Hogyan teszteljük a Dell laptopok akkumulátorát Dell Diagnostics segítségével?

Hogyan teszteljük a Dell laptopok akkumulátorát Dell Diagnostics segítségével?

Mi az a Dell Diagnostics? Hogyan tudjuk tesztelni a Dell laptopok akkumulátorának állapotát? Hogyan győződhetünk meg egy Dell notebook aksijának elhasználódásáról? Cikkünkben most minden, ezzel kapcsolatos kérdést megválaszolunk, illetve megmutatjuk azt is, hogyan tudjuk ezt akár a BIOS-ban is ellenőrizni.

A Dell notebookok esetén két beépített gyári opció van az akkumulátor elhasználódásának megnézéséhez: Az egyik a BIOS-ban történő ellenőrzés, ez kevésbé pontos, mert nem pontos százalékot ír (pl. csak azt írja, hogy excellent, good, fair), a másik pedig a Diagnostics használata.

 

Az akkumulátor állapotának ellenőrzése a BIOS-ban

 

Ez a módszer egy fokkal egyszerűbb és gyorsabb, cserébe viszont kevésbé pontos, mintha a gyártó diagnosztikáját használnánk.

1. Kapcsoljuk be a gépünket és nyomjuk meg indítás közben többször az F2 billentyűzetet, amíg nem jutottunk be a BIOS-ba. (A notebookok BIOS-ába és boot menüjébe történő belépésről a Hogyan tudom elérni a laptopom BIOS-át boot menüjét című cikkünkben írtunk bővebben.)

2. Amint bejutottunk a BIOS-ba, keressünk meg a bal oldalt található "General" sort és kattintsunk rá.

3. Kattintsunk a “General” fül alatt található "Battery Information" opcióra, melynek hatására egy akkumulátor ikon válik majd láthatóvá.

4. Az imént megjelent akkumulátor jel mellett egy százalékot fogunk látni, ez azonban még nem az elhasználódás mértékét, csupán az akkumulátor aktuális töltöttségi szintjét jelzi. Az elhasználódás mértékéről csakis az akku jel alatti "Health" utáni szöveg a tájékoztató jellegű. A "Health: Excellent" kiváló, a "Good" közepesen jó, a "Fair" már gyenge, a "Battery needs to be replaced" pedig csereérett állapotot jelez. 

 

Dell laptop akkumulátor élettartamának ellenőrzése régebbi BIOS-okban

A laptop akkumulátor élettartamának ellenőrzése régebbi BIOS-okban

 Dell laptop akkumulátor élettartamának ellenőrzése új BIOS-okban

A laptop akkumulátor élettartamának ellenőrzése új BIOS-okban 

 

A Dell Diagnostics használata akkumulátor ellenőrzésre

 

1. Kapcsoljuk be gépünket és nyomjuk meg annyiszor az F12 gombot, amíg a Dell diagnosztikájának képernyője meg nem jelenik.

2. A diagnosztikai képernyő megjelenését követően a rendszer rögtön megkérdezi tőlünk, hogy: "Were color bars displayed?", azaz "Megjelentek e csíkok a kijelzőn?". Nyomjunk egy “yes-t”, majd az ESC billentyűzettel szakítsuk meg a diagnosztikát. 

3. Nyomjuk meg a felül található "System Health" fület.

4. Rögtön ezután sok sornyi adat jelenik majd meg előttünk, de jelenleg csak a "Primary Battery Health" sor fog kelleni nekünk, ez mutatja ugyanis, hogy akkunk egészsége pontosan hány százalékos. A 100% a tökéletes, új állapotot, a 0%-os érték pedig a teljesen halott állapotot jelzi. 50%-os érték esetén körülbelül a gyári üzemidő felére számíthatunk.