Hogyan kell alaphelyzetbe állítani az elfelejtett jelszót és PIN-kódot - Windows 10 bejelentkezés nélkül?

Hogyan kell alaphelyzetbe állítani az elfelejtett jelszót és PIN-kódot - Windows 10 bejelentkezés nélkül?

Amennyiben elfelejtettük a PIN-kódot / jelszót, a bejelentkezési képernyőn látnunk kell egy elfelejtettem a PIN-kódomat/ jelszavamat lehetőséget. Kattintsunk rá és a megadott utasításokat követve állítsuk alaphelyzetbe a PIN-t / jelszót.

Fontos megjegyezni, hogy ehhez rendelkeznünk kell MSA, vagyis Microsoft accounttal. (A Microsoft accounthoz tartozó jelszó megváltoztatásáról, a Hogyan lehet megváltoztatni a Microsoft accounthoz és a helyi fiókhoz tartozó jelszót? című cikkünkben írtunk bővebben. Szükségünk lesz továbbá egy e-mail címre és/vagy egy telefonszámra, amire a bejelentkezéshez szükséges azonosító kódot vagy jelszót kérjük. Azt, hogy e-mail címet vagy telefonszámot akarunk-e majd erre a célra használni, egy legördülő menüből választhatjuk ki. Kattintsunk a “kód elküldése” opcióra, ennek birtokában pedig jelentkezzünk be, adjunk meg egy új kódot és kész is. 

 

Microsoft jelszó alaphelyzetbe állítása 1



Microsoft jelszó alaphelyzetbe állítása 1

 

Egyes verziók esetén előfordulhat, hogy az elfelejtettem a PIN-kódomat opciót nem kínálja fel a rendszer, ebben az esetben kénytelenek vagyunk először jelszóval bejelentkezni, majd ezt követően, Windows-on belül alaphelyzetbe állítani a PIN-kódot. Ezt a Gépház > Fiókok > Bejelentkezési lehetőségek > Windows Hello PIN-kód > Elfelejtettem a PIN-kódomat pontokon keresztül tehetjük meg. A Windows-hoz tartozó jelszavakkal kapcsolatos egyéb beállításokról, a Hogyan távolítsuk el a Windows jelszavunkat? és a Hogyan állítsuk be az automatikus bejelentkeztetést a Windows 10-ben? című cikkekben olvashatsz bővebben.

Annak módja, hogy a fiókhoz tartozó jelszót pontosan hogyan kell visszaállítani, az adott verziószámú Windows-tól függ. Itt alapvetően kétféle verzió között teszünk különbséget, az egyik az 1803-as vagy annál újabb, illetve az 1803-asnál korábbi verzió. A két verzió között elsősorban úgy tudunk a legegyszerűbben különbséget tenni, hogy a legalább 1803-as verziószámú rendszerek esetén, biztonsági kérdéseket kell megadni a helyi fiók beállításakor. Mivel az ennél régebbi verzióknál nincsenek biztonsági kérdések, így azok visszaállítása kicsit komplikáltabb.

 

Helyi (local) fiók jelszó visszaállítása Windows 10-ben - 1803 vagy újabb verzió esetén

 

Mivel az 1803 vagy annál újabb verziójú rendszerek esetén már vannak biztonsági kérdések, így például egy elfelejtett jelszó esetén, ezek segítségével is be tudunk jelentkezni. 

 

  • Helytelen jelszó megadását követően kattintsunk a “Jelszó alaphelyzetbe állítása” pontra. 

  • Válaszoljuk meg a biztonsági kérdéseket. 

  • Amennyiben ezekre helyesen válaszoltunk, adjunk meg egy tetszőleges új jelszót.

  • Jelentkezzünk be az új jelszóval.



Helyi (local) fiók jelszó visszaállítása Windows 10-ben - 1803-as korábbi verzió esetén

 

Mivel az 1803-nál korábbi Windows 10 verziók esetén nincsenek biztonsági kérdések, így -mint ahogyan azt feljebb már említettük is -, a helyi fiókhoz tartozó jelszavak nem állíthatók vissza. Lehetőségünk van ugyanakkor az eszköz visszaállítására és ezzel együtt új jelszó megadására, ám fontos tudni, hogy ebben az esetben nem csupán az addigi beállításaink és a programok, hanem bizonyos beállítási lehetőség esetén, akár még a tárhelyen lévő adataink is törlődnek. 

