Hogyan kell billentyűzetet matricázni - Tutorial

Hogyan kell billentyűzetet matricázni - Tutorial

Hogyan kell billentyűzetet matricázni és mire érdemes figyelni közben? Számít-e az adott billentyűzet kiosztása és úgy egyáltalán: milyen technikája van egy laptop klaviatúra felmatricázásának? Cikkünkben most a billentyűzet matricázás fortélyait fogjuk bemutatni, pontról-pontra végigvéve azt az elsőtől az utolsóig, hogy Te is könnyedén elsajátítsd a matricázás minden csínját-bínyját. 

Ami fontos, hogy mivel ez a cikk egy adott gyártó (Lenovo) laptopjainak a billentyűzetére gyártott (azaz gyártóspecifikus) matricáról szól, ezért ügyelnünk kell, hogy az adott laptop márkával kompatibilis matricát válasszuk. A kompatibilitást itt elsősorban egyébként a billentyűk méretére és formájára, illetve az egész klaviatúra színére kell érteni, - a kiosztás más tészta, arról a Hogyan módosítsuk a billentyűzetkiosztást? - A billentyűzetkiosztás megváltoztatása című cikkben írtunk bővebben.

 

Tartalomjegyzék:

1. A billentyűzet tisztítása

  • Tudnivalók
  • Tisztításhoz ajánlott eszközök
  • Áttörlés
  • Mélyebb tisztítás - opcionális 

 

2. A billentyűzet matrica felhelyezése

  • Gombok ellenőrzése
  • Eszköz kiválasztása
  • Matrica felhelyezése
  • Ellenőrzés

 

A billentyűzet matricázás a gyakorlatban

 

  • 1. lépés: A billentyűzet tisztítása

     

  • Tudnivalók 

A billentyűzeteket amúgy is célszerű bizonyos időközönként alaposan megtisztítani a napi használatból eredő szennyeződések miatt - így teljesen evidens, hogy matricázás előtt is illik így tenni. Matricázás szempontjából a legfontosabb azonban, hogy a billentyűk felülete legyen annyira tiszta, amennyire csak lehetséges, a por és zsíros szennyeződések miatt ugyanis némi használat után leválhat a matrica. 

  • Tisztításhoz ajánlott eszközök:  

1. egy teljesen hagyományos konyhai papírtörlő, vagy:

2. mikroszálas törlőkendő, vagy:

3. például a drogériákban is kapható, fehér színű magic pad vagy ahhoz hasonló, sűrű szerkezetű szivacs. 

4. Tisztítószer:

Mindhárom opcióhoz a legegyszerűbb megoldás egy olyan átlagos ablakmosó használata, amiben nincs ammónia (a többségben nincs). Erős oldószerek (alkohol pl.) károsíthatják a billentyűk felületét. 

  • Áttörlés

Töröljük át a billentyűzetet, ügyelve, hogy ne nyomjuk rá túlságosan a törlőkendőt vagy papírt. Fontos, hogy egyrészt csak kis mennyiséget fújjunk magára a papírra, másrészt, hogy soha se a billentyűzetre, nehogy eláztassuk azt! 

  •  Mélyebb tisztítás - opcionális

A nagyon ínyencek persze fogkefével vagy ecsettel a billentyűk közötti, alatti réseket is megtisztogathatják vagy sűrített levegővel is kifújkálhatják a hézagokat. De az tényleg már haladó szint, a matricázáshoz nem feltétlenül létszükség. Ez utóbbi opciónál jobb vigyázni, mert ha túl erősen használja az ember, lerepülhetnek a billentyű sapkák.

 

  • 2. lépés: A billentyűzet matrica felhelyezése

 

Maga a felhelyezés alapvetően nem egy nagy mutatvány, kis odafigyeléssel és gyakorlással már rutinművelet, tény azonban, hogy a figyelem lankadásával, a hibaarány esélye is megnőhet. A legfontosabb nyilván az, hogy a megfelelő karakterekre mindig a megfelelő matricák kerüljenek és, hogy jól illeszkedjenek a matricák… tulajdonképpen ennyi.

  • Gombok ellenőrzése

Nyissuk meg pl.a https://www.iobit.com/en/keyboard-test.php billentyűzet tesztelő oldalt. Ha bármelyik karakternél elbizonytalanodunk, hogy az melyik magyar gombnak felel meg, akkor ezzel a lépéssel kezdjünk matricázás előtt, hogy biztosan megfelelő helyre kerüljenek a matricák (a művelet végén is használhatjuk az oldalt ellenőrzésre). Erre a lépésre főleg akkor van szükség, ha a Ctrl, Alt, Delete és egyéb hasonló gombok nem a szokványosak (pl. német billentyűzet esetén a Ctrl gombon Strg felirat van). Ha biztosak vagyunk a dolgunkban, természetesen kihagyható a lépés.

