Legjobb ingyenes vírusirtók 2021-ben Windows 10-re

Legjobb ingyenes vírusirtók 2021-ben Windows 10-re

Melyik a legjobb vírusirtó program? Kell-e vírusírtót használni vagy bőven elég a Windows Defender? Léteznek-e jó, ingyenesen is használható vírusirtó programok vagy válasszunk inkább fizetős megoldást?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdések, az egyszeri felhasználó számára akár nap-mint-nap felmerülhetnek, az interneten talált válaszok pedig sokszor sajnos ellentmondásosak, nem egyértelműek, így teljesen természetes, hogy az átlagfelhasználó csak kapkodja a fejét, hirtelen azt se tudva, hogy melyik állításban bízzon. Pedig a vírusirtók használata korántsem indokolatlan, sőt nagyon is javasolt, segítségükkel ugyanis megannyi kellemetlenségtől és fejfájástól kímélhetjük meg magunkat.

A következő bekezdésekben megtudhatod: Melyik a legjobb vírusírtó 2021-ben?

  • Windwos Defender
  • Panda Free Antivirus
  • Kaspersky Security Cloud
  • Bitdefender
  • Avira

 

A hitelesség, illetve a lehető legpontosabb ítélethirdetés érdekében, az AV Comparatives szakembereinek 2021-es, nagy vírusirtó tesztjét vesszük alapul, kicsit bemutatva az adott szoftver próit és kontráit is. A cég alábbi linkjén található, hivatalos oldalán egyébként mélyrehatóan is lehet böngészni a különböző értékelések, ítéletek között. Ezt tehetjük akár adott évre bontva, céges vagy konzumer kategóriában, de akár árazás vagy eredmény szerint is rendezhetjük a listázást. (Az egyértelműség kedvéért, jelen íráshoz mi a Consumer - Real World Protection Test - 2021 - Feb-May szűrőket használva mutatjuk be az említett kategória, ingyenesen is használható vírusirtók legjavát.)

Az első és legfontosabb, hogy a vírusirtók használata mindig aktuális és mindig indokolt. Ez pedig teljesen független attól, hogy éppen milyen évet írunk, milyen típusú gépünk van, ritkán vagy gyakran használjuk-e azt, illetve, hogy milyen oldalakat látogatunk, hol böngészünk. Egy vírusirtó szoftver használata, legyen az ingyenes vagy fizetős, biztonságtechnikai okokból soha nem lehet indokolatlan. A másik fontos szabály, hogy a vírusok elkerülésére, mi magunk is rendkívül hatékony lépések tehetünk, hiszen néhány egyszerű, ám örökérvényű alapszabály betartásával, gyakorlatilag minimalizálhatjuk a kockázatokat: Ne nyissunk meg vagy töltsünk le, kéretlen levélben lévő linket vagy csatolmányt, ne töltsünk le és telepítsünk kétes forrásból származó szoftvereket vagy alkalmazásokat és ne nyissunk meg olyan oldalakat, amiket a böngészőnk veszélyesnek ítél! Tulajdonképpen ennyi, ez minden. Amennyiben pedig mindezt tényleg figyelembe vesszük és a mindennapi internetezési szokásainkat is ehhez igazítjuk, nagyon nagy baj már nem lehet.

 

 A Windows Defender, mint a vírusirtók Rolls Royce-a?

 

Igen ám, de mi a helyzet a Windows Defenderrel? Mennyire megbízható? Hatékony egyáltalán vagy igazából teljesen felesleges? Fontos tudni, hogy a Windows Defender (esetenként Windows Security vagy Microsoft Defender) bár nem a leghatékonyabb megoldás, legalább ingyen van. Ehhez viszonyítva ráadásul még nem is teljesen hasznavehetetlen, a probléma vele igazából az, hogy csak ritkán frissül és akkor sem a legkorszerűbben. Végeredményben tehát teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a Windows Defender bár a semminél nyilván mindenképpen jobb, közel sem a legélesebb kés abban a bizonyos fiókban. Így amennyiben nem fals, hanem valódi biztonságérzetre vágyunk, úgy bizony elengedhetetlen, hogy az esetleges gyenge pontjait egy másik megoldással is kiegészítsük. A Windows Defendert a Vezérlőpult > Rendszer és biztonság > Windows Defender tűzfal pontokon keresztül érhetjük el. A Gépház > Frissítés és biztonság > Windows Biztonság menüpontokon keresztül pedig a Windows saját vírusvédelméhez, a fiókvédelemhez, a tűzfal és hálózatvédelemhez, az alkalmazás- és böngészőszabályozáshoz, az eszközbiztonsághoz és egyéb biztonságtechnikai funkcióihoz férünk hozzá.

