Hogyan vásároljunk használt Dell Latitude laptopot az eBay-en?

Hogyan vásároljunk használt Dell Latitude laptopot az eBay-en?

Hogyan vásároljunk és válasszunk használt Latitude notebook-ot a külföldi piaci és/vagy aukciós oldalakon? Érdemes-e egyáltalán ott (is) keresgélni vagy bőven elég ezt magyar viszonylatban megtenni? Milyen kockázatokkal vagy veszélyekkel jár például eBay-en vásárolni használt laptopot? Jelen cikkünkben most ezt a témát járjuk körül, részletesen bemutatva ennek minden előnyét és hátrányát, illetve az összes felmerülő pro és kontra érvet.

Nem egyszerű a használt online piactéren kiigazodnia annak, aki másodkézből szeretne üzleti, -jelen esetben ugyebár Dell - laptophoz jutni. Ez nyilván már hazai viszonylatban sem feltétlenül könnyű művelet, ám, ha tovább gondolkodunk a magyar piactérnél, úgy a dolgunk jóllehet még ennyire sem lesz egyszerű. Egyrészt, mert már az itthoni kínálat akár gyártó specifikusan is zavarba ejtően bőséges, így ez azzal, hogy a keresést nemzetközi frontra is kiterjesztjük, a dolog csak még tovább bonyolódik.  

 

Miért pont Latitude-ot válasszunk?

 

Mi tagadás, a gyártó notebookjai közül az online piactéren elsősorban inkább a Latitude szériából érdemes választani, ennek pedig pofonegyszerű oka van: a Latitude-ok ugyanis gyakoriak, ízig-vérig és minden létező alkatrészükben és komponensükben prémium darabok, amelyek hosszú szavatossági idővel, alacsony meghibásodási rátával és kiváló ár/érték aránnyal rendelkeznek. Valahogy úgy, mint a konkurens Lenovonál a T vagy az X széria. Mindez persze nem csupán a használt Dell-ekre, hanem, mint ahogyan azt a “Hogyan válasszunk és vásároljunk használt laptopot?” és az “Új vagy használt laptopot érdemes-e venni?” cikkekben is kifejtettük, a használt üzleti laptopokra összességében is igaz. A Latitude-ök kiváló tulajdonságai miatt így rengeteg cég tömegesen vásárolja e márkát és így leselejtezéskor szintén tömeges kerülnek ki a piacra ezek a gépek.

 

TOP 3 13.3”-as Dell Latitude másodkézből

 

Bár az üzleti Dell-ek java összességében bátran ajánlható, még ebből a tömegből is van három modell, melyek másodkézből történő vásárlása hatványozottan ajánlott. 



  • Dell Latitude 7300 (2019)

  • Dell Latitude 7390 (2018)

  • Dell Latitude 7380 (2017)



Ha használtan szeretnénk prémium Dell-hez jutni, úgy ezzel a három modellel még annyira se nyúlhatunk mellé, mint bármely másik üzleti Latitude-del (vagy akár Precision-nel), hiszen mindhárom modell azonosan erős eszköztárral rendelkezik, így egy esetleges rossz vásár kockázata nemhogy minimális, hanem tulajdonképpen mikroszkopikus.

 

  • High-end”, prémium anyaghasználat

  • Két slotos memória tárhely az esetleges bővítések érdekében (újabb laptopoknál ez egyre ritkább!)

  • NVMe SSD-t támogató M.2-es slot

  • Könnyen cserélhető akkumulátor

  • Töltést és dokkolást támogató Thunderbolt 3 port

  • Opcionálisan ujjlenyomat olvasóval és Windows Hello arcfelismerős bejelentkezést is támogató IR kamerával ellátott modellek. 

  • A gyárilag elérhető belépő szintű (low end) konfiguráció ezen modellek esetén az i5, 8GB RAM és a 256GB SSD, míg a high end az i7, 16GB RAM és 512GB SSD. Persze mivel könnyen szerelhető, így pedig ugyanennyire könnyen bővíthető modellekről van szó, a memória és a tárhely mennyisége kedvünkre variálható. 



A legnépszerűbb Latitude-ök az online piactéren (eBay)

 

Hasonlóan az Intel Core processzorainál jellemző i3, i5, i7, vagyis a “jó”, “jobb”, “legjobb” szisztémához, a Latitude-ök is nagyjából ezen besorolás alapján, ugyanúgy három kategóriára bonthatók: 3000, 5000 és 7000.

