IRQL NOT LESS OR EQUAL kékhalál kijavításának megoldása

IRQL NOT LESS OR EQUAL kékhalál kijavításának megoldása

Friss telepítést követően kék halálozik (BSOD) a laptopod? Szeretnéd megoldani az IRQL NOT LESS OR EQUAL problémát Windows 10-en? Mi az az Intel Rapid Storage és miért fontos? Segítünk!

Miért lép fel az IRQL NOT LESS OR EQUAL kékhalál probléma?

 

Az IRQL NOT LESS OR EQUAL egy gyakori, NVMe SSD-ket érintő jelenség, ami általában akkor szokott jelentkezni, ha a Windows az automatikus driverezés során nem, vagy nem megfelelő formában rakja fel az NVMe SSD illesztőprogramját. Ilyen esetben pedig kénytelen vagyunk manuálisan pótolni a szükséges drivert.

A bsod során fellépő probléma több okra is visszavezethető, a problémát ugyanis RAM és alaplap hiba egyaránt okozhatja, ám míg egy esetlegesen fennálló memória hibáról egy RAM teszttel könnyedén meggyőződhetünk, szükség esetén pedig az érintett modul ráadásul még cserélhető is, addig egy alaplap hiba már kényesebb kérdés.

 Stop Code: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

A hibakód kíséretében fellépő kék halálon egyes esetekben akár egy újratelepítés is segíthet, ám ez elsősorban inkább a szoftveres problémák kizárására szolgál. Bár ennél a hibánál a szoftveres eredetű problémák, pláne egy friss rendszer esetén ritkábbak, azért a rendszer újrahúzását még így célszerű lehet elvégezni. 

Amennyiben azonban ez sem hozott megoldást, úgy tapasztalatunk alapján az IRST driver telepítése orvosolhatja a problémát. Ez persze abban az esetben jelenthet megoldást, ha a gépben egyébként PCIe/NVMe SSD található. Amennyiben a manuális IRST driver telepítése sikeres volt, a kék halál probléma jó eséllyel rögtön megoldódik.



IRQL Kékhalál kijavítása Intel Rapid Storage driver telepítésével

 

 

intel rapid storage letöltés

 

  • Kattintsunk a “download”-ra,  a letöltés pedig már el is indul.

  • A letöltést és a fájl kicsomagolását követően jobb klikk a Tálcán lévő Start Menüre, a legördülő menüben pedig kattintsunk az “Eszközkezelőre”.

  • Az “Eszközkezelőben” nyissuk le a “Tárolóvezérlők” menüpontot.

  • Jobb klikkel kattintsunk a “Szabványos NVM Express-illesztő”-re, majd az “Illesztőprogram frissítése” opcióra.

nvme ssd driver frissítése

 

  • Válasszuk az “Illesztőprogramok keresése a számítógépen tallózással”, majd a “Választás a számítógépen található illesztőprogram-listából opciót.

nvme ssd driver frissítése 2

nvme ssd driver frissítése 3

 

  • Kattintsunk a “Saját lemez…” gombra, majd a “Tallózás…”-ra.

nvme ssd driver frissítése 4

nvme ssd driver frissítése 5

 

  • Válasszuk ki a korábban letöltött és kicsomagolt mappát és kattintsunk a “Tovább”-ra.

Ezt követően két lehetőség közül választhatunk: SATA-RAID vagy Szabványos NVM Express-illesztő.

  • SATA-RAID esetén tallózzuk be az "iaStorAC"-t és válasszuk az IRST PCIe opciót. 

  • Szabványos NVM Express-illesztő esetén tallózzuk be az "iaAHCIC"-t és válasszuk a a Szabványos NVM Express-illesztő opciót.

Az imént eszközölt beállítások pedig egy újraindítást követően már érvénybe is lépnek. 

 

GYIK:

K: Hogyan oldható meg az IRQL NOT LESS OR EQUAL Windows 10 probléma? 

V: Az említett kékhalál, azaz BSOD az NVMe SSD IRST driverének manuális telepítésével orvosolható. Ennek módjáról feljebb írtunk bővebben.

 

K: Mi a IRQL NOT LESS OR EQUAL probléma megoldása? 

V: A probléma megoldására, az Intel Rapid Storage manuális telepítése javasolt. Ez megszünteti az NVMe SSD okozta bsod.

 

K: Mit lehet tenni, ha a Windows 10 frissítése után IRQL NOT LESS OR EQUAL kékhalál van?

V: A hibát sokszor NVMe driver hiánya okozza, fentebb részletezzük, hogyan lehet a problémát megoldani. Ilyen esetekben még a bluescreenview oldalt is érdemes szem előtt tartani, az oldalon ugyanis meg tudjuk nézni, hogy mi okozta az esetleges kékhalált, ha pedig az eseménynapló is le tudta menteni a problémát, akkor még azt is meg tudjuk nézni, hogy melyik driver, esetleg program a probléma forrása. 

 

K: Mi az a Windows 10 Stop Code error, mi okozza és, hogy lehet megoldani?

V: A Stop Code gyakorlatilag maga a kékhalál jelenség, amit általában egy, a rendszer működését érintő kritikus hiba generál. Ilyen például az, ha az NVMe tárolóvezérlő nincs megfelelően feldriverezve. Ennek megoldását feljebb találod.