 windows defender

 

windows defender 2

 

 A vírusírtók szent gráljának nyomában

 

Fontos megjegyezni, hogy a vírusirtók piaca is nagyjából úgy működik, mint bármely más piac ezen a világon, tehát ne is legyenek illúziónk azt illetően, hogy egy teljes körű és stabil szolgáltatáshoz tényleg, a szó legszorosabb értelmében ingyen jussunk hozzá. A kérdés ilyenkor inkább az, hogy azzal, hogy egy adott szoftvernek, jelen esetben tehát egy vírusirtónak csupán az ingyenes megoldását választjuk, valójában mire is számíthatunk? Mennyire is korlátozott az a verzió, a full csomaghoz képest? Vannak-e egyéb, rejtett költségek és ha igen, mik és mennyiért? A kiberbiztonsági cégek ugyanis a prémium termékük mintegy promotálása érdekében, előszeretettel nyúlnak ahhoz az üzlet politikához, hogy egy adott termékhez bár valóban elérhető egy úgynevezett próbaverzió, ez a legtöbb esetben vagy időkorlátos, vagy pedig funkcionálisan korlátozott. Ha pedig tovább akarjuk azt használni és/vagy a szolgáltatást tekintve széleskörűbb funkciókat szeretnénk, akkor nincs mese, fizetnünk kell. Igen ám, de nem mindegy, hogy azért kell-e fizetni, hogy még több funkcióhoz, még széleskörűbb szolgáltatáshoz jussunk, vagy pedig azért, hogy egy ingyenes verzió egyáltalán működjön valamennyire. Mi a magunk részéről pedig pontosan innen fogtuk meg a kérdést, így történhetett meg, hogy az Avast (egyébként 99,9%-os hatékonyságú), az AVG (szintén 99,9%-os hatékonyságú), a TotalAV (98,6%-os) vagy a Norton (99,5%-os) bár remek megoldások, ilyen-olyan oknál fogva; legyen az valamilyen felmerült adatvédelmi gikszer (Avast), esetleg a nagyon erősen korlátozott (AVG, TotalAV) vagy egyáltalán nem létező (Norton) próbaverzió miatt, ezúttal nem szerepelnek a legjobbak között. Pedig valóban a legjobbak között a helyük, tényleg nagy nevek, csak hát a szó szigorú értelmében véve éppen nem ingyenesek.

 

Panda Free Antivirus

 panda antivírus

 

A Panda egyike azoknak a vírusírtóknak, amiket az AV-Comperatives szakemberei egy tavalyi, mintegy 380 rosszindulatú kódon keresztül tesztelt felmérésében az egyik, ha nem a legjobb és leghatékonyabb megoldásnak kiáltottak ki. Az Avast, az AVG, a Bitdefender, a Malwarebytes, a Mcafee, a Total Defense és a Vipre megoldásaival azonos hatékonyságú Panda ugyanis közel 100%-os, egészen pontosan 99,9%-os védelmet nyújtott a különböző típusú vírusokkal szemben, ráadásul mindamellett, hogy rendkívül hatékony, könnyen kezelhető, biztonságos és alig igényel erőforrást, ugye még ingyenes is. A Windows Defenderhez képest, a Panda víruskeresője jócskán több kémprogramot, zsarolófájlt és reklámszoftvert azonosított, a valós idejű védelme pedig szintén külön kiemelendő. A Panda rendelkezik továbbá saját biztonsági VPN-nel is, az egyetlen negatívuma, pontosabban az ingyenes verziójának gyengesége pedig éppen itt keresendő, így ugyanis 150MB-ra van korlátozva a napi adatforgalmi limit. Ha ennél többet szeretnénk, akkor bizony elő kell rá fizetni. Ez azonban lássuk be minden, csak nem létszükség, az átlag felhasználók többsége köszöni, nagyon jól elvan a maga 150MB-os napi VPN limitével. A Panda Free Antivirus letölthető a gyártó hivatalos oldaláról.