 

Ennek megelőzése érdekében, erősen ajánlott még a művelet előtt egy vagy több biztonsági mentést csinálni akár külső eszközre (pl.: pendrive), akár felhőbe, akár pedig mindkettőre.

 

Az alaphelyzetbe állítás lépései a következők:

 

  • Miközben a Shift billentyűt lenyomva tartjuk, kattintsunk az Újraindítás gombra.

  • Újraindítást követően a “Beállítások kiválasztása” képernyőn találjuk magunkat, ahol válasszuk a “Hibaelhárítást”, majd a “Számítógép / Gép alaphelyzetbe állítása” pontot.

  • Kattintsunk a “Minden elem eltávolítása” opcióra.

 

válasszuk a hibaelhárítást



válasszuk a gép alaphelyzetbe állítása opciót

 

válasszuk a fájlok megtartása vagy a minden elem eltávolítása lehetőséget

 

Szeretnénk még egyszer hangsúlyozni, hogy az alaphelyzetbe állítás következményeként, minden addigi beállítás, telepített program és (a Minden elem eltávolítása választása esetén) adat elvész, így, ha nem szeretnénk, hogy adataink örökre eltűnjenek, a művelet előtt feltétlenül vagy mentsük le / fel az adatokat, vagy pedig válasszuk a “Fájlok megtartása: Az alkalmazások és beállítások eltávolítása a személyes fájlok megtartásával” opciót.

 

GYIK

 

K: Hogyan tudom a Windows jelszót megváltoztatni?

V: A jelszó megváltoztatásához menjünk végig a Gépház > Fiók > bejelentkezési beállítások menüpontokon, majd a Jelszónál kattintsunk a Módosítás gombra és kövessük a lépéseket. 

 

K: Mit jelent a Windows jelszó alaphelyzetbe állítás?

V: Ha elfelejtettük és/vagy elvesztettük a jelszavunkat és nem tudunk belépni a rendszerbe, úgy a Windows jelszó alaphelyzetbe állítása jelenthet megoldást. 

 

K: Hogyan tudom alaphelyzetbe állítani a Windows jelszót?

V: A Windows 10 alaphelyzetbe állítása csak az 1803 és annál újabb verziók esetén lehetséges, ennél a verziónál jelentek meg ugyanis először a biztonsági kérdések. A korábbi verzióknál lehetséges ugyan az eszköz visszaállítása és új jelszó megadása, ám ennek eredményeképpen minden adat, program és beállítás automatikusan törlődik. Természetesen, ha korábban készítettünk biztonsági mentést, a törölt fájlok ezt követően visszaállíthatók. Az alaphelyzetbe állítást a Shift és a Újraindítás (Start menü > újraindítás) egyidejű lenyomásával kezdhetjük meg. A Beállítások kiválasztása képernyőn válasszuk a Hibaelhárítást > PC alaphelyzetbe állítása, majd a Minden elem eltávolítása opciót.

Az 1803 és annál újabb verziójú rendszerek esetén válasszuk a Jelszó alaphelyzetbe állítása lehetőséget > válaszoljuk meg a biztonsági kérdéseket > adjuk meg az új jelszót és jelentkezzünk be újra.

 

K: Bejelentkezhetek Windowsba jelszó nélkül?

V: Helyi fiók esetén van lehetőségünk jelszó nélküli bejelentkezésre, de Microsoft-fiók használatával nincs. Amennyiben Microsoft-fiókot használunk, de jelszavunkat nem szeretnénk minden bejelentkezéskor beírni, úgy használhatunk képjelszót, PIN-kódot, ujjlenyomatolvasós eszköz esetén pedig akár azt is választhatjuk. Ezt a Bejelentkezési beállítások módosítása menüpontban tehetjük meg.