100% Gaming - Lenovo Legion Y520 teszt

100% Gaming - Lenovo Legion Y520 teszt

Ebben a cikkünkben a Lenovo Legion Y520 típusú laptopról készítünk tesztet. Végigvesszük mire képes a hardver, milyen játékok futtathatóak vele, milyen a laptop hűtése, de természetesen a gépházról is fog szó esni. 

A Lenovo szélesre eresztett gaming palettájának nem is egy, hanem rögtön két zászlóshajója is akad, hiszen az Y700 mellett, az Y520 is méltán vált közönségkedvenccé a gamer-berkekben. Az összetéveszthetetlen formaterv, az egyszerre elegáns, mégis futurizált dizájn, a combos teljesítmény, vagyis minden azt a gondolatot hivatott erősíteni, hogy a Lenovo egy minden kompromisszumot nélkülöző, ízig-vérig gamer notebookot főzött ki annak idején a boszorkánykonyhájában. Ez pedig pontosan így is van, de ne rohanjunk ennyire előre, mindenről csak szépen sorjában.

 

Külcsín

 

lenovo legion y520

Mint ahogy arra már a bevezetőben is kitértünk, a Lenovo Legion Y520 formaterve és kasztnija semmivel sem összetéveszthető, egyedi és kapásból felismerhető. Legyen szó a fedlap kialakításáról, a hűtőbordákról, a billentyűzetről vagy akár a géptest egészéről. A fedlap a lehető legjobb értelemben véve minimalizált, nem hivalkodó, inkább megmarad egyszerűségében elegánsnak, mintsem hogy egy pillanatig is giccses legyen. Csakúgy, mint a Lenovo gaming-szériájánál általában, úgy az Y520 esetében is a fekete-piros színhasználat dominál, jól láthatóan jelezve, hogy amúgy melyik ligában is játszik. A klaviatúra is e két szín egységében fogant, a fekete-alapon-piros billentyűk, a szintén piros kontúrral kiemelt touchpad és bekapcsoló gomb pedig harmonikus egységet alkot, a vörösen izzó háttérvilágítással. A Lenovo Legion Y520 anyaghasználata bár javában műanyag, korántsem egy sérülékeny, inkább egy masszívabb darab érzetét kelti. A leheletnyivel nehezebb, mint két és fél kilós tömege pedig erre még kellőképpen rá is erősít, így összességében nem kell azon aggódni, hogy vajon bírja-e a gyűrődést. Bírja, ráadásul nem is rosszul.

 

legion y520

legion y520 teszt

 Kijelző, port kiosztás és billentyűzet

 

A Lenovo Y520 a gamer laptopok esetén talán szokásosnak, de persze semmiképpen sem unalmasnak mondható, 15.6”-os, 16:9-es képarányú, 60Hz-es FHD (1920x1080) IPS kijelzővel rendelkezik, ami csont nélkül hozza a kötelezőt. Ennél többre pedig igazából nincs is szükség, a célra kiváló. A port kiosztást tekintve sincs zsákbamacska, a bal oldalon a Kensington-záron és a töltő csatlakozóján felül, ethernet bemenetet, 1db USB 2.0-át, és egy audio-jack csatlakozót találunk, míg a jobb oldalon egy USB 3.1 Type-C Gen 1, egy MiniDisplay port, két darab USB 3.0, illetve egy HDMI bemenet kapott helyet. Kínálatunk Y520-ának billentyűzete magyar világítós, mérete okán pedig természetesen numerikus is. A W-A-S-D billentyűk, a maximális gaming-élmény érdekében külön kiemelést és alsó kontúrt kaptak, a nyilak méretét pedig szintén az iménti okán nagyobbra vették. A billentyűk válaszideje éppen ideális, az ujjnak kényelmes tapintásúak, lenyomási távolságuk pedig kiváló.

 

legion y520

 

Belbecs és teljesítmény

 

Végül elérkeztünk az elemi részhez, a lényeghez, ami egy gamer laptopot kétségkívül a legmarkánsabban definiál, ez pedig nem más, mint maga a teljesítmény. A Lenovo Y520 nem lacafacázik, nem köt üres kompromisszumokat, nyers ereje még manapság is bőven, becsülettel megállja a helyét. A kompromisszummentes belső egy Nvidia GeForce GTX 1060 (6GB GDDR5) VGA-t, illetve egy 4 magos - 8 szálon futtató, Intel Core i7-7700HQ processzort rejt, kiegészítve mindezt 16GB DDR4 memóriával. Az Y520 ráadásul 512GB NVMe SSD-vel és 1TB HDD-vel is rendelkezik, így egyrészt a rendszer és a szoftverek, így pedig a játékok és a programok betöltése, illetve a rendszer felállása is villámgyors, másrészt pedig helyszűkében sem leszünk, hiszen a Windows és a különböző programok mehetnek az SSD-re, a “maradék” 1000GB pedig megmarad a játékoknak és minden másnak. De ne is kerülgessük a forró kását, lássuk a száraz tényeket, a frame-eket és az FPS számokat!