 

A 3000-es, vagyis a “jó” sorozat:

 

A Latitude 3000-es sorozata bár valóban jónak definiálható, az online piactéren nem biztos, hogy ajánlott a beszerzésük - kivétel ez az alól persze az, ha szemtelenül jó áron tudnánk éppen hozzájutni. Olcsóbb szériáról lévén szó, célszerű őket a vásárlás előtt alaposan szemügyre venni, hogy akár kívül, akár pedig belül nem rendelkeznek-e valamilyen szépséghibával, esetleg kisebb-nagyobb hardveres problémával. (Mondjuk tény az is, hogy ez a megállapítás nem csupán a Dell Latitude 3000 szériájára, hanem úgy általánosságban a használt laptopokra is jellemző, így tényleg érdemes a cikk elején linkelt “Hogyan válasszunk és vásároljunk használt laptopot?” című bejegyzésben leírtak szerint választani.)

 

Az 5000-es, vagyis a “jobb” sorozat:

 

A Latitude 5000-es szériája értelemszerűen a belépő szintű 3000-nél már jobb, a Dell üzleti repertoárjában így pedig a középmezőnyben helyet kapó sorozat. A Latitude-ök között talán az 5000-es sorozat a legnépszerűbb és legelterjedtebb a felhasználók között, gyakorlatilag mindent tud, amire szükségünk lehet, de teszi mindezt a 7000-es sorozatnál kedvezőbb árazással.

 

A 7000-es, vagyis a “legjobb” sorozat:

 

A Dell 7000-es sorozata a high-end laptopok között is a felső kategória definíciója. A minőségbeli emelkedéssel nyilván kéz-a-kézben jár az árnövekedés is, ám kétségtelen, hogy a nívósabb és/vagy nagyobb cégeknél közel sem véletlenül esik a 7000-es szériára a választás, amikor flottás laptopokról van szó. Az 5000-res szériához képest nem mondható a széria megbízhatóbbnak, de anyaghasználata inkább fém, mint kompozit, amely szebb, vékonyabb és valamivel strapabíróbb gépházat eredményez.

 

Népszerű Latitude modellek az eBay visszajelzések alapján:

 

Bár nyilván nem annyira reprezentatív, némiképpen azért mégis jelzésértékű, hogy mely Latitude modellek kapták a legtöbb pozitív visszajelzést a vásárlók és felhasználók között. Ez pedig egyaránt egyfajta visszacsatolása a használt piac létjogosultságának, a Latitude laptopok vitán felül hosszú szavatosságának, illetve az adott modellek vagy sorozat felhasználóbarát ár/érték arányának.

14”-es 7000 (74xx) modellek: A7400, a 7480 és a 7490 tulajdonképpen a 14”-es verziói a 13.3”-as 73xx-as szériának, a különbség pedig egyrészt a méretezésben, másrészt pedig némi egyéb, kisebb-nagyobb extrában (touchpoint egér és plusz gombok, ethernet jack) érhető tetten. 

12”-es 7000 (72xx) modellek: A Latitude 7280-at és 7290-et felvonultató 12”-es sorozat azon egyszerű oknál fogva nem aratott osztatlan sikert annak idején, mert tulajdonképpen nem voltak többek egy 13”-as géptestbe zárt, 12”-es kijelzőjű darabnál. Ennek okán pedig újkori árukat nem érték meg, csakis egy kövér leárazáson, illetve a használt piacon volt érdemes beszerezni őket. 

5000-es sorozat: Mint ahogyanazt az imént említettük, az 5000-es széria maga a középmezőny, így pedig talán a legnépszerűbb és legtöbbek által ismert sorozat. Amennyiben high-end, vagyis felsőkategóriás megoldásban gondolkodunk, úgy nyilván a 7000-es szériát fogjuk favorizálni, ám, ha a lehető legjobb ár/érték arányú megoldást keressük, úgy az 5000-es sorozat lesz majd a befutó. Fontos azonban, hogy, ha egy 5000-es darab árazása már túlságosan is kedvezőnek hat, úgy érdemes a kijelzőnek alaposabban utánajárni, a széria alsó szegmensébe tartozó alapmodelleket ugyanis HD (1366x768) kijelzővel gyártották. Népszerű és közkedvelt modellek: 5300, 5290, 5490.

 

Konklúzió:

 

Mindent összevetve egy másodkézből származó modern, üzleti laptop (függetlenül attól, hogy az egy Dell, egy Lenovo vagy egy HP) minden felhasználó, illetve bármely korosztály számára kiváló választás. Egyrészt, mert mivel minőségi alkatrészekből és valóban szakértő tervezői, mérnöki munka áll mögöttük, a szavatosságuk, így pedig az élettartamuk is jelentősen magasabb, mint a konzumer és/vagy gamer társaiké, másrészt pedig ár/érték arányban is nehezen lehetne jobb megoldásokat találni náluk. Arról nem is beszélve, hogy a használt piacnak köszönhetően jelentősen kevesebb e-hulladékot is termelünk, így pedig minél több használt notebook pörög a piacon, az annál kevesebb újat jelent, amely a nap végén sokkal kedvezőbben hat a környezetünkre is. A témáról a “Mennyire környezetbarát a használt laptop?” című cikkünkben írtunk bővebben.