 

Kaspersky Security Cloud 

 

kaspersky antivírus

 

A Kaspersky bár egy hajszálnyival lecsúszott az élmezőnytől, még így is a 99,5%-ös tábor büszke tagja, olyan konkurensekkel az oldalán, mint például a Norton. A Kaspersky nem csupán egyértelmű és könnyen kezelhető felülettel rendelkezik, de jóformán egyáltalán nem befolyásolja a rendszer működését, nincs hatással a teljesítményre. Ráadásul mind PC-n, mind pedig Androidon hatékonyan működik, mindezt nyakon öntve egy automatikus és valós idejű fenyegetés-elemzéssel, illetve titkosított jelszó- és adatkezeléssel. A Kaspersky ingyenes alapfunkciói kiválók, a különböző kiegészítő funkciók, extra tartalmak már természetesen fizetősek. Ide tartozik a korlátlan VPN, a fejlett webvédelem, a szülői felügyelet, vagy például a korlátlan jelszókezelő is. A Kaspersky Security Cloud letölthető a gyártó hivatalos oldaláról.

 

Bitdefender

bitdefender

 

A Bitdefender egy egyszerű, de nagyszerű, felhőalapú motorral felvértezett, háttérben futó vírusirtó, ami egy nem kevesebb, mint 99,9%-es hatékonyságról (azonos súlycsoportban ugye például a Panda megoldásával) tanúskodó badge-el büszkélkedhet. A háttérben futás pedig jelen esetben szó szerint értelmezendő, a szoftver ugyanis csak indokolt esetben értesít bennünket, egyébként teljesen automatikusan, csendben teszi a dolgát. A Bitdefender a bonyolultabb kártevőket is nagy hatékonysággal ismeri fel és semlegesíti, mindezt ráadásul a mezőny többi résztvevőjéhez viszonyítva, még gyorsabban is. Ugyanez a hatékonyság jellemző az adathalászat felismerésére és az azzal kapcsolatos figyelmeztetésekre is, ám az olyan extra funkciókban, mint amilyen a jelszó kezelés, a szülői felügyelet, a VPN és a tűzfal, kétségkívül, hogy ő az élmezőny leggyengébb láncszeme. Egy Pandához vagy Kaspersky-hez viszonyítva legalábbis mindenképpen. Persze ez csupán az ingyenes verzióra igaz, a teljes csomagban természetesen minden korlátlan és közel tűpontos. A Bitdefender letölthető a gyártó hivatalos oldaláról.

 

Avira

 

 avira vírusírtó

 

A szintén felhő alapon működő Avira, bár a feljebb említett átfogó teszteken “csupán” 98,9%-os hatékonyságot produkált, ez még így is egy stabil és magabiztos eredmény. Mintegy viszonyításképpen az Eset fizetős megoldása 98,8%-on, míg a szintén előfizetési csomaggal rendelkező Total AV 98,6%-on teljesített. Az Avira egyrészt egy átlátható és könnyen kezelhető, felhasználóbarát felülettel rendelkezik, másrészt pedig meglepően sok ingyenes funkció tartalmaz, illetve az egyik, ha nem a legjobb védelmi motorral van felvértezve. Érdemeinek java persze a feljebb is említett felhőalapú működési elvben keresendő, ennek köszönhetően képes egyszerre gyors és stabil, a rendszer- és erőforrás igényét tekintve azonban mégis elhanyagolható működésre. A feljebb említett ingyenes verzióhoz tartozó extrákat pedig tényleg nem szűk marokkal mérték, hiszen teljesen térítésmentesen juthatunk hozzá 500 MB-nyi havi VPN limithez, jelszó kezelőhöz, tűzfalhoz vagy például a Chrome-mal és a Firefoxszal is kompatibilis, Safe Shopping bővítményhez. Az Avira adatbiztonsági és teljesítmény optimalizáló funkciója szintén külön kiemelendő, a háttérben dolgozva ugyanis automatikus korrigálja a különböző biztonsági réseket és az egyéb gyenge pontokat. Az Avira letölthető a gyártó hivatalos oldaláról.

 

 Végszó

 

Azt, hogy végeredményben megtaláltuk-e a az ingyenes vírusirtók szent grálját, és ha igen, akkor az imént felsorakoztatott lehetőségek közül pontosan melyik is az, azt mindenki döntse el maga. Legyen szó akár a Pandáról vagy az Aviráról, a Kaspersky-ról vagy a Bitdefenderről, nagyon mellényúlni egyikkel sem fogunk. A bemutatott szoftverek ugyanis nem csupán megbízhatók, de a feljebb is említett, AV Comparatives szakemberei által listázott tanulmány alapján rendkívül hatékonyak is. Az ingyenesség pedig esetükben egy percig sem megy a funkcionalitás rovására, hiszen az előfizetés vagy a vásárlás nem az egyébként joggal elvárható alapfunkciókat, hanem csupán az extra tartalmakat hivatott feloldani. Ennek okán tehát az iménti szoftverek zokszó nélkül teszik a dolgukat anélkül is, hogy akár egy fillért is beléjük kellett volna invesztálni.