Fényes vagy matt kijelzőt válasszak? Segítünk!

Fényes vagy matt kijelzőt válasszak? Segítünk!

Nem mindig egyszerű dűlőre jutni azt illetően, hogy voltaképpen milyen kijelzőt is szeretnénk, pontosabban, hogy a matt vagy a fényes panel típura lenne-e igazából szükségünk. Márpedig ezt vásárlás előtt fontos tisztázni magunkkal, hiszen egyrészt így a használatba vétel során, biztosan nem tör majd ránk az a nem kicsit kényelmetlen, “hát én nem is ilyen lovat akartam” érzés, másrészt pedig előre jól behatárolt igények birtokában, kizárt dolog, hogy mellényúljunk.

Ehhez azonban nem árt behatóbban ismerni, hogy mivel is állunk szemben, rendeltetésüket tekintve ugyanis két egészen más, egymástól merőben eltérő megoldásról van szó. És bár egy matt matricát még rá lehet varázsolni egy fényes kijelzőre, fordítva ez azért már kicsit körülményesebb. Mi pedig ebben fogunk most segíteni, bemutatva a fényes és a matt kijelzők közötti alapvető különbségeket.

 

Mindent a fényes kijelzőről

A fényes kijelzők hőskorában még nem kellett a dolgokat túlgondolni, egy laptoppal ugyanis többnyire vagy dolgoztak vagy pedig játszottak a felhasználók, így a fényes kijelző zárt terekben, jó fényviszonyok melletti használata egyáltalán nem okozott gondot. A fényes kijelzők színpalettája ráadásul jellemzően valamivel gazdagabb és élénkebb, fogyasztói szempontból így a végeredmény szebb, film- és sorozat nézéshez vagy játékhoz pedig ilyen szempontból ideálisabb. Igen ám, de a szokások azonban időről-időre változnak, formálódnak, így manapság már egyáltalán nem meglepő, ha a kávézók és éttermek teraszára, esetleg egy parkba ülnek ki dolgozni az emberek. Innen pedig már el is jutottunk a matt kijelzőhöz, ami pedig pontosan az ilyen terepekre lett kitalálva.

 fényes kijelző

 

Mindent a matt kijelzőről

A fényes megoldáshoz képest egy matt panel bár sokszor valóban látványosan fakóbb, gyengébb fényerősségű és kevésbé élénk színvilágú, sok szempontból mégis előnyösebb választás lehet. Irodai felhasználásra vagy gamingre persze még továbbra is a fényes kijelző javasolt, ám míg az a megoldás erősen függ a környezettől, addig a matt paneleknek nincsenek ilyesfajta korlátaik. Legyen szó a kijelzőre erősen rávilágító lámpáról vagy bármilyen természetes fényről, akár szabadtéren, akár ablak mellett, egy matt kijelző mindig jobb választás. Ez a felület ráadásul nem is tükröződik, így a monitoron nem magunkat látjuk majd viszont a film helyett, ami ugye mindamellett, hogy meglehetősen bosszantó tud lenni, még magán a fogyasztói élményen is sokat képes rontani. Azt is fontos megjegyezni, hogy minél magasabb egy kijelző fényereje, annál kevésbé számít hátránynak a matt kijelző “fakósága”, hiszen még ilyen felülettel is bőven elég fényerőt tud adni egy modern, jobb minőségű IPS kijelző, de ez a régebbi, gyengébb fényerejű TN panelekre kevésbé volt jellemző. 

 matt kijelző

 

Konklúzió

Bár egyéni preferenciák, illetve szubjektív felhasználói igények között nem tisztünk igazságot tenni, tárgyilagosan ugyanakkor kétségtelen, hogy ma már talán több minden szól egy matt kijelző mellett. Egyrészt, mert felhasználói részről kisebb kockázatot jelent és nehezebb vele mellényúlni, másrészt pedig több benne a fantázia és a lehetőség. Szemben ugye a fényes kijelzővel, ami persze sok esetben szebb és jobb kontrasztarányú, ám erősen függ a környezettől. Az is a mellettük szól, hogy egyre magasabb, jobb színhűségű, általában IPS kijelzőkkel szerelik a modern laptopokat. Összegezve tehát a legfontosabb, hogy tudjuk mit akarunk, legyünk tisztában azzal, hogy az adott laptopot hol és mire akarjuk majd használni; változó fényviszonyok mellett, utazva vagy szabadtéren ugyanis a matt panel a javasolt. Amennyiben azonban játékra, esetleg multimédiás  felhasználásra, így pedig film- és sorozatnézésre, otthoni böngészésre keressük a nekünk valót és tudjuk, hogy olyan helyen fogjuk használni, ahol nem lesz erős fényforrás, melynek fénye rávetül a kijelzőre, úgy továbbra is a fényes kijelzőre érdemes voksolni.