Hogyan tartsuk az akkumulátort az optimális töltöttségi határértéken belül?

Hogyan tartsuk az akkumulátort az optimális töltöttségi határértéken belül?

Az akkumulátorok kényes eszközök. Persze nem annyira, mint mondjuk az alaplapon található IC-k és tranzisztorok, de azért kényesek. Az aksiknak ugyanis minden egyes használat során csökken a várható élettartamuk, előbb-utóbb pedig  végérvényesen és visszafordíthatatlanul is elhasználódnak.

Bár az akkumulátorral, annak kalibrálásával, várható élettartamának megbecsülésével, illetve, hogy mit tegyünk és ne tegyünk annak érdekében, hogy az aksink minél tovább bírja a gyűrődést, már több ízben is foglalkoztunk. Van azonban még egy trükk, amit az elhasználódás mértékének tovább minimalizálása érdekében, nem árt elsajátítani.

A trükk alatt egyébként egy, konkrét szoftver használatát értjük, ami pedig nem más, mint a Battery Limiter. Persze hasonló megoldása van az ASUS-nak (ASUS Battery Health Charging) és a Lenovonak (Lenovo Vantage) is, ám mivel azok gyártó-specifikus szoftverek, így értelemszerűen csak az adott márkához tartozó modellekre elérhetők. A Battery Limiter-nek ugyanakkor nincsenek ilyen jellegű korlátai, így az bármelyik gyártó laptopjára letölthető és használható. Az egészben pedig a legjobb, hogy maga a program teljesen ingyenes.

A program működése végtelenül egyszerű, a telepítést követően nekünk csupán azt kell meghatároznunk, hogy pontosan mely értékek legyenek az akkumulátor töltöttségének alsó- és felső határai. Az említett határértékeket egy csúszka segítségével tudjuk beállítani, a charge limitet, vagyis a felső értéket rögtön az első, míg az alsó, vagyis a low charge limitet, a settings fül alatt található csúszkán tudjuk szabályozni. Annak idején az úgynevezett 40-80 szabályt pontosan annak reményében találták ki, hogy használatával az aksi öregedése némiképpen lassítható legyen, ám ez a szabály később már indokolatlanul szigorúnak hatott, így a minimum határérték manapság már inkább a 20%-hoz közeli alsó tartományhoz konvergál.

 

a battery limiter felülete

 

A Battery Limiter kis panele folyamatosan tájékoztat minket a töltöttség aktuális állapotáról, valamint arról, hogy mi magunk pontosan milyen minimális és maximális határértékeket határoztunk meg. A lényeg úgyis a mértékletesség, vagyis jelen esetben az, hogy ne a hétköznapokban sokszor hibásan rögzült, 0% és 100% között ingázzon az aksi. Ennek okán még akkor sincs tragédia, ha a 20% és 90% lesz számunkra a kényelmes, de akkor azt próbáljuk meg betartani. Ezt értelemszerűen elég kényelmetlen állandóan figyelni, a Battery Limiter használata ugyanakkor jelentősen megkönnyítheti a dolgunkat.

Említettük, hogy mind a Lenovonak, mind pedig az ASUS-nak megvan a saját, hasonló kaliberű exkluzív megoldása, mi pedig most ugyan érintőlegesen, de kitérünk rájuk, hátha a Battery Limiter nem nyerte el mindenki tetszését. Fontos megjegyezni, hogy a Lenovo Vantage csakis a Lenovo, az ASUS Battery Health Charging pedig csakis az ASUS felhasználók számára elérhető.

 

Lenovo Vantage

 

A Lenovo Vantage a gyártó saját, házon belüli megoldása a témában, ami a Battery Limiterhez hasonlóan, szintén ingyenes. A Vantage nem csupán az akkumulátor töltöttségének szabályozásában brillírozik, de elég sok extra feature és custom beállítás is helyet kapott benne, úgy, mint a rendszer és egyéb szoftverek frissítéseinek kezelése, hardver vizsgálat, stb. Számunkra most viszont az energiagazdálkodási funkciók a fontosak, amiket egészen konkrétan a hardver settings > power fül alatt találunk. A Lenovo Vantage bár nem ad nekünk akkora szabad kezet, mint a Battery Limiter, az említett fül alatt azért így van lehetőségünk bekapcsolni az úgynevezett Conservation Mode-ot. Ez pedig nem engedi majd 60%-nál feljebb tölteni az aksit, így miután ezt a határértéket elérte, a töltés befejeződik. Van továbbá még egy Rapid Charge mód is, mely a normál tempóhoz képest, lényegesen gyorsabban tölti fel az akkumulátort, persze ez a megoldás hosszú távon épp ellenkezőleg hat az akkumulátorra, vagyis mivel fokozza a hőtermelést, az elhasználódás folyamatát is felgyorsítja.