 

A számok közelről

 

A benchmark tesztek közül első körben a FurMark-ot szabadítottuk rá az Y520-ra, amely alatt a Legion meg se röccent, átlag 50-52 fok fölé nem kúszó átlaghőmérséklet mellett, stabil 50+ FPS-t (95%-97% GPU kihasználtság, minimum 51, maximum 55) átlagolt.

 

y520 - furmark

 

A Lenovo Legion Y520-at bizony még a 3DMARK legendásan izzasztó Firestrike-ja sem hozta zavarba, sőt. Az említett benchmarkon 8763-as össz score-t és átlag 30-40 közötti FPS átlagot termelt. Mint ahogyan az a mellékelt számokból is jól látható, egy Firestrike-ot követően a Sky Diver (22517 score), a Cloud Gate (24389 score) és az Ice Storm (92195 score) bizony már meg se kottyant neki.

y520 - 3dmark

 

Mintegy levezetésképpen a sort a Cinebench OpenGL tesztjével zártuk, aminél egy nagyon stabil és magabiztos, valamivel 65 fölé lőtt FPS-átlag lett a benchmark vége. 

 

y520 cinebench

 

Minderről pedig zokszó nélkül elmondható, hogy mindamellett, hogy nagyon is jó teljesítmény, igazából nem is vártunk kevesebbet, így pedig akár az új(abb) generációs játékoktól is teljesen stabil, zökkenőmentes játékélményre számíthatunk, akár magas(abb) beállításokon is. Az Nvidia GeForce GTX 1060, ezáltal pedig a Lenovo Legion Y520 tehát közel sem véletlenül kapta meg a VR READY badge-et, hiszen mindezek alapján még a VR játékokból is abszolút élvezhető és stabil FPS-szám sajtolható ki.
Csupán viszonyításképpen, a 10. generációs, i5-10300H processzorral és Nvidia GeForce GTX 1650Ti (4GB GDDR6)-tal operáló Lenovo Ideapad Gaming 3, a FurMarkon szintén átlag 50+ FPS-számot (minimum: 56, maximum 62) hozott.

ideapad gaming 3 furmark

 

A 3DMARK Firestrike-ja az összképet tekintve kísértetiesen hasonló FPS számokat hozott, a 8869 score mellett pedig a Sky Diver (24948 score), a Cloud Gate (26051 score) és az Ice Storm (119515 score) összértéke pedig csak még jobban ráerősít arra, hogy a két laptop eltérő kvalitások mellett, nagyvonalakban hasonló teljesítményt tudhat magáénak. Végül pedig a Cinebench az OpenGL-en ~75-ös számot átlagolt.

ideapad gaming 3 3dmark

ideapad gaming 3 cinebench

 

Az iménti benchmark eredményeken felül, -melyek elsősorban az Nvidia GeForce GTX 1060 - Lenovo Legion Y520 párosára vonatkozóan önmagukért beszélnek, érdemes lehet még a GTX 1060 VGA-ra vonatkozó benchmark, illetve játék-specifikus FPS eredményeket is átmazsolázni, melyhez elsősorban talán a Notebookcheck alábbi írását ajánlanánk szíves figyelmedbe.

 

Összegzés

 

Zárásként tehát elmondhatjuk, hogy bár a két konfiguráció, két eltérő generációban látta meg a napvilágot, a Lenovo Legion Y520 még mai szemmel is rendkívül jól öregszik, - már ha öregszik egyáltalán. Merthogy prezentációja alapján egyáltalán nem biztos, hogy mindaz, amit nyújtani képes, egyhamar idejét múltnak vagy elavultnak fog érződni. Erős hardvere okán persze nem csupán gamingre, de az olyan egyéb, teljesítményorientált műveletekre is több, mint tökéletes, mint amilyen a videóvágás vagy az egyéb szerkesztői/tervezői feladatok. És, hogy megéri-e manapság egy Y520-ba invesztálni? Persze, hogy meg, hiszen a használt laptop piacon drágább már nem lesz, így vadonatúj árához viszonyítva, jócskán kedvezőbben lehet hozzájutni, a fentebb említett teszteredmények pedig vannak olyannyira reprezentatívak, hogy tulajdonképpen önmagukért beszélnek. Ráadásul az sem elhanyagolható, hogy míg a 10. generációs Ideapad Gaming 3 ~350.000 forintba, addig a Legion Y520 webshopunkon 269.990 forintba kerül. És bár az Y520 egy 3 generációval korábbi darab, mégis kis jóindulattal egy 10. generációs teljesítménnyel közel azonos prezentációra képes. Teszi mindezt pedig nem elhanyagolható módon ugye jócskán kevesebb vételárért. 

 

Pro: kiváló ár/érték arány, időtálló és stabil grafikus teljesítmény, remek dizájn és formaterv.
Kontra: talán kevésbé strapabíró, műanyag anyaghasználat, de ez ebben az árkategóriában természetes.


Abban az esetben, ha még többféle gamer laptopot is szívesen szemügyre vennénk, az alábbi linken található használt gamer laptop-csokrunk remek tájékozódási alap lehet. Amennyiben pedig játékra adnánk a fejünket, esetleg már kissé talán elavultnak érződő gamer laptopunk cseréjén gondolkodunk, a most tesztelt Lenovo Legion Y520-nál aligha találunk jobb ár/érték arányú megoldást.