  • Billentyűzet kiosztások:

Fontos megjegyeznünk, hogy a matrica alapvetően a magyar billentyűzet kiosztással megegyező elrendezésben került kialakításra, így a betűket és számokat soronként egymás után fel lehet rakni. Ami viszont lényeges, hogy az amerikai kiosztásnál a hosszú í hiányzik, ezért annak helyét ne keressük, hiszen ez esetben az Altgr+j/i billentyű kombinációval írható le a karakter. Ezen kívül lényeges, hogy az enter kisebb, így a “ű” karakter a magyartól eltérően nem a 3., hanem a 2. sor végére kerül. Ez esetben szoftver segítségével “átrakhatjuk” a hosszú í gombot, pl. a jobboldali Ctrl helyére. Ennek a folyamatát a Hogyan módosítsuk a billentyűzetkiosztást? - A billentyűzetkiosztás megváltoztatása című cikkben írjuk le részletesen.

 

 

  •   Eszköz kiválasztása 

Valamilyen lapos, kicsi, kézreálló, műanyagból vagy fémből készült eszközt érdemes használni erre a célra, - pl. a csipesztől kezdve, a körömreszelőn keresztül bármi jó lehet. Akik szeretnek veszélyesen élni, használhatnak akár snitzert is. A matricák kiszedésekor is ezt érdemes használni, így rögtön azzal, nem pedig például ujjal kaparászva kiszedni az adott matricát a készletből. Ezt általában a matrica alsó felétől célszerű megkezdeni, óvatosan, de határozottan, hogy a matrica ki is jöjjön a keretéből, de ne is törjön meg. Ügyeljünk rá, hogy a matrica a céleszköznek csak épphogy a végén legyen, hogy a felhelyezés könnyű legyen, ha ugyanis túl nagy felületen ragad az eszközhöz, akkor nehéz leszedni róla. Ellenkező esetben viszont nehéz pozícionálni, mert arrébb csúszik a matrica az eszközön.

  •  Matrica felhelyezése

Fontos figyelni arra, hogy némelyik billentyűzetnél pl. a 0, Ő, Ú, Á, Ű betűk keskenyebbek, így ezekre a gombokra gyártunk keskeny és szélesebb matricát is, így érdemes ügyelni arra, hogy a megfelelő szélességűt rakjuk fel az adott gombra. 

Nyilván az első pár alkalom olyan lesz, amilyen, itt-ott lehet lelóg majd, kicsit talán ferde vagy csálé lesz egy-egy karakter, de ha először csak épp, hogy ráhelyezzük és nem nyomkodjuk rá a matricát a gombra, akkor még kicsit csúsztatható a matrica a pontosabb pozícionálás érdekében. Amennyiben rögtön rányomjuk a gombra a matricát, sajnos benne van a pakliban, hogy csak úgy tudunk már a matrica alá nyúlni és leszedni azt, hogy a matrica megtörik, csíkos lesz vagy felpöndörödik. Ha jónak tűnik, nyomogassuk meg párszor, hogy a matrica teljesen feltapadjon, illetve, hogy a lenyomás élmény milyenségéről meggyőződjünk. Miközben ráhelyezzük a gombra a matricát, ugyanazzal a mozdulattal nyomjunk rá egyet a szabad kezünkkel és húzzuk ki alóla az eszközt a másikkal. 

Ismételjük a műveletet addig, amíg a az általunk felragasztani kívánt karakterek el nem fogynak.

  • Ellenőrzés

A teljes matricázási művelet végén pedig érdemes lehet minden lematricázott billentyűt végig nyomkodni pl. a https://www.iobit.com/en/keyboard-test.php oldalt használva, hogy minden karakter a jó helyre került-e.

 

A képen egy matricázás előtt álló, európai kiosztású billentyűzet látható.

 

A képeken ugyanaz a laptop látható, csak már felmatricázott állapotban

 

Lenovo specifikus matricánkat a webshopunkon, itt  és itt  találod, így, ha nem magyar billentyűzetes Thinkpad-et magyarítanád, úgy az alábbi linken tudsz hozzá matricát rendelni. Matrica készletünkről minden egyéb lényeges információt megtalálsz a terméklapon.