Trackpointtal, nincsenek fizikai touchpad gombjaik, gépházuk viszont -szemben a műanyag borítású E-szériával,- alumínium. 

 

lenovo thinkbook 15

(A képen a Lenovo Thinkbook 15 látható)

 

 

Lenovo Yoga

lenovo yoga logo

 

A Lenovo Yoga sorozata valahol a konzumer laptopok és a tabletek határmezsgyéjén egyensúlyozik, sikeresen lefedve ezzel tulajdonképpen két felhasználói bázist is, piaci sikere tehát így teljességgel magától értetődő. A 2012-ben indult széria egyébként két, egymástól egyszerre független, de mégsem teljesen független al-sorozattal operál: A hagyományos YOGA-val, vagyis a kisebb, könnyebb, 2-in-1 sorozattal, ami hiányosságai (így például a trackpoint hiánya, alumínium ház) okán, inkább a konzumer felhasználókat célozza, míg a Thinkpad YOGA egyszerre 2-in-1 és üzleti is, vagyis a billentyűzet kialakítása, a Trackpoint megléte, a strapabíró magnézium-ötvözet kasztni és zsanérozás a Thinkpadeket, a tablet funkció pedig a YOGA-kat idézi.

 

Yoga 9i (15

(A képen a Lenovo Yoga 9i - 15" Intel látható)

 

 

Lenovo Legion

lenovo legion logo

 

A 2017-ben, az Y520-al és az Y720-al debütált Legion sorozatot szerintem egy gamernek sem kell bemutatni, hiszen a videojátékos és e-sportos berkekben méltán népszerű Lenovo notebook, közel sem véletlenül hivatalos partnere és szponzora az Apex Legends: Global Series e-sport bajnokságnak. A laptop (7-széria, 5-széria, Y-széria) és PC (Cube, vagyis C-széria, Tower, vagyis T-széria, Legion Y Desktops) fronton egyaránt óriási népszerűségnek örvendő gamer sorozat, bizony ízig-vérig játékra teremtetett. A Legionre természetesen a gamer gépekre általánosan jellemző sajátosságok szintén igazak; teljesítménye mind az erős CPU-nak, mind pedig a dedikált VGA-nak köszönhetően kompromisszummentes, a frameket sem szűk marokkal méri, külsőségeiről pedig már messziről lesüt, hogy melyik ligában is játszik. A Legionökre jellemző továbbá a magasabb hatásfokú, Legion Coldfront 3.0 hűtő rendszer, amely intelligens szívó rendszerrel, dupla ventilátoros kialakítással, négycsatornás elszívóval és többféle ventilátor-üzemmóddal operálva járatja csúcsra a hűtés fogalmát. A Legionök billentyűzete szintén kiemelkedő, - persze nem annyira, mint a Thinkpadeké, de ugye más is a célközönség.

 

 

lenovo legion 5 pro

(A képen a Lenovo Legion 5 Pro látható)

 

 

Lenovo ThinkCentre

lenovo thinkcentre logo

 

A ThinkCentrenem más, mint a Lenovo saját asztali megoldása még az IBM-es időkből, egészen pontosan 2003-ból. A ThinkCentre modellekre nem érvényes egységes kialakítás, pontosabban nincs kőbe vésve, hogy asztalinak vagy all-in-1-nak kell-e lenniük, lehet ilyen is, olyan is, a közös bennük a célterület, vagyis, hogy üzleti felhasználásra, azon belül is inkább kisvállalkozások számára lett szánva, modell függvényében erős CPU-val, közepesen erős VGA-val és multi-monitor támogatással operálnak. A gépház acélból készült, a könnyű szerelhetőség vagy bővíthetőség érdekében pedig szerszámok nélkül is egyszerű hozzáférni a komponensekhez. A 2005-ös fúziót követően, a Lenovo természetesen a ThinkCentre brandet is továbbvitte és összesen három sorozat is kinőtte magát a megoldásból; a ThinkCentre A-széria, a ThinkCentre M-széria és a ThinkCentre Edge. 

 

 Lenovo ThinkCentre M700 Tiny

(A képen a Lenovo ThinkCentre M700 Tiny látható)

 

 

Lenovo ThinkServer (ThinkSystem)

 

 lenovo thinkstation logo

 

A ThinkServer 2008 és 2017 között futott és, mint ahogyan a nevéből is sejthető, egyfajta saját, lebutított, ennek okán viszont könnyen kezelhető és karbantartható szerverként funkcionált kisvállalkozásoknak. Az első modell a TS100 volt, a szervergép működése pedig az IBM saját fejlesztésű technológiáján, az xSeries-en alapult. A szerver-csomagnak három funkciója volt: az EasyStartup, ami a szerver konfigurálását könnyítette meg, az EasyUpdate, ami a különböző hardverekhez és firmwarekhez tartozó frissítések letöltését és telepítését volt hivatott megkönnyíteni, illetve az EasyManage, ami az egy közös konzolról érkező szerverek teljesítményét monitorozta. A ThinkServer hivatalosan 2017-ben megszűnt, 2019-től viszont ThinkSystem névvel viszi tovább a szerverek örökségét a Lenovo.

 

lenovo thinkserver

(A képen egy Lenovo ThinkServer látható)

 

 

ThinkStation

A Lenovo ThinkStation megoldása nem más, mint a munkaállomások asztali megfelelője, vagyis egy PC workstation. Tulajdonképpen ugyanazt a célt hivatott szolgálni, mint a workstation laptopok, csupán nem mobilis, hanem asztali számítógép formában. Az első ThinkStationt 2008-ban mutatta be a Lenovo, ez volt az S10. Típusa válogatja, hogy egy adott ThinkStation modell milyen kialakítással bír, a legjellemzőbb a hagyományos tower formátum (E-széria, S-széria, C-széria, D-széria), de egyes modellek, kiváltképpen a P-széria darabjai, előfordulnak kicsi, közepes és úgynevezett compact tower formában is, sőt az újabbak akár ilyen-olyan kialakítással is megtalálhatók.

 

lenovo thinkstation p-sorozat

(A képen a Lenovo ThinkStation P-sorozata látható)

 


GYIK:

 

K: A Lenovo egy kínai vállalat?

V: Igen, a Lenovo Group Limited-et Pekingben alapította meg Liu Chuanhi, 10 mérnök társával az oldalán 1984-ben.

 

K: A Lenovo laptopok megbízhatók?

V: A Lenovo üzleti laptopjai az egyik legmegbízhatóbb notebook-ok a piacon, fej-fej mellett a HP és a Dell üzleti laptopjaival.

 

K: Hol található a Lenovo székhelye?

V: A Lenovo több, szám szerint három székhellyel is rendelkezik. Egy van az Egyesült Államokban, egy Kínában és egy Szingapúrban.

 

K: Mik a Lenovo leányvállalatai?

V: A Lenovo-nak több fontosabb leányvállalata is volt az évek során, külön említést érdemel azonban a Medion AG és a Motorola Mobility LLC. 

 

K: Ki a Lenovo cég alapítója? Kinek a nevéhez köthető a Lenovo márka?

V: A Lenovo-t Liu Chuanhi alapította, a mai ismert cégnév azonban csak 2003-ban született meg.
 
 

K: A Lenovo kínai laptopokat gyárt?

V: A cég kínai gyökerű, így a technológia is, ám a Lenovo-nak szerte a világon találhatók kirendeltségei.