 

lenovo vantage

 

ASUS Battery Health Charging

 

Az ASUS Battery Health Charging is egy teljesen ingyenes, persze szintén csak a gyártó felhasználói számára elérhető megoldás, ami rögtön három különböző energiagazdálkodási módot is kínál. A Full Capacity Mode tulajdonképpen a hagyományos mód, ez hagyja 100%-ra tölteni az akkumulátort. A Balanced Mode már kíméli az aksit, így mihelyt eléri a 80%-os töltöttséget, befejezi a töltést, míg a Maximum Lifespan Mode a 60%-os töltöttségi szint elérését követően teszi ugyanezt, azzal a különbséggel, hogy akkor kezdi el 60%-ra újra feltölteni az akkumulátort, ha a töltöttségi szint 58% alá esik. 

 asus battery health charging

 

Az új laptopok (és okostelefonok) akkumulátorát manapság már nem fenyegeti az a veszély, hogy a 100%-os töltöttségi szint után is tovább töltődnek, a csepptöltésnek köszönhetően ilyenkor ugyanis már rögtön hálózatról működnek tovább. Régen ez persze még nem így volt, így fordulhatott elő, hogy sok elektronikai eszköz akkumulátora túltöltődött és idő előtt megadta magát. Annak ellenére, hogy manapság már valamivel kényelmesebb a helyzet és talán az aksik sem annyira kényesek, egy kis odafigyelés, így pedig egy Battery Limiter, akár pedig bármelyik másik hasonló program használata azért nem árthat. 

 

K: Milyen negatív hatása van annak, ha egy laptop állandóan töltőn van?

V: Bár ez régen még valóban okozott problémákat, a mostani akkumulátorok élettartamát már nem befolyásolja, hogy mennyit vannak hálózatra dugva.

 

K: Mi lehet az oka annak, ha a laptop akkumulátora minden hirtelen, minden előjel nélkül lemerül?

V: Sajnos az aksi állapotára vonatkozóan sosem jó jel, ha az nem egyenletesen, hanem aránytalanul gyorsan merül, ilyenkor ugyanis szinte biztosan hibásan működik, amit orvosolni gyakorlatilag már csak cserével lehetséges.

 

K: Mi a megfelelő eljárási mód egy új laptop akkumulátorának első töltését illetően?

V: A régebbi technológiával készült akkumulátorokat, egy teljes feltöltési - lemerítési ciklussal még valóban “ki kellett sütni” a tényleges üzembe helyezés előtt, manapság szerencsére ezzel már nem kell bajlódni, az új aksiknak ugyanis már nincs szükségük ilyen megoldásokra.

 

K: Mi a laptop kalibrálásának helyes módja?

V: A laptop kalibrálásának helyes módjáról, az alábbi linken található bejegyzésünkben írtunk bővebben.

 

K: Lehetséges a laptopot akkumulátor nélkül használni?

V: Egy laptopot csakis áramforráson keresztül tudunk akkumulátor nélkül használni, így használat előtt győződjünk meg róla, hogy van-e a közelben hálózati áram.

 

K: A laptopom X% töltöttség (ez lehet akár bárhol az 50-90% közötti értékek között) mellett azt írja: "Csatlakoztatva, nem töltődik". Mit lehet tenni ilyenkor?

V: Amennyiben ez a jelenség nem a feljebb említett programoknak tulajdonítható, vagyis az akkumulátor rajtunk kívül álló okokból nem akar tovább tölteni, akkor könnyen elképzelhető, hogy töltő és/vagy akkumulátor hiba áll a háttérben. A legelső lépés ilyenkor, hogy amennyiben módunkban áll, próbáljuk ki másik töltővel. Ha ez sem hoz megoldást, érdemes még az eszközkezelőben eltávolítani az akkut (Microsoft ACPI szabványnak megfelelő rendszer vagy Microsoft tápadapter néven találjuk a telepek között). Ezt követően vegyük ki az akkut és indítsuk újra a gépet. A harmadik lehetőség, hogy a BIOS-ban csinálunk egy Load Defaultot. A BIOS eléréséhez a Hogyan tudom elérni a laptopom BIOS-át és boot menüjét? című cikkben találsz segítséget.